Kontokredit & kreditlån

Jämför lån upp till 600 000 kronor. En ansökan är helt kostnadsfri och du får besked samma dag!
Svar direkt
Gratis ansökan
Hitta bästa villkoren hos 37 långivare
4.7
Utmärkt - Baserat på 7523 omdömen
Samtliga konsumenter som fått en kredit utbetald av Enklare erhåller efter utbetalning ett mejl i vilket de uppmanas att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen som samlas in på detta vis markeras som verifierade kunder på Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt på Trustpilot kan Enklare inte kontrollera att omdömet är från en kund som använt Enklares jämförelsetjänster. Vårt betyg på Trustpilot baseras på alla omdömen som lämnats om Enklare – oavsett om dessa kommer från verifierade kunder eller inte - och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.

Därför väljer en halv miljon kunder Enklare

1
Du jämför upp till 37 långivare
med endast en ansökan
Ansök om lån och låt oss jämföra långivare åt dig – vi hittar de bästa erbjudandena för dig från upp till 37 långivare.
2
Du får svar direkt efter
din ansökan
Logga in på vår portal efter att du ansökt för att se svaren från våra samarbetspartners.
3
Välj det lån som passar dig bäst
När du bestämt dig kan du signera lånet med BankID och få det utbetalt.

Vad är kontokredit, kreditlån & online kredit?

Kontokredit, även kallat kreditlån eller online kredit, är en lånetyp där du lånar en viss mängd kredit kopplat till ett konto, så att du kan spendera mer pengar än vad du egentligen har på kontot. När pengarna på ditt konto är slut aktiveras ditt kreditlån automatiskt och du kan använda pengarna till vad du vill. Kontokrediten fungerar därmed som en buffert, ifall oväntade utgifter dyker upp som du behöver betala. Du betalar endast ränta för den del av kontokrediten du nyttjat. Vilket maxbelopp du har på ditt kreditlån beror på din bank eller ditt kreditföretag. För att ta ett kreditlån kan du vända dig till olika aktörer som kreditföretag eller banker. Kreditföretagen inriktar sig på mindre belopp, medan banker ofta ger dig möjlighet till en högre online kredit.

Så fungerar ett kreditlån:

 • Du får dina pengar direkt på kontot.
 • Du kan alltid låna mer pengar inom din kreditgräns utan en ny ansökan för varje lån.
 • Du betalar endast ränta för den del av krediten som du använder.
 • Du kommer alltid åt din kredit online
icon

Krav för att beviljas kontokredit:

 • Du måste ha fyllt 18 år
 • Du får inte ha ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden
 • Du måste ha varit skriven i Sverige det senaste året

Hur hittar jag den bästa kontokrediten?

För att hitta den bästa kontokrediten är det bra att jämföra erbjudanden från flera aktörer. För att undvika att det tas många kreditupplysningar på dig är det fördelaktigt om du vänder dig till en låneförmedlare som jämför flera långivare med endast en UC.

Kontokredit med direkt utbetalning

Flera långivare ger kredit online dygnets alla timmar vilket gör det väldigt enkelt att snabbt få pengar in på ditt konto. Du kanske har hamnat i en ekonomisk knipa som snabbt behöver en lösning, ett läckande tak eller en hastigt uppkommen skada på ditt arbetsfordon. Det finns flera situationer där en snabb lösning som ett kreditlån kan vara avgörande. Då är det smidigt med långivare som kan utbetala på helger, nätter och andra obekväma tider.

Kreditlån utan uc - finns det?

Det finns flera långivare på marknaden som erbjuder kreditlån utan UC. Däremot kommer det alltid tas en kreditupplysning från en annan aktör om det inte tas från UC, som exempelvis från Bisnode eller Creditsafe. Detta för att långivarna vill ha koll på din betalningsförmåga för att vara trygga med att du kommer betala tillbaka krediten inom utsatt tidsperiod. 

Att ha många tagna kreditupplysningar från UC kan försämra din kreditvärdighet och därmed dina chanser till bra ränta och villkor för framtida krediter. Av den anledningen är många låntagare ofta ute efter kredit utan UC, för att ha större möjlighet att ta lån från en långivare som använder sig av UC som kreditupplysningsföretag i framtiden. När du nyttjar vår tjänst jämför vi över 37 olika långivare och banker med endast en UC. 

Kan jag ta ett kreditlån utan inkomst?

Olika kreditföretag och banker har olika villkor för deras kreditlån. Att ta ett kreditlån utan inkomst kan vara svårt, men inte omöjligt. Om du exempelvis har en buffert på ditt sparkonto eller på annat sätt kan visa att du har möjlighet att betala tillbaka kontokrediten kan du bli beviljad en online kredit trots att du inte har någon inkomst. För att bli beviljad ett kreditlån utan inkomst kan du också ansöka om lånet med en medlåntagare med ett stabil ekonomi för att öka dina chanser att bli beviljad krediten.

Om du inte har en inkomst bör du dock se över andra alternativ för att finansiera det du vill köpa eller behöver betala innan du tar ett lån. Om du inte har någon inkomst är det inte en god idé att ta ett kreditlån då det riskerar att du kan hamna i en jobbig ekonomisk situation om du inte kan betala tillbaka krediten. Vissa ser en kontokredit som ett ‘buffert’ som finns om det skulle krisa, då du bara kommer betala ränta på ditt kreditlån när du använder det faktiska beloppet du lånat. Om du inte har någon inkomst kommer det dock vara svårt att betala tillbaka lånet, och du bör se över andra alternativ för att öka ditt kapital istället för att ta en online kredit.

Att tänka på innan du tar en online kredit

Innan du tar en online kredit är det viktigt att du säkerställer att du har råd att betala tillbaka pengarna som du lånar. En kontokredit fungerar lite annorlunda jämfört med andra lånetyper i den mån att du endast betalar ränta på de pengarna som du faktiskt använder. Innan du nyttjar din kontokredit behöver du därför säkerställa att du kan betala tillbaka din kredit utan att leva på fattigdomsgränsen.

Ska jag välja kontokredit eller privatlån?

Fördelar med kreditlån

Att alltid ha tillgång till en viss buffert i sin ekonomi kan vara en trygghet ifall ett oplanerat inköp behöver göras. En fördel med att välja att ta en kontokredit istället för exempelvis ett privatlån är att räntan som du betalar enbart är på pengarna som du lånat. Om du inte överstiger det belopp du har på kontot en månad och därmed inte nyttjar ditt kreditlån så betalar du ingen ränta. Det gör att du inte behöver ansöka om små lån när det krisar och du undviker att fler kreditupplysningar tas på dig. Pengarna från din online kredit ligger som en extra buffert på ditt konto ifall dina pengar skulle ta slut. Vissa upplever kontokrediten som en trygghet, då den finns tillgänglig på ditt konto ifall den skulle behöva nyttjas. 

Nackdelar med ett kreditlån

Att ha pengar som ligger latent på ditt konto kan vara en stor frestelse för många, och ibland ge en inbillning av att du äger mer pengar än du faktiskt gör och därmed också spendera mer. Det är därför viktigt att ha i åtanke att en kontokredit också är ett lån, och att inte spendera pengar som du inte har medel att betala tillbaka.

Om du är i behov av att låna ett stort belopp är ett kreditlån inte att föredra. För mindre summor kan kontokredit vara en bra fallskärm i vardagen. Om du däremot vet på förhand att du behöver en större summa pengar tjänar du på att ta ett privatlån även kallat blancolån, istället. Här är några anledningar till varför privatlån är att föredra:

 • Det är billigare med ett privatlån – du får lägre ränta och avgifter.
 • Du kan låna ett större belopp.
 • Det blir enklare och mer strukturerat att betala tillbaka tack vare amorteringsplanen.
 • Du har i regel ett större utbud att välja mellan.

Så ansöker du om ett privatlån

Hos oss kan du enkelt skicka in din ansökan om privatlån. Ansökan tar två minuter att fylla i och vi återkopplar till dig inom ett dygn! Så gör du för att ansöka:

 1. Fyll i ansökan med uppgifter om hur mycket du vill låna och över hur lång tid du vill låna pengarna. Du kan även fylla i uppgifter om du vill samla befintliga lån
 2. Vi ser över din ansökan och återkopplar inom en dag. 
 3. Logga in på ‘Mina sidor’ för att se dina lånealternativ. Du kan därefter gå igenom jämförelsen i lugn och ro för att sedan välja det alternativ som passar dig och dina förutsättningar bäst. Ansökan är inte bindande och helt gratis, så du kan också välja att avstå från att gå vidare med din ansökan.
Uppdaterad: december 23, 2022

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor
och svar om kontokredit

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy

Få svar från upp till 37 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member