4.7 av 5 baserat på 6947 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Ta lån som student - Jämför studentlån från flera långivare

  • Svar direkt
  • Gratis ansökan
  • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
Spednwise Resurs Bank Ikano banken Nordax Ica banken
kr
5 000 kr
600 000 kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 434 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn
4.7 av 5 baserat på 6947 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.

Att ta lån som student

Studentlån är ett privatlån utan säkerhet som riktar sig till dig som är studerande. Ett studentlån från en bank är inte samma sak som ett studielån från CSN. Om du är student och är ute efter ett förmånligt lån för att kunna finansiera din vardag under studietiden bör ett studielån från CSN alltid vara det första alternativet. Studentlån från banker och långivare kommer med högre ränta och avgifter än studielånet från CSN. Studietiden kan däremot komma med dyra kostnader, som CSN ibland inte räcker till för att betala.

I första hand bör du avgöra om utgiften du tänker ta ett lån för är värd att göra, eller om du kan vänta tills du sparat ihop pengarna. Du bör också se över möjligheten för att ta ett extrajobb vid sidan av studierna för att kunna finansiera det du vill köpa, istället för att ta ett lån. Om du sitter i en situation där du behöver ta ett lån som student, utöver CSN, finns det möjligheter.

Privatlån för studenter

Studentlånen som Enklare förmedlar är ett privatlån utan säkerhet. Till skillnad från studielånet från CSN ges dessa studentlån från privata långivare, och har därför en högre ränta än CSN-lånet. 

Vad får man för ränta på studentlån?

Räntan för ditt studentlån sätts individuellt, baserat på den kreditupplysning från UC som tas i samband med din låneansökan. Om du har en inkomst utöver ditt studiebidrag, inte har några betalningsanmärkningar och är skuldfri från Kronofogden har du goda förutsättningar för att få ett lån med bra ränta som student.

När är det läge att ta lån som student?

Om du kan avstå från att ta ett lån som student är det det allra bästa. Ett lån är alltid ett lån, och det är ett beslut som noga bör tänkas igenom innan du skriver på något låneavtal. Om du sitter i en situation och har en utgift som du måste betala, kan ett studentlån vara en temporär lösning. Det kan handla om en tvättmaskin som gått sönder eller bil som behöver repareras. Oavsett vart man befinner sig i livet kan oväntade utgifter uppstå, som behöver betalas. Om du verkligen behöver ta ett lån är det viktigt att du jämför flera olika alternativ innan du bestämmer dig, för att hitta det lån med lägst ränta och bäst villkor för just dig. Detta hjälper vi på Enklare dig med, där vi jämför låneerbjudanden från upp till 39 olika långivare med endast en UC. Om du går i lånetankar och önskar rådgivning finns våra rådgivare tillgängliga via både mail och telefon. 

Att låna till bostad som student

Att hitta ett boende som student är inte det lättaste, det råder stor brist på studentbostäder i flera städer. Många studenter funderar därför på möjligheten till att köpa en bostad. Om du inte har någon inkomst utöver studielånet från CSN är det däremot svårt att bli beviljad ett bolån som student. Långivaren behöver se att din privatekonomi är tillräcklig för att klara av amorteringen varje månad, därför är det svårt att låna till lägenhet som student. Om du däremot har en medsökande för lånet är dina möjligheter för att bli beviljad ditt bolån större. Om du inte hittar en studentbostad du kan hyra kan du ansöka om ett lån tillsammans med en förälder som medsökande. 

Ansök om ett studentlån med Enklare

När du ansöker om ett lån via Enklare jämför vi alternativ från upp till 39 långivare, med endast en UC. Du ansöker genom att fylla i formuläret högst upp på sidan. Där fyller du i uppgifter om önskat lånebelopp, återbetalningstid, om du vill samla några befintliga lån i samband med ditt nya lån samt dina kontaktuppgifter. Hos Enklare kan du ansöka om ett lån på upp till 600 000 kr. 

Villkor för studentlån

Villkor för att ta ett lån via Enklare är att du:

  • Är 18 år fyllda
  • Är folkbokförd i Sverige
  • Inte har några skulder hos Kronofogden
  • Har en månadsinkomst på minst 10 000 kr.

Att tänka på innan du tar ett studentlån

Innan du tar ett lån som student bör du noga räkna på att du kommer ha råd att betala tillbaka lånet inom utsatt återbetalningsperiod. Ett lån kan kännas som ett lösning i stunden, men är inte en långvarig sådan om du inte kommer kunna betala tillbaka lånet inom återbetalningstiden. Se därför noga över din ekonomi och säkerställ att du har råd med lånet innan du tecknar ett låneavtal.

Avgifter som tillkommer

Lån kan tillkomma med höga administrativa avgifter utöver räntan. Dessa är viktiga att ha koll på innan du tecknar ett låneavtal, så du vet hur mycket pengar du behöver lägga undan varje månad för att ha råd med lånet.

Mathias Grönlund
Mathias Grönlund
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar om studentlån:

Hur mycket kan jag låna som student?
Hos Enklare kan du ansöka om ett lån som student på upp till 600 000 kr om du uppfyller våra villkor.
Finns det SMS-lån för studenter?
SMS-lån är så kallade snabblån och är högkostnadskrediter. Om du uppfyller villkoren för att låna pengar, d.v.s är 18 år fyllda, har en inkomst på minst 10 000 kr varje månad och är skuldfri hos Kronofogden kan du som student ansöka om ett snabblån via Enklare. Dessa typer av lån kommer ofta med en hög ränta, det är därför viktigt att du säkerställer att du kommer ha råd att betala tillbaka lånet inom återbetalningstiden.
Går det att ta ett studentlån utan inkomst?
Hos Enklare är det ett villkor att du som låntagare har en inkomst på minst 10 000 kr varje månad för att kunna ta ett lån. Det går därför inte att låna pengar som student om du inte har en inkomst.
Kan man ta ett studentlån om man har betalningsanmärkningar?
Det är möjligt att ta ett lån som student trots betalningsanmärkningar. Om du har betalningsanmärkningar finns det risk för att räntan på ditt lån blir högre, då det är mer osäkert för banken att låna ut pengar till dig.
Är studentlånet ett lån utan säkerhet?
Ja, studentlånet som Enklare förmedlar är ett helt vanligt privatlån utan säkerhet, även kallat blancolån.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-icon Man 46
Lånebelopp: 534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad: 529 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 41
Lånebelopp: 153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad: 769 kr/mån
Man-icon Man 52
Lånebelopp: 430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad: 2 158 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 52
Lånebelopp: 155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad: 2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.