Lånejämförelse

Bäst ränta på privatlån - Ansök på 2 minuter

Jämför räntor på privatlån via oss. Du kan ansöka om lån upp till 600 000. Du får svar samma dag för att jämföra de bästa räntorna för dig!
 • 36 långivare
 • 1 UC
 • Kostnadsfritt
 • Ansök på två minuter
 • Endast en kreditupplysning hos UC
 • Jämför upp till 35 långivare
BlockTrustpilot Logotype Bankid Logotype

Bäst ränta på privatlån

Man kan låna till nästan vad man vill. Saker som köksrenovering, inköp av fordon, möbler, tv-apparater och resor kan du få med ett privatlån. Lån ger dig frihet att köpa det du vill, när du vill. Kom dock ihåg att alltid jämföra räntor, privatlån, blancolån och andra lån innan du väljer ett låneerbjudande. Gör du detta är halva slaget vunnet när det gäller att få privatlån, låg ränta och bra villkor. Läs vidare för att få koll på alla de saker du kan göra för att säkerställa att få den allra bästa räntan på privatlån.

Vad är ett privatlån?

Detta är även känt som blancolån i bankvärlden. Privatlån är den moderna, mer lättförståeliga termen som numera används om vanliga lån utan säkerhet. Det vill säga alla lån som inte är knutna till en bostad eller en viss vara du köper.

En privatlån varierar i storlek. Allt från ett mindre sms-lån på 1000 kronor upp till flera hundratusen kan lånas ut och definieras som ett “privatlån”. Vanliga summor att låna ut är mellan 5000 och 600 000 kronor.

Återbetalningstiden för lånet kan variera mycket. Vid snabblån handlar det om 30 dagar, medan vid större lån kan perioden vara ända upp till 20 år.

Sammanfattning  - ett privatlån:

 • Riktas mot privatpersoner för konsumtion
 • Varierande storlek och återbetalningstid
 • Ges utan någon säkerhet men mot högre ränta

Varför är det viktigt att ha koll på ränta?

Har du sökt efter “privatlån ränta” kanske du vill veta mer om hur räntan är kopplad till lånet och varför det är så viktigt att förstå vad ränta betyder. Svaret är att räntan är helt enkelt priset för att låna pengar. Banker och långivare gör ofta så kallade individuella bedömningar när de sätter sina räntor. Därför kan räntan kan skilja sig rejält beroende på vem du är, dina uppgifter du anger, hos vem du söker lånet och när i tiden du söker. Även om det inte låter som mycket att få ned räntan med någon kvarts procent så lönar det sig. Att få ned räntan innan du tar lånet kan spara tusentals kronor i månaden när du väljer ett lån framför ett annat. Därför är jämförelser din bästa vän i jakten på bra ränteerbjudanden.

Att få den bästa låneräntan på ett privatlån

Den bästa räntan på lån får du främst genom att jämföra olika banker, långivare och låneinstitut med varandra. På Enklare låter du långivare “tävla” om dig som kund. Du väljer bara det erbjudande som låter bäst. Eftersom bankerna ständigt jämförs med vararandra tvingas att pressa ned sina räntor för att ha en chans i alla de lånejämförelser som görs dagligen.

Med detta sagt finns ändå lite andra saker att ta i beaktning när du ska hitta bästa räntan på privatlån. Vi listar dessa i tre steg.

Kolla ditt privatlån - lägsta räntan genom tre steg

 1. Jämför rätt räntor

Tänk på att jämföra rätt saker när du tittar på låneräntor. Särskilj på effektiv och nominell ränta, de kan vara ganska olika. Kort och gott kan man säga att den nominella räntan är den ränta som banker ofta marknadsför på sina sajter. Men den effektiva räntan är mer lik den verkliga kostnaden. Den effektiva räntan tar nämligen med alla tillkommande avgifter så du tydligare kan se vad totalkostnaden kommer att bli i slutändan.

 1. Ordna upp privatekonomin

Se till att sköta din ekonomi genom att undvika flera och onödiga lån. Betala räkningar i tid så kommer ditt kreditbetyg höjas, vilket maximerar dina chanser till en lägre ränta i framtiden. Sitter du idag på flera mindre lån kan det vara klyftigt att samla ihop lånen till ett större lån, som då ofta kan ges med bättre villkor. Kan du betala av lånen i snabbare takt eller betala av ett lån helt är även det en bra metod för att nå en bättre privatekonomi.

 1. Sök tillsammans med någon annan

Det är vanligt att man söker privat med en annan person. Ofta är det en partner eller en sambo. Det förbättrar chanserna till att få lånet beviljat, samt kan ge lägre ränta eftersom två inkomster ses av långivaren som en större säkerhet än en. Betala tillbaka så fort du kan. En kortare avbetalningstid kommer generellt att ge en lägre ränta. Välj en avbetalningsplan som passar dig, men betala tillbaka så snart du kan för att kunna minska räntekostnaden.

Söker du lägsta räntan (privatlån eller blanco) men har redan ansökt och fått det beviljat?

Det finns saker du kan göra även efter att lånet är utbetalt till dig. Omförhandla lånet, flytta lånet eller baka ihop lånet för att pressa ned räntan.

Omförhandla

Du kan omförhandla ett lån till en lägre ränta. Som argument till din förhandling kan du visa på vilka räntor andra långivare kan erbjuda dig genom att göra en lånejämförelse.

Flytta lånet

Du kan i en lånejämförelse hitta ett bättre erbjudande än ditt nuvarande lån. Du lägger då helt enkelt över lånet till någon annan bank eller långivare för att få bäst ränta, privatlån kan nämligen alltid förhandlas om med din aktuella långivare - precis som mycket annat inom affärer.

Kombinera med annat lån

Det kan även vara värt att se över om privatlånet kan “bakas in” i ditt bostadslån, om du sitter på ett sådant redan. Tala med långivaren för ditt bostadslån om “låneutrymme” och förklara att du vill omvandla ett blancolån till att inrymmas ditt bostadslån.

Kan räntan komma att ändras på mitt privatlån?

Det beror på situation. Har du exempelvis en rörlig ränta så ändras den naturligt över tid, detta är en del av avtalet för lånet. Bunden ränta ändras normalt inte, eftersom det är själva poängen med upplägget. Banken måste i villkoren ange detta och du som kund informeras om räntan kommer att ändras under tiden.

Vid bunden ränta så binder du räntan vid en nivå som du tror kommer vara fördelaktigt över tid. Det är en risk eftersom den rörliga räntan kan visa sig vara lägre över tid än den bundna räntan. Men det är också en trygghet att veta att räntan i vart fall inte kommer att stiga i framtiden.

Räntefria lån

När du söker efter lån på nätet kan du stöta på “räntefria lån” som presenteras som lån utan ränta. Det kan mycket väl vara sant att lånet inte har någon ränta, men vad som är vanligt är att det kompenseras genom en rad extraavgifter som tillkommer. Uppläggningsavgift och avi-avgift är två exempel på tillkommande kostnader.

Se upp med tillkommande avgifter och tänk på det gamla ordspråket. Låter det för bra för att vara sant så är det ofta så. Här är det än en gång relevant att se närmare på vilka siffror man jämför. Den effektiva räntan är det tydligaste sättet att se vad lånet kommer att kosta dig. Har du koll på vad du jämför så ökar du chansen till ett privatlån med låg ränta.

Ränta på privatlån hos storbankerna

Det är väldigt normalt att undra vad räntan för ett privatlån hamnar på hos våra storbanker. För att besvara dessa vanliga frågor för två stora långivare på marknaden så har vi samlat information om deras räntenivåer, men tänk på att den riktiga räntan får du inte reda på förrän du ansökt om ett lån.

 • Ränta på privatlån hos Handelsbanken - Räntan på Handelsbanken är rörlig och samma för alla. I skrivande stund låg räntan på 5,85 % med en effektiv (verklig) ränta på 6,28 %. Det går dock inte att säga vilken ränta du kan få förrän du ansökt om ett lån hos Handelsbanken och fått ett erbjudande.
 • Ränta på privatlån hos Swedbank - Även här går det inte att säga vad räntan blir, för det är en individuell bedömning som genomförs. Din ansökan samt din historik är det som avgör vilken ränta du får. På Swedbanks egna sida räntan observerats vara mellan 4 och 14 procent, så det är en rimligt antagande att ditt erbjudande kommer att hamna inom detta intervall.

Få en låg ränta - privatlån på Enklare

Har du lite svårt att få koll på de här med räntejämförelser? Det kan bli en djungel för dig som kund när man börjar kika närmare. Vi vill göra det enklare för dig. Därför har vi fri personlig rådgivning för alla våra kunder som jämför privatlån hos oss.