Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Låneskydd – att tänka på när olyckan varit framme

Behöver du ett låneskydd? Läs mer om våra försäkringar.

Oväntade utgifter

Ett lån kan snabbt bli svårt att betala av i tid om något oturligt skulle hända. En långtidssjukskrivning eller att plötsligt bli avb med jobbet ställer till det för privatekonomin. Du kan skydda dig genom vissa förberedelser – som att skaffa en buffert och försäkra dina lån.

Dyra, oväntade händelser är inte särskilt roliga, men vi kan förbereda oss genom att se över vår ekonomi. Vilka fallskärmar har du ifall oturen skulle vara framme? Några mynt i spargrisen räcker inte långt så det är viktigt att skaffa en ordentlig buffert för att klara sig. Hur mycket pengar du ska sikta på att ha sparade beror på hur du lever och hur stora dina utgifter är.

Sparpengar som trygghet

Det bästa du kan göra för att känna dig trygg är att vara ordentligt förberedd. Sträva efter att sätta undan en viss del av lönen varje månad och skaffa vanor som är hållbara när det gäller att spendera pengar. För att vara förberedd om din inkomst skulle försvinna kan du:

  • Ha ett buffertkonto med en till tre månadslöner, eller ännu mer om dina levnadskostnader är höga. Pengarna ska vara lättillgängliga ifall något oförutsett skulle hända och inte låsta i fonder.
  • Skaffa försäkring på ditt lån som skyddar dig ifall du skulle bli arbetslös, ett så kallat låneskydd.

Vad är låneskydd?

Försäkringen ger ersättning om du skulle bli ofrivilligt arbetslös eller inte kunna arbeta, och kan även täcka för kvarvarande skuld om låntagaren skulle avlida. Den är alltid kopplad till ett lån och tecknas av samma bank som du har lånet hos. Det kan handla om bolån eller privatlån och kostnaden dras som en procent av skulden varje månad. Vet du om att du kommer vara i en riktigt bra ekonomisk situation i många år framöver, med en säker anställning, kanske det inte behövs. I andra fall kan kostnaden vara värt tryggheten.

Ersättning vid arbetslöshet

Det vanligaste är att det finns två olika sorters skydd. Det första gäller om du blir av med din inkomst genom till exempel långtidssjukskrivning eller om du får sparken. För att ha rätt till ersättningen vid arbetslöshet eller arbetsoförmåga behöver du ha varit fullt frisk när försäkringen tecknades och haft en stadig anställning. Åldersgränsen ligger normalt på från 18 till 65 år.

Hitta bästa villkoren för dig

Tänk på det här när det gäller att välja lån och låneskydd:

  • Du måste ha haft försäkringen under en viss tid, en kvalifikationstid, innan du har rätt att få ersättning. Det brukar handla om åtminstone ett par månader.
  • Det innebär en extra månadskostnad, ju större lån desto större kostnad.
  • Om du vill ha låneskydd är det inte bara att välja lånet med lägst ränta som gäller. Kolla även på hur stor ersättning försäkringen ger och hur mycket den kostar.
icon

Förutsättningar för att få teckna ett låneskydd:

  • Du ska vara bosatt och folkbokförd i Sverige
  • Du ska vara fullt arbetsför
  • Du behöver ha en tillsvidareanställning
  • Du får inte ha vetskap om förestående varsel om uppsägning eller arbetslöshet
  • Du måste vara inskriven i svenska Försäkringskassan

Livskydd

Den andra typen av låneskydd är ett så kallat livskydd. Det innebär att om låntagaren skulle dö så tar försäkringen hand om delar eller hela skulden som kvarstår, istället för att skulden läggs över på efterlevande. Hur stor del av skulden som försvinner vid dödsfall beror på hur gammal personen var. Oftast blir ersättningen mindre ju äldre någon är.

Alternativ till låneskydd

En livförsäkring är väldigt liknande ett livskydd, men kanske inte alltid täcker kostnaderna för stora lån. Då kan låneskydd vara bra som extra säkerhet. Sjuk- och inkomstförsäkringar kan vara liknande låneskyddet så kolla upp vad dessa omfattar för dig. Vill man känna sig riktigt trygg kan det vara värt att ha de olika försäkringarna så att de kompletterar varandra när olyckan är framme.

Uppdaterad: mars 15, 2023

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Få svar från upp till 37 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Kvinna 41 år
153 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
8.25 %
Befintlig ränta
4.08 %
Ny ränta
769 kr/mån
Sänkt kostnad
Man 52 år
430 000 kr
Lånebelopp
7 st
Erbjudanden
7.01 %
Befintlig ränta
5.77 %
Ny ränta
2 158 kr/mån
Sänkt kostnad
Kvinna 52 år
155 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
9.28 %
Befintlig ränta
3.39 %
Ny ränta
2 169 kr/mån
Sänkt kostnad

Behöver du hjälp över telefon?

Ansök online på några minuter. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Jag har en annan fråga