Omstartslån

Hos Enklare kan du ansöka om ett omstartslån för att samla dina befintliga lån till en större samlingslån med bättre ränta. Enklare hjälper dig att jämföra omstartslån från upp till 39 långivare. Du ansöker smidigt på 2 minuter och får svar direkt.
Svar direkt
Gratis ansökan
Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
4.7
Utmärkt - Baserat på 7338 omdömen
Samtliga konsumenter som fått en kredit utbetald av Enklare erhåller efter utbetalning ett mejl i vilket de uppmanas att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen som samlas in på detta vis markeras som verifierade kunder på Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt på Trustpilot kan Enklare inte kontrollera att omdömet är från en kund som använt Enklares jämförelsetjänster. Vårt betyg på Trustpilot baseras på alla omdömen som lämnats om Enklare – oavsett om dessa kommer från verifierade kunder eller inte - och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.

Därför väljer en halv miljon kunder Enklare

1
Du jämför upp till 39 långivare
med endast en ansökan
Ansök om lån och låt oss jämföra långivare åt dig – vi hittar de bästa erbjudandena för dig från upp till 39 långivare.
2
Du får svar direkt efter
din ansökan
Logga in på vår portal efter att du ansökt för att se svaren från våra samarbetspartners.
3
Välj det lån som passar dig bäst
När du bestämt dig kan du signera lånet med BankID och få det utbetalt.

Vad är ett omstartslån?

Ett omstartslån riktar sig till personer som sitter i en svår ekonomisk sits och som behöver en omstart i sin privatekonomi. Livet kan komma med händelser som gör att privatekonomin blir ansträngd, och det kan kännas som att det inte finns en utväg. Flera banker och långivare erbjuder det som kallas för omstartslån, i syfte att långivaren ska få en möjlighet till en  omstart i sin ekonomi. 

Låneformen för ett omstartslån kan se lite olika ut, det kan antingen vara knutet till ett objekt som en fastighet som säkerhet, eller vara ett lån utan säkerhet. Hos Enklare kan du ansöka om ett omstartslån för att samla flera mindre krediter till ett större samlat lån, med lägre ränta och bättre villkor. Flera små lån kommer ofta med dyra räntor och avgifter varje månad. Genom att samla det med ett omstartslån kan du därmed få lägre ränta på dina lån, och få en chans till en omstart i din ekonomi.

När är det lägligt att ta ett omstartslån?

Är du i en sits med många små krediter och vill styra upp din ekonomi? Då kan ett omstartslån vara en god idé. Tanken med ett omstartslån är att underlätta en pressad ekonomisk situation. Om du har många små, dyra krediter är ett omstartslån där du samlar de mindre dyra lånen till ett större samlat lån ett alternativ som kan underlätta din ekonomiska situation. Med ett omstartslån kan du sänka din totala månadskostnad genom att samla alla mindre lån till ett större, samlat lån med lägre effektiv ränta.

Syftet med omstartslån är att ge låntagaren en möjlighet att ordna upp sin ekonomi. Ett omstartslån är fortfarande ett lån, men det är en möjlighet för låntagaren att styra upp och få kontroll över sin privatekonomi.

Olika typer av omstartslån

Det finns olika typer av omstartslån - omstartslån med säkerhet eller omstartslån utan säkerhet. Vilket som passar dig bäst beror helt på din individuella ekonomiska situation. Nedan kan du läsa mer om vad de olika typerna av omstartslån innebär:

Omstartslån med säkerhet

Ett omstartslån med säkerhet innebär att lånet är kopplat till en egendom, vanligen låntagarens fastighet eller ett fordon. Eftersom att en säkerhet tas i samband med lånet kan denna låneform bli mer förmånlig när det kommer till ränta och avgifter, då det inte är en lika stor risk för banken att låna ut pengar till dig då banken har ex. fastigheten och dess värde som säkerhet för att lånet kommer betalas tillbaka. 

Omstartslån utan säkerhet

Omstartslånet som Enklare förmedlar är ett lån utan säkerhet. Det innebär att det inte är något objekt och dess värde som tas i säkerhet från banken i samband med ditt omstartslån. Vi hjälper dig istället att samla ihop dina befintliga lån och krediter till ett och samma samlade lån. 

Omstartslån med medsökande

Ju säkrare det är för banken att låna ut pengar till dig, desto bättre ränta kan du få på ditt lån. Det kan handla om att ha bra kreditvärdighet, eller att du lånar med ett objekt som säkerhet för att du kommer betala tillbaka lånet. Det kan också handla om att ta ett lån tillsammans med en medsökande. När du ansöker om ett omstartslån med en medsökande står ni båda som ansvariga för att lånet kommer betalas tillbaka inom återbetalningstiden. 

Om du ansöker om ett omstartslån med en medsökande är det viktigt att både du och din  medsökande är väl införstådda med de villkor och risker som tillkommer med lånet. Både du som låntagare och din medsökande står som betalningsansvariga mot långivaren. Om du som låntagare inte skulle klara av amorteringen eller inte betalar tillbaka ditt lån har långivaren rätt att kräva hela lånesumman av din medsökande. Det är därför viktigt att ni sätter upp en hållbar återbetalningsplan som ni håller er till. 

Hur ansöker man om ett omstartslån?

Du ansöker om ett omstartslån precis som vilket annat lån som helst. Skillnaden kan vara att du behöver klicka i “samla befintliga lån” när du gör din låneansökan. Det viktigaste när du ansöker om ett omstartslån är att du jämför flera alternativ från olika långivare innan du bestämmer dig för vilket lån du ska ta. Det kan skilja sig markant när det kommer till räntan för ditt omstartslån, och det gäller att hitta det mest förmånliga lånet för dig. Om du ansöker om ett omstartslån sitter du troligen redan i en situation med ansträngd ekonomi. Syftet med ett omstartslån är att få en nystart. Det gäller därför att hitta det lån med bäst villkor och ränta. För att hitta det bästa omstartslånet för dig bör du alltid jämföra alternativ från flera banker. Detta gör du enkelt genom att vända dig till en låneförmedlare som Enklare, som jämför alternativ från upp till 39 olika långivare med endast en UC.

Sök om ett omstartslån via Enklare

Hos Enklare kan du enkelt ansöka om ett omstartslån. Högst upp på sidan hittar du ansökningsformuläret där du fyller i hur stort omstartslån du vill ta, under hur lång lånetid samt att du har befintliga lån som du vill samla ihop. När du fyllt i ansökan kommer du inom kort i inloggat läge på Mina sidor kunna se vilka långivare som du kan ta ditt omstartslån från samt villkoren för respektive låneerbjudande. Om du inte ser något alternativ du vill gå vidare med kan du avstå från att acceptera något erbjudande. Ansökan är helt gratis och är inte bindande. 

Villkor för att ta ett omstartslån

För att ansöka om ett omstartslån måste du: 

  • Fyllt 18 år.
  • Vara folkbokförd i Sverige.
  • Inte vara skuldsatt hos Kronofogden. 
  • Ha en fast inkomst på minst 10 000 kr i månaden.

Att tänka på innan du tar ett omstartslån

Innan du tar ett omstartslån bör du noga säkerställa att du kommer kunna betala tillbaka lånet inom utsatt återbetalningsperiod. Ett omstartslån är riktat till personer som hamnat i en ekonomisk situation som behöver en nystart. Om du sitter i en sits med ansträngd ekonomi med flera mindre dyra lån kan ett omstartslån där du samlar alla krediter till ett och samma lån absolut vara en bra start. Viktigt innan du tar något lån är dock att du räknar på kostnaderna och lägger upp en hållbar återbetalningsplan. Hur mycket kommer du spara genom att samla dina lån i ett omstartslån? Hur mycket kommer omstartslånet kosta dig per månad? Har du råd med det? Dessa är frågor du bör kunna svara på innan du tar ett omstartslån.

Uppdaterad: juli 25, 2022

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar om omstartslån:

Få svar från upp till 39 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Behöver du hjälp över telefon?

Ansök online på några minuter. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Jag har en annan fråga