Vad betyder kreditvärdighet?
När du ansöker om ett lån kommer långivaren att göra en bedömning av hur bra förmåga du har att betala tillbaka pengarna. Det kallas för din kreditvärdighet. Genom att uppfylla vissa villkor kan du förbättra hur banken ser på dig, och på så sätt få en mer fördelaktig deal med lägre ränta.
Kreditupplysning
Banker och företag använder sig ofta av kreditupplysning för att avgöra om du är lämplig som kund. Du har säkert någon gång fått ett brev med posten där det framgår att ett kreditupplysningsföretag tagit fram uppgifter om dina eventuella skulder. Det kan hända om du till exempel:
- Ansöker om ett privatlån på banken.
- Skriver kontrakt för en hyreslägenhet.
- Tecknar ett nytt mobilabonnemang.
Dessa faktorer påverkar din kreditvärdighet:
- Din befintliga livssituation
- Din skuldsättningsgrad
- Din inkomst
- Vilka fasta utgifter du har
- Din nuvarande kredithistorik samtbefintliga lån och krediter
Försäkring för långivaren
Innan du får ett lån av banken vill den naturligtvis försäkra sig om att du har råd att betala ränta och amorteringar. Om det skulle visa sig att du har flera skulder minskar din sannolikhet att få lånet beviljat – din kreditvärdighet sjunker. En hög kreditvärdighet däremot betyder att chansen för att du ska återbetala hela summan är mycket god.
Vad avgör räntan?
Att få godkänt av låntagaren i kreditprövningen är det första steget. Sedan vill du även se till att få så förmånlig ränta som möjligt, så att ditt lån blir billigt. Det finns många saker som spelar in när det gäller hur dyrt ditt lån blir. Räntan anpassas hur din livssituation ser ut. Ju lägre risk långivaren ser dig som, desto lägre ränta kan du få. För att bestämma hur bra villkor du får tittar banken på flera punkter:
- Din anställning och årsinkomst. Får du din inkomst från egen firma ser banken det som en större risk än om du är heltidsanställd med fast månadslön.
- Dina utgifter – här brukar kostnader för boende vara det som väger tyngst, men även hur mycket hushållet spenderar generellt.
- Hur du bor – det är positivt om du bott länge på samma adress och om du äger din bostad.
- Om du är singel eller gift. Som sambo eller gift, med gemensam ekonomi, kan banken räkna ihop båda era årsinkomster. Det ger er bättre kreditvärdighet och bättre ränta.
- Antal barn i hushållet, och fler barn innebär högre utgifter. Färre barn är bättre, anser banken…
5 tips för att få en bättre kreditvärdighet
- Samla befintliga lån och krediter
- Betala alltid dina räkningar i tid
- Säg upp kreditkort och krediter du inte använder
- Försök att inte köpa varor/tjänster via avbetalning
- Använd en låneförmedlare som Enklare om du behöver låna pengar
Så förbättrar du din kreditvärdighet
Du tjänar på att förhandla om en så låg ränta som möjligt och det finns vissa saker du kan göra i förhand för att långivaren ska ha en bättre syn på dig. För att du ska kunna sänka kostnaderna för dina lån kan du ta tag i några saker.
- Samla ihop dina lån. Du kan slå ihop dina små lån i ett större bolån med säkerhet. Det har lägre månadskostnad jämfört med ett privatlån som inte har någon säkerhet. Att ha allt samlat i ett lån gör att banken ser dig som mer pålitlig!
- Håll koll på dig själv. Kreditupplysningsföretag har tjänster där du kan se hur du bedöms. Det sparas inte i registret när du kollar dig själv, så du behöver inte oroa dig över att utdraget påverkar dig negativt.
- Kom ihåg att betala alla dina fakturor och amorteringar i tid.
- Använd dig av en medlåntagare. Det ses som en stor fördel om ni är två personer med inkomst som kan dela på lånet.
- Gör dig av med gamla krediter som kommer från oanvända kreditkort eller i samband med att du köpt till exempel en laptop på avbetalning.