Enklare Logo
Låna pengar
Jämför lån
Samla lån
privatlån
Försäkringar
Ordlista
010-199 25 09

Låna till energilösningar med ett energilån

Svar direkt
Gratis ansökan
Hitta bästa villkoren hos 37 långivare

Så här enkelt gör du en lånejämförelse.

Låt oss göra jobbet - du väljer det bästa erbjudandet för dig.

1. Fyll i ansökan
1. Fyll i ansökan
2. Välj bäst förslag
2. Jämför erbjudanden
3. Pengarna på kontot
3. Få pengarna utbetalda

Vad är ett energilån?

Ett energilån är ett lån avsett för att finansiera olika typer av energilösningar. Energifrågan är mer aktuell än någonsin, och man kan spara många tusenlappar i längden på att ha ett energioptimerat hem. Hos oss på Enklare kan du ansöka om ett energilån utan säkerhet, där vi jämför lån från upp till 37 olika långivare.

Det finns olika sätt att investera i sitt hem för att energieffektivisera. Innan man ansöker om ett energilån är det viktigt att tänka igenom vilka energimässiga åtgärder man vill genomföra, och hur mycket pengar det behövs för att göra det. Det är även bra att göra en kostnads- och nyttoanalys för att se hur mycket du kommer spara genom investeringen i energieffektiviseringen.

Det finns många olika typer av lösningar som kan vara värda att göra för att minska energiförbrukningen, här är vanliga exempel på åtgärder för att energioptimera hemmet:

  • Byta ut gamla elapparater mot nya med låg energiförbrukning
  • Installera solceller eller annan alternativ energikälla
  • Isolera huset för att minska värmeförlusterna
  • Byta ut gamla fönster mot nya med bättre isolering
  • Investera i teknik som minskar förbrukningen av fossil energi, exempelvis pelletseldning eller luftvärmepump.
  • Använd lågenergilampor 
  • Installera en termostat och kontrollera inomhustemperaturen

Olika typer av energilösningar

Uppvärmningssystem

Det finns flera olika sätt att optimera sitt uppvärmningssystem på för att minska energiförbrukningen och spara pengar. Det finns många olika typer av uppvärmning såsom bergvärme, fjärrvärme, luftvärmepump, solvärme eller jordvärme. Innan du tar ett energilån för att exempelvis byta uppvärmningssystem, är det viktigt att undersöka vilken typ av uppvärmning som passar dina specifika förhållanden bäst. Vilket värmesystem som är bäst beror dels på huset du bor i, men även tomten och vart i landet du bor. 

Isolering

Genom att se över isoleringen i hemmet kan du optimera din uppvärmning och minska din energiförbrukning. Med en bra isolering stannar värmen i huset kvar längre, vilket gör att det krävs mindre energi för att hålla det uppvärmt. På så sätt sparar du både pengar i längden, och minskar din energiförbrukning.

Dörrar och fönster

Dörrar och fönster kan vara riktiga energibovar om de har dålig isolering som släpper ut värmen ur huset. Om du har gamla fönster och dörrar kan det därför vara lönsamt att byta ut dem mot nya med bättre isolering. Det hjälper till att hålla värmen inne i huset och minska värmeförlusterna.

Vem kan ansöka om ett energilån?

Energilånet som vi på Enklare förmedlar är ett privatlån utan säkerhet. Du kan därmed använda pengarna till precis vad du vill. För att kunna ansöka behöver du vara minst 18 år fyllda, vara folkbokförd i Sverige och ha en inkomst på minst 10 000 kr i månaden. Högst upp på sidan hittar du ansökningsformuläret. Här fyller du i ditt önskade lånebelopp, löptid samt om du vill samla lån i samband med ditt nya. Du fyller även i om du ansöker om lånet tillsammans med en medsökande, samt dina kontaktuppgifter. Så snart du skickat in din ansökan skickar vi vidare den till de långivare vi samarbetar med. På Enklare kan du ansöka om ett belopp mellan 5000 upp till 600 000 kronor, där vi jämför erbjudanden från upp till 37 olika långivare. När du ansöker om ett lån via Enklare tas det endast en kreditupplysning på dig från UC. 

Innan du tecknar ett energilån - tänk på detta

Om du väljer att låna pengar för att investera i energieffektivisering är det viktigt att läsa igenom lånevillkoren noga och jämföra olika lånealternativ för att hitta det mest förmånliga lånet. Du bör också säkerställa att du har råd att betala tillbaka lånet enligt avtalat schema, innan du skriver på något. 

Sammanfattningsvis är energilån ett bra sätt att investera i energieffektivisering och alternativa energilösningar. Genom att låna pengar till dessa åtgärder kan man spara pengar på lång sikt och samtidigt bidra till att minska sin miljöpåverkan.

Uppdaterad: januari 9, 2023

Mathias är senior lånerådgivare på Enklare och har över 10 års erfarenhet av låneförmedling. Med Finansinspektionens tillstånd för försäkringsförmedling och djup kunskap om den svenska lånemarknaden har han hjälpt många att förbättra sin privatekonomi. På Enklare.se bidrar Mathias med lättförståeligt innehåll som guidar kunder till att ta kontroll över sin ekonomi och fatta smarta beslut kring lån och sparande.

Vanliga frågor och svar om energilån

Hur snabbt sker utbetalningen för ett energilån?
När du skrivit på låneavtalet sker utbetalningen vanligen inom ett par dagar, men går ofta snabbare än så.
Vad kan jag finansiera med ett energilån?
Energilånen vi förmedlar på Enklare är privatlån utan säkerhet, även kallat blancolån. Du kan därför använda pengarna för att finansiera vad du vill, då det inte är ett objekt som tas som säkerhet av banken.
Vad får jag för ränta på mitt energilån?
Räntan du får på ditt energilån sätts individuellt och baseras på den kreditupplysning som tas på dig när du skickat in din ansökan, samt från vilken låneförmedlare du väljer att ta ditt lån från.
Kan jag ta ett energilån trots betalningsanmärkningar?
Det kan vara svårare att hitta lån med bra villkor om du har flera betalningsanmärkningar, men det finns de långivare som kan erbjuda dig lån trots flera anmärkningar. Flera av de långivare vi samarbetar med kan bevilja lån trots betalningsanmärkningar.
Man med hund i famnen

Boka gratis personlig lånerådgivning.

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy
Se vilka vi samarbetar med
Se våra partners