4.7 av 5 baserat på 6947 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Omstartslån

Hos Enklare kan du ansöka om ett omstartslån för att samla dina befintliga lån till en större samlingslån med bättre ränta. Enklare hjälper dig att jämföra omstartslån från upp till 39 långivare. Du ansöker smidigt på 2 minuter och får svar direkt.
  • Svar direkt
  • Gratis ansökan
  • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
Spednwise Resurs Bank Ikano banken Nordax Ica banken
kr
5 000 kr
600 000 kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 434 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn
4.7 av 5 baserat på 6947 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.

Vad är ett omstartslån?

Ett omstartslån riktar sig till personer som sitter i en svår ekonomisk sits och som behöver en omstart i sin privatekonomi. Livet kan komma med händelser som gör att privatekonomin blir ansträngd, och det kan kännas som att det inte finns en utväg. Flera banker och långivare erbjuder det som kallas för omstartslån, i syfte att långivaren ska få en möjlighet till en  omstart i sin ekonomi. 

Låneformen för ett omstartslån kan se lite olika ut, det kan antingen vara knutet till ett objekt som en fastighet som säkerhet, eller vara ett lån utan säkerhet. Hos Enklare kan du ansöka om ett omstartslån för att samla flera mindre krediter till ett större samlat lån, med lägre ränta och bättre villkor. Flera små lån kommer ofta med dyra räntor och avgifter varje månad. Genom att samla det med ett omstartslån kan du därmed få lägre ränta på dina lån, och få en chans till en omstart i din ekonomi.

När är det lägligt att ta ett omstartslån?

Är du i en sits med många små krediter och vill styra upp din ekonomi? Då kan ett omstartslån vara en god idé. Tanken med ett omstartslån är att underlätta en pressad ekonomisk situation. Om du har många små, dyra krediter är ett omstartslån där du samlar de mindre dyra lånen till ett större samlat lån ett alternativ som kan underlätta din ekonomiska situation. Med ett omstartslån kan du sänka din totala månadskostnad genom att samla alla mindre lån till ett större, samlat lån med lägre effektiv ränta.

Syftet med omstartslån är att ge låntagaren en möjlighet att ordna upp sin ekonomi. Ett omstartslån är fortfarande ett lån, men det är en möjlighet för låntagaren att styra upp och få kontroll över sin privatekonomi.

Olika typer av omstartslån

Det finns olika typer av omstartslån - omstartslån med säkerhet eller omstartslån utan säkerhet. Vilket som passar dig bäst beror helt på din individuella ekonomiska situation. Nedan kan du läsa mer om vad de olika typerna av omstartslån innebär:

Omstartslån med säkerhet

Ett omstartslån med säkerhet innebär att lånet är kopplat till en egendom, vanligen låntagarens fastighet eller ett fordon. Eftersom att en säkerhet tas i samband med lånet kan denna låneform bli mer förmånlig när det kommer till ränta och avgifter, då det inte är en lika stor risk för banken att låna ut pengar till dig då banken har ex. fastigheten och dess värde som säkerhet för att lånet kommer betalas tillbaka. 

Omstartslån utan säkerhet

Omstartslånet som Enklare förmedlar är ett lån utan säkerhet. Det innebär att det inte är något objekt och dess värde som tas i säkerhet från banken i samband med ditt omstartslån. Vi hjälper dig istället att samla ihop dina befintliga lån och krediter till ett och samma samlade lån. 

Omstartslån med medsökande

Ju säkrare det är för banken att låna ut pengar till dig, desto bättre ränta kan du få på ditt lån. Det kan handla om att ha bra kreditvärdighet, eller att du lånar med ett objekt som säkerhet för att du kommer betala tillbaka lånet. Det kan också handla om att ta ett lån tillsammans med en medsökande. När du ansöker om ett omstartslån med en medsökande står ni båda som ansvariga för att lånet kommer betalas tillbaka inom återbetalningstiden. 

Om du ansöker om ett omstartslån med en medsökande är det viktigt att både du och din  medsökande är väl införstådda med de villkor och risker som tillkommer med lånet. Både du som låntagare och din medsökande står som betalningsansvariga mot långivaren. Om du som låntagare inte skulle klara av amorteringen eller inte betalar tillbaka ditt lån har långivaren rätt att kräva hela lånesumman av din medsökande. Det är därför viktigt att ni sätter upp en hållbar återbetalningsplan som ni håller er till. 

Hur ansöker man om ett omstartslån?

Du ansöker om ett omstartslån precis som vilket annat lån som helst. Skillnaden kan vara att du behöver klicka i “samla befintliga lån” när du gör din låneansökan. Det viktigaste när du ansöker om ett omstartslån är att du jämför flera alternativ från olika långivare innan du bestämmer dig för vilket lån du ska ta. Det kan skilja sig markant när det kommer till räntan för ditt omstartslån, och det gäller att hitta det mest förmånliga lånet för dig. Om du ansöker om ett omstartslån sitter du troligen redan i en situation med ansträngd ekonomi. Syftet med ett omstartslån är att få en nystart. Det gäller därför att hitta det lån med bäst villkor och ränta. För att hitta det bästa omstartslånet för dig bör du alltid jämföra alternativ från flera banker. Detta gör du enkelt genom att vända dig till en låneförmedlare som Enklare, som jämför alternativ från upp till 39 olika långivare med endast en UC.

Sök om ett omstartslån via Enklare

Hos Enklare kan du enkelt ansöka om ett omstartslån. Högst upp på sidan hittar du ansökningsformuläret där du fyller i hur stort omstartslån du vill ta, under hur lång lånetid samt att du har befintliga lån som du vill samla ihop. När du fyllt i ansökan kommer du inom kort i inloggat läge på Mina sidor kunna se vilka långivare som du kan ta ditt omstartslån från samt villkoren för respektive låneerbjudande. Om du inte ser något alternativ du vill gå vidare med kan du avstå från att acceptera något erbjudande. Ansökan är helt gratis och är inte bindande. 

Villkor för att ta ett omstartslån

För att ansöka om ett omstartslån måste du: 

  • Fyllt 18 år.
  • Vara folkbokförd i Sverige.
  • Inte vara skuldsatt hos Kronofogden. 
  • Ha en fast inkomst på minst 10 000 kr i månaden.

Att tänka på innan du tar ett omstartslån

Innan du tar ett omstartslån bör du noga säkerställa att du kommer kunna betala tillbaka lånet inom utsatt återbetalningsperiod. Ett omstartslån är riktat till personer som hamnat i en ekonomisk situation som behöver en nystart. Om du sitter i en sits med ansträngd ekonomi med flera mindre dyra lån kan ett omstartslån där du samlar alla krediter till ett och samma lån absolut vara en bra start. Viktigt innan du tar något lån är dock att du räknar på kostnaderna och lägger upp en hållbar återbetalningsplan. Hur mycket kommer du spara genom att samla dina lån i ett omstartslån? Hur mycket kommer omstartslånet kosta dig per månad? Har du råd med det? Dessa är frågor du bör kunna svara på innan du tar ett omstartslån.

Mathias Grönlund
Mathias Grönlund
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar om omstartslån:

Går det att få ett omstartslån med skulder hos kronofogden?
Nej, hos Enklare kan du inte bli beviljad ett omstartslån om du har befintliga skulder hos Kronofogden.
Går det att bli beviljad ett omstartslån med dålig kreditvärdighet?
Ja, hos Enklare kan du bli beviljad ett omstartslån trots dålig kreditvärdighet. Om du samlar din lån och får en lägre ränta kommer du även få större möjligheter att betala tillbaka ditt lån, och på sikt även få en bättre kreditvärdighet.
Kan jag bli beviljad ett omstartslån om jag har betalningsanmärkningar?
Ja. Omstartslånet som Enklare förmedlar är ett samlingslån, där vi samlar dina befintliga lån och krediter till ett och samma lån. Om du har betalningsanmärkningar kan ett omstartslån vara ett steg i rätt riktigt för att få ordning på din ekonomi.
Finns det omstartslån utan UC?
När du ansöker om ett lån via Enklare tar vi alltid en kreditupplysning från UC. Du kan därför inte ansöka om ett omstartslån utan UC på Enklare.
Hur stort omstartslån kan jag ansöka om via Enklare?
Hos oss kan du ansöka om ett omstartslån på upp till 600 000 kr, där vi jämför lån från upp till 39 olika långivare, med endast en UC.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-icon Man 46
Lånebelopp: 534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad: 529 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 41
Lånebelopp: 153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad: 769 kr/mån
Man-icon Man 52
Lånebelopp: 430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad: 2 158 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 52
Lånebelopp: 155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad: 2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.