Ta lån upp till 600 000 kr

Jämför över 30 banker och långivare med endast en ansökan. Det är givetvis helt gratis och ej bindande. Se dina låneförslag online samma dag!
  • 36 långivare
  • 1 UC
  • Kostnadsfritt
  • Svar direkt
  • Gratis ansökan
  • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
Resurs Bank Ikano banken Copp Nordax Ica banken

Så här fungerar det att ta lån

Att ta lån är något som många väljer att göra någon gång i livet. Anledning till att söka lån kan bero på många olika saker; du kanske ska köpa en ny bil, ett hus eller bara inte har lyckats planera din ekonomi så bra som du hade önskat. Det kan hända alla, och då är det bra att det finns möjlighet att ta lån. Det finns dock många saker att tänka på innan du ansöker om att ta lån, och här kan du läsa om vad det innebär att ta lån.

Om du är i behov av att ta lån vänder du dig till en bank eller en annan låneaktör. Hos oss får du hjälp med att jämföra och hitta dem. Hur ansökan sedan går till ser olika ut beroende på vilket lån det rör sig om. Idag kan du ansöka om nästan alla lån över internet om du inte har betalningsanmärkningar och uppfyller bankens/lånaktörens villkor. Om du godkänns att ta lån sätts en ränta på lånet. Denna skiljer sig mellan olika lån och banker. Det kan vara möjligt att förhandla om räntan, men sällan när det gäller smålån. I samband med detta bestäms också hur mycket du ska låna samt under hur lång tid du ska låna pengarna. Läs alltid igenom långivarens lånevillkor och vad den effektiva räntan är innan du godkänner lånet.

Ta lån – olika sorters lån för olika behov

Det finns flera olika sorters lån att välja bland, beroende på vad du ska ha lånet till. Bo-, båt- och billån är ofta större lån med säkerhet, längre löptid och högre krav på kreditvärdighet. Du kan också ta lån med eller utan säkerhet. Privatlån utan säkerhet kallas också för blancolån. En typ av lån som är vanligt för kortsiktiga lösningar dessutom smålån, även kallat för sms-lån och snabblån. Dessa lån innefattar lägre summor än andra lån, samtidigt som lånetiden är kortare och räntan är högre. Det är privatlån du kan ansöka om hos oss.

Planering är a och o när du ska ta lån

Om du har bestämt dig för att ta lån är det viktigt att börja planera lånet direkt. Jämför till exempel olika lånevillkor så som nominell och effektiv ränta, samt vilka andra krav de ställer på dig som låntagare. Ditt önskade lånebelopp avgör även vilken aktör som kan vara lämplig när du ska ta lån. När du ansöker om lån hos oss får du förslag från flera olika långivare. Det gör det lätt för dig att välja rätt lån.

Ta lån med betalningsanmärkningar

Om du har betalningsanmärkningar begränsar det dig något i fråga om hur mycket du får låna och av vem. Men att ta lån när du har det är möjligt. Det finns en hel del aktörer som beviljar lån beroende på hur din övriga ekonomi ser ut, bland annat flera av våra samarbetspartners. Vanligtvis krävs dock att du inte har en pågående skuld hos Kronofogden och att du uppfyller de övriga villkoren som låneinstitutet har. Ibland kan det underlätta att du har en medsökande eftersom riskerna sprids och banken eller låneinstitutet har en viss garanti att det betalas tillbaka även om du skulle få ändrad ekonomi.

Uppdateradfebruari 3, 2022

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor
och svar

Kan man ta lån med låg kreditvärdighet?
Om ett kreditupplysningsföretag bedömer din kreditvärdighet som låg är det svårare att ta lån än om den bedöms vara hög. Men det är inte omöjligt. Enklare samarbetar med flera långivare som kan bevilja ett lån även i ett läge när de flesta säger nej till att medge ett lån. Du får vara beredd på att betala lite högre ränta eftersom långivaren, rent statistiskt, tar en större risk när de lånar ut till någon med sämre ekonomi.
Hur gör man för att ta lån med riktigt låg ränta?
Förutom att du helst ska ha ganska hög kreditvärdighet finns det ett par saker att tänka på om du vill ta ett lån med bästa möjliga ränta. Först och främst ska du se till att jämföra lån här på Enklare. Då får du, utan att behöva lägga någon tid på det, hjälp med att hitta det bästa lånet just för dig. Sen är räntan i regel lägre ju mer du lånar och ju längre återbetalningstid du väljer. Men ett lån med lång återbetalningstid får en högre total kostnad.
Är det viktigt att ta lån utan UC?
Att ta lån utan UC betyder bara att det är ett annat kreditupplysningsföretag än UC som gör själva kontrollen. Rent konkret betyder det inte så mycket för dig som låntagare vilket företag som gör kontrollen. Vissa vill undvika UC för att de sparar information om antalet kreditupplysningar som gjorts. Om du jämför lån via Enklare tas det bara en kreditupplysning hur många lån du än jämför.
Vad är viktigt förutom låg ränta om man ska ta lån?
Ofta är det lägsta möjliga totalkostnad man är ute efter när man ansöker om lån. Då är det inte bara räntan som spelar in utan även lånets avgifter. För många är det viktigaste av allt att få pengar snabbt. Hos oss på Enklare kan du ansöka om att ta lån och ha pengarna samma dag i vissa fall. För andra är det viktigare att kunna välja lån med lång återbetalningstid och att ha möjlighet till amorteringsfria månader.
Vad gäller om man behöver ta lån snabbt?
De flesta lån har idag kort handläggningstid och snabba utbetalningar. Om du verkligen vill försäkra dig om att få pengar så snabbt som möjligt ska du välja en långivare som erbjuder direktutbetalning till konton på den bank där du är kund. Du behöver inte välja ett så kallat snabblån utan privatlån kan ge dig utbetalning samma dag som du ansöker om att få låna pengar. Hoppa inte över att jämföra lån bara för att du behöver pengar direkt.
Är det svårt att ta lån utan säkerhet?
De flesta lån idag är utan säkerhet. Privatlån är en typ av lån som per definition är ett blancolån och utan säkerhet. Det innebär att du kan använda pengarna till vad du vill och att du inte behöver lämna någon pant för lånet. Alla så kallade snabblån och smslån är också utan säkerhet. Om du ska ta lån till en bil eller bostad är lån med säkerhet att föredra eftersom du då kan låna ett större belopp och med lägre ränta.
Vad krävs för att få ta lån i Sverige?
Olika långivare ställer olika krav för att du ska få ta lån hos dem. Hur stort belopp du ansöker om att få låna spelar stor roll för vilka krav som ställs. Ett grundkrav för att få ett lån i Sverige är att du är skriven i Sverige och har fyllt 18 år. Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden men betalningsanmärkningar behöver inte vara ett hinder för att bli beviljad ett lån.