Få bättre chanser till ett lån med en medlåntagare
Det är inte alltid du blir beviljad lån. Det kan bero på flera olika anledningar, kanske är det så att du saknar fast arbete eller nyligen kommit ut i arbetslivet. Vid en sådan låneprocess kan det vara en god idé att överväga en medlåntagare. Detta innebär att lånet du söker baseras på två kreditvärdigheter – din och din medsökandes, och lånet kan lättare bli beviljat. Detta är ett vanligt sätt för unga studenter att göra entré på lånemarknaden, med en förälder som agerar som medlåntagare och minimerar risken för banken.
En medlåntagare har samma skyldighet som låntagaren – att se till att lånet återbetalas. I fallet ovan står föräldern som garanti för att lånet blir återbetalt, vilket i praktiken innebär att denne betalar om barnet av någon anledning inte skulle kunna göra det. När det gäller privatlån är det vanligt att det är en sambo eller make/maka som går in som medlåntagare. Förr användes borgensman men av olika anledningar föredrar banker idag medlåntagare. Detta eftersom det är enklare att kräva återbetalning från en medlåntagare än en borgensman.
Fördelar
Det är oftast positivt att ansöka tillsammans med en medlåntagare, särskilt om du inte har ett fast arbete eller inte har en så hög inkomst. I första hand är det du som låntagare som prövas för lånet och sedan granskar banken medlåntagaren som en extra säkerhet för ditt lån. I och med att det är två kreditprövningar som genomförs borgar det för starkare kreditvärdighet. Villkoren för lånet samt kostnaden kan också påverkas i en positiv riktning tack vare att det finns två sökande.
Vem kan bli medlåntagare?
I stort sett kan vem som helst bli medlåntagare, förutsatt att denne har en god och ordnad ekonomi. Det vanligaste är att en närstående blir medlåntagare. Det kan vara en förälder, en sambo eller make, bror eller syster. Det kan också vara någon som inte tillhör den närmsta familjen, så som en god vän. I stort sett är det helt upp till dig att välja vem du vill dela lånet med.
Vad bör jag tänka på vid val av medlåntagare?
Det kan vara bra att tänka på ett par saker när det kommer till val av medlåntagare. Först och främst bör personen ha en relativt hög kreditvärdighet. Det innebär att personen ska ha en god ekonomi och inte några betalningssvårigheter, stora skulder eller betalningsanmärkningar . Detta är faktorer som drar ner kreditvärdigheten och som inte kommer att gynna dig som låntagare i en låneprocess. Det är också viktigt att du känner förtroende för personen i fråga och har goda förutsättningar för kommunikation om några problem skulle uppstå.
Ska du bli medlåntagare? Tänk på...
Har du blivit tillfrågad att bli medlåntagare? Då har du chansen att verkligen hjälpa någon som behöver dig. Men innan du tackar ja, tänk på följande:
- Du kommer stå som betalningsansvarig tillsammans med låntagaren.
- Banken eller kreditgivaren kommer genomföra en kreditprövning på dig.
- Din signatur kommer finnas på låneavtalet vilket gör dig medansvarig.
- Om den primära låntagaren inte kan betala tillbaka lånet kommer du behöva göra detta i sin helhet.
- Gäller det ett bolån så deklarerar du för dina 50 % av lånet.