Lån med betalningsanmärkning

Har du en betalningsanmärkning och vill låna pengar? Fyll i en ansökan med korrekt uppgifter om dig själv för att se om du har möjlighet till att få ett lån.
Svar direkt
Gratis ansökan
Hitta bästa villkoren hos 37 långivare
4.7
Utmärkt - Baserat på 7523 omdömen
Samtliga konsumenter som fått en kredit utbetald av Enklare erhåller efter utbetalning ett mejl i vilket de uppmanas att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen som samlas in på detta vis markeras som verifierade kunder på Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt på Trustpilot kan Enklare inte kontrollera att omdömet är från en kund som använt Enklares jämförelsetjänster. Vårt betyg på Trustpilot baseras på alla omdömen som lämnats om Enklare – oavsett om dessa kommer från verifierade kunder eller inte - och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.

Därför väljer en halv miljon kunder Enklare

1
Du jämför upp till 37 långivare
med endast en ansökan
Ansök om lån och låt oss jämföra långivare åt dig – vi hittar de bästa erbjudandena för dig från upp till 37 långivare.
2
Du får svar direkt efter
din ansökan
Logga in på vår portal efter att du ansökt för att se svaren från våra samarbetspartners.
3
Välj det lån som passar dig bäst
När du bestämt dig kan du signera lånet med BankID och få det utbetalt.

Vad är ett lån med betalningsanmärkning?

Ett lån med betalningsanmärkning är riktat till dig som har befintliga anmärkningar och vill ta ett lån. Ett lån med betalningsanmärkning är egentligen ett helt vanligt privatlån, men är ofta på ett lägre lånebelopp och med högre ränta. Det som skiljer ett vanligt privatlån mot ett lån med betalningsanmärkning är att långivaren kan bevilja dig lånet trots att du har en anmärkning i registret. En betalningsanmärkning får du om du inte betalat en utfärdad skuld i tid. Anmärkningen kommer inte i första steget, utan de flesta företag och banker skickar en påminnelse till dig om en betalning uteblir. Om du inte betalar denna i tid utfärdas betalningsanmärkningen. När du väl fått en anmärkning finns den kvar i registren i tre år, även om du betalat tillbaka skulden under tiden. På denna sida listar vi allt du behöver veta om att låna pengar med en betalningsanmärkning. 

Är det svårt att låna trots betalningsanmärkning?

Det kan kännas svårt att ta ett lån om du har en aktiv skuld eller betalningsanmärkning, men det är inte omöjligt. Då betalningsanmärkningen ger bankerna en indikation på att du inte betalat tillbaka en skuld i tid tidigare, är det en högre risk för banken att låna ut pengar till dig. Det kan därför vara svårare att hitta ett lån med betalningsanmärkning med bra villkor, jämfört med att ansöka om ett privatlån utan betalningsanmärkning. Det är även skillnad på antalet betalningsanmärkningar du har, om du har uppåt 10 stycken är det svårare att få ett lån än om du har en anmärkning.

När du ansöker om ett lån tas det alltid en kreditupplysning på dig som låntagare. Kreditupplysningen visar din kreditvärdighet, som kort sagt är en indikation på hur din privatekonomi ser ut. I kreditupplysningen ser långivaren information om betalningsanmärkningar och aktuella skulder. Flera långivare tittar på fler faktorer i din kreditupplysning än befintliga betalningsanmärkningar, och om du har skött din ekonomi bra i övrigt kan du ha goda chanser till att ta ett lån.

icon

Bra att veta om betalningsanmärkningar:

En betalningsanmärkning kan skapa utmaningar hos många då det försvårar till exempel att ta ett lån eller att få hyra en bostad.
  • Kolla om du har en betalningsanmärkning via UC. Det gör du lättast genom deras tjänst Min Upplysning: https://www.minuc.se/min-upplysning.
  • Det tar tre år för en betalningsanmärkning att försvinna ur registret.
  • Hör av dig till företaget du har en skuld till och försök hitta en lösning innan företaget ansöker om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten.

Att låna med betalningsanmärkningar och skulder

Vissa situationer kan kräva ett lån, även om du har betalningsanmärkningar och skulder. I första hand är det bra om du ser över andra alternativ än ett nytt lån om du sitter i en skuldsatt position. Om det inte är möjligt, kan ett lån trots anmärkningar vara ett alternativ. Hos oss på Enklare kan du ansöka om lån med betalningsanmärkningar och skulder. Enklare förmedlar lån från upp till 37 olika långivare och banker, där flera av dessa godkänner lån trots anmärkning. Det finns dock en del saker du bör ta i beaktning innan du ansöker om ett lån om du har betalningsanmärkningar.

Färre banker erbjuder lån till dig med betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning, eller flera för den delen, finns det fortfarande möjlighet för dig att ta ett lån. Färre banker erbjuder lån med betalningsanmärkningar då en anmärkning är ett tecken på att din privatekonomi inte har skötts historiskt. Inga av storbankerna erbjuder lån med betalningsanmärkning, men det finns en del andra aktörer på lånemarknaden som är villiga att låna ut pengar trots anmärkning. När du ansöker om ett lån via oss på Enklare ser du tydligt vilka långivare som du kan ta ett lån från, trots betalningsanmärkningar. 

Högre ränta

Det är en större risk för banken att låna ut pengar om konsumenten har betalningsanmärkningar. På grund av den högre risken för banken kommer lån med betalningsanmärkningar ofta med en högre ränta än för andra lånetyper. Detta bör du ha i åtanke när om du står i beaktning att ta ett lån med anmärkning, och det är viktigt att du jämför erbjudanden från flera långivare för att få en så låg ränta som möjligt. 

Lägre lånebelopp

Lån med betalningsanmärkning är ofta lägre lånebelopp jämförelsevis. Även om du har betalat av dina skulder visar en betalningsanmärkning på att du historiskt inte har skött dina lånade pengar optimalt. Det är därmed en större risk för banken att låna ut pengar till dig, och därför är lån med betalningsanmärkning vanligen på längre lånebelopp. 

När kan man låna pengar trots betalningsanmärkningar och skulder?

Samla lån

Om du har betalningsanmärkningar eller en aktiv skuld bör du aldrig ta ett nytt lån för att betala tillbaka gamla lån. Däremot kan det vara bra att samla dina befintliga lån om du har flera mindre dyra lån, för att få ett samlingslån med lägre ränta. 

Din privatekonomi klarar av det

Eftersom att en betalningsanmärkning finns kvar i registret i tre år, kan det vara så att du betalat av din gamla skuld och har en bra ekonomi i dagsläget, men har svårt att hitta lån med bra villkor på grund av din gamla betalningsanmärkning. Om din nuvarande privatekonomi klarar av ett lån trots betalningsanmärkning kan lånet vara en bra idé för att finansiera det du behöver betala. 

Hur blir jag av med betalningsanmärkningen?

För att bli av med betalningsanmärkningen behöver du betala kvarvarande skuld. Därefter finns betalningsanmärkningen kvar i registret i tre år, och det finns dessvärre inget du kan göra i efterhand för att ta bort den under den tiden. Det du bör ha i åtanke framgent är att betala dina räkningar i tid, för att undvika framtida betalningsanmärkningar.   

Ansök om lån trots betalningsanmärkning med Enklare

Med Enklare kan du ansöka om lån med betalningsanmärkning, där vi jämför lån från upp till 37 olika banker och långivare. Du skickar enkelt in din ansökan högst upp på sidan där du fyller i kontaktuppgifter, lånetid, hur stort lånebelopp du vill ansöka om samt om du vill samla några befintliga lån i samband med ditt nya lån. Därefter hittar du dina låneerbjudanden i inloggat läge på Mina sidor. Ansökan är helt gratis och inte bindande, om du inte ser något låneförslag du vill ta behöver du inte gå vidare med låneprocessen. Om du vill ha rådgivning kring din privatekonomi och hur du kan gå tillväga om du har betalningsanmärkningar och vill ta lån finns vår kundservice tillgänglig via både telefon och mail.

Ansök inte om ett lån med betalningsanmärkning om du:

Har aktiva skulder

Har du aktiva skulder bör du inte ta ett nytt lån. Ett lån med betalningsanmärkningar och skulder kommer ofta med hög ränta, vilket kan förvärra din redan skuldsatta ekonomiska situation.

Om du inte kommer kunna betala tillbaka lånet i tid

Om du vet med dig att du inte har den ekonomiska kapaciteten som krävs i nuläget för att betala tillbaka ditt lån bör du inte låna några pengar. 

Planerar att använda lånet för att betala av gamla lån

För att betala av befintliga skulder bör du istället se över alternativ för hur du kan höja din inkomst. Kan du sälja av saker i hemmet? Ta fler jobbpass? Säga upp abonnemang? Att ta ett lån är inte det enda alternativet för att öka ditt kapital. Och om du redan är i en skuldsatt position kan ett ytterligare lån snarare stjälpa än att hjälpa.

Uppdaterad: mars 15, 2023

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Vanliga frågor
och svar om lån med betalningsanmärkningar

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy

Få svar från upp till 37 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member