6 103
e-symbol e-symbol e-symbol

Ta lån upp till 600 000 kr

Jämför upp till 39 långivare och banker med endast en ansökan. Det är givetvis helt gratis och ej bindande. Se dina låneförslag online samma dag!
 • Svar direkt
 • Gratis ansökan
 • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
Resurs Bank Ikano banken Coop Nordax Ica banken
kr
5 000 kr
600 000 kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 920 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Tryggt och Säkert
omdömen6 103
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn
Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Uppdaterat 2022-05-25.

Ta lån – olika sorters lån för olika behov

Det finns flera olika sorters lån att välja bland, beroende på vad du ska ha lånet till. Bo-, båt- och billån är ofta större lån med säkerhet, längre löptid och högre krav på kreditvärdighet. Du kan också ta lån med eller utan säkerhet. En typ av lån som är vanligt för kortsiktiga lösningar är smålån, även kallat för sms-lån och snabblån. Dessa lån innefattar lägre summor än andra lån, samtidigt som lånetiden är kortare och räntan är högre. Det är privatlån du kan ansöka om hos oss. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga för att ta ett lån, och saker som är bra att ha i åtanke innan du tecknar ett lån.

En illustration på en bank där du kan ta lån

Så fungerar det att ta lån

Att ta lån är något som många väljer att göra någon gång i livet. Anledning till att söka lån kan bero på många olika saker; du kanske ska köpa en ny bil, ett hus eller bara inte har lyckats planera din ekonomi så bra som du hade önskat. Det kan hända alla, och då är det bra att det finns möjlighet att ta lån. Det finns dock många saker att tänka på innan du ansöker om att ta lån, här kan du läsa om vad det innebär att ta lån.

Om du är i behov av att ta lån vänder du dig till en bank eller en annan låneaktör. Hos oss får du hjälp med att jämföra och hitta lån. Hur ansökan sedan går till ser olika ut beroende på vilket lån det rör sig om. Idag kan du ansöka om nästan alla lån över internet om du inte har betalningsanmärkningar och uppfyller bankens/lånaktörens villkor. Om du godkänns att ta lån sätts en ränta på lånet. Denna skiljer sig mellan olika lån och banker. Det kan vara möjligt att förhandla om räntan, men sällan när det gäller smålån. I samband med detta bestäms också hur mycket du ska låna samt under hur lång tid du ska låna pengarna. Läs alltid igenom långivarens lånevillkor och vad den effektiva räntan är innan du godkänner lånet.

Planering är a och o när du ska ta lån

Om du har bestämt dig för att ta lån är det viktigt att börja planera lånet direkt. Jämför till exempel olika lånevillkor så som nominell och effektiv ränta, samt vilka andra krav de ställer på dig som låntagare. Ditt önskade lånebelopp avgör även vilken aktör som kan vara lämplig när du ska ta lån. När du ansöker om lån hos oss får du förslag från flera olika långivare. Det gör det lätt för dig att välja rätt lån.

Ta lån med låg ränta med en enklare låneförmedlare

Genom att vända sig till en låneförmedlare när du vill ta ett lån kan du spara både tid och pengar. För att hitta det lån med lägst ränta för just dig behöver du ha koll på och jämföra alternativen du har. Detta hjälper vi dig med, vi jämför erbjudanden från 39 olika långivare när du ansöker hos oss. 

icon

5 fördelar när du tar ett lån via Enklare

 1. Du väljer själv vad du ska göra med pengarna. Till exempel kan du ta ett lån för att köpa en bil eller renovera köket i din bostad.
 2. Vår tjänst är helt digital vilket innebär att du har tillgång till tjänsten dygnet runt - alla dagar i veckan.
 3. Via oss kan du jämföra upp till 39 långivare på en och samma gång. Med endast 1 UC-förfrågning kan du få låneförslag från långivare vi samarbetar med.
 4. Det tar endast några få minuter att fylla i ansökningsformuläret och sedan kan du logga in på “Mina sidor” och följa din ansökningsprocess i realtid.
 5. Behöver du hjälp med en pågående ansökan? Våra rådgivare är experter på privatekonomi och svarar gärna på dina frågor kring din ansökan.

Ta lån med Enklare - så ansöker du

För att ta lån via Enklare fyller du i ansökan högst upp på sidan. Ansökan är smidig och tar endast två minuter att fylla i. Du binder dig inte till något, och kan därmed välja att avstå från att gå vidare med ansökan om du inte ser ett erbjudande du vill acceptera. Så ansöker du om att ta ett lån:

 1. Fyll i önskat lånebelopp och återbetalningstid för lånet du vill ta. Du fyller även i om du vill samla befintliga lån i samband med ditt nya, samt kontaktuppgifter.
 2. Vi skickar därefter vidare din ansökan till de långivare vi samarbetar med. 
 3. Kort efter inskickad ansökan hittar du lånealternativ från de långivare som kan erbjuda dig ett lån. 
 4. Nu är det dags att jämföra! I inloggat läge på Mina sidor ser du vilka villkor och vilken ränta du får från respektive långivare. Här ser du tydligt vilket lån som är det mest förmånliga för just dig. 
 5. Hittar du ett erbjudande du vill acceptera signerar du med BankID.
 6. Nu är det klart! Utbetalningen sker inom 1-2 dagar, men kan även ske snabbare än så.

 


Om du går i tankarna att ta lån och önskar rådgivning längs vägen finns våra rådgivare tillgängliga både på telefon och via mail. 

Kan alla ta lån?

Olika långivare och banker har olika krav på sina låntagare. Vissa långivare accepterar inte betalningsanmärkningar och andra gör det. Krav på fast inkomst och att du som låntagare är skuldfri är också vanligt förekommande för att kunna ta ett lån. Olika långivare har olika typer av krav för att kunna säkerställa att du som låntagare har en tillräckligt stabil ekonomi för att kunna betala tillbaka lånet. Nedan ser du villkoren för att ta lån via Enklare. 

Villkor för att ta lån via Enklare

Villkoren för att ta lån via Enklare är att du som låntagare uppfyller följande villkor: 

 • Du har inga aktiva skulder hos Kronofogden nu eller de senaste 6 månaderna. 
 • Du är minst 18 år fyllda.
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har en årsinkomst på minst 120 000 kr

Går det att ta lån med betalningsanmärkningar?

Om du har betalningsanmärkningar begränsar det dig något i fråga om hur mycket du får låna och av vem. Men att ta lån trots betalningsanmärkning är möjligt. Det finns en hel del aktörer som beviljar lån beroende på hur din övriga ekonomi ser ut, bland annat flera av våra samarbetspartners. Vanligtvis krävs dock att du inte har en pågående skuld hos Kronofogden och att du uppfyller de övriga villkoren som låneinstitutet har. Ibland kan det underlätta att du har en medsökande eftersom riskerna sprids och banken eller låneinstitutet har en viss garanti att det betalas tillbaka även om du skulle få ändrad ekonomi.

Går det att ta lån utan fast anställning?

Det går att ta lån utan fast anställning, men det kan försämra dina chanser till att få ett lån med låg ränta då det är en större risk för banken att låna ut pengar till låntagare utan en stabil inkomst. Flera långivare ser dock till din årsinkomst snarare än månadsinkomst. Om du har en projektanställning eller liknande och därmed har en fast årsinkomst kan du bli beviljad ett lån med förmånliga villkor. 

6 tips för dig som vill ta lån

1. Se över ditt kreditbetyg

När du ansöker om ett lån baseras den ränta du får till stor del på hur ditt kreditbetyg ser ut. Har du ett bra kreditbetyg har du goda chanser till låg ränta, och om du har ett sämre betyg kommer det med högre ränta. För att ha så bra förutsättningar som möjligt är det därför viktigt att ha ett bra kreditbetyg. Här kan du läsa mer om vad kreditvärdighet innebär och hur du kan förbättra det. 

2. Ta inte ett större lån än du behöver

När du står i beaktning att ta ett lån är det viktigt att inte låna en större summa än du faktiskt behöver. Om du exempelvis ska låna till en renovering är det bra om du har tagit offert på vad renoveringen skulle kosta, för att sedan ta ett lån på det beloppet. Lånade pengar är pengar som kommer behöva betalas tillbaka. Lån kommer även med ränta, som är kostnaden för dina lånade pengar. För att inte betala onödigt mycket i ränta är det därför bra att inte ta ett större lån är du behöver. 

3. Se till den effektiva räntan när du tar lån

Den effektiva räntan är den totala kostnaden för ditt lån som inkluderar ränta, amortering och övriga tillkommande avgifter som uppläggningsavgift. När du tar ett lån bör du alltid se till den effektiva räntan på lånen som du jämför, för att veta vilket erbjudande som har den lägsta totala kostnaden för lånet.

4. Teckna ett låneskydd

Ett låneskydd är en försäkring för låntagare som täcker en del av kostnaden för ditt lån ifall olyckan skulle vara framme. Det finns alltid en risk för att oförutsedda händelser sker som gör att du har svårt att betala tillbaka ditt lån. Med ett låneskydd täcker försäkringen upp för en eller flera månaders betalningar för ditt lån.

5. Sätt upp en budget

Beroende på vad du ska låna till kan det vara bra att sätta upp en budget innan du tar ett lån. Om du ska ta ett lån för att köpa en bil vet du på förhand vad den kostar och vilket belopp du behöver låna. Om du däremot ska låna till en renovering kan det vara svårare att veta det exakta beloppet, och det är därför bra om du planerar och budgeterar mer noggrant. Gör därför en budget för ditt lån och för hur du ska spendera det, så det inte blir en dyrare historia än nödvändigt.

6. Undvik snabblån & högkostnadskrediter

Om du ska ta ett lån bör du undvika små, snabba lån. Dessa lån är högkostnadskrediter, som kommer med en avsevärt högre ränta än andra lånetyper. 

Tänk på detta innan du väljer att ta ett lån

Att ta lån är något du som låntagare bör tänka igenom innan du tecknar något. Ett lån är alltid ett lån, oavsett belopp. Det är pengar som du kommer behöva betala tillbaka inom en utsatt återbetalningsperiod. För att inte hamna i en oönskad ekonomisk situation bör du därför alltid säkerställa din ekonomi klarar av lånet. Du bör heller aldrig ta ett nytt lån för att betala av ett gammalt lån, det kan lätt bli en ond spiral som är svår att ta sig ur.

Se över andra alternativ först

Livet kan komma med oväntade utgifter som behöver betalas, och då kan ett lån vara ett alternativ. Men innan du väljer att ta ett lån bör du se över andra alternativ för att finansiera det du behöver betala. Kan du kanske skära ner på dina månatliga utgifter? Har du några abonnemang på exempelvis streamingtjänster som du kan säga upp? Eller kanske har du något som ligger och skräpar i garaget som du kan sälja? Tänk igenom om du kan öka dina tillgångar på annat sätt innan du väljer att ta ett lån.

Samla lån

Har du flera befintliga lån och krediter? Det är inte ovanligt, men på ett sätt onödigt. Dom flesta behöver någon gång ta ett lån, men det finns sätt som kan minska månadskostnaderna som tillkommer med flera dyra smålån. Genom att samla dina befintliga lån till ett och samma samlingslån kan du sänka din månadskostnad och spara många hundralappar.

Låna med medlåntagare

Att låna med en medlåntagare är ett alternativ för att få en lägre ränta på ditt lån. Om det står två som ansvariga för att betala tillbaka lånet är det en större säkerhet för banken, och du får därmed bättre chanser till ett lån med lägre ränta. Det är viktigt att både du och din medsökande på lånet är införstådda med åtagandet det innebär. Om den ena inte betalar tillbaka lånet står medlåntagaren som ansvarig för att lånet betalas tillbaka.

David Ekelin
David Ekelin
Verfierad Ikon Verifierad skribent

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor
och svar om att ta lån

Kan man ta lån med låg kreditvärdighet?
Om ett kreditupplysningsföretag bedömer din kreditvärdighet som låg är det svårare att ta lån än om den bedöms vara hög. Men det är inte omöjligt. Enklare samarbetar med flera långivare som kan bevilja ett lån även i ett läge när de flesta säger nej till att medge ett lån. Du får vara beredd på att betala lite högre ränta eftersom långivaren, rent statistiskt, tar en större risk när de lånar ut till någon med sämre ekonomi.
Hur gör man för att ta lån med riktigt låg ränta?
Förutom att du helst ska ha ganska hög kreditvärdighet finns det ett par saker att tänka på om du vill ta ett lån med bästa möjliga ränta. Först och främst ska du se till att jämföra lån här på Enklare. Då får du, utan att behöva lägga någon tid på det, hjälp med att hitta det bästa lånet just för dig. Sen är räntan i regel lägre ju mer du lånar och ju längre återbetalningstid du väljer. Men ett lån med lång återbetalningstid får en högre total kostnad.
Är det viktigt att ta lån utan UC?
Att ta lån utan UC betyder bara att det är ett annat kreditupplysningsföretag än UC som gör själva kontrollen. Rent konkret betyder det inte så mycket för dig som låntagare vilket företag som gör kontrollen. Vissa vill undvika UC för att de sparar information om antalet kreditupplysningar som gjorts. Om du jämför lån via Enklare tas det bara en kreditupplysning hur många lån du än jämför.
Vad är viktigt förutom låg ränta om man ska ta lån?
Ofta är det lägsta möjliga totalkostnad man är ute efter när man ansöker om lån. Då är det inte bara räntan som spelar in utan även lånets avgifter. För många är det viktigaste av allt att få pengar snabbt. Hos oss på Enklare kan du ansöka om att ta lån och ha pengarna samma dag i vissa fall. För andra är det viktigare att kunna välja lån med lång återbetalningstid och att ha möjlighet till amorteringsfria månader.
Vad gäller om man behöver ta lån snabbt?
De flesta lån har idag kort handläggningstid och snabba utbetalningar. Om du verkligen vill försäkra dig om att få pengar så snabbt som möjligt ska du välja en långivare som erbjuder direktutbetalning till konton på den bank där du är kund. Du behöver inte välja ett så kallat snabblån utan privatlån kan ge dig utbetalning samma dag som du ansöker om att få låna pengar. Hoppa inte över att jämföra lån bara för att du behöver pengar direkt.
Är det svårt att ta lån utan säkerhet?
De flesta lån idag är utan säkerhet. Privatlån är en typ av lån som per definition är ett blancolån och utan säkerhet. Det innebär att du kan använda pengarna till vad du vill och att du inte behöver lämna någon pant för lånet. Alla så kallade snabblån och smslån är också utan säkerhet. Om du ska ta lån till en bil eller bostad är lån med säkerhet att föredra eftersom du då kan låna ett större belopp och med lägre ränta.
Vad krävs för att få ta lån i Sverige?
Olika långivare ställer olika krav för att du ska få ta lån hos dem. Hur stort belopp du ansöker om att få låna spelar stor roll för vilka krav som ställs. Ett grundkrav för att få ett lån i Sverige är att du är skriven i Sverige och har fyllt 18 år. Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden men betalningsanmärkningar behöver inte vara ett hinder för att bli beviljad ett lån.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner CoopSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-icon Man 46
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 41
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-icon Man 52
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 52
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.