4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Samla lån och krediter - Sänk din månadskostnad

Vi hjälper dig att samla dina lån, avbetalningar och krediter. Ansök själv tryggt och enkelt genom att fylla i formuläret. Självklart är det helt gratis och din ansökan är inte bindande!
 • Svar direkt
 • Gratis ansökan
 • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
SpednwiseResurs BankIkano bankenNordaxIca banken
Lånebelopp:
kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 434 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och integritetspolicy
4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.

Med ett samlingslån från Enklare kan du:

 • Hitta det bästa samlingslånet bland 39 långivare
 • Inte försämra ditt kreditbetyg - endast en UC tas
 • Sänka din månadskostnad
 • Betala av lånen på kortare tid
 • Få personlig rådgivning
 • Samla upp till 600 000 kr i ett och samma lån

Varför ska man samla lån och krediter?

Att ha samlat på sig flera lån och krediter hör inte direkt till ovanligheten. Oväntade utgifter, och väntade utgifter också för den delen, kan dyka upp och kräva att ett lån tas. För att spara pengar, slippa onödigt dyra räntor och för att sänka din månadskostnad är det en god idé att slå ihop dina lån och krediter till ett större samlingslån. 

Samla dina lån med Enklare och få en lägre ränta

Att samla sina lån innebär att man tar ett nytt lån för att finansiera sina befintliga lån och krediter. Det kan låta konstigt att ta ett nytt lån för att betala av sina gamla krediter, men i många fall kan det förbättra din ekonomi. Flera smålån innebär ofta en högre ränta än vad ett samlat, större lån gör. För att minska kostnaden för dina små lån och krediter är det därför en bra idé att samla lånen till ett större samlingslån. Flera lån innebär även flera betalningar varje månad. För att få en tydligare överblick över din ekonomi är det därför fördelaktigt att samla alla dyra lån och krediter till ett samlingslån.

Genom att samla lån kan du få en bättre ränta och slippa onödiga tillkommande avgifter, och på så sätt sänka din månadskostnad för lånen. Ett samlingslån ger dig också en bättre överblick över din ekonomi, då du slipper hålla koll på flera smålån genom att endast ha ett samlingslån. 

En stor fördel med att samla sina lån är att du får färre saker att tänka på. Skillnaden blir mer dramatisk ju fler lån du samlar. Tänk dig att bara behöva hålla reda på en betalning istället för två, tre eller fem. Att du även får bättre villkor och sparar pengar är en välkommen bonus.

icon

5 fördelar med att samla lån och krediter:

 • Sänk din månadskostnad och få mer pengar över till annat
 • Få en bättre överblick av dina lån
 • Kan leda till förbättrad kreditvärdighet
 • Undvik onödiga administrationsavgifter
 • Möjlighet till att få bättre lånevillkor

Fördelar med att samla dina lån:

Du slipper avgifter för flera fakturor

Det är inte det första man tänker på när man tar ett nytt lån, men med fakturor kommer avi-avgifter och har man flera lån så byggs det över tid upp till en ansenlig utgift varje år.

Bättre översikt och lättare med en faktura

När man ska planera sin privatekonomi så är det skönt att ha färre långivare att hålla reda på när det kommer till betalningar. Du minskar även risken för att missa att betala en faktura i tid, när du endast behöver hålla koll på en.

Kan ge högre kreditvärdighet

En av de saker som banker och långivare tittar på innan de lånar ut pengar är om du har många befintliga lån. Genom att samla dina lån kan du få en bättre kreditvärdighet, vilket ser bättre ut i framtiden om du vill söka ett nytt lån eller dela upp betalningar.

Större lån ger ofta lägre ränta än smålån

Eftersom att ett större lån betyder en bättre affär för banken så är det sannolikt att du får bättre ränta. Ju mindre lånet är, desto mindre vinstmarginal för långivaren eller banken - och det resulterar i att de tar ut en högre ränta för att låna ut pengar. Att samla mindre lån till ett större samlingslån kan därför ge dig lägre ränta.

Du kan förlänga löptiden och sänka månadskostnaden

Genom att lösa dina gamla lån och omförhandla nya villkor för ett stort lån kan du ofta ordna en längre avbetalningstid än vad banker och långivare erbjuder för mindre lån. Detta betyder att du kan sänka din månadskostnad genom att samla lån och får mer pengar över som du kan spendera på annat roligt.

Undvik onödiga kostnader genom att samla dina låna

Alla lån kommer med en ränta, som i vissa fall är onödigt hög. Smålån och krediter kommer ofta med dyrare ränta och tillhörande avgifter som avi- och fakturaavgifter. När du samlar dina lån slipper du betala onödigt många avgifter för alla lån, utan behöver endast betala de avgifter som tillkommer med ditt samlingslån. Istället för att betala ränta för alla lån individuellt kan du också sänka dina räntekostnader genom att samla lånet. På så vis kan du undvika att betala onödiga kostnader. 

Betala av dina lån med ett samlingslån

När du samlar dina lån har du möjligheten att sänka din månadskostnad, och på så vis betala av ditt lån i en snabbare takt. Med andra ord kan du minska din återbetalningstid genom att samla dina lån.

En bild som visar olika lån som går att samla.

Samla alla dina lån till ett och förbättra din lånesituation

Hos Enklare kan du låna upp till 600 000 kr i ett samlingslån. Ett misstag många gör när de ansöker om att samla sina lån är att de inte inkluderar alla sina krediter i ansökan om samlingslånet, i tron om att det skulle försämra deras chanser att bli beviljade om de försökte samla alla lån - snarare tvärtom. Långivarna ser hur din ekonomiska situation ser ut i den kreditupplysning som tas på dig i samband med att du ansöker om att få samla dina lån. Därför är det bra att inkludera alla dina krediter i ansökan, för att få så bra villkor som möjligt och för att undvika att betala onödigt dyra räntor och utgifter kopplade till lånen.

Att jämföra samlingslån kostar inget

Kom ihåg att det alltid är kostnadsfritt och obundet att jämföra lån här på Enklare. Du kan alltså testa, fundera och tacka nej utan vidare. När du ska samla lån är det definitivt en god idé att jämföra vem som kan ge dig bäst erbjudande för ditt nya lån. Precis som att jämföra priser online innan man köper en produkt eller en tjänst, är det bra om du jämför dina alternativ innan du väljer samlingslån.

icon

5 tips för dig som ska samla lån

 1. Ansök tillsammans med en medsökande. Genom att ansöka om ett samlingslån tillsammans med en medsökande ökar du dina chanser till att få bra villkor från våra långivare. Bankerna och långivarna ser din medsökande som en extra säkerhet för lånet och det kan därför bli ett sätt för dig att pressa ner räntan.
 2. Vänta med att ansöka om du har tagit många kreditupplysningar. Om du har tagit många kreditupplysningar på kort tid kan det vara bra att vänta tills de har löpt ut. Tänk på att en kreditupplysning ligger kvar i 12 månader efter att den förfrågats. Genom att vänta ut dina förfrågningar ökar du dina chanser att få bättre villkor på ditt samlingslån via oss.
 3. Ansök inte hos flera låneförmedlare eller långivare samtidigt. Varje gång du ansöker om lån via en låneförmedlare eller långivare så tas en kreditupplysning. Därför är det viktigt att bara göra en ansökan för att få så bra villkor som möjligt. Genom att samla lån och krediter via oss så tas bara en kreditupplysning, samtidigt som du jämför upp till 39 långivare.
 4. Om du vill samla ihop stora belopp så behöver du vara beredd på att det kanske inte går direkt. Har du många olika lån som resulterar i ett stort belopp kan det ibland vara svårt att samla ihop allt i ett svep. Det är fortfarande viktigt att undersöka sina möjligheter och det kan fortfarande vara fördelaktigt att samla ihop delar av din totala skuld för att sedan prova på nytt efter en period.
 5. Se till att ha informationen om dina befintliga lån och krediter lättillgänglig. Om du bestämmer dig för att göra en ansökan via oss är det fördelaktigt att ha detta sammanställt. Det blir lättare för dig att jämföra dina befintliga skulder mot eventuella låneerbjudanden från våra långivare. Om du dessutom väljer att prata med våra rådgivare för att få råd och hjälp är det bra att dela den här informationen under samtalet.

Att samla lån via Enklare

Vi rekommenderar att jämföra olika alternativ innan du bestämmer vilken långivare som du ska vända dig till för att samla lån och krediter. När du använder dig av vår tjänst jämför vi samlingslån från 39 banker och långivare, med endast en UC. På så vis kan du jämföra flera olika erbjudanden om samlingslån mot varandra, och välja det med lägst ränta och bäst villkor. Du får då en bra överblick över dina alternativ till samlingslån, och kan tydligt se vilken långivare som ger dig lägst månadskostnad.

Så ansöker du om ett samlingslån:

 • Fyll i önskat lånebelopp du vill samla i formuläret högst upp på sidan
 • Skicka in din ansökan genom att klicka på ansök
 • Logga in på minasidor.enklare.se genom att identifiera dig med BankID
 • Jämför dina låneförslag
 • Välj det lån som passar dig bäst

Så samlar du dina lån via Enklare - Steg för steg

Nedan går vi igenom hur du steg för steg samlar dina lån, och hur du kan förbättra din lånesituation redan idag. 

1. Börja med att se över din ekonomi

Det första steget är att se över din ekonomi. För att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att samla dina lån och förbättra din ekonomi är det viktigt att ha koll på ditt ekonomiska nuläge. Samla alla uppgifter om dina nuvarande lån och krediter och säkerställ vilka lån det är du vill samla i ditt nya samlingslån. Det är också bra att sammanställa kostnaden för alla dina nuvarande lån. Vad har du för ränta på dina lån? Vilka tillkommande avgifter kommer med krediterna? Räkna på din nuvarande lånesituation och skapa dig en bild över hur mycket pengar du kan spara genom att samla dina lån. 

2. Fyll i ansökningsformuläret högst upp på sidan

Högst upp på sidan hittar du ansökan för samlingslånet. Här fyller du i önskat lånebelopp, löptid, kontaktuppgifter samt om du ansöker om lånet tillsammans med en medsökande. När du skickat in din ansökan om samlingslån skickas den vidare till 39 banker och långivare. 

3. Din ansökan skickas vidare till långivarna

När du skickat in din ansökan skickas den direkt vidare till de 39 banker och långivare som vi samarbetar med. Långivarna kommer att gå igenom din ansökan, och de som kan erbjuda dig ett lån återkommer med sina villkor. Inom kort kommer du hitta dina erbjudanden i inloggat läge på Mina sidor, där du i lugn och ro kan gå igenom dina alternativ. 

4. Gå igenom dina låneförslag och välj samlingslånet med bäst ränta och villkor

Efter inskickad ansökan hittar du alla dina erbjudanden på Mina sidor. Här ser du tydligt vilka villkor och räntor respektive långivare kan erbjuda. Om du önskar rådgivning längs vägen finns vi på Enklare tillgängliga både via telefon och mail. 

5. Dina lån samlas

Ser du ett samlingslån du vill ta accepterar du erbjudandet och signerar med BankID. 
När du valt en långivare och samlat lånen använder du ditt nya lån för att betala av dina gamla lån och krediter. Behöver du hjälp med ditt samlingslån så har vi personliga rådgivare som hjälper dig steg för steg i processen.

Diagram på flera smålån och ett motsvarande samlingslån.

Hur många lån kan jag samla i ett samlingslån?

Det finns ingen gräns på antalet lån som du kan samla, så länge det totala beloppet inte överstiger 600 000 kr, som är maxbeloppet. Du kan med andra ord samla hur många lån du vill inom ramen för 600 000 kr. 

Vilka lån kan jag samla?

Det finns många sorters lån, krediter och skulder som går att baka ihop till ett större lån med bättre villkor. Exempelvis kan du samla:

Egentligen finns ingen skarp gräns för vilka typer av lån du kan samla, eftersom det enda du gör är att ta ett nytt lån för att betala av de gamla. Alla typer av privatlån utan säkerhet kan du samla via Enklare. Långivaren är bara intresserad av att du verkligen kommer att kunna betala tillbaka ditt nya samlingslån.

Kan alla samla sina lån och krediter via Enklare?

För att ansöka om ett samlingslån via Enklare behöver du uppfylla samma krav som vid en vanlig låneansökan. Villkoren för att ta ett samlingslån är att du: 

 • Är minst 18 år fyllda
 • Är folkbokförd i Sverige
 • Har inte några aktiva skulder hos Kronofogden. Om du haft tidigare skulder är det okej, men du behöver ha varit skuldfri de senaste 6 månaderna. 
 • Har en inkomst på minst 10 000 kr i månaden.
icon

Krav för att få samla lån hos oss:

 • Du måste vara minst 18 år
 • Du är folkbokförd och skriven i Sverige sedan 12 månader tillbaka
 • Du har ett svensk personnummer
 • Du måste ha en årsinkomst på minst 120 000 kr före skatt
 • Du har varit skuldfri hos Kronofogden sedan 6 månader tillbaka

Samla lån med låg kreditvärdighet

Vill du samla lån trots dålig kreditvärdighet? Vi på Enklare hjälper dig. Det finns flera möjligheter för att samla dina dyra lån och krediter trots en dålig kreditvärdighet. Om du är skuldfri hos Kronofogden och har en regelbunden inkomst på minst 10 000 i månaden kan du bli beviljad att samla dina lån, trots låg kreditvärdighet. Din kreditvärdighet kommer även på sikt gynnas av att du samlar dina lån till ett större samlingslån. Eftersom att ett samlingslån kommer med en mer fördelaktig ränta än flera dyra smålån och krediter så kommer du ha större möjligheter för att betala av dina lån. Ett samlingslån kan på så vis även leda till bättre villkor för framtida lån.

Samla lån med betalningsanmärkningar

Har du betalningsanmärkningar? Då kan ett samlingslån vara ett steg i rätt riktning. Det går att samla lån med betalningsanmärkningar hos oss på Enklare, och det finns flera långivare som erbjuder hopbakslån trots betalningsanmärkningar. Olika långivare har olika krav när det kommer till betalningsanmärkningar, men vi på Enklare hjälper dig att jämföra lånealternativ från upp till 39 långivare för att sen lista förslagen till dig. På så vis kan du i lugn och ro se över vilka alternativ du har för samlingslån och välja det som passar dig bäst. Har du betalningsanmärkningar sen tidigare kan det dessutom gynna din ekonomiska situation om du väljer att samla alla dina lån till ett och samma. Då kan du få bättre villkor för ditt lån och sänka din totala månadskostnad.

Går det att samla lån trots många UC?

Ja, det är möjligt att samla lån trots många UC, men det kan vara svårare att få bra villkor på sitt samlingslån. Om det har tagits flera kreditupplysningar på dig under kort tid rekommenderar vi att avvakta några månader innan du ansöker om ett samlingslån. Flera kreditupplysningar kan nämligen försämra din kreditvärdighet, och påverka räntan du får på ditt samlingslån.

Om du är i en situation där du inte kan vänta kan du testa att skicka in en ansökan om samlingslån ändå. Det är fördelaktigt att i ett sånt läge vända sig till en låneförmedlare, då det endast tas en UC på dig, men där erbjudanden från flera olika långivare jämförs. 

Tänk på detta innan du samlar dina lån

Tänk på att ett samlingslån också är ett lån. Teckna bara ett samlingslån om det förbättrar din nuvarande lånesituation. Om du sitter i en tuff ekonomisk situation kan du även se över dina möjligheter för att teckna ett omstartslån. Ett omstartslån riktar sig till personer i en tung ekonomisk sits, ofta med flera betalningsanmärkningar och inkassokrav.

Om du vill ta ett samlingslån är det även viktigt att återbetalningstiden för lånet passar din ekonomi. Det är därför bra om du räknar på hur mycket du kan betala varje månad, och över hur lång period. När du väl tagit ett samlingslån är det också viktigt att du håller dig till din avbetalningsplan.

Mathias Grönlund
Mathias Grönlund
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor
och svar om samlingslån

Hur fungerar det när man samlar lån?
Genom att samla flera gamla lån och krediter kan du byta dem mot ett nytt lån med bättre ränta. Du bakar helt enkelt ihop dina gamla lån till ett nytt lån. Det nya lånet används då för att lösa de gamla skulderna.
Är det bara lån och krediter jag kan samla?
Nej! Vi hjälper dig att samla alla typer av lån, från SMS-lån till privatlån, billån, blancolån, renoveringslån, avbetalningsköp, kreditkortsbetalningar och mycket mer. Hör av dig till oss så berättar vi mer!
Kan jag sänka min månadskostnad?
Ja! När du samlar dina krediter och lån till ett enda lån så sänker du ofta din månadskostnad vilket leder till att du sparar tid och pengar till annat viktigt i livet.
Hur många och hur stora lån kan jag samla?
Maxbelopp som du kan samla hos oss är 600 000 kr. Du kan alltså samla hur många lån och krediter som du önskar så länge beloppet inte överstiger 600 000 kr.
Får jag bättre kreditvärdighet (UC-score) när jag samlar lån och krediter?
Ja! Om du samlar dina lån via Enklare får du en förbättrad kreditvärdighet då du kommer att ha färre lån än vad du hade tidigare. Ju fler lån och krediter du har, desto sämre kreditvärdighet får du. Därför är det alltid bra att försöka ha så få lån och krediter för en bra kreditvärdighet. En bra kreditvärdighet leder i sin tur till bättre lånevillkor.
Kan jag samla lån och krediter även om jag har betalningsanmärkningar?
Ja! Så länge du har en fast månadslön på minst 10 000 kr och är skuldfri hos Kronofogden de senaste sex månaderna.
Vad får jag för ränta när jag samlar mina lån via Enklare?
Räntan för ditt samlingslån kommer variera beroende på vilken långivare du väljer. När du skickar in din ansökan jämför vi alternativ från över 39 olika långivare. Du kan sen i lugn och ro gå igenom förslagen för att sen välja det alternativ du tycker är bäst för dig.
Går det att samla lån utan fast inkomst?
Ett av villkoren för att kunna samla dina lån är att du har en månadsinkomst på minst 10 000 kr i månaden. Hos oss på Enklare kan du därför inte samla lån utan inkomst.

Ett verkligt exempel på en kund som samlat sina lån

Exemplet är hämtat från en riktig kund vi hjälpt samla befintliga lån och avbetalningar. Personen hade ett befintligt privatlån på 68 300 kronor och en avbetalning på 10 700 kronor. Efter rådgivning hjälpte vi kunden till att samla ihop lånet och avbetalningen till ett nytt samlingslån med mycket lägre ränta och totalkostnad.
Eff.räntaBeloppMånadsbet.Räntekostnad
Billån
5,56
343 000 kr5 700 kr (6 år)57 655 kr
Kreditkort
12,21
96 000 kr5 000 (2 år)10 589 kr
Totalt
7,01
439 000 kr10 700 kr68 300 kr
Nytt lån
5,77
439 000 kr8 500 kr (5 år)66 500 kr

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-iconMan46 år
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-iconKvinna41 år
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-iconMan52 år
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-iconKvinna52 år
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån
Hur kan vi hjälpa dig till en bättre ekonomi?

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.