4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Medlåntagare - Enklare förklarar allt du behöver veta

Läs allt om medlåntagare och vad det betyder. Här finner du allt du behöver veta.

Innehållsförteckning:

Få bättre chanser till ett lån med en medlåntagare

Det är inte alltid du blir beviljad lån. Det kan bero på flera olika anledningar, kanske är det så att du saknar fast arbete eller nyligen kommit ut i arbetslivet. Vid en sådan låneprocess kan det vara en god idé att överväga en medlåntagare. Detta innebär att lånet du söker baseras på två kreditvärdigheter – din och din medsökandes, och lånet kan lättare bli beviljat. Detta är ett vanligt sätt för unga studenter att göra entré på lånemarknaden, med en förälder som agerar som medlåntagare och minimerar risken för banken.

En medlåntagare har samma skyldighet som låntagaren – att se till att lånet återbetalas. I fallet ovan står föräldern som garanti för att lånet blir återbetalt, vilket i praktiken innebär att denne betalar om barnet av någon anledning inte skulle kunna göra det. När det gäller privatlån är det vanligt att det är en sambo eller make/maka som går in som medlåntagare. Förr användes borgensman men av olika anledningar föredrar banker idag medlåntagare. Detta eftersom det är enklare att kräva återbetalning från en medlåntagare än en borgensman.

Fördelar

Det är oftast positivt att ansöka tillsammans med en medlåntagare, särskilt om du inte har ett fast arbete eller inte har en så hög inkomst. I första hand är det du som låntagare som prövas för lånet och sedan granskar banken medlåntagaren som en extra säkerhet för ditt lån. I och med att det är två kreditprövningar som genomförs borgar det för starkare kreditvärdighet. Villkoren för lånet samt kostnaden kan också påverkas i en positiv riktning tack vare att det finns två sökande.

Vem kan bli medlåntagare?

I stort sett kan vem som helst bli medlåntagare, förutsatt att denne har en god och ordnad ekonomi. Det vanligaste är att en närstående blir medlåntagare. Det kan vara en förälder, en sambo eller make, bror eller syster. Det kan också vara någon som inte tillhör den närmsta familjen, så som en god vän. I stort sett är det helt upp till dig att välja vem du vill dela lånet med.

Vad bör jag tänka på vid val av medlåntagare?

Det kan vara bra att tänka på ett par saker när det kommer till val av medlåntagare. Först och främst bör personen ha en relativt hög kreditvärdighet. Det innebär att personen ska ha en god ekonomi och inte några betalningssvårigheter, stora skulder eller betalningsanmärkningar . Detta är faktorer som drar ner kreditvärdigheten och som inte kommer att gynna dig som låntagare i en låneprocess. Det är också viktigt att du känner förtroende för personen i fråga och har goda förutsättningar för kommunikation om några problem skulle uppstå.

Ska du bli medlåntagare? Tänk på...

Har du blivit tillfrågad att bli medlåntagare? Då har du chansen att verkligen hjälpa någon som behöver dig. Men innan du tackar ja, tänk på följande:

  • Du kommer stå som betalningsansvarig tillsammans med låntagaren.
  • Banken eller kreditgivaren kommer genomföra en kreditprövning på dig.
  • Din signatur kommer finnas på låneavtalet vilket gör dig medansvarig.
  • Om den primära låntagaren inte kan betala tillbaka lånet kommer du behöva göra detta i sin helhet.
  • Gäller det ett bolån så deklarerar du för dina 50 % av lånet.
Mathias Grönlund
Mathias Grönlund
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-iconMan46 år
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-iconKvinna41 år
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-iconMan52 år
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-iconKvinna52 år
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån
Se fler av våra tjänster
Lär dig allt inom privatekonomi.

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.