Låneskydd – att tänka på när olyckan varit framme

Behöver du ett låneskydd? Läs mer om våra försäkringar.

Oväntade utgifter

Ett lån kan snabbt bli svårt att betala av i tid om något oturligt skulle hända. En långtidssjukskrivning eller att plötsligt bli avb med jobbet ställer till det för privatekonomin. Du kan skydda dig genom vissa förberedelser – som att skaffa en buffert och försäkra dina lån.

Dyra, oväntade händelser är inte särskilt roliga, men vi kan förbereda oss genom att se över vår ekonomi. Vilka fallskärmar har du ifall oturen skulle vara framme? Några mynt i spargrisen räcker inte långt så det är viktigt att skaffa en ordentlig buffert för att klara sig. Hur mycket pengar du ska sikta på att ha sparade beror på hur du lever och hur stora dina utgifter är.

Sparpengar som trygghet

Det bästa du kan göra för att känna dig trygg är att vara ordentligt förberedd. Sträva efter att sätta undan en viss del av lönen varje månad och skaffa vanor som är hållbara när det gäller att spendera pengar. För att vara förberedd om din inkomst skulle försvinna kan du:

  • Ha ett buffertkonto med en till tre månadslöner, eller ännu mer om dina levnadskostnader är höga. Pengarna ska vara lättillgängliga ifall något oförutsett skulle hända och inte låsta i fonder.
  • Skaffa försäkring på ditt lån som skyddar dig ifall du skulle bli arbetslös, ett så kallat låneskydd.

Vad är låneskydd?

Försäkringen ger ersättning om du skulle bli ofrivilligt arbetslös eller inte kunna arbeta, och kan även täcka för kvarvarande skuld om låntagaren skulle avlida. Den är alltid kopplad till ett lån och tecknas av samma bank som du har lånet hos. Det kan handla om bolån eller privatlån och kostnaden dras som en procent av skulden varje månad. Vet du om att du kommer vara i en riktigt bra ekonomisk situation i många år framöver, med en säker anställning, kanske det inte behövs. I andra fall kan kostnaden vara värt tryggheten.

Ersättning vid arbetslöshet

Det vanligaste är att det finns två olika sorters skydd. Det första gäller om du blir av med din inkomst genom till exempel långtidssjukskrivning eller om du får sparken. För att ha rätt till ersättningen vid arbetslöshet eller arbetsoförmåga behöver du ha varit fullt frisk när försäkringen tecknades och haft en stadig anställning. Åldersgränsen ligger normalt på från 18 till 65 år.

Hitta bästa villkoren för dig

Tänk på det här när det gäller att välja lån och låneskydd:

  • Du måste ha haft försäkringen under en viss tid, en kvalifikationstid, innan du har rätt att få ersättning. Det brukar handla om åtminstone ett par månader.
  • Det innebär en extra månadskostnad, ju större lån desto större kostnad.
  • Om du vill ha låneskydd är det inte bara att välja lånet med lägst ränta som gäller. Kolla även på hur stor ersättning försäkringen ger och hur mycket den kostar.

Livskydd

Den andra typen av låneskydd är ett så kallat livskydd. Det innebär att om låntagaren skulle dö så tar försäkringen hand om delar eller hela skulden som kvarstår, istället för att skulden läggs över på efterlevande. Hur stor del av skulden som försvinner vid dödsfall beror på hur gammal personen var. Oftast blir ersättningen mindre ju äldre någon är.

Alternativ till låneskydd

En livförsäkring är väldigt liknande ett livskydd, men kanske inte alltid täcker kostnaderna för stora lån. Då kan låneskydd vara bra som extra säkerhet. Sjuk- och inkomstförsäkringar kan vara liknande låneskyddet så kolla upp vad dessa omfattar för dig. Vill man känna sig riktigt trygg kan det vara värt att ha de olika försäkringarna så att de kompletterar varandra när olyckan är framme.

Vanessa Wilson
Verfierad Ikon
Verifierad skribent
Publicerad oktober 11, 2021

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25