Oväntade utgifter
Ett lån kan snabbt bli svårt att betala av i tid om något oturligt skulle hända. En långtidssjukskrivning eller att plötsligt bli avb med jobbet ställer till det för privatekonomin. Du kan skydda dig genom vissa förberedelser – som att skaffa en buffert och försäkra dina lån.
Dyra, oväntade händelser är inte särskilt roliga, men vi kan förbereda oss genom att se över vår ekonomi. Vilka fallskärmar har du ifall oturen skulle vara framme? Några mynt i spargrisen räcker inte långt så det är viktigt att skaffa en ordentlig buffert för att klara sig. Hur mycket pengar du ska sikta på att ha sparade beror på hur du lever och hur stora dina utgifter är.
Sparpengar som trygghet
Det bästa du kan göra för att känna dig trygg är att vara ordentligt förberedd. Sträva efter att sätta undan en viss del av lönen varje månad och skaffa vanor som är hållbara när det gäller att spendera pengar. För att vara förberedd om din inkomst skulle försvinna kan du:
- Ha ett buffertkonto med en till tre månadslöner, eller ännu mer om dina levnadskostnader är höga. Pengarna ska vara lättillgängliga ifall något oförutsett skulle hända och inte låsta i fonder.
- Skaffa försäkring på ditt lån som skyddar dig ifall du skulle bli arbetslös, ett så kallat låneskydd.
Vad är låneskydd?
Försäkringen ger ersättning om du skulle bli ofrivilligt arbetslös eller inte kunna arbeta, och kan även täcka för kvarvarande skuld om låntagaren skulle avlida. Den är alltid kopplad till ett lån och tecknas av samma bank som du har lånet hos. Det kan handla om bolån eller privatlån och kostnaden dras som en procent av skulden varje månad. Vet du om att du kommer vara i en riktigt bra ekonomisk situation i många år framöver, med en säker anställning, kanske det inte behövs. I andra fall kan kostnaden vara värt tryggheten.
Ersättning vid arbetslöshet
Det vanligaste är att det finns två olika sorters skydd. Det första gäller om du blir av med din inkomst genom till exempel långtidssjukskrivning eller om du får sparken. För att ha rätt till ersättningen vid arbetslöshet eller arbetsoförmåga behöver du ha varit fullt frisk när försäkringen tecknades och haft en stadig anställning. Åldersgränsen ligger normalt på från 18 till 65 år.
Hitta bästa villkoren för dig
Tänk på det här när det gäller att välja lån och låneskydd:
- Du måste ha haft försäkringen under en viss tid, en kvalifikationstid, innan du har rätt att få ersättning. Det brukar handla om åtminstone ett par månader.
- Det innebär en extra månadskostnad, ju större lån desto större kostnad.
- Om du vill ha låneskydd är det inte bara att välja lånet med lägst ränta som gäller. Kolla även på hur stor ersättning försäkringen ger och hur mycket den kostar.
Förutsättningar för att få teckna ett låneskydd:
- Du ska vara bosatt och folkbokförd i Sverige
- Du ska vara fullt arbetsför
- Du behöver ha en tillsvidareanställning
- Du får inte ha vetskap om förestående varsel om uppsägning eller arbetslöshet
- Du måste vara inskriven i svenska Försäkringskassan
Livskydd
Den andra typen av låneskydd är ett så kallat livskydd. Det innebär att om låntagaren skulle dö så tar försäkringen hand om delar eller hela skulden som kvarstår, istället för att skulden läggs över på efterlevande. Hur stor del av skulden som försvinner vid dödsfall beror på hur gammal personen var. Oftast blir ersättningen mindre ju äldre någon är.
Alternativ till låneskydd
En livförsäkring är väldigt liknande ett livskydd, men kanske inte alltid täcker kostnaderna för stora lån. Då kan låneskydd vara bra som extra säkerhet. Sjuk- och inkomstförsäkringar kan vara liknande låneskyddet så kolla upp vad dessa omfattar för dig. Vill man känna sig riktigt trygg kan det vara värt att ha de olika försäkringarna så att de kompletterar varandra när olyckan är framme.