Lånejämförelse

Sparkonto - Allt du behöver veta om sparande

Vi förklarar vad ett sparkonto är och hur inflationen påverkar ditt sparande.
  • 36 långivare
  • 1 UC
  • Kostnadsfritt
  • Ansök på två minuter
  • Endast en kreditupplysning hos UC
  • Jämför upp till 35 långivare
BlockTrustpilot Logotype Bankid Logotype

Vad är inflation?

Innebörden av inflation är vanligtvis att penningvärdet minskar. Den ursprungliga definitionen är 'ökning av penningmängden'. När penningmängden ökar kraftigt så minskar i regel penningvärdet. Det är framför allt centralbankens så kallade reporänta och bankernas kreditgivning som påverkar penningmängden.

I teorin ökar penningmängden när bankerna börjar låna ut pengar till låga räntor. En effekt av inflationen är att den allmänna prisnivån ökar. Vilket betyder att dina pengar blir mindre värda och priser på varor går upp.

Ifall dina pengar ligger på ett sparkonto som ger 0 procent i avkastning eller på ett vanligt lönekonto hos någon av storbankerna så minskar värdet på dina pengar.

Hur skyddar jag mitt kapital?

Om du vill skydda värdet på dina pengar finns det bara en sak att göra, nämligen att se till att avkastningen på dina pengar är högre än inflationen. Ytterst simpelt i teorin och faktiskt ganska enkelt även i praktiken. Om vi säger att inflationen är 1 procent på årsbasis måste du alltså nå en avkastning på minst 1 procent för att dina pengar ska vara lika mycket värda i mataffären även nästa år.

Hur kan jag spara med avkastning och låg risk?

Fasträntekonto ger generellt sett högst avkastning. Du binder dina pengar och räntan på en vald tid, där en längre tid oftast ger en högre avkastning. Under bindningstiden kan du inte ta ut eller röra dina pengar.
Sparkonto med fria uttag har oftast lite lägre avkastning. Fördelen är att du kan ta ut dina pengar när du vill, till skillnad från fasträntekonto.
Vi har därför valt att ta fram våra banker och kreditinstitut med högst avkastning för respektive tidsintervall så att det ska bli enklare för dig att välja vart du vill spara.