4.7 av 5 baserat på 6947 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Låna till energilösningar med ett energilån

  • Svar direkt
  • Gratis ansökan
  • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
Spednwise Resurs Bank Ikano banken Nordax Ica banken
kr
5 000 kr
600 000 kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 434 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn
4.7 av 5 baserat på 6947 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.

Vad är ett energilån?

Ett energilån är ett lån avsett för att finansiera olika typer av energilösningar. Energifrågan är mer aktuell än någonsin, och man kan spara många tusenlappar i längden på att ha ett energioptimerat hem. Hos oss på Enklare kan du ansöka om ett energilån utan säkerhet, där vi jämför lån från upp till 39 olika långivare.

Det finns olika sätt att investera i sitt hem för att energieffektivisera. Innan man ansöker om ett energilån är det viktigt att tänka igenom vilka energimässiga åtgärder man vill genomföra, och hur mycket pengar det behövs för att göra det. Det är även bra att göra en kostnads- och nyttoanalys för att se hur mycket du kommer spara genom investeringen i energieffektiviseringen.

Det finns många olika typer av lösningar som kan vara värda att göra för att minska energiförbrukningen, här är vanliga exempel på åtgärder för att energioptimera hemmet:

  • Byta ut gamla elapparater mot nya med låg energiförbrukning
  • Installera solceller eller annan alternativ energikälla
  • Isolera huset för att minska värmeförlusterna
  • Byta ut gamla fönster mot nya med bättre isolering
  • Investera i teknik som minskar förbrukningen av fossil energi, exempelvis pelletseldning eller luftvärmepump.
  • Använd lågenergilampor 
  • Installera en termostat och kontrollera inomhustemperaturen

Olika typer av energilösningar

Uppvärmningssystem

Det finns flera olika sätt att optimera sitt uppvärmningssystem på för att minska energiförbrukningen och spara pengar. Det finns många olika typer av uppvärmning såsom bergvärme, fjärrvärme, luftvärmepump, solvärme eller jordvärme. Innan du tar ett energilån för att exempelvis byta uppvärmningssystem, är det viktigt att undersöka vilken typ av uppvärmning som passar dina specifika förhållanden bäst. Vilket värmesystem som är bäst beror dels på huset du bor i, men även tomten och vart i landet du bor. 

Isolering

Genom att se över isoleringen i hemmet kan du optimera din uppvärmning och minska din energiförbrukning. Med en bra isolering stannar värmen i huset kvar längre, vilket gör att det krävs mindre energi för att hålla det uppvärmt. På så sätt sparar du både pengar i längden, och minskar din energiförbrukning.

Dörrar och fönster

Dörrar och fönster kan vara riktiga energibovar om de har dålig isolering som släpper ut värmen ur huset. Om du har gamla fönster och dörrar kan det därför vara lönsamt att byta ut dem mot nya med bättre isolering. Det hjälper till att hålla värmen inne i huset och minska värmeförlusterna.

Vem kan ansöka om ett energilån?

Energilånet som vi på Enklare förmedlar är ett privatlån utan säkerhet. Du kan därmed använda pengarna till precis vad du vill. För att kunna ansöka behöver du vara minst 18 år fyllda, vara folkbokförd i Sverige och ha en inkomst på minst 10 000 kr i månaden. Högst upp på sidan hittar du ansökningsformuläret. Här fyller du i ditt önskade lånebelopp, löptid samt om du vill samla lån i samband med ditt nya. Du fyller även i om du ansöker om lånet tillsammans med en medsökande, samt dina kontaktuppgifter. Så snart du skickat in din ansökan skickar vi vidare den till de långivare vi samarbetar med. På Enklare kan du ansöka om ett belopp mellan 5000 upp till 600 000 kronor, där vi jämför erbjudanden från upp till 39 olika långivare. När du ansöker om ett lån via Enklare tas det endast en kreditupplysning på dig från UC. 

Innan du tecknar ett energilån - tänk på detta

Om du väljer att låna pengar för att investera i energieffektivisering är det viktigt att läsa igenom lånevillkoren noga och jämföra olika lånealternativ för att hitta det mest förmånliga lånet. Du bör också säkerställa att du har råd att betala tillbaka lånet enligt avtalat schema, innan du skriver på något. 

Sammanfattningsvis är energilån ett bra sätt att investera i energieffektivisering och alternativa energilösningar. Genom att låna pengar till dessa åtgärder kan man spara pengar på lång sikt och samtidigt bidra till att minska sin miljöpåverkan.

Mathias Grönlund
Mathias Grönlund
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar om energilån

Hur snabbt sker utbetalningen för ett energilån?
När du skrivit på låneavtalet sker utbetalningen vanligen inom ett par dagar, men går ofta snabbare än så.
Vad kan jag finansiera med ett energilån?
Energilånen vi förmedlar på Enklare är privatlån utan säkerhet, även kallat blancolån. Du kan därför använda pengarna för att finansiera vad du vill, då det inte är ett objekt som tas som säkerhet av banken.
Vad får jag för ränta på mitt energilån?
Räntan du får på ditt energilån sätts individuellt och baseras på den kreditupplysning som tas på dig när du skickat in din ansökan, samt från vilken låneförmedlare du väljer att ta ditt lån från.
Kan jag ta ett energilån trots betalningsanmärkningar?
Det kan vara svårare att hitta lån med bra villkor om du har flera betalningsanmärkningar, men det finns de långivare som kan erbjuda dig lån trots flera anmärkningar. Flera av de långivare vi samarbetar med kan bevilja lån trots betalningsanmärkningar.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-icon Man 46
Lånebelopp: 534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad: 529 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 41
Lånebelopp: 153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad: 769 kr/mån
Man-icon Man 52
Lånebelopp: 430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad: 2 158 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 52
Lånebelopp: 155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad: 2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.