4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Små lån med låg ränta

Ansök om ett mindre lån och få låneförslag från upp till 39 banker och långivare. Endast en kreditupplysning tas och du får svar samma dag!
 • Svar direkt
 • Gratis ansökan
 • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
SpednwiseResurs BankIkano bankenNordaxIca banken
Lånebelopp:
kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 434 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och integritetspolicy
4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.

Vad är ett smålån?

Ett smålån är en mindre summa lånade pengar utan säkerhet, vanligen på ett belopp mellan 1000 kr - 20 000 kr. Ofta benämns dessa typer av lån i termer av snabblån, sms-lån eller mikrolån.

I stundens hetta kan det kännas värt att låna några tusenlappar för att finansiera den där jackan du står och håller i, eller köpa den där resan du gått och tänkt på. Genom att tänka ett varv till kan du spara mycket pengar. Små lån är så kallade högkostnadskrediter och blir väldigt dyra i längden om du inte betalar tillbaka pengarna inom utsatt återbetalningstid. Smålån har ofta en kortare återbetalningstid än andra lånetyper, det kan handla om några dagar upp till några veckor. 

Flera små lån kan verka harmlösa till att börja med, men kostnaderna plussas snabbt på varandra. Bland låneformerna hittar vi mer eller mindre dyra räntor. Det som dock alltid gäller är att du tjänar på att göra dig av med de här mindre lånen – så snabbt som möjligt.

Olika typer av smålån

Det finns olika typer av smålån - snabblån, smslån, mikrolån eller minilån. Alla är egentligen benämningar på samma typer av lån, ett lån på en mindre summa med kort återbetalningstid och hög ränta. Om du vet med dig att du kommer kunna betala tillbaka ett smålån inom lånetiden kan du ta ett smålån, men om du är osäker på det bör du aldrig ta ett lån, inte ens på en mindre summa. 

Risker med att ta smålån

Mindre lån innebär en mindre risk för banken att låna ut pengar till dig som låntagare, då lånesumman inte är så hög. Detta gör att dessa typer av smålån har hög beviljandegrad, och det går därför lätt att nyttja dessa låneerbjudanden för impulsköp. Att dessa lån är lättillgängliga och kommer med hög ränta och kort återbetalningstid gör att det finns en stor risk att låntagaren lånar mer pengar än vad hen har råd att betala tillbaka. Tänk därför noga igenom beslutet innan du tecknar ett lån, även om det är på ett lågt belopp.

Frestelsen med snabba pengar

Det kan fresta att snabbt kunna betala det där köpet du gått och tänkt på. Men om du har koll på betalningsvillkoren för ett smålån är det inte riktigt lika lockande. Om du inte har betalat tillbaka ditt lån inom den utsatta tidsperioden blir den effektiva årsräntan väldigt hög, och kan ligga runt 700-800 procent. Med skulder liggandes blir din nya jacka som du finansierade med lånet snabbt en dyr historia, och kan gå från att ha kostat 2000 kr till över 10 000. 

icon

Krav för att få ta ett smålån via Enklare:

Innan du ansöker om ett smålån är det bra att kolla igenom grundkraven för att få ett lån beviljat. Här nedan ser du samtliga kriterier du behöver uppfylla:
 1. Du behöver vara minst 18 år fyllda
 2. Du ska vara folkbokförd och skriven i Sverige sedan 12 månader tillbaka
 3. Du behöver ha ett svenskt personnummer
 4. Din årsinkomst är minst 120 000 kr före skatt
 5. Du är och har varit skuldfri hos Kronofogden sedan 6 månader tillbaka

Har du många smålån? Samlingslån kan vara en lösning

Om du tagit ett mindre lån och vet om att du inte har råd att göra dig av med det, försök först och främst att hitta andra sätt för att finansiera avbetalningen:

 • Förklara din situation för en nära vän eller familjemedlem. Be dem om att få låna pengar till att betala tillbaka lånet.
 • Sälj eventuella prylar du inte använder för snabb inkomst, och säg upp tjänster du inte använder för att begränsa utgifterna.
 • Prata med din bank om ett samlingslån. Med ett samlingslån samlas dina små lån och krediter till ett stort, samlat lån. På så vis kan du sänka din månadskostnad för lånen markant, vilket underlättar för att snabbare kunna betala av lånet.

Samla alla smålån till ett samlingslån

Det kan kännas som en hopplös situation om du sitter med flera dyra smålån och krediter, men det finns saker du kan göra för att underlätta din ekonomiska situation. Med ett samlingslån kan du sänka din totala månadskostnad och spara in många hundralappar. Hos oss på Enklare kan du ansöka om ett samlingslån med erbjudanden från upp till 39 olika långivare och banker. Om du önskar rådgivning längs vägen finns vår kundservice tillgänglig på både telefon och mail. 

Vi rekommenderar att du betalar av dina mindre lån snabbt

Att ta ett smålån kan vara passande om du behöver pengar snabbt och vet med dig att du kommer kunna betala tillbaka lånet inom återbetalningstiden. Om du inte gör det, blir det snabbt en väldigt dyr affär. Små lån är högkostnadskrediter, och det är därför viktigt att du betalar tillbaka dina lånade pengar som avtalat, för att inte hamna i en ansträngd ekonomisk situation.

icon

Bra att tänka på innan du ansöker om ett smålån:

 • Konsumera medvetet. Tänk igenom dina köp innan du slår till, kanske är det smartare att vänta tills det du vill köpa gått ner i pris eller hinna spara ihop pengarna istället. På så sätt sparar du pengar och slipper betala ränta och andra avgifter.
 • Om du ska köpa något för ett större belopp så kan det vara bra att undersöka om det går att få räntefri delbetalning.
 • Glöm inte att dessa lån har ofta hög ränta och att det tillkommer avi- och uppläggningsavgifter. Det kan också förekomma en administrativ kostnad.
Vanessa Wilson
Vanessa Wilson
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Vanliga frågor
och svar om smålån

Kan jag ta ett små lån med betalningsanmärkning?
Ja, det finns långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar.
Finns det små lån utan UC?
Hos Enklare kan du inte ansöka om ett smålån utan UC, vi tar alltid en kreditupplysning från UpplysningsCentralen när du skickar in en låneansökan.
Hur hittar jag små lån med låg ränta?
Hos Enklare kan du ansöka om ett lån mellan 5000 kr - 600000 kr. För att hitta ett smålån med så fördelaktig ränta som möjligt är det bästa du kan göra att jämföra alternativ från flera långivare. När du använder dig av vår jämförelse jämför vi upp till 39 långivare med endast en UC.
Hur mycket kan jag låna med ett smålån?
Hos Enklare kan du låna mellan 5000 kr - 600 000 kr.
Hur snabbt sker utbetalningen för ett smålån?
Utbetalningen sker inom 1-3 bankdagar, men sker ofta snabbare än så.
Är ett smålån ett lån utan säkerhet?
Ja, ett smålån är ett lån utan säkerhet, även kallat blancolån.
Vad får jag för ränta på mitt smålån?
Räntan på ditt lån sätts individuellt baserat på den kreditupplysning som tas på dig i samband med din låneansökan. Värt att tänka på är att små lån är högkostnadskrediter, och att räntan är högre för dessa typer av lån jämfört med andra.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-iconMan46 år
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-iconKvinna41 år
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-iconMan52 år
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-iconKvinna52 år
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.