Samla lån och krediter - Sänk din månadskostnad
- Svar direkt
- Gratis ansökan
Att ha samlat på sig flera lån och krediter hör inte direkt till ovanligheten. Oväntade utgifter, och väntade utgifter också för den delen, kan dyka upp och kräva att ett lån tas. Flera lån innebär ofta en högre ränta än vad ett samlat, större lån gör. För att spara pengar och slippa onödigt dyra räntor för dina lån är det därför en god idé att slå ihop dina lån och krediter till en större samlingslån. Flera lån innebär även flera betalningar varje månad. För att få en tydligare överblick över din ekonomi är det därför fördelaktigt att samla dina lån och krediter till en lån.
Om du sitter på flera mindre lån finns det mycket att tjäna på att samla ihop lånen till ett nytt större lån. Du kan få bättre villkor och kontrollera din avbetalningstid och på så vis sänka din månadskostnad markant. Ett annat stort plus är att det blir enklare att få en överblick på privatekonomin. En faktura är billigare och enklare att hålla reda på än att betala av på flera mindre lån och skulder till olika banker och företag.
Ju fler mindre lån och krediter du samlar på dig, desto dyrare blir dina utgifter varje månad. Inte bara det, mindre lån kommer oftast med sämre villkor än större. Avbetalningar och kreditskulder är lån som har högre räntekostnad och kortare löptider för återbetalning. Även antalet fakturor spelar roll eftersom alla små fakturaavgifter tickar upp till en kännbar nivå allteftersom tiden går.
Den kanske största fördelen med att samla sina lån till ett nytt är att du får färre saker att tänka på. Skillnaden blir mer dramatisk ju fler lån du samlar. Tänk dig att bara behöva hålla reda på en betalning istället för två, tre eller fem. Tid är pengar och det är något som blir märkbart när man samlar lånen. Att du även får bättre villkor och sparar pengar är som en välkommen bonus.
Det finns ingen egentlig gräns för hur många lån du kan samla i ditt samlingslån, det skiljer sig från långivare till långivare. Ett misstag många gör när de ansöker om att samla sina lån är att de inte inkluderar alla sina krediter i ansökan om samlingslånet, i tron om att det skulle stjälpa deras chanser att bli beviljade om de försökte samla alla lån - snarare tvärtom. Långivarna ser hur din ekonomiska situation ser ut i den kreditupplysning som tas på dig i samband med att du ansöker om att få samla dina lån. Därför är det bra att inkludera alla dina krediter i ansökan - för att få så bra villkor som möjligt och spara in på så många onödigt dyra räntor och utgifter kopplade till lånen som möjligt.
Det finns många sorters lån, krediter och skulder som går att baka ihop till ett större lån med bättre villkor. Exempelvis kan du samla:
Egentligen finns ingen skarp gräns för vilka typer av lån du kan samla, eftersom det enda du gör är att ta ett nytt bättre lån för att betala av de gamla. Långivaren är bara intresserad av att du verkligen kommer att kunna betala tillbaka ditt nya lån.
Vi rekommenderar att jämföra olika alternativ innan du bestämmer vilken långivare som du ska vända dig till för att samla lån och krediter. När du använder dig av vår tjänst får du flera olika erbjudanden gällande ditt nya samlingslån. Då kan du välja den långivare som ger dig lägst månadskostnad - eftersom att sänka din månadskostnad är ett viktigt skäl till att du samlar ihop lånen.
När du valt en långivare och samlat lånen använder du ditt nya lån för att betala av de gamla smålånen. Behöver du hjälp med ditt samlingslån så har vi personliga rådgivare som hjälper dig steg för steg.
Kom ihåg att det alltid är kostnadsfritt och obundet att jämföra lån här på Enklare. Du kan alltså testa, fundera och tacka nej utan vidare. När du ska ta ett hopbakslån är det definitivt en god idé att jämföra vem som kan ge dig bäst erbjudande för ditt nya lån. Precis som att jämföra pris online innan man köper en produkt eller vara, ska du jämföra dina alternativ innan du väljer samlingslån.
Olika långivare och banker har olika krav för att ta ett samlingslån, men grundkrav är att du ska vara minst 18 år fyllda, vara folkbokförd i Sverige, inte ha några skulder hos Kronofogden och ha en inkomst varje månad på minst 10 000 kr.
Vill du samla lån trots dålig kreditvärdighet? Vi på Enklare hjälper dig. Det finns flera möjligheter för att samla dina lån trots en dålig kreditvärdighet. Om du är skuldfri hos Kronofogden och har en regelbunden inkomst på minst 10 000 i månaden kan du bli beviljad att samla dina lån, trots låg kreditvärdighet. Din kreditvärdighet kommer även på sikt gynnas av att du samlar dina lån till ett större samlingslån. Eftersom att ett samlingslån kommer med en mer fördelaktig ränta än flera dyra smålån kommer du ha större möjligheter för att betala av dina lån. Ett samlingslån kan på så vis även leda till bättre villkor för framtida lån.
Har du betalningsanmärkningar? Då kan ett samlingslån vara ett steg i rätt riktning. Det går att samla lån med betalningsanmärkningar hos oss på Enklare, och det finns flera långivare som erbjuder hopbakslån trots betalningsanmärkningar. Olika långivare har olika krav när det kommer till betalningsanmärkningar, men vi på Enklare hjälper dig att jämföra lånealternativ från över 37 olika långivare för att sen lista förslagen för dig. På så vis kan du i lugn och ro se över vilka alternativ du har för samlingslån och välja det som passar dig bäst. Har du betalningsanmärkningar sen tidigare kan det dessutom gynna din ekonomiska situation om du väljer att samla alla dina lån till ett och samma. Då kan du få bättre villkor för ditt lån och sänka din totala månadskostnad.
Tänk på att ett samlingslån också ett lån. Teckna bara ett samlingslån om det förbättrar din nuvarande lånesituation. Om du sitter i en tuff ekonomisk situation kan du även se över dina möjligheter för att teckna ett omstartslån. Ett omstartslån riktar sig till personer i en tung ekonomisk sits, ofta med flera betalningsanmärkningar och inkassokrav.
Om du vill ta ett samlingslån är det även viktigt att återbetalningstiden för lånet passar din ekonomi. Det är därför bra om du räknar på hur mycket du kan betala varje månad, och över hur lång period. När du väl tagit ett samlingslån är det också viktigt att du håller dig till din avbetalningsplan.
Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.