Övriga lånetyper

Det finns flera olika typer av lån, både lån med säkerhet och lån utan säkerhet. När det kommer till låneformer finns det en mängd olika typer såsom privatlån, billån, snabblån, eller hopbakslån. Så hur ska man veta vilken lånetyp som är bäst för en själv? Här kan du läsa om olika lånetyper och vad de innebär, så att du lättare kan hitta den låneform som passar just dig.
Jämför lån från 37 olika långivare
Ansök på två minuter - gratis ansökan
Snabb utbetalning
4.7
Utmärkt - Baserat på 7488 omdömen
Samtliga konsumenter som fått en kredit utbetald av Enklare erhåller efter utbetalning ett mejl i vilket de uppmanas att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen som samlas in på detta vis markeras som verifierade kunder på Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt på Trustpilot kan Enklare inte kontrollera att omdömet är från en kund som använt Enklares jämförelsetjänster. Vårt betyg på Trustpilot baseras på alla omdömen som lämnats om Enklare – oavsett om dessa kommer från verifierade kunder eller inte - och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.

Därför väljer en halv miljon kunder Enklare

1
Du jämför upp till 37 långivare
med endast en ansökan
Ansök om lån och låt oss jämföra långivare åt dig – vi hittar de bästa erbjudandena för dig från upp till 37 långivare.
2
Du får svar direkt efter
din ansökan
Logga in på vår portal efter att du ansökt för att se svaren från våra samarbetspartners.
3
Välj det lån som passar dig bäst
När du bestämt dig kan du signera lånet med BankID och få det utbetalt.

Vad finns det för olika typer av lån?

Den främsta skillnaden mellan olika lån är lån med säkerhet eller lån utan säkerhet. Lån med säkerhet är ett lån där ett objekt är bundet till ditt lån som säkerhet för banken. Det innebär att det tas ett objekt och dess värde i garanti för att du som låntagare ska kunna ta lånet. Om du inte skulle betala tillbaka ditt lån har därmed banken objektets värde i säkerhet, och det är på så sätt mindre riskfyllt för banken att låna ut pengarna till låntagaren. Ett lån utan säkerhet är ett lån som inte är bundet till ett objekt. Med pengarna från ett blancolån kan du därmed finansiera vad du vill. Inom dom två olika huvudtyperna finns det flera olika låneformer. Vanliga låneformer är exempelvis privatlån, bolån, billån samlingslån och många, många fler. Här kan du läsa om olika lånetyper och hur du ska tänka kring låneformerna för att välja rätt lånetyp för dig!

Privatlån & blancolån

Privatlån eller blancolån som det också kallas, är ett lån utan säkerhet. Det innebär att långivaren inte tar något objekt som säkerhet för att lånet kommer kunna betalas tillbaka, och du kan därmed använda dina lånade pengar till vad du vill. Hos Enklare kan du ansöka om ett privatlån på upp till 600 000 kr, där vi jämför upp till 37 olika långivare.

Billån

Ett billån är ett lån avsett för att finansiera ett fordonsköp. Det finns både billån med säkerhet och utan säkerhet. Billånet vi förmedlar på Enklare är ett lån utan säkerhet, och du kan därmed använda pengarna för att både köpa en bil både hos en auktoriserad bilförsäljare eller från en privatperson.

Bolån

Ett bolån är ett lån för att finansiera ett köp av en bostad, och är den vanligaste typen av lån med säkerhet. Det innebär att banken har din bostad och dess värde som säkerhet för att du ska kunna ta lånet. Som mest kan du låna upp till 85% av bostadens värde. 

Snabblån eller sms lån

Snabblån är ett typ av blancolån, som utmärker sig med en snabb utbetalning för lånet. Vanligen är snabblån på en mindre summa pengar och har ofta en något högre ränta än andra lånetyper.

Kontokredit

Kontokredit är en lånetyp där du lånar ett belopp till ditt bankkonto, som möjliggör att du kan spendera mer pengar än du egentligen har på kontot. Krediten blir aktuell när du har spenderat mer pengar än ditt ursprungliga belopp, och du betalar endast ränta på den del av krediten du använder. Detta är en vanlig låneform för den som vill ha en extra buffert på kontot, ifall en oväntad utgift dyker upp som behöver betalas.

Uppdaterad: mars 7, 2023

Sofia Kappel har jobbat på Enklare sedan 2018 och är HR-ansvarig och Handläggningschef. Under sin långa karriär på Enklare har hon samlat på sig värdefulla kunskaper inom privatekonomi och använder dessa dagligen för att hjälpa våra kunder. Sofia delar med sig av sin kunskap genom att skriva innehåll på Enklares hemsida.

Få svar från upp till 37 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member
Övriga lånetyper
Lär dig allt inom privatekonomi.

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy