Jämför billån med låg ränta

Ska du köpa en ny bil? Jämför och hitta det bästa billånet med lägst ränta via Enklare. Ansök på 2 minuter och få svar från upp till 38 olika långivare samma dag!
 • 36 långivare
 • 1 UC
 • Kostnadsfritt
 • Svar direkt
 • Gratis ansökan
 • Hitta bästa villkoren hos 38 långivare
Resurs Bank Ikano banken Copp Nordax Ica banken

Vad är ett billån?

Ett billån är ett lån som är avsett för att finansiera ett bilköp. Med ett bra billån med låg ränta och trygga villkor kan du komma ett steg närmare drömbilen och i slutändan spara tusenlappar jämfört med ett sämre finansieringsalternativ.

Det finns många banker och låneaktörer att välja mellan för att hitta det bästa billånet, och det kan vara svårt att navigera sig i djungeln bland alla lån. Här kan du ta del av våra tips och råd om vad som kan vara bra att ha i åtanke i samband med att du ska låna till ditt nästa bilköp.

Olika typer av billån

När man pratar om billån brukar man dela upp dem i två olika typer. Det finns billån med säkerhet där man pantsätter sin bil och betalar en kontantinsats, precis på samma sätt som ett bolån. Fördelarna med ett sådant här lån är att det finns stor chans att få en lägre ränta.

Den andra typen av lån är billån utan säkerhet. I korthet är det precis som vilket privatlån som helst. Det vill säga ett lån där du kan använda pengarna hur du själv vill. Du lånar alltså pengar utan kontantinsats och använder det lånade beloppet för att betala din bil. Med ett lån utan säkerhet blir räntan ofta något högre, men du får en större flexibilitet att använda pengarna hur du vill.

Hur mycket kan man låna?

Hur mycket du kan låna till din bil, beror på dina unika förutsättningar och det exakta beloppet som blir beviljat får du först reda på efter en kostnadsfri ansökan. Om du finansierar ditt bilköp med ett lån utan säkerhet kan du låna upp till 600 000 kr genom oss på Enklare.

Vilken ränta får man på billånet?

Även räntan sätts individuellt. När du gör en låneansökan hos oss, skickar vi ut den till över 35 olika långivare. De återkommer sedan inom en dag med sina erbjudanden och du kan enkelt välja det billån som har den bästa räntan. Ansökan är helt kostnadsfri och det görs endast en kreditupplysning hos UC.

Vem kan låna pengar till bil?

Nästan vem som helst kan ansöka om ett billån, så länge man uppfyller de vanliga grundkrav som ställs för att få låna pengar.

Villkor för billån

 • Du måste vara minst 18 år.
 • Du måste ha en månadsinkomst på minst 10 000 kr.
 • Du ska inte haft något skuldsaldo hos Kronofogden de senaste sex månaderna.
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige i minst ett år.

Vilka fordon är aktuella för ett billån?

Det är vanligast att köpa en bil med ett billån, men med ett billån kan du även finansiera fler typer av fordon. Ibland brukar den typen av lån kallas för fritidslån. Exempel på fordon du kan låna till:

 • Husvagn eller husbil
 • Båt eller jetski
 • Motorcykel, trike, moped eller fyrhjuling
 • Traktor, lastbil eller snöskoter
icon

Fördelar med att ansöka om billån via oss:

 • Du behöver ingen kontantinsats
 • Låna 100% av bilens värde - upp till 600 000 kronor
 • Snabb utbetalning - oftast 1-3 dagar
 • Jämför upp till 38 långivare
 • Du kan köpa bilen av en privatperson eller hos en bilfirma
 • Endast en kreditupplysning hos UC
 • Gratis att ansöka och ej bindande

Ansök om billån

När du har bestämt dig för att ansöka om ett billån är det bara att följa vår enkla process. Ansökan är helt kostnadsfri och den är inte bindande. Om inget av förslagen du får tillbaka känns tillräckligt bra, behöver du inte teckna något lån. Det görs dessutom endast en kreditupplysning trots att ansökan går ut till upp till 38 olika långivare.

Så ansöker du om lån hos Enklare

 1. Fyll i alla uppgifter i formuläret högst upp på den här sidan. Hur mycket du vill låna, hur lång tid du vill låna pengarna, om du vill samla befintliga lån och så vidare.
 2. När din ansökan är inlämnad görs en enda upplysning hos UC samtidigt som din förfrågan skickas ut till över 35 banker och långivare.
 3. Långivarna återkommer med svar inom en dag.
 4. Logga in hos oss med BankID för att se din lånejämförelse.
 5. Jämföra lån, räntor, villkor och löptider i lugn och ro.
 6. Om du vill ha hjälp med att välja det bästa billånet, kan du alltid prata med en av våra personliga rådgivare.
icon

3 tips för att hitta den billigaste räntan på ditt billån

Om du har bestämt dig för att köpa en bil genom ett lån så har vi tre tips som kan hjälpa dig att få bra villkor på ditt billån:
 1. Ansök om billån tillsammans med en medsökande
 2. Minimera antalet kreditupplysningar innan du ansöker
 3. Försök få ner antal befintliga lån eller outnyttjade kreditkort

Jämför billån

Ett lån är alltid ett lån och inga lån är gratis. Billån, likt övriga lån, kommer med kostnader i form av ränta och eventuella andra avgifter. Därför är det bra att jämföra billån från olika långivare innan du bestämmer dig.

När du ansöker om billån hos oss jämför vi upp till 38 olika långivare och ger dig det bästa billånet utefter dina förutsättningar. Hos oss på Enklare behöver du bara skicka in en ansökan, våra betrodda låneaktörer tar sedan fram en rad billån som du kan jämföra.

Bilar är bland de största inköp man gör i livet och här finns mycket pengar att spara. Det är av yttersta vikt att du inte bara går med på ett billån hos bilhandlaren som “låter bra” utan att först jämföra mot andra alternativ.

Ta din tid och jämför lån noggrant så kommer du kanske märka att det finns mycket att välja på, och att ränta och villkor kan skilja sig åt markant. En stor fördel med låneförmedlare för billån är att du kan ansöka hos flera långivare samtidigt utan att det görs fler än en kreditupplysning.

Hitta billiga billån med låg ränta

Hur hittar man billån med lägst ränta? Tyvärr finns det inga billån utan ränta, men när du ansöker om ett billån hos oss jämför vi billån från flera långivare, så att du ska hitta den bästa räntan på ditt billån utefter dina förutsättningar.

Om du jämför billån själv kommer du upptäcka att vissa banker erbjuder en bestämd ränta som är lika för alla, medan andra har en väldigt varierande ränta som bestäms utifrån varje individuell kund. Vår uppgift är att hjälpa dig hitta den billigaste billånet med lägst ränta utefter dina förutsättningar.

Precis som med andra lån kan uppläggningsavgifter och administrativa avgifter tillkomma. Kolla därför vad den effektiva räntan på billånet är eftersom den räknar in alla extra kostnader.

Tips för att få den lägsta räntan på billånet

När det är dags att köpa ny bil behöver de flesta av oss ta ett lån för att finansiera köpet. För att få ett så billigt lån som möjligt, går det att använda sig av några smarta tips. För att hitta det billigaste billånet med så låg ränta som möjligt är det bra om du jämför flera olika långivare.

Vissa långivare kan ge dig en billigare lånekostnad om du till exempel tecknar bilförsäkring hos dem, eller om du väljer att handla från en auktoriserad bilhandlare. Banken bestämmer även dina lånevillkor baserat på:

 • Vilket bilmärke du vill köpa och hur värdeminskningen vanligtvis ser ut på en sådan bil.
 • Din inkomst och möjlighet att betala tillbaka pengarna, genom en kreditprövning.
 • Hur stor del av bilköpet du behöver låna till.

Vilket är det bästa billånet?

Det är svårt att säga vem som ger bäst billån. Det är en typ av lån som ges av både bilhandlare, banker och andra kreditinstitut. Det finns även många olika varianter och upplägg av billån.

Det bästa sättet att få reda på det absolut bästa billånet för dig är att jämföra erbjudanden från flera olika aktörer. Här kommer Enklare in. Vi har förenklat processen att ansöka om billån så du bara behöver göra en ansökan vid ett tillfälle. Våra betrodda låneaktörer tar sedan fram en rad billån som du kan jämföra utan att binda upp dig.

Billån eller privatlån?

Det finns vanligtvis två olika sätt att finansiera ditt bilköp. Du kan antingen ta ett billån där din nya bil står som säkerhet på lånet, eller ta ett privatlån utan någon säkerhet.

Billån med säkerhet

Med ett billån där bilen står som säkerhet kommer lånet vara knutet till bilen och inte till personen som äger bilen. När du tar ett billån gäller följande:

 • De flesta långivare och banker kräver att bilen köps från en auktoriserad återförsäljare. Då kan du ofta ansöka om lånet på plats hos återförsäljaren och få svar direkt om det är beviljat eller inte. På så vis kan du i princip köpa bilen och åka hem med den samma dag.
 • Ett billån behöver vanligen vara betalt inom 1-8 år.
 • Om du tar ett billån för en begagnad bil och den tidigare ägaren redan har ett billån på den kan du ansöka om att få ta över lånet i samband med bilköpet.
 • Du behöver betala en kontantinsats på minst 20% av summan du köper bilen för. I vissa fall går det även att ha en inbytesbil som motsvarar bilens köpesumma.
 • Om du skulle sälja bilen kommer du behöva lösa den summan som återstår av lånet, eftersom att lånet är kopplad till bilen. Om du skulle sälja din bil för ett mindre belopp än summan du har kvar att betala på lånet kommer du behöva betala en restskuld. Detta är bra att ha i åtanke innan du köper bilen, så du kan påbörja ett sparande ifall du skulle hamna i situationen.
 • Beroende på vilken långivare och återförsäljare du vänder dig till när du ska ta billånet kan du få vissa förmåner. Du kan exempelvis få en lägre ränta på ditt billån, samt andra förmåner som förlängda garantier eller billigare drivmedel. Därför är det alltid bra att jämföra olika långivare innan du tar ditt billån, vilket vi hjälper dig med här på Enklare.

Låna till bil med ett privatlån utan säkerhet

Om du istället finansierar din nya bil med ett privatlån gäller andra villkor än ovanstående. Att använda ett privatlån till att köpa bil är det som brukar kallas för ett billån utan säkerhet. Med ett privatlån utan säkerhet gäller följande:

 • Du är mer flexibel med hur stor del av bilens summa du vill ta ett lån för. Du kan välja att låna till en del av summan, eller till hela köpesumman av bilen.
 • Det behövs ingen kontantinsats.
 • Återbetalningstiden är vanligtvis mellan 1-20år.
 • Det spelar ingen roll om bilen har 20+ år på nacken eller om den är helt ny. Du kan ta ett privatlån för att finansiera den oavsett.
 • Till skillnad från ett billån behöver du inte betala av det som återstår av lånet direkt när du säljer bilen. Däremot är det bra att betala av lånet inom en snar framtid oavsett, så du inte har ett lån för en bil som du inte längre äger.
 • Räntan på ett privatlån är varierande, det som avgör vilken ränta du får på ditt lån är din ekonomiska situation och kreditvärdighet.

Så jämför du billån med Enklare

 1. Fyll i dina uppgifter i formuläret.
 2. Klicka på ansök.
 3. Logga in genom att identifiera dig med BankID för att se din lånejämförelse.

En ansökan för billån hos oss tar bara två minuter att färdigställa. Kom även ihåg att det är kostnadsfritt och obundet att jämföra lån på Enklare. Du kan alltså testa, fundera och tacka nej om du inte vill gå vidare och teckna ett lån.

Viktigt att tänka på innan du lånar

Det finns en hel del saker att tänka igenom när du ska låna till bil eller låna pengar överlag. Börja alltid med att fundera på vad du ska använda lånet till, hur mycket du behöver låna och om du verkligen behöver låna till bil.

Räkna på ränta och avgifter

Kom ihåg att inga lån är gratis, utan kommer alltid med en kostnad i form av ränta och andra utgifter. Om du bestämmer dig för att låna till bil måste du bestämma dig vilken typ av lån du ska välja, samt vilken bank eller låneaktör du ska vända dig till.

Det är alltid en bra idé att jämför olika lån från banker innan du bestämmer dig, till exempel via oss på Enklare. Då kan du få en bra översikt på bankernas lånevillkor och räntor innan du bestämmer dig för vilka du ska vända dig till när du ska låna till bil.

När du sedan fått ett eller flera förslag behöver du räkna på din egen privatekonomi för att veta att du har råd med både räntan och avgifterna för lånet.

Låna inte mer än du kan betala tillbaka

En generell tumregel kring lån är att aldrig ta större lån än vad din ekonomi klarar av. Se upp för alldeles för höga räntor och dyra avgifter och välj ett lånebelopp som du vet att du kan betala tillbaka inom lånets löptid.

Om du inte har möjlighet att betala tillbaka, finns det risk för att få betalningsanmärkningar och i slutändan skuldsaldo hos Kronofogden, vilket är en enorm försämring av din ekonomiska situation och kreditvärdighet.

Rådgivning

Om du står inför ett bilköp men det känns krångligt att komma igång så vill vi visa dig att det är enklare än så. Vi har satsat på personlig rådgivning för våra kunder och finns på mejl och telefon för billånefrågor, eller om du bara vill prata genom din privatekonomi och få lite vägledning.

Ta hjälp av en expert om du känner dig osäker!

Billån utan kontantinsats

När du ska köpa en bil så krävs traditionellt sett en kontantinsats för att få billånet beviljat. Det finns dock vägar runt detta. Om man inte har pengar till kontantinsatsen som alltid krävs för vanliga billiga billån så kan man istället ta ett helt vanligt privatlån som täcker hela summan för ditt bilköp.

Du betalar då kontantinsatsen och månadsbetalar ditt fordon med privatlånet. Tänk på att alltid jämföra lånen för att få maximal förutsättningar och villkor för din ekonomi.

Vad du tjänar mest på - privatlån eller billån - skiljer sig från fall till fall, så kontrollera vilket alternativ som passar din ekonomi bäst innan du ansöker om ett specifikt lån.

Vi på Enklare finns med dig för att hitta det bästa billånet för just dig, där vi ger dig rådgivning om du känner att du vill ha råd inför ditt billån. Vill du köpa en bil utan kontantinsats hjälper vi dig att hitta det lån som passar dig.

Billån trots betalningsanmärkning

Finns det billån trots betalningsanmärkningar? Det är ofta svårt att ta ett billån med betalningsanmärkningar, men inte omöjligt.

Om du har betalningsanmärkningar är ett privatlån ett bra alternativ, där du dessutom inte behöver lämna bilen som säkerhet för lånet. Lånet är därmed inte bundet till något annat än dig som låntagare, och du kan använda pengarna till vad du vill.

Ett annat alternativ om du vill ta billån med betalningsanmärkningar är att ta ett billån med en medsökande. Att ansöka om ett billån med en medsökande innebär att ni båda kommer stå på lånet, och båda låntagarna står som ansvariga. Om du söker billån med en medsökande kan du även få bättre erbjudanden och villkor, som lägre ränta på lånet och därmed även en lägre månadskostnad.

Om du har betalningsanmärkningar tyder det på att din ekonomi inte skötts tillräckligt bra. Innan du tar ett lån bör du därför se över din ekonomi och säkerställa att du kommer ha möjlighet att betala av ditt lån, för att inte hamna i en svår ekonomisk sits.

Om du har flera dyra lån och krediter kan det vara bra att se över om du kan samla dessa i ett samlingslån, för att sänka din månadskostnad. Det är även bra att sätta en tydlig struktur och budget för din ekonomi. I budgeten kan du stapla upp dina inkomster och utgifter och se hur mycket pengar du får över varje månad.

Om din ekonomi inte har utrymme för fler månatliga kostnader bör du se över hur du kan dra in på dina utgifter och öka dina inkomster. Kanske kan du gå upp i fler timmar på jobbet? Har du några abonnemang du inte använder som du kan säga upp? Några saker att sälja av? Innan du tar ett nytt lån behöver du säkerställa att du har medel för att kunna betala av det.

Mathias Grönlund
Verfierad Ikon
Verifierad skribent
Uppdaterad december 14, 2022

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor
och svar om billån

Hur hittar jag ett billigt billån?
För att få ett billigt billån bör du ha bra kreditvärdighet och jämföra flera bankers låneerbjudande. För att få ta del av flera låneerbjudandet till en bra kreditvärdighet är det bra att använda sig av en låneförmedlare som Enklare. Hos oss får du nämligen flera erbjudanden med bara en kreditupplysning. Om du jämför själv hos flera olika banker och långivare åt gången tas en kreditupplysning på dig för varje jämförelse. Ju fler kreditupplysningar (UC) du tar desto sämre kreditvärdighet får du.
När betalas pengarna ut för mitt billån?
När i tiden dina pengar betalas ut till ditt konto beror på vilken långivare eller bank som du väljer. Standard brukar vara att det tar 2-5 arbetsdagar innan lånet betalas ut från den dagen du har signerat låneavtalet.
Jag är osäker på om jag vill köpa bilen. Är min ansökan för billån bindande?
Det är upp till dig. Om du bestämmer dig för att inte köpa bilen så behöver du inte välja billånet. Du kan faktiskt välja ett låneförslag men avvakta med att signera lånet tills du har hittat din drömbil.
Går det att ta ett billån utan säkerhet?
Ja, det finns billån utan säkerhet. Dessa lån är så kallade privatlån eller blancolån. Du kan låna upp till 600 000 kr via Enklare som du kan använda till vad du vill.
Är lånet bundet till bilen?
Nej, om du tar ett billån via Enklare får du ett lån utan säkerhet, ett så kallat blancolån. Det kan vara en fördel om du ska sälja bilen i framtiden.
Vad krävs för ett billån med Enklare?
Du måste vara minst 18 år. Du måste ha en månadsinkomst på minst 10 000 kr. Du ska inte haft något skuldsaldo hos Kronofogden de senaste sex månaderna. Du måste vara folkbokförd i Sverige i minst ett år.
Kan jag få billån utan fast anställning?
Det går att få billån utan en fast anställning, men det förutsätter att du har en månadsinkomst på minst 10000 kr som du kan styrka. Kom även ihåg att med en högre månadsinkomst stärks din kreditvärdighet vilket i sin tur leder till att du kan få lägre ränta och bättre villkor på lånet.
Går det att låna till bil vid privatköp?
Ja, du kan låna pengar även om du köper bilen av en privatperson. Lån som du ansöker om via Enklare är privatlån som du kan använda till det du själv vill. Till exempel en ny eller begagnad bil.
Kan jag ta billån utan UC?
När du skickar in en ansökan till oss, gör vi alltid en upplysning via UC. Om du istället hade ansökt direkt hos flera långivare, så skulle det göras en kreditupplysning för varje ansökan. Hos Enklare får du upp till 35 erbjudanden med endast en UC-upplysning.