4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Blancolån - Hitta det bästa lånet utan säkerhet

Genom att ansöka om ett blancolån via enklare jämför du upp till 39 långivare och banker samtidigt. Endast en UC tas och det är givetvis helt gratis!
 • Svar direkt
 • Gratis ansökan
 • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
SpednwiseResurs BankIkano bankenNordaxIca banken
Lånebelopp:
kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 434 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och integritetspolicy
4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.

Vad är blancolån & lån utan säkerhet?

Blancolån, eller privatlån som det ofta också kallas, är ett lån utan säkerhet. Det är ett lån som är gjort för låntagarens privatkonsumtion och det finns ingen egendom, som exempelvis ett hus eller en bil, för långivaren att ha som pant eller teckna lånet i. Du behöver heller inte lägga in en kontantinsats. Istället ligger säkerheten i din förmåga att betala tillbaka de pengar du lånat, och banken eller långivaren lägger i och med det sin fulla tillit till dig. Denna säkerhet är vad som granskas när banker och långivare bedömer din betalningsförmåga genom kreditupplysningen.

Motsatsen till blancolån kallas för hypotekslån och är ett lån med säkerhet, det finns med andra ord en villa, en bil eller liknande, för banken eller långivaren att ha som pant.

Vad innebär det att låna pengar utan säkerhet?

Enkelt förklarat innebär ett lån utan säkerhet att banken lånar ut pengar till dig utan att ta ett föremål som säkerhet eller garanti för att de får pengarna tillbaka. Säkerheten är en form av ersättning, som banken kan få ifall du får problem med att betala tillbaka lånet. Om du lånar pengar utan säkerhet till att köpa en bil, kan inte banken ta din bil ifall du inte kan betala tillbaka lånet. Tar du däremot ett lån med säkerhet, är bilen bankens säkerhet och de kan kräva att bilen säljs om det blir problem med återbetalning.

Nackdelar med lån utan säkerhet

De billigaste lånen du kan ta kräver någon form av säkerhet, eftersom banken då känner sig tryggare med att låna ut pengar till dig, kan de ha en låg ränta. De vet att de får tillbaka sina pengar på ett eller annat sätt. Fast ibland har du inga alternativ, utan måste ta ett lån utan säkerhet. Du kan ha betalningsanmärkningar, inte tillräckligt bra ekonomi eller om du redan har en del krediter och andra lån, vilket gör att du inte kan få andra lån. Tyvärr innebär ofta ett lån utan säkerhet en högre ränta, eftersom att banken utsätter sig för en större risk eftersom att de inte tar något föremål som säkerhet för lånet. För att kompensera det högre risktagandet för lånet är därför räntan ofta något högre när det kommer till blancolån jämfört med lån där exempelvis bilen tas som säkerhet för lånet.

Fördelar med lån utan säkerhet

Den största fördelen med att låna pengar utan säkerhet är just det, att du inte behöver någon säkerhet. En säkerhet är inte något alla har och då kan det vara skönt att veta att det går att låna pengar utan säkerhet. En annan fördel med blancolån är att du inte behöver ange vad du ska ha pengarna till, utan du kan använda de till precis vad du vill. 

Vad kan man använda ett blancolån till?

Eftersom att blancolånet är ett lån utan säkerhet kan du välja att använda pengarna till vad du vill, då lånet inte är kopplat till något specifikt föremål som säkerhet. Du kan därmed använda pengarna till allt från att finansiera den där nya gräsklipparen till att köpa din drömresa. 

icon

Fördelar med att jämföra blancolån hos Enklare

 • Du jämför 39 långivare samtidigt
 • Det tas bara en kreditupplysning
 • Det kostar ingenting
 • Det tar bara 2 minuter
 • Det är inte bindande
 • Du kan anpassa återbetalningstiden

Att ta ett blancolån med hjälp av enklare

När du har bestämt dig för att ta ett blancolån är den smarta vägen att gå via en låneförmedlare som enklare. Har du en plan för ditt lån och för hur du ska betala tillbaka lånet finns det några faktorer som bara en seriös låneförmedlare kan hjälpa dig med. Vi på enklare hjälper dig att jämföra flera banker och långivare för att hitta det bästa erbjudandet med den lägsta räntan på ett blancolån.

Vem kan ta ett blancolån?

Vem som helst som uppfyller villkoren för att ta ett blancolån kan ta ett lånet, det finns inga begränsningar för vilka typer av personer som kan teckna ett blancolån. Det kan vara allt från ett par som vill köpa den där husvagnen de längtat efter, eller någon som vill åka på den där drömresan. Det är också vanligt att ta ett blancolån för att finansiera renoveringar eller bilköp. 

Villkor för att få ta ett blancolån:

 • Du ska vara folkbokförd i Sverige
 • Inte ha några skulder hos Kronofogden
 • Vara minst 18 år fyllda
 • Du ska ha en årsinkomst på minst 120 000kr.

 

Går det att ta ett blancolån med betalningsanmärkning?

Du kan ansöka om ett blancolån även fast du har en betalningsanmärkning. En del långivare kan bevilja lån trots betalningsanmärkning, medan andra inte gör det. Om din anmärkning är från längre tillbaka i tiden ökar sannolikheten ofta för att du ska få ett erbjudande. Hos vissa långivare kan räntan bli något högre om du har en betalningsanmärkning, men så är inte fallet hos alla. Det görs alltid en individuell prövning av din ekonomi. För att kunna ta ett blancolån trots betalningsanmärkning krävs det ofta att du kan påvisa att du har den ekonomiska kapacitet som krävs för att kunna betala tillbaka lånet. 

Genom oss på enklare kan du ta ett blancolån på upp till 600 000 kr i hela 20 år. Ett bra tips är att ta ett lån tillsammans med en medsökande. Är ni två som söker ett lån tillsammans ökar nämligen chanserna att få bättre villkor. Det här beror på att våra långivare ser det som ett säkrare beslut att låna pengar till två personer som har möjlighet att betala tillbaka lånet, än en person på egen hand. Om du vet att din kreditvärdighet inte är den bästa kan därför en medsökande vara till stor hjälp. När vi har mottagit din ansökan kontaktar vi de banker och långivare som är våra samarbetspartners, de ger oss förslag på lån och du kan sedan logga in och se vilka förslag som inkommit. Du väljer sedan det förslag som har bäst ränta samt passar dina planer och din betalningsförmåga bäst.

Finns det blancolån utan UC?

Det finns blancolån utan UC, men inte blancolån helt utan kreditupplysning. Det tas alltid minst en kreditupplysning på dig när du ansöker om lån, men kreditupplysningen behöver nödvändigtvis inte tas från företaget UC. Andra kreditupplysningsföretag är exempelvis Bisnode eller Creditsafe. 

Om du på egen hand skulle jämföra olika alternativ för blancolån från olika långivare skulle det tas en kreditupplysning på dig för varje bank du ansökte hos. Många kreditupplysningar kan försämra din kreditvärdighet och därmed även dina chanser för att kunna ta ett lån. För att förhindra detta är det bra om du vänder dig till en låneförmedlare som enklare som jämför flera långivare, samtidigt som det bara tas en UC på dig. Din kreditvärdighet kommer därmed inte påverkas, trots att du får förslag på blancolån från flera långivare.

Så ansöker du om ett blancolån:

Högst upp på sidan hittar du ansökan som du enkelt och smidigt kan fylla i, det tar bara nån minut. Därefter tar vi en kreditupplysning på dig via UC, och din ansökan skickas automatiskt vidare till de långivare och banker vi samarbetar med. Inom ett dygn får du svar från upp till 39 olika långivare med olika förslag och villkor för ditt blancolån. Ansökan är inte bindande på något sätt, så du kan när som helst välja att dra dig ut eller helt avstå från att gå vidare med något av alternativen. 

icon

Vanliga användningsområden för ett blancolån

 • Samlingslån: samla ihop lån & krediter och sänk månadskostnaden
 • Renoveringslån: bekosta en renovering eller om/utbyggnad
 • Billån: finansiera köpet av en ny eller begagnad bil
 • Båtlån: finansiera en ny eller begagnad båt
 • Blancolån: betala av ett privatlån/blancolån som har högre ränta

Jämför blancolån smidigare via enklare

Innan du gör de flesta större köp i vardagen, låt oss säga att du ska köpa en ny TV, jämför du varan mellan olika säljare och butiker för att hitta det bästa priset. Samma princip bör du anpassa till processen för att ta ett blancolån. Nyckeln till framgång är att jämföra blancolån från flera långivare. Jämför du dessutom med enklare blir denna princip kantad av expertråd från utbildade rådgivare som vill hjälpa dig att hitta det bästa erbjudandet. 

Att det ska vara krångligt och komplicerat att ta ett blancolån är en gammal myt som vi mer än gärna slår hål på. Med enklare är processen kring att ansöka och jämföra blancolån smidig, säker och på dina villkor. Vi hjälper dig att jämföra alternativ och räntor och du får ett blancolån som passar likt handen i handsken. 

Hitta blancolån med låg ränta

Då blancolån är ett lån utan säkerhet tar banken inget föremål som garanti för att lånet kommer betalas tillbaka, därför brukar räntan vara något högre för blancolån jämförelsevis. För att hitta det bästa blancolånet med lägst ränta och bra villkor är det bästa du kan göra att jämföra alternativ från flera olika långivare. Detta kan vara tidskrävande och påfrestande att göra på egen hand. Hos oss fyller du smidigt i ansökan på två minuter, och får svar från upp till 39 olika långivare inom ett dygn, där du får förslag på blancolån med låg ränta utefter dina villkor.

Samla dina lån i ett och samma blancolån

Förutom att ta ett lån som ska täcka kostnaderna till en villa, en renovering eller en bil kan ett blancolån vara ett perfekt alternativ när du har flera smålån som du vill samla ihop till ett stort lån. Det kan vara restbetalningar från ett SMS-lån, dyra smålån på avbetalning eller kreditkortsräkningar som du har sedan innan – som dessutom kommer tillsammans med en dyr ränta. Att samla alla dina lån i ett enda blancolån kommer sänka både kostnaden på din månadsbetalning och räntan som kommer med på köpet. Genom att ta ett blancolån kan du betala av dina gamla skulder och få en enklare ekonomi med färre räkningar, avgifter och bättre villkor.

icon

TIPS! Så får du lägst ränta på ditt blancolån

 1. Jämför många långivare samtidigt. Alla långivare sätter sina lånevillkor individuellt, så det går inte att säga att någon bank är bättre än en annan. Därför är det viktigt att jämföra många låneerbjudanden för att hitta den bank som passar just dig bäst. För att du ska få bäst villkor jämför vi 39 långivare - samtidigt.
 2. Undvik kreditupplysningar innan du jämför lån. För att öka chanserna till goda lånevillkor ska du undvika att ha för många UC-förfrågningar när du jämför lån. Ju färre UC-förfrågningar du har, desto lägre ränta erbjuder bankerna i regel. Sikta på att ha maximalt 5-10 (och ingen de senaste 30 dagarna) när du jämför lån.
 3. Jämför lån tillsammans med en medsökande. När du jämför lån tillsammans med en medsökande erbjuder bankerna gärna en lägre ränta. Anledningen till det är att er gemensamma betalningsförmåga är större. Har du någon närstående som kan stå på lånet med dig när du jämför lån ökar chansen till lägre ränta.
 4. Samla befintliga skulder när du jämför lån. När du jämför lån bör du passa på att samla alla befintliga skulder och göra dig av med kreditkort du inte använder ofta. Ett färre antal lån och krediter är positivt för din kreditvärdighet. Det ökar i sin tur dina chanser att beviljas ett lån med låg ränta.
 5. Fyll i rätt uppgifter i din ansökan när du jämför lån. Skriver du in din lön före skatt? Fyller du bara i din del av boendekostnaden? Hur mycket pengar du har kvar att leva på varje månad (KALP:en) avgör vilken ränta du får när du jämför lån. Fyll i dina uppgifter korrekt så ökar chansen att få en låg ränta när du jämför lån.

Att tänka på innan du tar ett blancolån

Ett lån är alltid ett lån och det är viktigt att du säkerställer att du kan betala tillbaka lånet innan du tecknar det. Att hamna i en skuldsatt ekonomisk sits med lån du inte har förmåga att betala tillbaka är ingen önskvärd situation, det är därför viktigt att räkna på lånet innan du tar det för att säkerställa att du har råd. 

Innan du tecknar något lån bör du tänka igenom anledningen till att du tar lånet. Så länge du har möjlighet att betala tillbaka lånet innan avbetalningsperioden är slut kan du låna pengar till vad du vill. Du bör däremot aldrig ta ett nytt lån för att betala av gamla skulder och krediter. Att ta ett lån för att lösa gamla lån är början på en väldigt ond spiral som du inte vill hamna i. Istället bör du se över din privatekonomi, dina inkomster och utgifter. Kan du öka dina inkomster på något sätt? Kan du skära ner på dina utgifter?

David Ekelin
David Ekelin
Verfierad Ikon Verifierad skribent

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor
och svar om blancolån

Vilka krav gäller för att få låna pengar utan säkerhet?
Långivarna har en skyldighet att säkerställa att du har ekonomiskt utrymme att betala tillbaka ditt lån. Dessa krav finns för att du inte ska skuldsätta dig onödigt mycket och senare hamna i ekonomiskt utmanande situationer som du inte klarar av att lösa. Bankerna har olika krav på sina låntagare för att de ska få låna pengar utan säkerhet. De vanligaste kraven är: att du är myndig, att du har en taxerad och återkommande inkomst och att du är folkbokförd i Sverige.
Hur snabbt får jag svar när jag ansöker om att låna pengar utan säkerhet?
När du gör en förfrågan om att låna pengar utan säkerhet hos oss på enklare skickar vi direkt dina uppgifter vidare till de långivare som vi samarbetar med. De kommer återkomma till dig så snabbt som möjligt. Vanligtvis tar det inte mer än ett dygn innan du har fått ett eller flera erbjudanden. Du kan se alla erbjudanden du har fått från banker och kreditgivare när du är inloggad på dina egna sidor på vår webbplats.
Om jag ska låna pengar utan säkerhet, hur snabbt får jag utbetalningen?
För att en utbetalning ska ske behöver du underteckna de lånehandlingar som långivaren har skickat till dig. Många banker väljer att sköta den här processen helt digitalt. Då får du bekräfta att du vill låna pengar utan säkerhet med ditt BankID. När banken eller kreditinstitutet har tagit emot din bekräftelse kommer de genast påbörja behandlingen av utbetalningen. I de allra flesta fallen har du pengarna på ditt konto inom ett fåtal bankdagar.
Kan jag låna pengar utan säkerhet och slå ihop tidigare lån?
Du kan samla ihop lån om du har valt att låna pengar utan säkerhet flera gånger. Fördelen med att samla lån är att du då bara har en skuld, vilket gör att du har lättare att följa dess utveckling. Du kan ofta få en bättre ränta om du samlar lån. Det går bra att använda vår jämförelsetjänst när du vill ansöka om att samla lån. Även i dessa fall ser du bankernas erbjudanden när du är inloggad.
Har blancolån fast eller rörlig ränta?
När du ansöker om ett blancolån via oss på enklare skickas din ansökan till flera kreditgivare. Det är kreditgivarna som avgör vilken ränta de kan erbjuda dig samt om den är fast eller rörlig. Det finns både lån som har rörlig ränta och sådana som har fast. Kontrollera vad långivarna erbjuder och välj sedan det alternativ som passar din ekonomi bäst innan du går vidare med ett av de erbjudanden du har fått.
Vilken är den lägsta räntan när jag vill låna pengar utan säkerhet?
När du använder dig av vår jämförelsetjänst har du fördelen att du kan få flera låneerbjudanden. Det innebär också att du kan komma att bli erbjuden olika räntor när du ska låna pengar utan säkerhet. Det är omöjligt att säga vilken den allra lägsta räntan som går att få på lånet är, eftersom bankerna ställer olika krav på din ekonomi när de avgör vilken ränta de har möjlighet att erbjuda dig.
Går det att lösa blancolån i förtid?
Det går ofta bra att lösa ett blancolån i förtid, men olika långivare har olika villkor. Om du har ett lån med fast ränta binder man vanligtvis upp räntan för en viss tid, så kallad löptid. Även fast du har en löptid på ditt lån är det inte ett hinder från att lösa lånet i förtid. Däremot kan du behöva betala en liten avgift till kreditgivaren för den ränta som de förlorar i och med att du löser lånet i förtid.
Vad kostar det att ansöka om blancolån?
När du skickar in en ansökan om blancolån via oss kostar det ingenting för dig. Vi skickar vidare dina uppgifter till de långivare vi samarbetar med och de återkommer sedan med låneerbjudanden om du uppfyller deras krav. På det sättet blir det enklare för dig att hitta det lån som allra bäst motsvarar dina behov och förutsättningar.
Får jag ansöka om ett blancolån till vad jag vill?
En av de många fördelarna med ett blancolån är att du inte behöver ha någon säkerhet för lånet. En annan stor fördel är att du får ansöka om ett lån oberoende av vad det är du ska använda pengarna till. Du kan alltså ansöka om ett lån när du till exempel behöver renovera köket, skaffa nya möbler till sommarstugan eller när du behöver köpa en ny bil för att kunna ta dig till jobbet.
Hur stort blancolån kan jag ta?
Du kan ta ett blancolån på upp till 600 000kr hos oss på enklare.
Är det någon skillnad på blancolån och privatlån?
Blancolån och privatlån är olika benämningar för samma sak, ett lån utan säkerhet. Det finns därmed ingen skillnad mellan privatlån och blancolån.
Kan jag ta ett blancolån till kontantinsats?
Ja, du kan ta ett blancolån för att betala en kontantinsats. Det finns i regel inga krav på vad du ska använda ett blancolån till, utan du kan välja att finansiera vad du vill med ditt blancolån. Dock kan det vara klokt att tänka igenom beslutet noga innan du väljer att ta ett blancolån för kontantinsatsen så lånet ofta tillkommer med en relativt hög ränta då det är en lånetyp utan säkerhet.
Är ansökan om blancolån bindande?
Att använda våra tjänster för att jämföra blancolån innebär inte att du förbinder dig till att tacka ja till någon kreditgivares erbjudande. Du kan alltså i lugn och ro gå igenom de alternativ du har för att sedan välja om något av lånen är för dig. Om du inte är nöjd med de erbjudanden du får behöver du inte tacka ja till att lyfta lånet. Det är alltid upp till dig om du vill ta lånet eller om du inte vill det.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-iconMan46 år
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-iconKvinna41 år
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-iconMan52 år
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-iconKvinna52 år
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån
Hur kan vi hjälpa dig till en bättre ekonomi?

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.