Ta lån som student - Jämför studentlån från flera långivare

Svar direkt
Gratis ansökan
Hitta bästa villkoren hos 38 långivare
4.7
Utmärkt - Baserat på 7412 omdömen
Samtliga konsumenter som fått en kredit utbetald av Enklare erhåller efter utbetalning ett mejl i vilket de uppmanas att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen som samlas in på detta vis markeras som verifierade kunder på Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt på Trustpilot kan Enklare inte kontrollera att omdömet är från en kund som använt Enklares jämförelsetjänster. Vårt betyg på Trustpilot baseras på alla omdömen som lämnats om Enklare – oavsett om dessa kommer från verifierade kunder eller inte - och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.

Därför väljer en halv miljon kunder Enklare

1
Du jämför upp till 38 långivare
med endast en ansökan
Ansök om lån och låt oss jämföra långivare åt dig – vi hittar de bästa erbjudandena för dig från upp till 38 långivare.
2
Du får svar direkt efter
din ansökan
Logga in på vår portal efter att du ansökt för att se svaren från våra samarbetspartners.
3
Välj det lån som passar dig bäst
När du bestämt dig kan du signera lånet med BankID och få det utbetalt.

Att ta lån som student

Studentlån är ett privatlån utan säkerhet som riktar sig till dig som är studerande. Ett studentlån från en bank är inte samma sak som ett studielån från CSN. Om du är student och är ute efter ett förmånligt lån för att kunna finansiera din vardag under studietiden bör ett studielån från CSN alltid vara det första alternativet. Studentlån från banker och långivare kommer med högre ränta och avgifter än studielånet från CSN. Studietiden kan däremot komma med dyra kostnader, som CSN ibland inte räcker till för att betala.

I första hand bör du avgöra om utgiften du tänker ta ett lån för är värd att göra, eller om du kan vänta tills du sparat ihop pengarna. Du bör också se över möjligheten för att ta ett extrajobb vid sidan av studierna för att kunna finansiera det du vill köpa, istället för att ta ett lån. Om du sitter i en situation där du behöver ta ett lån som student, utöver CSN, finns det möjligheter.

Privatlån för studenter

Studentlånen som Enklare förmedlar är ett privatlån utan säkerhet. Till skillnad från studielånet från CSN ges dessa studentlån från privata långivare, och har därför en högre ränta än CSN-lånet. 

Vad får man för ränta på studentlån?

Räntan för ditt studentlån sätts individuellt, baserat på den kreditupplysning från UC som tas i samband med din låneansökan. Om du har en inkomst utöver ditt studiebidrag, inte har några betalningsanmärkningar och är skuldfri från Kronofogden har du goda förutsättningar för att få ett lån med bra ränta som student.

När är det läge att ta lån som student?

Om du kan avstå från att ta ett lån som student är det det allra bästa. Ett lån är alltid ett lån, och det är ett beslut som noga bör tänkas igenom innan du skriver på något låneavtal. Om du sitter i en situation och har en utgift som du måste betala, kan ett studentlån vara en temporär lösning. Det kan handla om en tvättmaskin som gått sönder eller bil som behöver repareras. Oavsett vart man befinner sig i livet kan oväntade utgifter uppstå, som behöver betalas. Om du verkligen behöver ta ett lån är det viktigt att du jämför flera olika alternativ innan du bestämmer dig, för att hitta det lån med lägst ränta och bäst villkor för just dig. Detta hjälper vi på Enklare dig med, där vi jämför låneerbjudanden från upp till 38 olika långivare med endast en UC. Om du går i lånetankar och önskar rådgivning finns våra rådgivare tillgängliga via både mail och telefon. 

Att låna till bostad som student

Att hitta ett boende som student är inte det lättaste, det råder stor brist på studentbostäder i flera städer. Många studenter funderar därför på möjligheten till att köpa en bostad. Om du inte har någon inkomst utöver studielånet från CSN är det däremot svårt att bli beviljad ett bolån som student. Långivaren behöver se att din privatekonomi är tillräcklig för att klara av amorteringen varje månad, därför är det svårt att låna till lägenhet som student. Om du däremot har en medsökande för lånet är dina möjligheter för att bli beviljad ditt bolån större. Om du inte hittar en studentbostad du kan hyra kan du ansöka om ett lån tillsammans med en förälder som medsökande. 

Ansök om ett studentlån med Enklare

När du ansöker om ett lån via Enklare jämför vi alternativ från upp till 38 långivare, med endast en UC. Du ansöker genom att fylla i formuläret högst upp på sidan. Där fyller du i uppgifter om önskat lånebelopp, återbetalningstid, om du vill samla några befintliga lån i samband med ditt nya lån samt dina kontaktuppgifter. Hos Enklare kan du ansöka om ett lån på upp till 600 000 kr. 

Villkor för studentlån

Villkor för att ta ett lån via Enklare är att du:

  • Är 18 år fyllda
  • Är folkbokförd i Sverige
  • Inte har några skulder hos Kronofogden
  • Har en månadsinkomst på minst 10 000 kr.

Att tänka på innan du tar ett studentlån

Innan du tar ett lån som student bör du noga räkna på att du kommer ha råd att betala tillbaka lånet inom utsatt återbetalningsperiod. Ett lån kan kännas som ett lösning i stunden, men är inte en långvarig sådan om du inte kommer kunna betala tillbaka lånet inom återbetalningstiden. Se därför noga över din ekonomi och säkerställ att du har råd med lånet innan du tecknar ett låneavtal.

Avgifter som tillkommer

Lån kan tillkomma med höga administrativa avgifter utöver räntan. Dessa är viktiga att ha koll på innan du tecknar ett låneavtal, så du vet hur mycket pengar du behöver lägga undan varje månad för att ha råd med lånet.

Uppdaterad: oktober 5, 2022

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar om studentlån:

Få svar från upp till 38 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Behöver du hjälp över telefon?

Ansök online på några minuter. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Jag har en annan fråga