Lånejämförelse

Lån med betalningsanmärkning

Har du en betalningsanmärkning och vill låna pengar? Fyll i en ansökan med korrekt uppgifter om dig själv för att se om du har möjlighet till att få ett lån.
  • 36 långivare
  • 1 UC
  • Kostnadsfritt
  • Svar direkt
  • Gratis ansökan
  • Hitta bästa villkoren hos 38 långivare
Resurs Bank Ikano banken Copp Nordax Ica banken

Låna med betalningsanmärkning: det här är en betalningsanmärkning

Det finns mycket att tänka på i samband med att du ska låna pengar, till exempel hur mycket du får låna, hur processen går till, om en kreditupplysning görs med mera. Många med betalningsanmärkning  undrar dessutom om det är möjligt att låna med betalningsanmärkning, eller kanske bättre uttryckt låna pengar trots betalningsanmärkning. Här får du en genomgång om vad låna pengar med betalningsanmärkning innebär: vad en betalningsanmärkning är, hur den syns hos långivare och om du kan få låna pengar trots betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning innebär att du inte har betalat en skuld inom en angiven tid, till exempel om du har handlat något online och säljaren har ansökt hos Kronofogden att driva in pengarna. Det är Kronofogden som fastställer din betalningsanmärkning, och kreditupplysningsföretag samlar ihop denna information. Informationen kan sedan andra företag, till exempel långivare, ta del av. Du kan själv ta del av dina anmärkningar innan du försöker låna pengar med betalningsanmärkning för att se din status. Betalningsanmärkningen finns kvar i tre år innan den raderas, om du har betalat din skuld. Om du däremot har en skuldsanering tar det fem år innan den försvinner. Det finns flera kreditupplysningsföretag som samlar ihop informationen om dina anmärkningar och skulder, så att låna pengar med betalningsanmärkning innebär inte nödvändigtvis att långivaren använder sig av UC – Upplysningscentralen. UC är vanligast, men Bisnode och Creditsafe är två andra vanliga aktörer, inte minst bland små långivare som kan låta dig låna pengar med betalningsanmärkning. På Enklare använder vi oss av UC.

Kan jag låna pengar trots betalningsanmärkning?

Låna pengar med betalningsanmärkning kan låta som en omöjlighet, men stämmer det? Det finns inget exakt svar hos vem du kan låna pengar med betalningsanmärkning. Vissa har nolltolerans mot att låna med betalningsanmärkning, medan andra godkänner det. Vissa godkänner dig att låna pengar med betalningsanmärkning om denna är minst ett halvår gammal, men vanligtvis nekar större banker dig att låna med betalningsanmärkning. Allt handlar egentligen om huruvida du är en trovärdig låntagare eller inte. Ibland kan du behöva visa på andra sätt att du är trovärdig för att få låna med betalningsanmärkning, men även detta skiljer sig mellan olika aktörer. Med andra ord är det alltså möjligt att låna pengar med betalningsanmärkning idag. Det kan vara bra att tänka på att en skuld inte bör vara ny, pågående eller finnas hos Kronofogden – då har du som störst chans att få låna pengar med betalningsanmärkning. Enklare samarbetar med ett antal långivare som beviljar lån även till personer med betalningsanmärkning.

Låna pengar med betalningsanmärkningar - så här får långivaren betalningsinformation om dig

Om du vill låna pengar med betalningsanmärkning är det bra att veta att all information om eventuella betalningsanmärkningar och skulder finns hos kreditupplysningsföretag, till vilka andra företag eller du själv kan vända dig till för att ta del av informationen. På det här sättet kan långivare få information om dig, och sedan avgöra om du ska få låna pengar trots betalningsanmärkning. Kom ihåg att det inte är möjligt att låna pengar utan kreditupplysning, då det är lag på det, men däremot kan det alltså vara möjligt att låna pengar med betalningsanmärkning. Dessa två saker är helt olika och bör inte blandas samman. En kreditupplysning görs alltid av oss och resultatet vidarebefordras sedan till långivarna vi samarbetar med. Genom oss kan du hitta en låneaktör som beviljar dig att låna pengar med betalningsanmärkning.

Vi rekommenderar inte att du ska ta nya lån om du har betalningsanmärkning, enbart jämföra befintliga för att se om du kan få en lägre ränta

Uppdateradfebruari 3, 2022

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Vanliga frågor
och svar

Varför är det dyrare att låna pengar med betalningsanmärkning?
Det beror på att långivaren anser sig ta en större risk om du tidigare inte lyckats betala dina skulder. För den ökade risken tar de betalt och det är därför dyrare att låna ju sämre kreditvärdighet du har. Det kan också bero på att det är färre långivare som är beredda att låna ut pengar till kunder med betalningsanmärkning, vilket gör att de kan ta ut en högre ränta av den anledningen.
Vad avgör om man får låna pengar med betalningsanmärkning?
Som alltid är det ditt kreditbetyg i förhållande till storleken på beloppet du vill låna som avgör om du blir beviljad ett lån eller inte. Har du en hög deklarerad månadsinkomst ökar dina chanser att få låna pengar med betalningsanmärkning. Hur gamla betalningsanmärkningar du har och varför du fått dem kan också påverka. Vad det är för typ av lån kan i vissa fall spela roll. Det är svårt att få ett smslån om du har en betalningsanmärkning på grund av du inte betalat just ett smslån.
Kan man låna pengar med betalningsanmärkning utan UC?
Ja, att ett lån är utan UC betyder bara att det är ett annat kreditupplysningsföretag än UC som gör kreditkontrollen. Du kan inte få ett lån utan att det görs någon kreditkontroll överhuvudtaget. Här på Enklare använder vi dock UC när du jämför lån, fördelen är att det bara görs en kreditupplysning fastän du får erbjudanden från flera långivare.
Kan man låna pengar med betalningsanmärkning med låg ränta?
Ja, det finns lån med bra ränta du kan få trots att du har en betalningsanmärkning. Om du blir beviljad ett bolån kommer inte en enstaka betalningsanmärkning att påverka räntan. När det gäller mindre lån kommer du som ansöker om ett lån med betalningsanmärkning inte att få lika låg ränta som om du inte hade anmärkningen. Det som är viktigast för dig som vill låna med låg ränta är att jämföra många lån. Här på Enklare går det fort att göra det.
När kan man inte låna pengar med betalningsanmärkning?
Om resultatet av kreditprövningen är att din kreditvärdighet inte är tillräckligt hög kan du inte låna med betalningsanmärkning. Betalningsanmärkning är dock bara en av de faktorer som avgör om du får låna eller inte. Vissa långivare säger dock blankt nej till att låna ut till någon med betalningsanmärkningar, oavsett hur kreditvärdig du är i övrigt. Det är också vanligt att du kan få lån med äldre men inte med nya betalningsanmärkningar och att det finns en gräns för hur många du får ha.
Ska man undvika att låna pengar med betalningsanmärkning?
Om du har betalningsanmärkningar för att du har svårt att betala tillbaka dina lån bör du kanske undvika att ansöka om ytterligare ett lån. Istället för att ansöka om att få låna pengar med betalningsanmärkning kan du också vänta tills anmärkningen försvinner så att du kan få ett lån med bättre villkor. Det viktigaste är att se över de erbjudanden du får när du jämför lån hos oss, och se om kostnaden för lånet är något du kan hantera.
Kan man låna pengar med betalningsanmärkning för att betala lån?
Ja, det kallas för samlingslån eller omstartslån. Det kan vara en riktigt bra idé att låna med betalningsanmärkning om du har för avsikt att använda lånet till att betala tillbaka dina äldre och dyrare skulder. Det kan bli billigare och det är också praktiskt att bara ha ett, lite större lån att tänka på än flera små lån och krediter. De långivare som erbjuder den typen av lån är vana vid att låntagaren kan ha en betalningsanmärkning. Även privatlån kan användas till att betala av skulder.