Kreditvärdighet – därför är din ränta högre än andras

Lär dig allt om vad ens kreditvärdighet innebär och hur du kan påverka den.

Vad betyder kreditvärdighet?

När du ansöker om ett lån kommer långivaren att göra en bedömning av hur bra förmåga du har att betala tillbaka pengarna. Det kallas för din kreditvärdighet. Genom att uppfylla vissa villkor kan du förbättra hur banken ser på dig, och på så sätt få en mer fördelaktig deal med lägre ränta.

Kreditupplysning

Banker och företag använder sig ofta av kreditupplysning för att avgöra om du är lämplig som kund. Du har säkert någon gång fått ett brev med posten där det framgår att ett kreditupplysningsföretag tagit fram uppgifter om dina eventuella skulder. Det kan hända om du till exempel:

 • Ansöker om ett privatlån på banken.
 • Skriver kontrakt för en hyreslägenhet.
 • Tecknar ett nytt mobilabonnemang.
icon

Dessa faktorer påverkar din kreditvärdighet:

 • Din befintliga livssituation
 • Din skuldsättningsgrad
 • Din inkomst
 • Vilka fasta utgifter du har
 • Din nuvarande kredithistorik samtbefintliga lån och krediter

Försäkring för långivaren

Innan du får ett lån av banken vill den naturligtvis försäkra sig om att du har råd att betala ränta och amorteringar. Om det skulle visa sig att du har flera skulder minskar din sannolikhet att få lånet beviljat – din kreditvärdighet sjunker. En hög kreditvärdighet däremot betyder att chansen för att du ska återbetala hela summan är mycket god.

Vad avgör räntan?

Att få godkänt av låntagaren i kreditprövningen är det första steget. Sedan vill du även se till att få så förmånlig ränta som möjligt, så att ditt lån blir billigt. Det finns många saker som spelar in när det gäller hur dyrt ditt lån blir. Räntan anpassas hur din livssituation ser ut. Ju lägre risk långivaren ser dig som, desto lägre ränta kan du få. För att bestämma hur bra villkor du får tittar banken på flera punkter:

 • Din anställning och årsinkomst. Får du din inkomst från egen firma ser banken det som en större risk än om du är heltidsanställd med fast månadslön.
 • Dina utgifter – här brukar kostnader för boende vara det som väger tyngst, men även hur mycket hushållet spenderar generellt.
 • Hur du bor – det är positivt om du bott länge på samma adress och om du äger din bostad.
 • Om du är singel eller gift. Som sambo eller gift, med gemensam ekonomi, kan banken räkna ihop båda era årsinkomster. Det ger er bättre kreditvärdighet och bättre ränta.
 • Antal barn i hushållet, och fler barn innebär högre utgifter. Färre barn är bättre, anser banken…
icon

5 tips för att få en bättre kreditvärdighet

 1. Samla befintliga lån och krediter
 2. Betala alltid dina räkningar i tid
 3. Säg upp kreditkort och krediter du inte använder
 4. Försök att inte köpa varor/tjänster via avbetalning
 5. Använd en låneförmedlare som Enklare om du behöver låna pengar

Så förbättrar du din kreditvärdighet

Du tjänar på att förhandla om en så låg ränta som möjligt och det finns vissa saker du kan göra i förhand för att långivaren ska ha en bättre syn på dig. För att du ska kunna sänka kostnaderna för dina lån kan du ta tag i några saker.

 • Samla ihop dina lån. Du kan slå ihop dina små lån i ett större bolån med säkerhet. Det har lägre månadskostnad jämfört med ett privatlån som inte har någon säkerhet. Att ha allt samlat i ett lån gör att banken ser dig som mer pålitlig!
 • Håll koll på dig själv. Kreditupplysningsföretag har tjänster där du kan se hur du bedöms. Det sparas inte i registret när du kollar dig själv, så du behöver inte oroa dig över att utdraget påverkar dig negativt.
 • Kom ihåg att betala alla dina fakturor och amorteringar i tid.
 • Använd dig av en medlåntagare. Det ses som en stor fördel om ni är två personer med inkomst som kan dela på lånet.
 • Gör dig av med gamla krediter som kommer från oanvända kreditkort eller i samband med att du köpt till exempel en laptop på avbetalning.
Uppdaterad: december 23, 2022

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Få svar från upp till 38 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Kvinna 41 år
153 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
8.25 %
Befintlig ränta
4.08 %
Ny ränta
769 kr/mån
Sänkt kostnad
Man 52 år
430 000 kr
Lånebelopp
7 st
Erbjudanden
7.01 %
Befintlig ränta
5.77 %
Ny ränta
2 158 kr/mån
Sänkt kostnad
Kvinna 52 år
155 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
9.28 %
Befintlig ränta
3.39 %
Ny ränta
2 169 kr/mån
Sänkt kostnad
Se fler av våra tjänster

Behöver du hjälp över telefon?

Ansök online på några minuter. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Jag har en annan fråga