4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Kontokredit & kreditlån

Jämför lån upp till 600 000 kronor. En ansökan är helt kostnadsfri och du får besked samma dag!
 • Svar direkt
 • Gratis ansökan
 • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
SpednwiseResurs BankIkano bankenNordaxIca banken
Lånebelopp:
kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 434 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och integritetspolicy
4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.

Vad är kontokredit, kreditlån & online kredit?

Kontokredit, även kallat kreditlån eller online kredit, är en lånetyp där du lånar en viss mängd kredit kopplat till ett konto, så att du kan spendera mer pengar än vad du egentligen har på kontot. När pengarna på ditt konto är slut aktiveras ditt kreditlån automatiskt och du kan använda pengarna till vad du vill. Kontokrediten fungerar därmed som en buffert, ifall oväntade utgifter dyker upp som du behöver betala. Du betalar endast ränta för den del av kontokrediten du nyttjat. Vilket maxbelopp du har på ditt kreditlån beror på din bank eller ditt kreditföretag. För att ta ett kreditlån kan du vända dig till olika aktörer som kreditföretag eller banker. Kreditföretagen inriktar sig på mindre belopp, medan banker ofta ger dig möjlighet till en högre online kredit.

Så fungerar ett kreditlån:

 • Du får dina pengar direkt på kontot.
 • Du kan alltid låna mer pengar inom din kreditgräns utan en ny ansökan för varje lån.
 • Du betalar endast ränta för den del av krediten som du använder.
 • Du kommer alltid åt din kredit online
icon

Krav för att beviljas kontokredit:

 • Du måste ha fyllt 18 år
 • Du får inte ha ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden
 • Du måste ha varit skriven i Sverige det senaste året

Hur hittar jag den bästa kontokrediten?

För att hitta den bästa kontokrediten är det bra att jämföra erbjudanden från flera aktörer. För att undvika att det tas många kreditupplysningar på dig är det fördelaktigt om du vänder dig till en låneförmedlare som jämför flera långivare med endast en UC.

Kontokredit med direkt utbetalning

Flera långivare ger kredit online dygnets alla timmar vilket gör det väldigt enkelt att snabbt få pengar in på ditt konto. Du kanske har hamnat i en ekonomisk knipa som snabbt behöver en lösning, ett läckande tak eller en hastigt uppkommen skada på ditt arbetsfordon. Det finns flera situationer där en snabb lösning som ett kreditlån kan vara avgörande. Då är det smidigt med långivare som kan utbetala på helger, nätter och andra obekväma tider.

Kreditlån utan uc - finns det?

Det finns flera långivare på marknaden som erbjuder kreditlån utan UC. Däremot kommer det alltid tas en kreditupplysning från en annan aktör om det inte tas från UC, som exempelvis från Bisnode eller Creditsafe. Detta för att långivarna vill ha koll på din betalningsförmåga för att vara trygga med att du kommer betala tillbaka krediten inom utsatt tidsperiod. 

Att ha många tagna kreditupplysningar från UC kan försämra din kreditvärdighet och därmed dina chanser till bra ränta och villkor för framtida krediter. Av den anledningen är många låntagare ofta ute efter kredit utan UC, för att ha större möjlighet att ta lån från en långivare som använder sig av UC som kreditupplysningsföretag i framtiden. När du nyttjar vår tjänst jämför vi över 39 olika långivare och banker med endast en UC. 

Kan jag ta ett kreditlån utan inkomst?

Olika kreditföretag och banker har olika villkor för deras kreditlån. Att ta ett kreditlån utan inkomst kan vara svårt, men inte omöjligt. Om du exempelvis har en buffert på ditt sparkonto eller på annat sätt kan visa att du har möjlighet att betala tillbaka kontokrediten kan du bli beviljad en online kredit trots att du inte har någon inkomst. För att bli beviljad ett kreditlån utan inkomst kan du också ansöka om lånet med en medlåntagare med ett stabil ekonomi för att öka dina chanser att bli beviljad krediten.

Om du inte har en inkomst bör du dock se över andra alternativ för att finansiera det du vill köpa eller behöver betala innan du tar ett lån. Om du inte har någon inkomst är det inte en god idé att ta ett kreditlån då det riskerar att du kan hamna i en jobbig ekonomisk situation om du inte kan betala tillbaka krediten. Vissa ser en kontokredit som ett ‘buffert’ som finns om det skulle krisa, då du bara kommer betala ränta på ditt kreditlån när du använder det faktiska beloppet du lånat. Om du inte har någon inkomst kommer det dock vara svårt att betala tillbaka lånet, och du bör se över andra alternativ för att öka ditt kapital istället för att ta en online kredit.

Att tänka på innan du tar en online kredit

Innan du tar en online kredit är det viktigt att du säkerställer att du har råd att betala tillbaka pengarna som du lånar. En kontokredit fungerar lite annorlunda jämfört med andra lånetyper i den mån att du endast betalar ränta på de pengarna som du faktiskt använder. Innan du nyttjar din kontokredit behöver du därför säkerställa att du kan betala tillbaka din kredit utan att leva på fattigdomsgränsen.

Ska jag välja kontokredit eller privatlån?

Fördelar med kreditlån

Att alltid ha tillgång till en viss buffert i sin ekonomi kan vara en trygghet ifall ett oplanerat inköp behöver göras. En fördel med att välja att ta en kontokredit istället för exempelvis ett privatlån är att räntan som du betalar enbart är på pengarna som du lånat. Om du inte överstiger det belopp du har på kontot en månad och därmed inte nyttjar ditt kreditlån så betalar du ingen ränta. Det gör att du inte behöver ansöka om små lån när det krisar och du undviker att fler kreditupplysningar tas på dig. Pengarna från din online kredit ligger som en extra buffert på ditt konto ifall dina pengar skulle ta slut. Vissa upplever kontokrediten som en trygghet, då den finns tillgänglig på ditt konto ifall den skulle behöva nyttjas. 

Nackdelar med ett kreditlån

Att ha pengar som ligger latent på ditt konto kan vara en stor frestelse för många, och ibland ge en inbillning av att du äger mer pengar än du faktiskt gör och därmed också spendera mer. Det är därför viktigt att ha i åtanke att en kontokredit också är ett lån, och att inte spendera pengar som du inte har medel att betala tillbaka.

Om du är i behov av att låna ett stort belopp är ett kreditlån inte att föredra. För mindre summor kan kontokredit vara en bra fallskärm i vardagen. Om du däremot vet på förhand att du behöver en större summa pengar tjänar du på att ta ett privatlån även kallat blancolån, istället. Här är några anledningar till varför privatlån är att föredra:

 • Det är billigare med ett privatlån – du får lägre ränta och avgifter.
 • Du kan låna ett större belopp.
 • Det blir enklare och mer strukturerat att betala tillbaka tack vare amorteringsplanen.
 • Du har i regel ett större utbud att välja mellan.

Så ansöker du om ett privatlån

Hos oss kan du enkelt skicka in din ansökan om privatlån. Ansökan tar två minuter att fylla i och vi återkopplar till dig inom ett dygn! Så gör du för att ansöka:

 1. Fyll i ansökan med uppgifter om hur mycket du vill låna och över hur lång tid du vill låna pengarna. Du kan även fylla i uppgifter om du vill samla befintliga lån
 2. Vi ser över din ansökan och återkopplar inom en dag. 
 3. Logga in på ‘Mina sidor’ för att se dina lånealternativ. Du kan därefter gå igenom jämförelsen i lugn och ro för att sedan välja det alternativ som passar dig och dina förutsättningar bäst. Ansökan är inte bindande och helt gratis, så du kan också välja att avstå från att gå vidare med din ansökan.
Mathias Grönlund
Mathias Grönlund
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor
och svar om kontokredit

Är en kontokredit ett bra alternativ för den som behöver låna ofta?
Ja, i det läget är det ett utmärkt alternativ med en kontokredit. Man slipper ansöka om ett lån varje gång man behöver pengar, det är redan beviljat. Så länge du har kreditutrymme är det bara att låna igen när du behöver det. Det går också lite snabbare att få pengarna med en kontokredit än om du ansöker om ett snabblån. Det gäller bara att man inte lånar i onödan, bara för att man kan.
Vad ska man tänka på när man jämför kontokrediter?
Det finns flera faktorer som avgör om en kredit är bra eller inte. Många jämför räntan och då är det viktigt att det är den effektiva räntan som jämförs. Då ser man vad krediten kostar i form av både avgifter och ränta. Det är också en fördel om kreditgivaren har en lättanvänd app, bra kundsupport och flexibla återbetalningsvillkor. För många är det också viktigt att pengarna betalas ut med direktöverföring till det konto som krediten är kopplad till så att pengarna kommer samma dag.
Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan en kontokredit och ett kreditkort?
En kontokredit har mycket gemensamt med de vanligaste kreditkorten. Båda innebär att du har en lättillgänglig ekonomisk buffert och att du får pengar direkt så länge du fullgjort tidigare förpliktelser gentemot långivaren. Med ett kreditkort behöver du inte be om att få pengar skickade till ett konto, utan du kan betala med kortet direkt. Ett kreditkort är oftast ett fysiskt kort som du behöver ha med dig. En kontokredit är en digital tjänst och det räcker med en mobil för att du ska kunna använda den.
Kan man ha fler än ett kreditlån?
Ja, det kan du. Du kan dock inte ha mer än en kontokredit från en och samma kreditgivare utan du får ansöka på flera ställen. Istället för att ansöka om en ny kontokredit kan du pröva att ansöka om att få ett högre kredittak på din befintliga kontokredit. Att ha flera olika kontokrediter och kreditkort kan medföra att man hamnar i en svåröverskådlig lånekarusell och att man får höga ränteutgifter.
Vad kan man göra för att höja sitt kredittak på en kontokredit?
Hur stor kredit du får beror framförallt på två saker. Först och främst handlar det om din kreditvärdighet. Den bedöms av ett kreditupplysningsföretag som kreditgivaren samarbetar med. Genom att höja ditt kreditbetyg, till exempel genom att skaffa ett bättre jobb, kan du få en kontokredit med ett högre tak beviljad. Den andra saken som kreditgivaren tittar på när du ansöker om en större kredit är om du betalat alla tidigare skulder i tid och skött krediten på ett bra sätt.
Kan man få en kontokredit med betalningsanmärkning?
Oftast inte. Det kan finnas kreditgivare som går med på att ge dig en kontokredit om ditt kreditbetyg är tillräckligt högt, trots en eller flera betalningsanmärkningar. Vissa banker erbjuder dyrare kontokrediter för låntagare med betalningsanmärkningar. Andra företag är noga med att kontrollera vad anmärkningen gäller och hur länge sedan det är du fick den. Gamla anmärkningar är inte lika allvarliga som om du nyligen fått en på grund av att du inte betalat ett lån eller en kredit enligt avtal hos någon annan långivare.
Kan man få en kontokredit utan kreditupplysning?
Det tas alltid en kreditupplysning innan du kan beviljas en kontokredit. Fördelen med att ansöka genom Enklare är att det bara tas en kreditupplysning, oavsett hur många kontokrediter du jämför.
Vad är villkoren för att ta en kontokredit?
Du behöver vara minst 18 år, ha en årsinkomst på minst 120 000, vara folkbokförd i Sverige och inte ha några skulder hos Kronofogden för att kunna ta en online kredit.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-iconMan46 år
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-iconKvinna41 år
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-iconMan52 år
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-iconKvinna52 år
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.