Lånejämförelse

Jämför billån innan du ska köpa bil

Dags för ett bilköp? Vi hjälper dig att jämföra billån till din drömbil.
 • 36 långivare
 • 1 UC
 • Kostnadsfritt
 • Ansök på två minuter
 • Endast en kreditupplysning hos UC
 • Jämför upp till 35 långivare
BlockTrustpilot Logotype Bankid Logotype

Vad är ett billån?

Innan du kan hitta din drömbil behöver du ha en plan för finansiering. Billigast billån får du genom att jämföra erbjudanden från flera långivare som tävlar om dig som kund. Du kan tjäna tusenlappar bara på att göra en enkel jämförelse innan du slår till på billånet.

Ett billån eller fordonslån är ett lån som gör det möjligt att ha råd att köpa den bil som passar dig bäst. Det finns olika typer av lån som du kan använda för att köpa bil idag. Man brukar ofta tala om “traditionella billån”. Det innebär att bilen eller fordonet man köper lämnas som säkerhet för lånet. Detta innebär att långivaren alltid kan sälja bilen om det skulle bli problem med återbetalningen.

Varför tar man ett billån?

Ett bilköp är ofta ett väldigt stort inköp för en genomsnittlig privatperson. De allra flesta behöver hjälp med finansieringen när de ska köpa en bil. Genom att ta ett billån så får man lägre ränta och därmed blir drömbilen inom räckhåll för de allra flesta. Billån erbjuds även av bilhandlare direkt vilket gör att processen med att ta ett billån för att finansiera nya bilen ofta görs smidig.

Fördelar med billån

Den främsta fördelen med de traditionella billånen är att du i regel får en betydligt lägre ränta om man jämför med vanliga privatlån. Detta beror på att det finns en fysisk tillgång (bilen) som minimerar risken att långivaren går med förlust. En annan fördel med billån är att bilhandlarna ofta tar ett extra steg för att säkra bilköpet åt dig. Ska du köpa en bil hos en återförsäljare så kan alltså långivaren och bilhandlaren ofta lösa krånglet med lånet. Kunden slipper vara mellanhand och behöver bara skriva under pappret.

Billån kommer med en rad villkor

De traditionella billånen förutsätter alltid att man betalar 20 % av lånesumman. Det är även ett vanligt krav från långivaren att bilen köps av en auktoriserad återförsäljare. En annan sak som kan avgöra om billånet går igenom är att bilen inte får vara alltför gammal. Äldre bilar löper större risk att gå sönder och ökar därmed risken för långivaren eller banken att kunna använda fordonet som säkerhet och sälja den.

Vilka erbjuder det bästa billånet?

Det är svårt att säga vem som ger bäst billån. Det är en typ av lån som ges av både bilhandlar, banker och andra kreditinstitut. Det finns även många olika varianter och upplägg av billån. Det bästa sättet att få reda på det absolut bästa billånet för dig är att jämför erbjudanden från flera olika aktörer. Här kommer Enklare in. Vi har förenklat processen att ansöka om billån så du bara behöver göra en ansökan vid ett tillfälle. Våra betrodda låneaktörer tar sedan fram en rad billån som du kan jämföra.

Vilka fordon är aktuella för ett billån?

Billån är det vanligaste, men du kan låna till många olika fordon med samma villkor. Exempel på andra fordon du kan låna pengar till är:

 • Husvagn eller husbil
 • Båt eller jetski
 • Motorcykel, trike, moped eller fyrhjuling
 • Traktor, lastbil eller snöskoter

Att ta ett vanligt lån för bilköp

När du ska köpa en bil så krävs en kontantinstats för att få billånet beviljat. Det finns dock vägar runt detta. Om man inte har pengar till kontantinsatsen som alltid krävs för vanliga billiga billån så kan man istället ta ett helt vanligt privatlån som täcker hela summan för ditt bilköp. Du betalar då kontantinsatsen och månadsbetalar ditt fordon med privatlånet. Tänk på att alltid jämföra lånen för att få maximal förutsättningar och villkor för din ekonomi.

Billån utan säkerhet

Flera undrar om man kan ta ett billån utan säkerhet och flera aktörer på lånemarknaden skriver om lån utan säkerhet. Detta är helt enkelt ett annat begrepp för ett vanligt privatlån, eller blancolån, som du använder för att finansiera ditt bilköp.

Kärt barn har många namn

Det finns flertalet begrepp som betyder samma sak, i slutändan är det ofta ett vanligt lån man pratar om, oavsett om det är SMS-lån, snabblån, medlemslån, microlån, kontantlån, eller konsumtionslån. Att kalla privatlånen för många olika saker har ofta med marknadsföring att göra. Det som i verkligneten skiljer alla dessa låntyper åt är ofta bara namnet och de specifika villkoren, som alltid kan variera från lån till lån.

Så enkelt jämför du räntan på billån:

 • Fyll i några uppgifter i formuläret
 • Klicka på ansök
 • Logga in genom att identifiera dig med BankID för att se din lånejämförelse

En ansökan för billån hos oss tar bara en minut att färdigställa. Kom även ihåg att jämföra lån på Enklare är alltid kostnadsfritt och obundet. Du kan alltså testa, fundera och tacka nej utan vidare.