Lånejämförelse

Små lån med låg ränta

Ansök om ett mindre lån och få låneförslag från över 30 banker och långivare. Endast en kreditupplysning tas och du får svar samma dag!
 • 36 långivare
 • 1 UC
 • Kostnadsfritt
 • Svar direkt
 • Gratis ansökan
 • Hitta bästa villkoren hos 38 långivare
Resurs Bank Ikano banken Copp Nordax Ica banken

Så blir du av med smålån och hemutrustningslån

Många små lån kan verka harmlösa till att börja med, men kostnaderna plussas snabbt på varandra. Bland låneformerna hittar vi mer eller mindre dyra räntor. Det som dock alltid gäller är att du tjänar på att göra dig av med de här mindre lånen – så snabbt som möjligt.

Frestelsen med snabba pengar

Du är ute och shoppar veckan innan lönedagen och har hittat den perfekta jackan inför vintern. Men så får du avslag när du slagit in pinkoden för att betala. Pengarna räcker inte. Som tur är vet du hur sms-lån fungerar och fixar snabbt 2 000 kronor extra på kortet så du kan gå hem med jackan samma dag. Tur, eller?

Skulden multipliceras

Sms-lån, minilån och andra snabblån är en smidig quick-fix för många men skyhöga avgifter och ränta leder till stora kostnader om du inte snabbt kan betala tillbaka lånen. Det är inte ovanligt att den effektiva årsräntan ligger på 700–800 procent. Med skulder liggandes så går din nya vinterjacka fort från att kosta 2 000 kronor, till över 10 000.

Samlingslån en lösning

Om du tagit ett snabblån och vet om att du inte har råd att göra dig av med det, försök hitta andra sätt att för att finansiera avbetalningen:

 • Förklara din situation för en nära vän eller familjemedlem. Be dem om att få låna pengar till att betala tillbaka lånet.
 • Sälj eventuella prylar du inte använder för snabb inkomst, och säg upp tjänster du inte använder för att begränsa utgifterna.
 • Prata med din bank om ett samlingslån. Det är en metod för att få bort dina krediter och småskulder som inte kräver någon säkerhet. Samlingslånet fungerar så att banken betalar av dina skulder direkt, utan att du får möjlighet att spendera de lånade pengarna på annat.

Vad är hemutrustningslån?

En typ av lån med betydligt bättre ränta är det så kallade hemutrustningslånet från CSN. Du måste dock uppfylla särskilda villkor för att ta del av det:

 • Du är över 18 år och har kommit till Sverige som flykting.
 • Du omfattas av det kommunala flyktingmottagandet och har fått uppehållstillstånd.
 • Du har bott i Sverige i mindre än 2 år.

Pengarna får användas till att köpa saker som säng, köksbord och kastruller till hemmet. Det högsta lånet vid flytt till en omöblerad bostad är för en ensam person 10 000 kronor, men ju fler personer i familjen desto större maxlån – upp till 35 000 kronor. Räntan ligger på 1,58 procent 2021. Om du behöver låna ett större belopp exempelvis 50 000 kr så kan du ansöka om ett privatlån istället.

Hur blir jag av med det?

Det här lånet från CSN är ett av de mest förmånliga tack vare en låg ränta jämfört med andra privatlån. Trots det så är det alltid en fördel för dig att betala av dina lån så snart som möjligt. Du slipper dyra månadskostnader på grund av ränta och får bättre förutsättningar att få till exempel bolån när du inte längre har obetalda skulder. Hemutrustningslånet måste börjas betalas tillbaka 2 år efter att du fått pengarna. CSN skickar ut inbetalningskort som gäller för varje månad. För dessa får du betala en avgift på 30 kronor styck.

Vi rekommenderar att du betalar av dina mindre lån snabbt

Precis som med studielån har du alltid möjlighet att avbetala skulden tidigare ifall din ekonomi skulle vara så pass bra. Du kan själv ändra summan på inbetalningen eller kontakta långivaren. Har du å andra sidan svårt att ha råd med betalningen går det att ansöka om att skjuta upp, eller betala mindre, hos CSN. Tänk på att räntan får skuldbeloppet att fortsätta växa under tiden.

Uppdateradfebruari 3, 2022

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.