4.7 av 5 baserat på 6947 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Lån utan jobb eller fast anställning

När du tar ett lån vill du ha den lägsta räntan. För att hitta de bästa villkoren jämför vi upp till 39 långivare - samtidigt.
  • Svar direkt
  • Gratis ansökan som jämför 39 olika långivare
  • Hitta bästa villkoren för ditt lån
* Ett urval av våra långivare
Spednwise Resurs Bank Ikano banken Nordax Ica banken
kr
5 000 kr
600 000 kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 434 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn
4.7 av 5 baserat på 6947 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.

Ta lån utan fast anställning

Att ta lån utan fast anställning eller jobb är inte omöjligt. Att inte ha en fast inkomst varje månad ger ett försämrat utgångsläge för att ta lån, men det finns många långivare på marknaden som erbjuder lån trots att du inte har en fast månadsinkomst. Om du inte har en fast inkomst varje månad blir det mer osäkert för banken att låna ut pengar till dig, men på grund av dagens ökade konkurrens långivare emellan finns det många som erbjuder lån utan fast anställning. Idag ser också anställningsformerna annorlunda ut jämfört med förr. Vissa har projektanställningar, säsongsanställningar eller visstidsanställningar medan andra jobbar som frilansare eller är egenföretagare. Detta har långivarna behövt anpassat sig efter, och det finns idag flera långivare som beviljar lån trots att du inte har en fast anställning.

Kan man ta lån utan fast jobb?

Ja, det är fullt möjligt att ta ett lån utan fast jobb, däremot är det alltid en större säkerhet för banken att låna ut pengar till dig om du har en fast inkomst varje månad, vilket ger dig bättre villkor för ditt lån. När en bank lånar ut pengar tar banken i fråga alltid en kreditrisk, risken att låntagaren inte kommer betala tillbaka de lånade pengarna. För att säkerställa att du som låntagare har en privatekonomi som klarar av att finansiera lånet tas det alltid en kreditupplysning på dig i samband med att du ansöker om ett lån. I kreditupplysningen syns information såsom anställning, inkomst och befintliga lån och skulder. När du ansöker om ett lån via Enklare tas det alltid en kreditupplysning på dig från UC, där vi jämför erbjudanden från upp till 39 olika långivare.

Hur tar man lån utan jobb?

Om du för tillfället är arbetslös och är i behov av ett lån kommer lånet ofta med högre ränta och sämre villkor. En fast inkomst agerar som en säkerhet för banken för att du kommer kunna betala tillbaka ett lån. Om du inte har någon inkomst kan det därför bli svårare att bli beviljad ett lån, och om du blir erbjuden en lån trots att du inte har något jobb kommer det ofta med en hög ränta.

Om du däremot kan visa för banken att du har betalningsförmåga trots att du inte har någon inkomst, exempelvis från ett sparkonto, kan det vara möjligt att få ett lån utan jobb med bra villkor och låg ränta. Det viktigaste från långivarens håll är att säkerställa att du kommer ha råd med lånet. 

Ansök med en medsökande

Om du behöver ett lån men är arbetslös kan du få bättre villkor och ränta om du ansöker om lånet tillsammans med en medsökande som har en inkomst. När du ansöker om ett lån med en medsökande står ni båda som ansvariga för att lånet kommer betalas tillbaka. Eftersom den medsökande har en fast inkomst är det en större säkerhet för banken att låna ut pengar till er. Hos oss på Enklare kan du ansöka om lån med en medsökande. 

Hur mycket kan jag låna utan en fast anställning?

Hur mycket du kan låna beror på hur din privatekonomi ser ut och vilka förutsättningar du har för att betala tillbaka lånet. Hos Enklare kan du ansöka om ett lån på upp till 600 000 kr. 

icon

3 tips för att öka dina chanser till att få ett lån:

  1. Stärk din kreditvärdighet. Det kanske är lättare sagt än gjort men det är inte bara din jobbsituation som påverkar hur mycket du kan få låna. Om du har befintliga lån, tagit många kreditupplysningar den senaste tiden eller om du har fått en betalningsanmärkning är exempel på några faktorer som påverkar din kreditvärdighet negativt.
  2. Ansök tillsammans med en medsökande. Om du har någon i din närhet, kanske en partner, med en fast anställning så är det fördelaktigt att ansöka om lånet tillsammans. Det är dessutom väldigt vanligt att sambos och gifta ansöker om lån tillsammans för att öka sina chanser till bättre villkor. Vid en gemensam ansökan bedömer långivarna er totala ekonomiska situation och er gemensamma möjlighet att betala tillbaka lånet.
  3. Jämför långivare. Varje långivare är annorlunda och specialiserade på att hjälpa en viss typ av kund. Just av den anledningen är det viktigt att jämföra långivare för att hitta de bästa villkoren för dig. Att jämföra flera långivare samtidigt med en enda kreditupplysning är något du kan göra via vår tjänst. På så sätt sparar du tid och slipper ta enskilda kreditupplysningar hos varje långivare.

Så ansöker du om lån via Enklare

Du ansöker om ett lån genom formuläret högst upp på sidan, det tar endast två minuter att fylla i. Därefter hittar du i inloggat läge på Mina sidor alla dina erbjudanden. Att göra ansökan är helt gratis och du binder dig inte till något. Om du inte hittar något erbjudande du vill acceptera behöver du inte gå vidare med låneprocessen. Att låna pengar är en process som kan väcka många frågor och funderingar. Om du behöver rådgivning finns vår kundservice tillgänglig både via mail eller telefon. 

Tänk på detta innan du lånar pengar utan fast anställning

Inna du lånar pengar bör du alltid noga säkerställa att du kommer kunna betala tillbaka lånet inom utsatt tidsperiod. Det kan vara svårt att med säkerhet veta att du kommer kunna betala ditt lån varje månad om du inte har någon fast inkomstkälla. Fundera därför ett extra varv innan du tar ett lån som arbetslös, kommer du kunna betala kostnaden för lånet varje månad? Om du tar ett lån som du inte har möjlighet att betala tillbaka kan du hamna i en jobbig ekonomisk situation, som kan vara svår att ta sig ut. Lägg upp en avbetalningsplan för hur mycket du ska betala varje månad och se till att du har medel för att göra det.

Vanessa Wilson
Vanessa Wilson
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Frågor och svar om att ta lån utan fast anställning

Hur mycket kan jag låna utan ett fast jobb?
Hos Enklare kan du ansöka om ett lån på upp till 600 000 kr. När du ansöker om ett lån tas en kreditupplysning på dig från UC. Baserat på upplysningen får långivarna information om din privatekonomi, och tar därefter ett beslut om hur stort belopp du kan låna.
Blir räntan högre om jag lånar utan fast anställning?
Om du inte har någon fast anställning blir det mer osäkert för banken att låna ut pengar till dig, vilket då kan leda till en högre ränta. Med vår jämförelsetjänst kan du jämföra lån från upp till 39 olika långivare och banker, där du tydligt ser vilket erbjudande som ger dig bäst ränta och villkor.
Vad räknas som fast inkomst?
Med fast inkomst menas att du har en bestämd inkomst varje månad. Många långivare ser till din fasta inkomst månadsvis, men det finns även de som istället tittar på din årsinkomst.
Vad är minimikraven för att låna utan fast anställning hos Enklare?
Kraven för att du ska kunna låna pengar via Enklare är att du:  * Fyllt 18 år. * Har en årsinkomst på minst 120 000 kr.  * Inte har någon skuld hos Kronofogden.  * Är folkbokförd i Sverige.
Hur bedöms min kreditvärdighet?
När du ansöker om ett lån via Enklare tar vi alltid en kreditupplysning på dig från UC (upplysningscentralen). Vi jämför lån från 39 långivare med endast en UC.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-icon Man 46
Lånebelopp: 534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad: 529 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 41
Lånebelopp: 153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad: 769 kr/mån
Man-icon Man 52
Lånebelopp: 430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad: 2 158 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 52
Lånebelopp: 155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad: 2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.