4.7 av 5 baserat på 6947 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Lån med låg kreditvärdighet

Olika långivare har olika krav för att ta lån med låg kreditvärdighet. Vid en låneansökan jämför Enklare låneerbjudanden hos upp till 39 långivare, för att hjälpa dig hitta det bästa alternativet. Du ansöker smidigt på 2 minuter och får svar direkt.
 • Svar direkt
 • Gratis ansökan
 • Hitta de bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
Spednwise Resurs Bank Ikano banken Nordax Ica banken
kr
5 000 kr
600 000 kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 434 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn
4.7 av 5 baserat på 6947 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.

Går det att ta ett lån med låg kreditvärdighet?

Det korta svaret är ja, det går att låna pengar med låg kreditvärdighet. Däremot är det svårare att bli beviljad ett lån om du har låg kreditvärdighet, och dessa typer av lån kommer ofta med sämre villkor och högre ränta. För personer som vill ta ett lån men har en låg kreditvärdighet, är de vanligast förekommande låneformerna högkostnadskrediter som sms lån eller snabblån. 

Vad betyder kreditvärdighet?

Lån med låg kreditvärdighet är lån som är möjliga att ta, trots att låntagaren har låg kreditvärdighet. Kreditvärdighet är ett mått på hur bra återbetalningsförmåga du som låntagare har, d.v.s vilken förmåga och vilka förutsättningar låntagaren har att betala sina skulder och krediter. Måttet används som underlag när långivare går igenom låneansökningar, för att kunna estimera hur säkert det är att låna ut pengar till dig som tar ett lån. När banken beviljar ett lån tar den alltid en risken för att låntagaren inte kommer betala tillbaka lånet, men ju bättre kreditvärdighet låntagaren har desto säkrare är det att låna ut pengarna, då dennes privatekonomi har goda förutsättningar för att kunna betala tillbaka lånet. Genom att uppfylla vissa villkor kan man förbättra sin kreditvärdighet, och således också få möjlighet till bättre lånevillkor och lägre ränta.

Själva kreditbedömningen genomförs av kreditupplysningsföretag, såsom UC. Det är möjligt att låna pengar med låg kreditvärdighet, men det är något svårare än om du skulle ha en hög kreditvärdighet. Eftersom att det är en större osäkerhet för banken att låna ut pengar till dig om du har låg kreditvärdighet, kommer dessa lån ofta med högre räntor. 

Hur bedöms kreditvärdighet?

När det gäller kreditvärdighet så finns det flera faktorer som spelar in och tillsammans utgör ett underlag för hur kreditvärdig man bedöms vara. Inkomst, livssituation och fasta utgifter är exempel på grundläggande faktorer som vägs in i bedömningen. Hur ens nuvarande lån och krediter ser ut, samt om man har betalningsanmärkningar är ytterligare två faktorer som väger tungt i bedömningen.

Kreditvärdigheten mäts på en skala från låg till hög, där en person med låg kreditvärdighet har svårare att bli beviljad lån och krediter. En låg kreditvärdighet indikerar att det finns en hög risk att långivaren kommer ha det svårt att betala sina skulder, vilket också gör det svårt att få en låneansökan beviljad. På samma sätt är det enklare för en person med hög kreditvärdighet att bli beviljad ett lån då risken för att man inte ska ha möjlighet att betala tillbaka sina skulder anses vara låg.

icon

Vanliga orsaker till svag kreditvärdighet:

 • För många kreditupplysningar
 • Hög skuldsättning
 • Höga utgifter varje månad
 • Du har en låg årsinkomst
 • Avsaknad av en stabil inkomst
 • Du har fått betalningsanmärkningar
 • Har en aktiv skuld hos Kronofogden

Villkor för att ta ett lån med låg kreditvärdighet hos Enklare

Det går att låna pengar trots låg kreditvärdighet, men långt ifrån alla långivare beviljar lån för låntagare med låg kreditvärdighet. Om du är i en situation med låg kreditvärdighet och är i behov av ett lån är det bästa du kan göra att undersöka vilka alternativ du har. Detta gör du bäst genom att jämföra erbjudanden från olika banker och långivare. Ett smidigt sätt att jämföra alternativ från flera långivare är att vända sig till en låneförmedlare, som gör jämförelsen åt dig. Hos oss på Enklare jämför vi erbjudanden från upp till 39 olika långivare och banker, med endast en UC. Ansökan är kostnadsfri, och du binder dig inte till något. Om du inte ser ett erbjudande du vill ta kan du välja att inte gå vidare med något.

För att kunna ansöka om lån hos Enklare krävs det att du:

 • Har fyllt 18 år vid lånetillfället.
 • Är folkbokförd i Sverige.
 • Inte är skuldsatt hos Kronofogden.
 • Har en fast månadsinkomst på minst 10 000 kr.

Förbättra din kreditvärdighet

En persons kreditvärdighet är dynamisk och ändras kontinuerligt i samband med hur ens liv och ekonomiska förutsättningar förändras. Genom att ta till vissa medel finns det goda möjligheter att förbättra sin kreditvärdighet. En bättre kreditvärdighet leder i många fall till mer förmånliga lånevillkor, som bidrar till lägre månadskostnader.

Samla lån och krediter

I regel är ett samlat lån mer förmånligt för kreditvärdigheten, än vad flera små lån och krediter är. Med ett större lån har du goda möjligheter för att få mer förmånliga lånevillkor och således också lägre månadskostnader. Att ha ett samlat lån får dig att se mer pålitlig ut än om du står på flera små lån utan säkerhet, och förbättrar på sikt din kreditvärdighet.

Betala räkningar i tid

Betalningsanmärkningar är en faktor som har stor betydelse för kreditvärdet. Genom att vara noga med att betala räkningar i tid, minskar också risken för att få betalningsanmärkningar. Att sätta återkommande betalningar på autogiro kan vara ett sätt att se till så att räkningarna betalas i tid.

Säg upp krediter och kreditkort som du inte nyttjar

Att säga upp krediter och kreditkort som man inte utnyttjar är ytterligare ett sätt att förbättra sin kreditvärdighet. Att betala på kredit eller faktura påverkar kreditvärdigheten negativt, vilket gör det till en god idé att avsluta outnyttjade krediter.

Vänd dig till en låneförmedlare om du ska låna med låg kreditvärdighet

Att ansöka om lån via låneförmedlare är en bra idé när man ska låna pengar. Vid en låneansökan hos en låneförmedlare tas bara en kreditupplysning, trots att man jämför lån från fler långivare. Flera kreditupplysningar bidrar till en lägre kreditvärdighet.

icon

Tips för att förbättra din kreditvärdighet

 1. Lös befintliga lån och krediter genom ett samlingslån. Detta kan leda till lägre månadskostnad och på så sätt stärka din KALP (kvar-att-leva-på-kalkyl), Det finns flera långivare som hjälper skuldsatta att få ordning på sin ekonomi.
 2. Avsluta oanvända kreditkort. Kanske är det så att du har kreditkort i byrålådan som du inte använder. Om det är fallet så kan det vara smart att avsluta dessa och på så sätt förbättra din kreditvärdighet. Långivare ser ofta outnyttjade krediter som en risk och det påverkar i sin tur din kreditvärdighet.
 3. Har du en betalningsanmärkning? Många blir nekade lån ifall långivaren ser att den sökande har en betalningsanmärkning. Det lönar sig ofta att vänta tills de försvinner innan du bestämmer dig för att jämföra lån.
 4. Ta inte många kreditupplysningar. Tänk på att en kreditupplysning syns i 12 månader från dagen den görs. Innan du bestämmer dig för att jämföra lån är det därför rekommenderat att vänta ut dessa. Se till att inte ha fler än 10 kreditupplysningar och ingen de senaste 30 dagar när du jämför lån.
 5. Öka din inkomst. Det kanske är svårt att be om en högre lön innan det årliga lönesamtalet många har på sin arbetsplats. Ett annat knep för att öka ens lön är att söka ett nytt jobb och samtidigt ta nästa steg i karriären.
David Ekelin
David Ekelin
Verfierad Ikon Verifierad skribent

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor och svar om lån med låg kreditvärdighet

Kan jag bli beviljad lån med låg kreditvärdighet?
Det finns långivare som beviljar lån trots låg kreditvärdighet. Hos Enklare behöver du vara skuldfri hos Kronofogden och har en fast månadsinkomst på minst 10 000 kr för att bli beviljad ett lån om du har låg kreditvärdighet.
Kan jag låna utan kreditupplysning?
Nej, Enklare tar alltid en kreditupplysning på dig när du lämnar in en låneansökan. Det går därför inte att låna pengar utan UC.
Vad avgör min kreditvärdighet?
Det finns flera faktorer som avgör ens kreditvärdighet. Bland annat har inkomst, livssituation, samt tidigare lån och krediter en påverkan i kreditbedömningen.
Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet?
Ett bra sätt att förbättra sin kreditvärdighet är att samla små lån och krediter till ett större lån. Att se till att betala räkningar i tid och att säga upp krediter som är outnyttjade är också ett sätt att förbättra sin kreditvärdighet.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-icon Man 46
Lånebelopp: 534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad: 529 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 41
Lånebelopp: 153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad: 769 kr/mån
Man-icon Man 52
Lånebelopp: 430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad: 2 158 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 52
Lånebelopp: 155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad: 2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.