5 828
e-symbol e-symbol e-symbol

Samla lån och krediter - Sänk din månadskostnad

Vi hjälper dig att samla dina lån, avbetalningar och krediter. Ansök själv tryggt och enkelt genom att fylla i formuläret. Självklart är det helt gratis och din ansökan är ej bindande!
 • Svar direkt
 • Gratis ansökan
 • Hitta bästa villkoren hos 38 långivare
* Ett urval av våra långivare
Resurs Bank Ikano banken Coop Nordax Ica banken
kr
5 000 kr
600 000 kr
Lånetid:
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 920 kr/mån
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Tryggt och Säkert
omdömen5 828
Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Uppdaterat 2022-05-25.

Varför ska man samla lån och krediter?

Att ha samlat på sig flera lån och krediter hör inte direkt till ovanligheten. Oväntade utgifter, och väntade utgifter också för den delen, kan dyka upp och kräva att ett lån tas. Flera lån innebär ofta en högre ränta än vad ett samlat, större lån gör. För att spara pengar och slippa onödigt dyra räntor för dina lån är det därför en god idé att slå ihop dina lån och krediter till ett större samlingslån. Flera lån innebär även flera betalningar varje månad. För att få en tydligare överblick över din ekonomi är det därför fördelaktigt att samla dina lån och krediter till ett lån.

icon

5 fördelar med att samla lån och krediter:

 • Sänk din månadskostnad och få mer pengar över till annat
 • Få en bättre överblick av dina lån
 • Kan leda till förbättrad kreditvärdighet
 • Undvik onödiga administrationsavgifter
 • Möjlighet till att få bättre lånevillkor

Därför ska du samla flera smålån till ett större lån

Om du sitter på flera mindre lån finns det mycket att tjäna på att samla ihop lånen till ett nytt större lån. Du kan få bättre villkor och kontrollera din avbetalningstid och på så vis sänka din månadskostnad markant. Ett annat stort plus är att det blir enklare att få en överblick på privatekonomin. En faktura är billigare och enklare att hålla reda på än att betala av på flera mindre lån och skulder till olika banker och företag. Ju fler mindre lån och krediter du samlar på dig, desto dyrare blir dina utgifter varje månad. Inte bara det, mindre lån kommer oftast med sämre villkor än större. Avbetalningar och kreditskulder är lån som har högre räntekostnad och kortare löptider för återbetalning. Även antalet fakturor spelar roll eftersom alla små fakturaavgifter tickar upp till en kännbar nivå allteftersom tiden går.

Fördelar med att samla lånen till ett större lån:

 • Du slipper avgifter för flera fakturor
  Det är inte det första man tänker på när man tar ett nytt lån, men med alla fakturor kommer avi-avgifter och har man flera lån så byggs det över tid upp till en ansenlig utgift varje år.
 • Bättre översikt och lättare med en faktura
  När man ska planera sin privatekonomi så är det skönt att ha färre långivare att hålla reda på när det kommer till vardagen och betalningar. Du minskar även risken för att missa att betala en faktura i tid
 • Kan ge högre kreditvärdighet
  En av de saker som långivare tittar på innan de ger ut lån är om du har många innestående lån. Genom att samla dina lån till ett så kommer det se bättre ut i framtiden om du vill söka ett nytt lån eller dela upp betalningar.
 • Större lån ger ofta lägre ränta än smålån Eftersom ett större lån betyder en bättre affär för banken så är det sannolikt att du får bättre ränta. Ju mindre lånet är, desto mindre vinstmarginal för långivaren eller banken - och det resulterar i att de tar ut en högre ränta för att låna ut pengar. Ofta är räntan på de snabba lånen som mikrolån eller SMS-lån väldigt ofördelaktig för dig som kund, därför är det bättre att samla dina smålån till ett större lån.
 • Du kan förlänga löptiden och därmed sänka månadskostnad. Genom att lösa dina gamla lån och “omförhandla” nya villkor för ett stort lån kan du ofta ordna en mycket längre avbetalningstid än vad långivare erbjuder för mindre lån. Detta betyder att du sänker din månadskostnad och får mer pengar över som du kan spendera på annat roligt.
icon

Krav för att få samla ihop lån och krediter:

 • Du måste vara minst 18 år
 • Du är folkbokförd och skriven i Sverige sedan 12 månader tillbaka
 • Du har ett svensk personnummer
 • Du måste ha en årsinkomst på minst 120 000 kr före skatt
 • Du har varit skuldfri hos Kronofogden sedan 6 månader tillbaka

Få en enklare vardagsekonomi med ett samlingslån

Den kanske största fördelen med att samla sina lån till ett nytt är att du får färre saker att tänka på. Skillnaden blir mer dramatisk ju fler lån du samlar. Tänk dig att bara behöva hålla reda på en betalning istället för två, tre eller fem. Tid är pengar och det är något som blir märkbart när man samlar lånen. Att du även får bättre villkor och sparar pengar är som en välkommen bonus.

En bild som visar olika lån som går att samla

Samla alla dina lån till ett och samma

Det finns ingen egentlig gräns för hur många lån du kan samla i ditt samlingslån, det skiljer sig från långivare till långivare. Ett misstag många gör när de ansöker om att samla sina lån är att de inte inkluderar alla sina krediter i ansökan om samlingslånet, i tron om att det skulle stjälpa deras chanser att bli beviljade om de försökte samla alla lån - snarare tvärtom. Långivarna ser hur din ekonomiska situation ser ut i den kreditupplysning som tas på dig i samband med att du ansöker om att få samla dina lån. Därför är det bra att inkludera alla dina krediter i ansökan - för att få så bra villkor som möjligt och spara in på så många onödigt dyra räntor och utgifter kopplade till lånen som möjligt.

Diagram på flera smålån och ett motsvarande samlingslån.

Vilka lån kan jag samla?

Det finns många sorters lån, krediter och skulder som går att baka ihop till ett större lån med bättre villkor. Exempelvis kan du samla:

Egentligen finns ingen skarp gräns för vilka typer av lån du kan samla, eftersom det enda du gör är att ta ett nytt bättre lån för att betala av de gamla. Långivaren är bara intresserad av att du verkligen kommer att kunna betala tillbaka ditt nya lån.

Att samla lån på Enklare

Vi rekommenderar att jämföra olika alternativ innan du bestämmer vilken långivare som du ska vända dig till för att samla lån och krediter. När du använder dig av vår tjänst får du flera olika erbjudanden gällande ditt nya samlingslån. Då kan du välja den långivare som ger dig lägst månadskostnad - eftersom att sänka din månadskostnad är ett viktigt skäl till att du samlar ihop lånen.

Så samlar du dina lån:

 • Fyll önskat belopp du vill samla ihop i formuläret
 • Skicka in din ansökan genom att klicka på ansök
 • Logga in på minasidor.enklare.se genom att Identifiera dig med bankID
 • Jämför dina låneförslag
 • Välj det lån som passar dig bäst

När du valt en långivare och samlat lånen använder du ditt nya lån för att betala av de gamla smålånen. Behöver du hjälp med ditt samlingslån så har vi personliga rådgivare som hjälper dig steg för steg i processen.

Att jämföra samlingslån kostar inget

Kom ihåg att det alltid är kostnadsfritt och obundet att jämföra lån här på Enklare. Du kan alltså testa, fundera och tacka nej utan vidare. När du ska ta ett hopbakslån är det definitivt en god idé att jämföra vem som kan ge dig bäst erbjudande för ditt nya lån. Precis som att jämföra pris online innan man köper en produkt eller en tjänst, ska du jämföra dina alternativ innan du väljer samlingslån.

Vad finns det för villkor för att samla lån?

Olika långivare och banker har olika krav för att ta ett samlingslån, men grundkrav är att du ska vara minst 18 år fyllda, vara folkbokförd i Sverige, inte ha några skulder hos Kronofogden och ha en inkomst varje månad på minst 10 000 kr.

icon

5 tips för dig som ska samla lån

 1. Ansök tillsammans med en medsökande. Genom att ansöka om ett samlingslån tillsammans med en medsökande ökar du dina chanser till att få bra villkor från våra långivare. Bankerna och långivarna ser din medsökande som en extra säkerhet för lånet och det kan därför bli ett sätt för dig att pressa ner räntan.
 2. Vänta med att ansöka om du har tagit många kreditupplysningar. Om du har tagit många kreditupplysningar på kort tid kan det vara bra att vänta tills de har löpt ut. Tänk på att en kreditupplysning ligger kvar i 12 månader efter att den förfrågats. Genom att vänta ut dina förfrågningar ökar du dina chanser att få bättre villkor på ditt samlingslån via oss.
 3. Ansök inte hos flera låneförmedlare eller långivare samtidigt. Varje gång du ansöker om lån via en låneförmedlare eller långivare så tas en kreditupplysning. Därför är det viktigt att bara göra en ansökan för att få så bra villkor som möjligt. Genom att samla lån och krediter via oss så tas bara en kreditupplysning, samtidigt som du jämför upp till 38 långivare.
 4. Om du vill samla ihop stora belopp så behöver du vara beredd på att det kanske inte går direkt. Har du många olika lån som resulterar i ett stort belopp kan det ibland vara svårt att samla ihop allt i ett svep. Det är fortfarande viktigt att undersöka sina möjligheter och det kan fortfarande vara fördelaktigt att samla ihop delar av din totala skuld för att sedan prova på nytt efter en period.
 5. Se till att ha informationen om dina befintliga lån och krediter lättillgänglig. Om du bestämmer dig för att göra en ansökan via oss är det fördelaktigt att ha detta sammanställt. Det blir lättare för dig att jämföra dina befintliga skulder mot eventuella låneerbjudanden från våra långivare. Om du dessutom väljer att prata med våra rådgivare för att få råd och hjälp är det bra att dela den här informationen under samtalet.

Samla lån med låg kreditvärdighet

Vill du samla lån trots dålig kreditvärdighet? Vi på Enklare hjälper dig. Det finns flera möjligheter för att samla dina lån trots en dålig kreditvärdighet. Om du är skuldfri hos Kronofogden och har en regelbunden inkomst på minst 10 000 i månaden kan du bli beviljad att samla dina lån, trots låg kreditvärdighet. Din kreditvärdighet kommer även på sikt gynnas av att du samlar dina lån till ett större samlingslån. Eftersom att ett samlingslån kommer med en mer fördelaktig ränta än flera dyra smålån kommer du ha större möjligheter för att betala av dina lån. Ett samlingslån kan på så vis även leda till bättre villkor för framtida lån.

Samla lån med betalningsanmärkningar

Har du betalningsanmärkningar? Då kan ett samlingslån vara ett steg i rätt riktning. Det går att samla lån med betalningsanmärkningar hos oss på Enklare, och det finns flera långivare som erbjuder hopbakslån trots betalningsanmärkningar. Olika långivare har olika krav när det kommer till betalningsanmärkningar, men vi på Enklare hjälper dig att jämföra lånealternativ från upp till 38 olika långivare för att sen lista förslagen för dig. På så vis kan du i lugn och ro se över vilka alternativ du har för samlingslån och välja det som passar dig bäst. Har du betalningsanmärkningar sen tidigare kan det dessutom gynna din ekonomiska situation om du väljer att samla alla dina lån till ett och samma. Då kan du få bättre villkor för ditt lån och sänka din totala månadskostnad.

Tänk på detta innan du samlar dina lån

Tänk på att ett samlingslån också är ett lån. Teckna bara ett samlingslån om det förbättrar din nuvarande lånesituation. Om du sitter i en tuff ekonomisk situation kan du även se över dina möjligheter för att teckna ett omstartslån. Ett omstartslån riktar sig till personer i en tung ekonomisk sits, ofta med flera betalningsanmärkningar och inkassokrav.

Om du vill ta ett samlingslån är det även viktigt att återbetalningstiden för lånet passar din ekonomi. Det är därför bra om du räknar på hur mycket du kan betala varje månad, och över hur lång period. När du väl tagit ett samlingslån är det också viktigt att du håller dig till din avbetalningsplan.

Mathias Grönlund
Mathias Grönlund
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor
och svar om samlingslån

Hur fungerar det när man samlar lån?
Genom att samla flera gamla lån och krediter kan du byta dem mot ett nytt lån med bättre ränta. Du bakar helt enkelt ihop dina gamla lån till ett nytt lån. Det nya lånet används då för att lösa de gamla skulderna.
Är det bara lån och krediter jag kan samla?
Nej! Vi hjälper dig att samla alla typer av lån, från SMS-lån till privatlån, billån, blancolån, renoveringslån, avbetalningsköp, kreditkortsbetalningar och mycket mer. Hör av dig till oss så berättar vi mer!
Kan jag sänka min månadskostnad?
Ja! När du samlar dina krediter och lån till ett enda lån så sänker du ofta din månadskostnad vilket leder till att du sparar tid och pengar till annat viktigt i livet.
Hur många och hur stora lån kan jag samla?
Maxbelopp som du kan samla hos oss är 600 000 kr. Du kan alltså samla hur många lån och krediter som du önskar så länge beloppet inte överstiger 600 000 kr.
Får jag bättre kreditvärdighet (UC-score) när jag samlar lån och krediter?
Ja! Om du samlar dina lån via Enklare får du en förbättrad kreditvärdighet då du kommer att ha färre lån än vad du hade tidigare. Ju fler lån och krediter du har, desto sämre kreditvärdighet får du. Därför är det alltid bra att försöka ha så få lån och krediter för en bra kreditvärdighet. En bra kreditvärdighet leder i sin tur till bättre lånevillkor.
Kan jag samla lån och krediter även om jag har betalningsanmärkningar?
Ja! Så länge du har en fast månadslön på minst 10 000 kr och är skuldfri hos Kronofogden de senaste sex månaderna.
Vad får jag för ränta när jag samlar mina lån via Enklare?
Räntan för ditt samlingslån kommer variera beroende på vilken långivare du väljer. När du skickar in din ansökan jämför vi alternativ från över 35 olika långivare. Du kan sen i lugn och ro gå igenom förslagen för att sen välja det alternativ du tycker är bäst för dig.
Går det att samla lån utan fast inkomst?
Ett av villkoren för att kunna samla dina lån är att du har en månadsinkomst på minst 10 000 kr i månaden. Hos oss på Enklare kan du därför inte samla lån utan inkomst.

Ett verkligt exempel på en kund som samlat sina lån

Exemplet är hämtat från en riktig kund vi hjälpt samla befintliga lån och avbetalningar. Personen hade ett befintligt privatlån på 68 300 kronor och en avbetalning på 10 700 kronor. Efter rådgivning hjälpte vi kunden till att samla ihop lånet och avbetalningen till ett nytt samlingslån med mycket lägre ränta och totalkostnad.
Eff.räntaBeloppMånadsbet.Räntekostnad
Billån
5,56
343 000 kr5 700 kr (6 år)57 655 kr
Kreditkort
12,21
96 000 kr5 000 (2 år)10 589 kr
Totalt
7,01
439 000 kr10 700 kr68 300 kr
Nytt lån
5,77
439 000 kr8 500 kr (5 år)66 500 kr

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner CoopSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank NorwegianSammarbetspartner re:member
Sammarbetspartner SantanderSammarbetspartner Collector BankSammarbetspartner Marginalen BankSammarbetspartner NordaxSammarbetspartner Lån & Spar BankSammarbetspartner AvidaSammarbetspartner BigbankSammarbetspartner BroccSammarbetspartner GoodcashSammarbetspartner LunarSammarbetspartner MoankSammarbetspartner MoneyGoSammarbetspartner NstartSammarbetspartner Svea EkonomiSammarbetspartner TFBankSammarbetspartner THORN Privat FinansSammarbetspartner TryggkreditSammarbetspartner BRA BankSammarbetspartner Wasa KreditSammarbetspartner Komplett BankSammarbetspartner SevenDay BankSammarbetspartner LoanstepSammarbetspartner Wästgöta FinansSammarbetspartner RisicumSammarbetspartner Facit bankSammarbetspartner Ferratum

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-icon Man 46
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 41
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-icon Man 52
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 52
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån
Hur kan vi hjälpa dig till en bättre ekonomi?

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.