4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

SMS-lån - Ansök på 2 minuter och jämför erbjudanden

Ett SMS lån är ett så kallat mikrolån eller snabblån, som riktar sig till låntagare som är ute efter en mindre summa pengar snabbt. SMS lån en högkostnadskredit, vilket innebär att det är ett lån med en effektiv ränta som uppgår till referensräntan plus 30 procentenheter. Ett SMS lån kan därmed bli en dyr historia i slutändan. Innan du tar ett SMS lån bör du därför se över vilka alternativ du har, det kan du spara in flera tusenlappar på! Nedan kan du läsa mer om SMS lån och varför ett privatlån kan vara ett bättre alternativ för din ekonomi.
  • Svar direkt
  • Gratis ansökan
  • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
SpednwiseResurs BankIkano bankenNordaxIca banken
Lånebelopp:
kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 434 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och integritetspolicy
4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.

Vad är smslån?

Ett SMS lån är en lånetyp utan säkerhet som utmärker sig med snabb utbetalning och ett mindre lånebelopp än andra lånetyper. Låneformen etablerades i Sverige 2006, då låntagare kunde ta ett lån genom att skicka ett SMS och få pengarna på kontot inom några minuter. Räntan på dåtidens SMS lån var väldigt hög, det var låga krav på inkomst och personer med betalningsanmärkningar och skulder kunde ta lånen. Detta ledde till att många blev skuldsatta för de snabba lånen som tagits. För att förhindra att fler blev skuldsatta från de dyra SMS lånen skärptes kraven 2014, och de skyhöga räntorna som fanns blev lägre. SMS lån är fortfarande en högkostnadskredit, men inte till den grad som det var förr.

Ett SMS lån kan vara ett alternativ om du behöver låna en mindre summa pengar snabbt då du får ett snabbt svar på din ansökan och utbetalningen sker samma dag från de flesta långivare. Den höga räntan och korta återbetalningstiden kan dock vara ansträngande för privatekonomin, och du bör därför se över dina alternativ noggrant innan du tar ett SMS lån.

Ibland kommer dock livet med situationer som kräver en snabb betalning. Kanske har din tvättmaskin gått sönder? Behöver bilen repareras? Utgifter kan vara oundvikliga, men val av lån är något du själv kan styra över. Genom att vända sig till en trygg förmedlare som Enklare kan du enkelt jämföra lån från 39 långivare, för att hitta det mest fördelaktiga alternativet för dig, utan att ta ett SMS lån. 

SMS-lån - Ett mindre lån utan säkerhet

Ett SMS lån är ett mindre lån utan säkerhet. Att lånet är utan säkerhet innebär att det inte tas något objekt i säkerhet från långivaren för att ditt lån ska betalas tillbaka. SMS lån är vanligen ett lägre lånebelopp jämfört med andra typer av lån och överstiger sällan 50 000 kr. Vanligen är ett SMS lån på ett belopp mellan 1000 kr - 25 000 kr.

Lånen som Enklare förmedlar är privatlån utan säkerhet, där du kan låna mellan 5000 kr upp till 600 000 kr, utan säkerhet med en snabb utbetalning och lägre ränta än för ett SMS lån. 

Snabba SMS-lån med direkt utbetalning

Förutom att det är ett mindre belopp med kort återbetalningstid kännetecknas SMS lån även av en snabb utbetalning. En direkt utbetalning kan vara väldigt lockande, men det är inte ett unikt erbjudande för SMS lånen. Hos Enklare kan du ansöka om privatlån med utbetalning inom en arbetsdag från och med att din ansökan är beviljad, med en lägre ränta än för ett SMS lån.

Ränta på SMS-lån

Många låntagare är ute efter snabba SMS-lån med låg ränta, men finns det verkligen? Det korta svaret är nej. SMS lån har avsevärt mycket högre räntor än andra typer av lån. När du tar ett lån bör du alltid se till både den effektiva och nominella räntan, vilka alla kreditgivare måste uppge enligt konsumentkreditlagen. Den nominella räntan är räntan för dina lånade pengar, och i den effektiva räntan inkluderas även tillkommande avgifter som uppläggningsavgift och aviavgift. Som låntagare bör du därför alltid se till både den nominella och den effektiva räntan när du söker lån.

Så hur mycket skiljer sig egentligen räntan för ett SMS lån jämfört med ett privatlån? Räntan skiljer sig först och främst beroende på vilken långivare du tar ditt lån för. Ett privatlån har vanligen en ränta mellan 3-20%, och ett SMS-lån har vanligen en ränta mellan 20-30% av ditt lånade belopp. Även om du lånar en mindre summa pengar är därför ett privatlån ett bättre alternativ för din privatekonomi i och med den lägre räntan. När du ansöker om ett privatlån via Enklare ser du tydligt vilken ränta som erbjuds från respektive långivare. 

SMS-lån eller privatlån?

Eftersom att SMS-lån ofta kommer med väldigt höga räntor och behöver betalas tillbaka snabbt har ett privatlån mer fördelaktiga villkor. Privatlån har både lägre nominell ränta, effektiv ränta och du har även möjlighet att lösa ditt lån i förtid om du önskar. Du kan även undvika aviavgifter genom att använda autogiro med ett privatlån, och många av långivarna vi samarbetar med har utbetalning för ditt lån redan inom en arbetsdag. Hos Enklare kan du ansöka om privatlån mellan 5000 kr till 600 000 kr, där vi jämför erbjudanden från 39 långivare med endast en UC. Här kan du ansöka om privatlån!

Att tänka på innan du tar ett SMS-lån

Innan du tar ett SMS lån, eller vilket annat lån som helst för den delen, bör du alltid se över din privatekonomi och din förmåga att betala tillbaka lånet inom den utsatta återbetalningstiden. Du bör också tänka igenom anledningen till varför du tar lånet. Om du sitter i en skuldsatt situation är det aldrig en bra idé att betala av gamla skulder med nya skulder. Det kan lätt leda till en ond spiral, som kan vara jobbig att ta sig ur.

Behöver du ta ett SMS-lån?

SMS-lån blir snabbt en dyr historia, och kan leda till onödigt mycket pengar som du skulle kunna spara. Ibland kräver dock livet att vissa betalningar behöver göras, men det finns fler alternativ än att ta ett SMS lån med snabb utbetalning. 

Det du kan spara flera tusenlappar på är att inte ta något lån alls. Gör en ordentlig genomgång av ditt hem och sälj av saker du inte använder eller behöver. Genom att finansiera dina utgifter med tillgångar du redan har, undviker du en dyr ränta och kan spara väldigt mycket pengar. Gå även igenom din privatekonomi och se över vilka utgifter du har varje månad. Har du abonnemang du kan säga upp? Kan du byta telefonoperatör till en billigare? Om du funderar på att ta ett SMS-lån för att betala räkningar kan du istället ringa hyresvärden eller operatören i fråga och hör om ni kan skjuta upp betalningen till nästa månad. Om du varit skötsam med att betala dina räkningar och förklarar din situation finns det stor sannolikhet att de går med på att skjuta upp din kredittid. Du förlorar ingenting på att undersöka saken. 

SMS lån med betalningsanmärkning

Gemensamt för alla långivare är att de tar en kreditupplysning på dig innan du får ett låneerbjudande. Detta för att säkerställa att du har den privatekonomi som krävs för att kunna betala tillbaka lånet inom avtalad tidsperiod. Det finns långivare på marknaden som beviljar SMS-lån med betalningsanmärkningar

Innan du försöker få ett SMS-lån trots betalningsanmärkningar bör du dock testa Enklares kostnadsfria jämförelsetjänst. Du påbörjar jämförelsen genom att skicka in en ansökan högst upp på sidan och fyller i dina kontaktuppgifter och om du vill samla befintliga lån i samband med din nya kredit. Därefter får du en jämförelse över låneerbjudanden från upp till 39 långivare och banker. Ansökan är inte bindande. Du kan spara många hundralappar på att göra en ordentlig jämförelse, istället för att ta ett dyrare SMS-lån trots att du har befintliga betalningsanmärkningar. 

SMS lån utan inkomst

Du bör aldrig ta ett lån om du inte har någon inkomst. Det finns förmedlare på lånemarknaden som lockar med SMS lån utan inkomstkrav, men för att kunna betala tillbaka lånet inom utsatt tid blir det svårt om man inte vet att man kommer ha medel för att göra det varje månad. Se därför över andra alternativ för att höja ditt kapital innan du tar ett SMS-lån utan inkomst.

Vanessa Wilson
Vanessa Wilson
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Vanliga frågor och
svar om SMS lån

Erbjuder Enklare SMS lån?
Nej, Enklare erbjuder inga SMS lån. Hos oss kan du ansöka om privatlån, där vi jämför erbjudanden från upp till 39 olika långivare och banker.
Går det att ta ett SMS lån trots skuld hos Kronofogden?
Vissa av våra långivare och banker kan bevilja lån trots skuld hos Kronofogden. Om du har en aktiv skuld hos Kronofogden bör du se över om du kan hitta andra alternativ för att finansiera det du behöver betala. Ta aldrig ett lån för att betala av ett gammalt lån.
Går det att ta ett SMS lån med utbetalning under helgen?
Vi erbjuder inte traditionella SMS lån men flera av våra långivare betalar ut lån under helger.
Är det någon skillnad på SMS lån och mikrolån?
Mikrolån och SMS lån är egentligen två olika benämningar för samma lånetyp. Det som kännetecknar mikrolån och SMS lån är ett mindre lånebelopp, snabbt svar på din ansökan, snabb utbetalning och ofta högre ränta jämfört med andra lånetyper.
Är det någon skillnad på SMS lån och snabblån?
Ett SMS lån är en så kallad högkostnadskredit, medan ett snabblån nödvändigtvis inte behöver vara det. Ett snabblån kan även vara ett privatlån med snabbt svar på ansökan och snabb utbetalning.
Kan jag ta ett SMS lån trots betalningsanmärkningar?
Ja. Flera av våra partners beviljar lån trots betalningsanmärkningar. Om du har betalningsanmärkningar kan det dock leda till att du får en högre ränta.
Hur hittar jag det bästa SMS lånet?
För att hitta det bästa SMS lånet med lägst ränta och bra villkor är det bästa du kan göra att vända dig till en låneförmedlare som jämför flera långivare och banker samtidigt. Du kan göra jämförelsen på egen hand också, men för varje enskild bank du vänder dig till kommer det tas en kreditupplysning på dig. På Enklare hjälper vi dig att jämföra privatlån.
Finns det SMS-lån utan UC?
Det kan vara lockande när vissa aktörer på lånemarknaden erbjuder snabba SMS lån utan UC, men det det egentligen innebär är att det tas en kreditupplysning på dig från ett annat företag än UC. Om du har många kreditupplysningar tagna på dig under en kortare period kan detta påverka din kreditvärdighet, och därmed dina chanser till lån med bättre villkor. Däremot görs bedömningen för att du som låntagare ska vara trygg med att du kommer kunna betala tillbaka ditt lån utan att hamna i en sits med en ansträngd ekonomi. När du ansöker om ett lån via Enklare tar vi alltid en kreditupplysning på dig från UC.
Vad är skillnaden mellan SMS-lån och kontokredit?
Ett SMS-lån är ett privatlån med lägre lånebelopp, snabb utbetalning, kortare återbetalningstid och hög ränta. Vissa förmedlare på lånemarknaden benämner även kontokrediter som ett typ av SMS-lån. Med en kontokredit kan du låna pengar och endast betala ränta på den del av lånebeloppet som du nyttjat. Det går även att höja sitt kredittak med några knapptryck på mobilen, därav beskrivs det ibland i termer av ‘SMS-lån’.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-iconMan46 år
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-iconKvinna41 år
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-iconMan52 år
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-iconKvinna52 år
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.