4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Jämför lån - hitta lån med låg ränta

När du jämför lån vill du ha den lägsta räntan. En jämförelse tar 2 minuter - sänk dina kostnader idag!
 • Svar direkt
 • Erfarenhet från över 600 000 jämförelser
 • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
SpednwiseResurs BankIkano bankenNordaxIca banken
Lånebelopp:
kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 434 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och integritetspolicy
4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.

Därför ska du jämföra lån online

Vi hjälper dig att jämföra lån oavsett vad du behöver låna pengar till. Låt långivarna tävla om att få dig som kund. Du behöver bara göra en ansökan online här på vår hemsida och sen sköter vi resten. Långivarna kommer ge sina bästa erbjudanden baserat på dina uppgifter. Hos oss kan du låna mellan 5 000 kronor och 600 000 kronor och låneperioden är mellan ett och 20 år.

Precis som när man shoppar runt i butiker efter bästa priset, eller när man jämför pris på en produkt online innan man bestämmer sig för att beställa hem något, så är det lika smart att jämföra lån och finansiering. Det är dessutom bättre att jämföra låneerbjudanden vid ett och samma tillfälle eftersom att det då bara tas en kreditupplysning på ditt namn. Ju färre kreditupplysningar som görs, desto bättre.

Jämför och hitta lån med låg ränta

När du ska ta ett lån finns det en del saker att ha i åtanke för att hitta det bästa lånet med den lägsta räntan. Steg ett är att jämföra alternativ från olika långivare för att hitta det lån med bäst villkor för dig. När du gör din jämförelse mellan olika långivare är det främst två saker du bör ha i åtanke: räntan på lånet och hur villkoren för återbetalningen ser ut.

Räntan på lånet är det belopp som långivaren vill ha som en betalning för att de lånar ut pengar till dig. Det finns två olika typer av räntor som är bra att ha i åtanke när du ska jämföra lån: fast ränta och rörlig ränta. Fast ränta innebär att räntan ligger på en fast procentsats under hela återbetalningstiden för lånet. Den rörliga räntan avgörs beroende på hur den aktuella räntemarknaden ser ut, och justeras i takt med att marknaden ändras. Räntan är på så vis rörlig och kan ändras över tid.

Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Fördelen med en fast ränta är främst att du alltid vet exakt hur mycket du kommer betala varje månad. Du behöver dessutom inte bekymra dig lika mycket för ränteutvecklingen, eftersom den fasta räntan skyddar dig mot plötsliga och kraftiga höjningar. Nackdelen är att den fasta räntan ofta blir dyrare i längden än den rörliga. Den rörliga räntan kan alltså spara dig pengar på sikt, särskilt om räntan skulle sjunka. Nackdelen är dock att det är svårt att få en överblick över vad du ska betala varje månad och om räntan höjs kommer dina kostnader att öka.

En illustration på en vågskål som jämför lån

Hitta lånet med lägst ränta

Det finns flera tillvägagångssätt för att hitta det bästa lånet för dig med lägst ränta. Ett alternativ är att du själv går in på olika bankers hemsidor eller till den fysiska banken och undersöker vilka förutsättningar du har för att ta ett lån hos banken i fråga och vad lånet skulle kosta dig. När du jämför lån på detta sätt tas det oftast en UC på dig för varje långivare du fyller i en låneansökan hos. Det andra alternativet är att du vänder dig till en låneförmedlare som hjälper dig att jämföra lån - ofta från flera banker i samma ansökan (vilket innebär att det vanligen bara tas en kreditupplysning på dig). Här på Enklare hjälper vi dig att jämföra lån, så du både sparar tid och antalet tagna UC på dig. I vår jämförelse tittar vi på lån från upp till 39 olika långivare, så att du sen kan välja det alternativ som passar dig bäst.

Jämför lån från olika banker

En viktig del av låneprocessen är att jämföra lån från olika banker. Olika banker och långivare har olika erbjudanden för dig, och du kan spara tusentals kronor genom att jämföra och undersöka dina alternativ innan du bestämmer dig för vilket lån du ska ta.

Hur kommer det sig att erbjudandena skiljer sig mellan olika banker och långivare? Bankerna bedömer dina lånevillkor på flera faktorer såsom hur din ekonomi ser ut och hur troligt det är att du betalar tillbaka lånet inom utsatt tidsperiod. Olika långivare gör olika bedömningar över faktorer som dessa, och dina villkor på lånet skiljer därmed också från bank till bank. Därför är det alltid bra att jämföra lån från olika banker och långivare innan du bestämmer dig.

Hur mycket kan jag låna?

Vi erbjuder lån upp till 600 000 kronor och det är det vanligaste taket för vad man kan låna utan säkerhet. Varje lån bedöms utifrån dina unika förutsättningar, närmare bestämt din betalningsförmåga och din kreditvärdighet. Detta inkluderar saker som civilstatus, hemort, inkomst, anställning, nuvarande utgifter och din lånehistorik. Bankerna gör en bedömning av all denna information och det avgör dina lånevillkor och hur mycket du får låna. Alla banker gör dock inte exakt samma bedömning så det lönar sig ofta att jämföra olika lån och erbjudanden.

icon

Fördelar med att jämföra lån hos Enklare

 • Du kan få lägre ränta
 • Det tas bara en kreditupplysning
 • Det kostar ingenting
 • Det tar bara 2 minuter
 • Det är inte bindande
 • Du kan anpassa återbetalningstiden

Hitta det bästa lånet för dig

Hur hittar du det bästa lånet för dig? Vad innebär det bästa lånet? När du tar ett lån vill du vara säker på dina återbetalningar håller sig på en rimlig nivå varje månad. Den lägsta räntan är därför det bästa alternativet. Som långivare vill banken vara säkra på att de får tillbaka hela lånet och en ränta fungerar som en slags säkerhetsgaranti på detta. Beroende på hur din historik ser ut när det kommer till exempelvis lån, skulder och betalningsanmärkningar har du olika förutsättningar för att ta ett lån med låg ränta. Olika långivare erbjuder olika alternativ beroende på din kreditvärdighet och vilket typ av lån du vill ta. Du kommer därför ha stor fördel av att ha jämfört lån från olika långivare innan du bestämmer dig för vilket du ska ta, för att hitta lånet med lägst ränta för dig. Det kan kännas som mycket att ha koll på för att hitta det bästa lånet. Därför finns vi på Enklare med dig för att underlätta processen, och för att du ska hitta det lån som är mest gynnsamt för dig på ett smidigt sätt.

Vilka sorts lån kan jag jämföra på Enklare?

I princip kan du jämföra alla typer av lån via vår tjänst. Det vanligaste är att man jämför privatlån, samlingslån eller billån. Alla lån vi erbjuder genom våra långivare är privatlån med olika villkor och dessa går utmärkt att jämföra hos oss. Kom ihåg att vad du använder lånade pengar till är helt upp till dig.

Olika typer av lån

När du tar ett lån utan säkerhet, ett så kallat privatlån eller blancolån, kan du använda pengarna till precis vad du vill. Det är vanligt att man lånar pengar till saker som att:

 • starta ett företag
 • göra renoveringar i hemmet, till exempel ett nytt kök eller badrum
 • åka på drömresan utomlands
 • göra större inköp, som en motorcykel eller bil.
 • samla ihop flera lån och krediter

Innan du gör en lånejämförelse bör du bestämma dig för vilket sorts lån du är ute efter. Du kan till exempel jämföra billån eller jämföra privatlån utan säkerhet, så kallade blancolån.

icon

3 steg för att jämföra lån

 1. Fyll i dina uppgifter i låneformuläret och skicka in ansökan
 2. Välj det lån som passar dig och din ekonomi bäst
 3. Signera och få lånet utbetalt till din nuvarande bank

Viktigt att tänka på när du ska jämföra lån

Innan du tar ett lån bör du vara säker på att din ekonomiska situation är kapabel till att betala tillbaka lånet inom utsatt tid. Det kan vara lockade att låna pengar till den där nya tvn eller till renoveringen du varit sugen på att påbörja. När du tar ett lån bör du alltid räkna på det innan att du kommer ha råd med lånet, utan att leva på existensminimum efter att lånet är taget.

Säkerställ att du har råd med ditt nya lån

Oavsett vilket lån du vill ta är det alltid viktigt att säkerställa att du kan betala tillbaka lånet inom utsatt tid innan du tar något lån. Att lösa gamla lån och krediter med ett nytt lån är inte en hållbar strategi, du bör därför vara säker på att du har råd med lånet innan du tar det.

icon

TIPS! Så får du lägst ränta när du ansöker om lån

 1. Jämför många långivare samtidigt. Alla långivare sätter sina lånevillkor individuellt, så det går inte att säga att någon bank är bättre än en annan. Därför är det viktigt att jämföra många låneerbjudanden för att hitta den bank som passar just dig bäst. För att du ska få bäst villkor jämför vi 39 långivare - samtidigt.
 2. Undvik kreditupplysningar innan du jämför lån. För att öka chanserna till goda lånevillkor ska du undvika att ha för många UC-förfrågningar när du jämför lån. Ju färre UC-förfrågningar du har, desto lägre ränta erbjuder bankerna i regel. Sikta på att ha maximalt 5-10 (och ingen de senaste 30 dagarna) när du jämför lån.
 3. Jämför lån tillsammans med en medsökande. När du jämför lån tillsammans med en medsökande erbjuder bankerna gärna en lägre ränta. Anledningen till det är att er gemensamma betalningsförmåga är större. Har du någon närstående som kan stå på lånet med dig när du jämför lån ökar chansen till lägre ränta.
 4. Samla befintliga skulder när du jämför lån. När du jämför lån bör du passa på att samla alla befintliga skulder och göra dig av med kreditkort du inte använder ofta. Ett färre antal lån och krediter är positivt för din kreditvärdighet. Det ökar i sin tur dina chanser att beviljas ett lån med låg ränta.
 5. Fyll i rätt uppgifter i din ansökan när du jämför lån. Skriver du in din lön före skatt? Fyller du bara i din del av boendekostnaden? Hur mycket pengar du har kvar att leva på varje månad (KALP:en) avgör vilken ränta du får när du jämför lån. Fyll i dina uppgifter korrekt så ökar chansen att få en låg ränta när du jämför lån

Så går det till att ansöka

Själva ansökan är så enkel som vi kan göra den. Hos oss behöver du bara identifiera dig med BankID och sedan kan du göra ansökan på ett par minuter. Det vi främst behöver veta är hur mycket pengar du vill låna och under vilken tidsperiod du vill ha lånet. Efter ansökan är gjord kommer du bli meddelad när det finns erbjudanden att kika på. Du loggar enkelt in med BankID för att granska och jämföra alla låneerbjudanden.

 • Fyll i några uppgifter i formuläret
 • Klicka på ansök för att jämföra lån
 • Logga in genom att identifiera dig med BankID för att följa din lånejämförelse

Efter du jämfört lånen hos oss kan du redan efter några minuter få svar och välja ut det erbjudande som låter bäst för dig. Behöver du hjälp med att välja så får du prata med en personlig rådgivare.

Vem lånar jag pengar från?

Enklare är en onlinetjänst som agerar mellanhand mellan dig och banken. Vi ser till att hitta det bästa erbjudandet åt dig medan långivarna står för pengarna. Vi samarbetar idag med ett 30-tal finansiella aktörer som tävlar om att ge dig det allra bästa låneerbjudandena. Alla långivare är välkända långivare på marknaden.

Kostar ingenting och är inte bindande

Prova att göra en lånjämförelse hos oss idag, det är nämligen helt gratis och du är inte bunden till något när du skapar en låneansökan hos oss. När du jämfört lånen via oss kan våra personliga rådgivare hjälpa dig att välja ut det bästa lånealternativet för dig.

icon

Vilken typ av lån kan du jämföra?

 • Privatlån: jämför privatlån för att hitta lägsta räntan
 • Samlingslån: samla mindre lån för att sänka månadskostnaden
 • Renoveringslån: jämför lån för renovering eller om/utbyggnad
 • Billån: jämför lån till en ny eller begagnad bil
 • Blancolån: betala av ett blancolån som har högre ränta
David Ekelin
David Ekelin
Verfierad Ikon Verifierad skribent

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor
och svar om att jämföra lån

Varför är det bra att jämföra lån?
Det är alltid bra att jämföra lån innan du ska ta ett nytt lån eller samla dina lån och krediter. Om du jämför ett lån hos en långivare får du flera låneförslag från de banker och långivare som låneförmedlaren samarbetar med. Dessutom tas det bara en kreditupplysning på dig vilket gör att du bibehåller en bra kreditvärdighet istället för att det tas flera separata när du jämför banker enskilt. Jämför du lån hos en låneförmedlare låter du helt enkelt bankerna tävla om att ge dig det bästa alternativet till en bra ränta. Det enda du behöver göra är att välja det alternativ som passar dig bäst.
Vilka lån kan jag jämföra?
Du kan jämföra flera olika låntyper. Alltifrån lån utan säkerhet (blancolån), till billån eller ansöka om att samla dina lån och krediter till ett enda lån. Vad du väljer att göra med pengarna du får för ditt lån är helt upp till dig.
Kan jag jämföra lån trots att jag har en betalningsanmärkning?
Ja! Du kan alltid jämföra lån. Men för att få ett lån utbetalt om du har en betalningsanmärkning behöver du ha en fast månadslön på minst 10 000 kr och skuldfri hos Kronofogden de senaste sex månaderna.
Hur går en lånejämförelse till?
Att jämföra lån är enkelt och dessutom gratis. Du fyller i en ansökan hos en långivare, förslagsvis hos Enklare. I formuläret uppger du om du vill ta ett nytt lån eller samla dina lån och lånebelopp. Därefter fyller du i nödvändiga uppgifter som banker behöver för att behandla din ansökan. När du är klar klickar du på skicka iväg. Då skickas din ansökan till de banker och långivare som låneförmedlaren samarbetar med. Bankerna i sin tur tävlar om att ge dig det bästa erbjudandet. När processen är klar blir du meddelad och får ta del av samtliga låneförslag och väljer det förslag som du tycker vill ha. När du beslutat vilket du vill ha signerar du antingen med BankID eller får ett skuldebrev hemskickat för att signera och returnera. När du signerat får du lånet utbetalt inom några arbetsdagar. Kom ihåg att ingenting är bindande förrän du signerar lånet.
Går det att jämföra lån utan UC (kreditupplysning)?
Nej, tyvärr måste en kreditupplysning tas på dig för att kunna utvärdera din ekonomiska situation. Bankerna behöver helt enkelt ett underlag för att kunna ge dig rätt ränta och ett rättvist låneförslag.
Hur jämför man lån utan säkerhet?
Att jämföra lån utan säkerhet är enkelt och dessutom gratis. Du fyller i en ansökan hos en långivare, förslagsvis hos Enklare. I formuläret uppger du om du vill ta ett nytt lån eller samla dina lån och lånebelopp. Därefter fyller du i nödvändiga uppgifter som banker behöver för att behandla din ansökan. När du är klar klickar du på skicka iväg. Då skickas din ansökan till de banker och långivare som låneförmedlaren samarbetar med. Bankerna i sin tur tävlar om att ge dig det bästa erbjudandet. När processen är klar blir du meddelad och får ta del av samtliga låneförslag och väljer det förslag som du vill ha. När du beslutat vilket du vill ha signerar du antingen med BankID eller får ett skuldebrev hemskickat för att signera och returnera. När du signerat får du lånet utbetalt inom några arbetsdagar. Kom ihåg att ingenting är bindande förrän du signerar lånet.
Vad ska man tänka på när man jämför lån?
Jämför inte äpplen med päron utan jämför bara lån av samma typ. Annars riskerar jämförelsen att bli orättvis. Här på Enklare är det enkelt att jämföra lån på samma belopp och samma återbetalningstid. Då ser du direkt vilket lån som är billigast jämfört med lån som har likvärdiga förutsättningar. Titta på den effektiva ränta när du jämför lån, då ser du lånets totala kostnad inklusive både räntor och avgifter.
Kan man jämföra lån utan att skicka in en ansökan?
Nästan alla långivare sätter individuell ränta, därför blir det rätt meningslöst att jämföra lån utan att samtidigt skicka in en ansökan. Det är din kreditvärdighet som avgör om du får låna det belopp du ansökt om samt vilken ränta du får. När du jämför lån på Enklare tas det bara en kreditupplysning, även fast du får låneförslag från flera långivare.
Hur kan det vara gratis att jämföra lån?
Att jämföra lån på Enklare kostar inget för dig som vill ha hjälp med att hitta det bästa erbjudandet. Vi har helt enkelt en annan intäktsmodell som innebär att vi istället tar ut en avgift från långivaren vars anbud du väljer.
Kan man jämföra lån med betalningsanmärkning?
Ja, det går bra. Många av de långivare som vi samarbetar med lånar ut pengar även om du har betalningsanmärkningar. Räkna dock inte med att du kommer att få in lika många anbud som om du inte har anmärkningar. Om du har låg inkomst i förhållande till beloppet du ansökt om att få låna och betalningsanmärkningar utöver det är det svårt att bli beviljad ett lån.
Hur vet jag när jag hittat det bästa lånet?
När du jämför lån med oss på Enklare kommer du få flera låneförslag från olika långivare. När du skickat in din ansökan kommer du kunna se förslagen under ‘Mina sidor’. Där kommer du tydligt se villkoren för de olika alternativen - vilket belopp du kommer kunna låna och vad räntan kommer ligga på. På så vis kan du välja det lån med lägst ränta.
Vad avgör vilken ränta jag får på lånet?
När du vill ta ett privatlån får du allra bäst förutsättningar om du tar hjälp av en låneförmedlare som Enklare. Vilken ränta du kan få går inte att säga i förväg utan bestäms av banken eller långivaren när de går igenom din låneansökan samt din kreditupplysning. Men med Enklares hjälp kan vi tillsammans hitta det lån med lägst ränta bland alternativen.
Hur många kreditupplysningar tas när jag söker lån med Enklare?
Vi jämför lån från över 37 olika långivare där endast en UC tas.
Hur går det till när jag söker lån med Enklare?
Du fyller i ansökan med uppgifter om hur mycket du vill låna och under vilken tidsperiod. Därefter gör vi en kreditupplysning på dig och går igenom din ansökan. Vi skickar sedan vidare vidareförmedlar ansökan till banker och långivare vi samarbetar med. Bankerna och långivarna skickar därefter deras förslag på lån och ränta, som du hittar när du loggar in med e-legitimationen BankID på dina sidor på Enklare. Då ser du tydligt vilka förslag du har från olika långivare samt vilka villkor de har kring sina lån - hur mycket du kan låna och vad räntan för lånet ligger på. På så vis kan du smidigt se vilket alternativ som passar dig bäst - utan krångel.
Vad är viktigast om man vill kunna låna pengar med låg ränta?
Det viktigaste är att du jämför lån och inte bara nöjer dig med första bästa lån du kan få. Det är låntagarens marknad i Sverige idag och många banker och kreditmarknadsinstitut konkurrerar om att kunna få dig som kund. Här på Enklare kan du jämföra lån med låg ränta från ett stort antal långivare så att du får det bästa lånet. Ju bättre kreditvärdighet du har desto större chans har du att få ett lån med bästa möjliga villkor.
Ska man alltid välja att låna pengar med låg ränta?
Man kan tro att svaret är att man alltid bör välja att låna med låg ränta. Räntan säger dock inte allt om hur bra ett lån är för just dig. Det kan finnas andra faktorer, till exempel hur snabbt pengarna betalas ut, som är viktigare än att det är lägsta möjliga ränta. Att du kan få den återbetalningstid du föredrar och att det inte är för hög dröjsmålsränta är också viktigt.
Ska man låna pengar med låg ränta eller skaffa en kontokredit?
Det beror på hur ofta du lånar pengar. Sker det sällan eller om det är lån på större belopp du är intresserad av är det förmodligen bättre att låna än att skaffa en kontokredit. Om du däremot ofta behöver lån på små belopp kan det vara smidigare med en kontokredit eftersom du har möjlighet att låna pengar med låg ränta upp till din kreditgräns. Med en kontokredit behöver du inte ansöka på nytt varje gång du vill låna.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-iconMan46 år
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-iconKvinna41 år
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-iconMan52 år
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-iconKvinna52 år
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån
Andra lånetyper

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.