4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Lån med betalningsanmärkning

Har du en betalningsanmärkning och vill låna pengar? Fyll i en ansökan med korrekt uppgifter om dig själv för att se om du har möjlighet till att få ett lån.
  • Svar direkt
  • Gratis ansökan
  • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
SpednwiseResurs BankIkano bankenNordaxIca banken
Lånebelopp:
kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 434 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och integritetspolicy
4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.

Vad är ett lån med betalningsanmärkning?

Ett lån med betalningsanmärkning är riktat till dig som har befintliga anmärkningar och vill ta ett lån. Ett lån med betalningsanmärkning är egentligen ett helt vanligt privatlån, men är ofta på ett lägre lånebelopp och med högre ränta. Det som skiljer ett vanligt privatlån mot ett lån med betalningsanmärkning är att långivaren kan bevilja dig lånet trots att du har en anmärkning i registret. En betalningsanmärkning får du om du inte betalat en utfärdad skuld i tid. Anmärkningen kommer inte i första steget, utan de flesta företag och banker skickar en påminnelse till dig om en betalning uteblir. Om du inte betalar denna i tid utfärdas betalningsanmärkningen. När du väl fått en anmärkning finns den kvar i registren i tre år, även om du betalat tillbaka skulden under tiden. På denna sida listar vi allt du behöver veta om att låna pengar med en betalningsanmärkning. 

Är det svårt att låna trots betalningsanmärkning?

Det kan kännas svårt att ta ett lån om du har en aktiv skuld eller betalningsanmärkning, men det är inte omöjligt. Då betalningsanmärkningen ger bankerna en indikation på att du inte betalat tillbaka en skuld i tid tidigare, är det en högre risk för banken att låna ut pengar till dig. Det kan därför vara svårare att hitta ett lån med betalningsanmärkning med bra villkor, jämfört med att ansöka om ett privatlån utan betalningsanmärkning. Det är även skillnad på antalet betalningsanmärkningar du har, om du har uppåt 10 stycken är det svårare att få ett lån än om du har en anmärkning.

När du ansöker om ett lån tas det alltid en kreditupplysning på dig som låntagare. Kreditupplysningen visar din kreditvärdighet, som kort sagt är en indikation på hur din privatekonomi ser ut. I kreditupplysningen ser långivaren information om betalningsanmärkningar och aktuella skulder. Flera långivare tittar på fler faktorer i din kreditupplysning än befintliga betalningsanmärkningar, och om du har skött din ekonomi bra i övrigt kan du ha goda chanser till att ta ett lån.

icon

Bra att veta om betalningsanmärkningar:

En betalningsanmärkning kan skapa utmaningar hos många då det försvårar till exempel att ta ett lån eller att få hyra en bostad.
  • Kolla om du har en betalningsanmärkning via UC. Det gör du lättast genom deras tjänst Min Upplysning: https://www.minuc.se/min-upplysning.
  • Det tar tre år för en betalningsanmärkning att försvinna ur registret.
  • Hör av dig till företaget du har en skuld till och försök hitta en lösning innan företaget ansöker om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten.

Att låna med betalningsanmärkningar och skulder

Vissa situationer kan kräva ett lån, även om du har betalningsanmärkningar och skulder. I första hand är det bra om du ser över andra alternativ än ett nytt lån om du sitter i en skuldsatt position. Om det inte är möjligt, kan ett lån trots anmärkningar vara ett alternativ. Hos oss på Enklare kan du ansöka om lån med betalningsanmärkningar och skulder. Enklare förmedlar lån från upp till 39 olika långivare och banker, där flera av dessa godkänner lån trots anmärkning. Det finns dock en del saker du bör ta i beaktning innan du ansöker om ett lån om du har betalningsanmärkningar.

Färre banker erbjuder lån till dig med betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning, eller flera för den delen, finns det fortfarande möjlighet för dig att ta ett lån. Färre banker erbjuder lån med betalningsanmärkningar då en anmärkning är ett tecken på att din privatekonomi inte har skötts historiskt. Inga av storbankerna erbjuder lån med betalningsanmärkning, men det finns en del andra aktörer på lånemarknaden som är villiga att låna ut pengar trots anmärkning. När du ansöker om ett lån via oss på Enklare ser du tydligt vilka långivare som du kan ta ett lån från, trots betalningsanmärkningar. 

Högre ränta

Det är en större risk för banken att låna ut pengar om konsumenten har betalningsanmärkningar. På grund av den högre risken för banken kommer lån med betalningsanmärkningar ofta med en högre ränta än för andra lånetyper. Detta bör du ha i åtanke när om du står i beaktning att ta ett lån med anmärkning, och det är viktigt att du jämför erbjudanden från flera långivare för att få en så låg ränta som möjligt. 

Lägre lånebelopp

Lån med betalningsanmärkning är ofta lägre lånebelopp jämförelsevis. Även om du har betalat av dina skulder visar en betalningsanmärkning på att du historiskt inte har skött dina lånade pengar optimalt. Det är därmed en större risk för banken att låna ut pengar till dig, och därför är lån med betalningsanmärkning vanligen på längre lånebelopp. 

När kan man låna pengar trots betalningsanmärkningar och skulder?

Samla lån

Om du har betalningsanmärkningar eller en aktiv skuld bör du aldrig ta ett nytt lån för att betala tillbaka gamla lån. Däremot kan det vara bra att samla dina befintliga lån om du har flera mindre dyra lån, för att få ett samlingslån med lägre ränta. 

Din privatekonomi klarar av det

Eftersom att en betalningsanmärkning finns kvar i registret i tre år, kan det vara så att du betalat av din gamla skuld och har en bra ekonomi i dagsläget, men har svårt att hitta lån med bra villkor på grund av din gamla betalningsanmärkning. Om din nuvarande privatekonomi klarar av ett lån trots betalningsanmärkning kan lånet vara en bra idé för att finansiera det du behöver betala. 

Hur blir jag av med betalningsanmärkningen?

För att bli av med betalningsanmärkningen behöver du betala kvarvarande skuld. Därefter finns betalningsanmärkningen kvar i registret i tre år, och det finns dessvärre inget du kan göra i efterhand för att ta bort den under den tiden. Det du bör ha i åtanke framgent är att betala dina räkningar i tid, för att undvika framtida betalningsanmärkningar.   

Ansök om lån trots betalningsanmärkning med Enklare

Med Enklare kan du ansöka om lån med betalningsanmärkning, där vi jämför lån från upp till 39 olika banker och långivare. Du skickar enkelt in din ansökan högst upp på sidan där du fyller i kontaktuppgifter, lånetid, hur stort lånebelopp du vill ansöka om samt om du vill samla några befintliga lån i samband med ditt nya lån. Därefter hittar du dina låneerbjudanden i inloggat läge på Mina sidor. Ansökan är helt gratis och inte bindande, om du inte ser något låneförslag du vill ta behöver du inte gå vidare med låneprocessen. Om du vill ha rådgivning kring din privatekonomi och hur du kan gå tillväga om du har betalningsanmärkningar och vill ta lån finns vår kundservice tillgänglig via både telefon och mail.

Ansök inte om ett lån med betalningsanmärkning om du:

Har aktiva skulder

Har du aktiva skulder bör du inte ta ett nytt lån. Ett lån med betalningsanmärkningar och skulder kommer ofta med hög ränta, vilket kan förvärra din redan skuldsatta ekonomiska situation.

Om du inte kommer kunna betala tillbaka lånet i tid

Om du vet med dig att du inte har den ekonomiska kapaciteten som krävs i nuläget för att betala tillbaka ditt lån bör du inte låna några pengar. 

Planerar att använda lånet för att betala av gamla lån

För att betala av befintliga skulder bör du istället se över alternativ för hur du kan höja din inkomst. Kan du sälja av saker i hemmet? Ta fler jobbpass? Säga upp abonnemang? Att ta ett lån är inte det enda alternativet för att öka ditt kapital. Och om du redan är i en skuldsatt position kan ett ytterligare lån snarare stjälpa än att hjälpa.

Vanessa Wilson
Vanessa Wilson
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Vanliga frågor
och svar om lån med betalningsanmärkningar

Vad avgör om man får låna pengar med betalningsanmärkning?
Som alltid är det ditt kreditbetyg i förhållande till storleken på beloppet du vill låna som avgör om du blir beviljad ett lån eller inte. Har du en hög deklarerad månadsinkomst ökar dina chanser att få låna pengar med betalningsanmärkning. Hur gamla betalningsanmärkningar du har och varför du fått dem kan också påverka. Vad det är för typ av lån kan i vissa fall spela roll. Det är svårt att få ett smslån om du har en betalningsanmärkning på grund av du inte betalat just ett smslån.
Varför är det dyrare att låna pengar med betalningsanmärkning?
Det beror på att långivaren anser sig ta en större risk om du tidigare inte lyckats betala dina skulder. För den ökade risken tar de betalt och det är därför dyrare att låna ju sämre kreditvärdighet du har. Det kan också bero på att det är färre långivare som är beredda att låna ut pengar till kunder med betalningsanmärkning, vilket gör att de kan ta ut en högre ränta av den anledningen.
Kan man låna pengar med betalningsanmärkning utan UC?
Ja, att ett lån är utan UC betyder bara att det är ett annat kreditupplysningsföretag än UC som gör kreditkontrollen. Du kan inte få ett lån utan att det görs någon kreditkontroll överhuvudtaget. Här på Enklare använder vi dock UC när du jämför lån, fördelen är att det bara görs en kreditupplysning fastän du får erbjudanden från flera långivare.
Kan man låna pengar med betalningsanmärkning med låg ränta?
Ja, det finns lån med bra ränta du kan få trots att du har en betalningsanmärkning. Om du blir beviljad ett bolån kommer inte en enstaka betalningsanmärkning att påverka räntan. När det gäller mindre lån kommer du som ansöker om ett lån med betalningsanmärkning inte att få lika låg ränta som om du inte hade anmärkningen. Det som är viktigast för dig som vill låna med låg ränta är att jämföra många lån.
När kan man inte låna pengar med betalningsanmärkning?
Om resultatet av kreditprövningen är att din kreditvärdighet inte är tillräckligt hög kan du inte låna med betalningsanmärkning. Betalningsanmärkning är dock bara en av de faktorer som avgör om du får låna eller inte. Vissa långivare säger dock blankt nej till att låna ut till någon med betalningsanmärkningar, oavsett hur kreditvärdig du är i övrigt. Det är också vanligt att du kan få lån med äldre men inte med nya betalningsanmärkningar och att det finns en gräns för hur många du får ha.
Ska man undvika att låna pengar med betalningsanmärkning?
Om du har betalningsanmärkningar för att du har svårt att betala tillbaka dina lån bör du undvika att ansöka om ytterligare ett lån. Istället för att ansöka om att få låna pengar med betalningsanmärkning kan du också vänta tills anmärkningen försvinner så att du kan få ett lån med bättre villkor. Det viktigaste är att se över de erbjudanden du får när du jämför lån hos oss, och se om kostnaden för lånet är något du kan hantera.
Kan man låna pengar med betalningsanmärkning för att betala lån?
Ja, det kallas för samlingslån eller omstartslån. Det kan vara en riktigt bra idé att låna med betalningsanmärkning om du har för avsikt att använda lånet till att betala tillbaka dina äldre och dyrare skulder genom ett samlingslån. Det kan bli billigare och det är också praktiskt att bara ha ett, lite större lån att tänka på än flera små lån och krediter. De långivare som erbjuder den typen av lån är vana vid att låntagaren kan ha en betalningsanmärkning. Även privatlån kan användas till att betala av skulder.
Kan jag låna pengar med betalningsanmärkning utan inkomst?
Det finns långivare som beviljar lån trots betalningsanmärkning utan inkomst, men om du sitter i den sitsen rekommenderar vi inte att du tar ett lån. En förutsättning för att ta ett lån är att du vet att du kommer kunna betala tillbaka de lånade pengarna inom avtalad tidsperiod. Om du inte har en fast inkomst är det därför väldigt osäkert att låna pengar, och det finns en hög risk för att du hamnar i en skuldsatt situation.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-iconMan46 år
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-iconKvinna41 år
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-iconMan52 år
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-iconKvinna52 år
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.