SMS-lån - Ansök på 2 minuter och jämför erbjudanden

Ett SMS lån är ett så kallat mikrolån eller snabblån, som riktar sig till låntagare som är ute efter en mindre summa pengar snabbt. SMS lån en högkostnadskredit, vilket innebär att det är ett lån med en effektiv ränta som uppgår till referensräntan plus 30 procentenheter. Ett SMS lån kan därmed bli en dyr historia i slutändan. Innan du tar ett SMS lån bör du därför se över vilka alternativ du har, det kan du spara in flera tusenlappar på! Nedan kan du läsa mer om SMS lån och varför ett privatlån kan vara ett bättre alternativ för din ekonomi.
Svar direkt
Gratis ansökan
Hitta bästa villkoren hos 37 långivare
4.7
Utmärkt - Baserat på 7488 omdömen
Samtliga konsumenter som fått en kredit utbetald av Enklare erhåller efter utbetalning ett mejl i vilket de uppmanas att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen som samlas in på detta vis markeras som verifierade kunder på Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt på Trustpilot kan Enklare inte kontrollera att omdömet är från en kund som använt Enklares jämförelsetjänster. Vårt betyg på Trustpilot baseras på alla omdömen som lämnats om Enklare – oavsett om dessa kommer från verifierade kunder eller inte - och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.

Därför väljer en halv miljon kunder Enklare

1
Du jämför upp till 37 långivare
med endast en ansökan
Ansök om lån och låt oss jämföra långivare åt dig – vi hittar de bästa erbjudandena för dig från upp till 37 långivare.
2
Du får svar direkt efter
din ansökan
Logga in på vår portal efter att du ansökt för att se svaren från våra samarbetspartners.
3
Välj det lån som passar dig bäst
När du bestämt dig kan du signera lånet med BankID och få det utbetalt.

Vad är smslån?

Ett SMS lån är en lånetyp utan säkerhet som utmärker sig med snabb utbetalning och ett mindre lånebelopp än andra lånetyper. Låneformen etablerades i Sverige 2006, då låntagare kunde ta ett lån genom att skicka ett SMS och få pengarna på kontot inom några minuter. Räntan på dåtidens SMS lån var väldigt hög, det var låga krav på inkomst och personer med betalningsanmärkningar och skulder kunde ta lånen. Detta ledde till att många blev skuldsatta för de snabba lånen som tagits. För att förhindra att fler blev skuldsatta från de dyra SMS lånen skärptes kraven 2014, och de skyhöga räntorna som fanns blev lägre. SMS lån är fortfarande en högkostnadskredit, men inte till den grad som det var förr.

Ett SMS lån kan vara ett alternativ om du behöver låna en mindre summa pengar snabbt då du får ett snabbt svar på din ansökan och utbetalningen sker samma dag från de flesta långivare. Den höga räntan och korta återbetalningstiden kan dock vara ansträngande för privatekonomin, och du bör därför se över dina alternativ noggrant innan du tar ett SMS lån.

Ibland kommer dock livet med situationer som kräver en snabb betalning. Kanske har din tvättmaskin gått sönder? Behöver bilen repareras? Utgifter kan vara oundvikliga, men val av lån är något du själv kan styra över. Genom att vända sig till en trygg förmedlare som Enklare kan du enkelt jämföra lån från 37 långivare, för att hitta det mest fördelaktiga alternativet för dig, utan att ta ett SMS lån. 

SMS-lån - Ett mindre lån utan säkerhet

Ett SMS lån är ett mindre lån utan säkerhet. Att lånet är utan säkerhet innebär att det inte tas något objekt i säkerhet från långivaren för att ditt lån ska betalas tillbaka. SMS lån är vanligen ett lägre lånebelopp jämfört med andra typer av lån och överstiger sällan 50 000 kr. Vanligen är ett SMS lån på ett belopp mellan 1000 kr - 25 000 kr.

Lånen som Enklare förmedlar är privatlån utan säkerhet, där du kan låna mellan 5000 kr upp till 600 000 kr, utan säkerhet med en snabb utbetalning och lägre ränta än för ett SMS lån. 

Snabba SMS-lån med direkt utbetalning

Förutom att det är ett mindre belopp med kort återbetalningstid kännetecknas SMS lån även av en snabb utbetalning. En direkt utbetalning kan vara väldigt lockande, men det är inte ett unikt erbjudande för SMS lånen. Hos Enklare kan du ansöka om privatlån med utbetalning inom en arbetsdag från och med att din ansökan är beviljad, med en lägre ränta än för ett SMS lån.

Ränta på SMS-lån

Många låntagare är ute efter snabba SMS-lån med låg ränta, men finns det verkligen? Det korta svaret är nej. SMS lån har avsevärt mycket högre räntor än andra typer av lån. När du tar ett lån bör du alltid se till både den effektiva och nominella räntan, vilka alla kreditgivare måste uppge enligt konsumentkreditlagen. Den nominella räntan är räntan för dina lånade pengar, och i den effektiva räntan inkluderas även tillkommande avgifter som uppläggningsavgift och aviavgift. Som låntagare bör du därför alltid se till både den nominella och den effektiva räntan när du söker lån.

Så hur mycket skiljer sig egentligen räntan för ett SMS lån jämfört med ett privatlån? Räntan skiljer sig först och främst beroende på vilken långivare du tar ditt lån för. Ett privatlån har vanligen en ränta mellan 3-20%, och ett SMS-lån har vanligen en ränta mellan 20-30% av ditt lånade belopp. Även om du lånar en mindre summa pengar är därför ett privatlån ett bättre alternativ för din privatekonomi i och med den lägre räntan. När du ansöker om ett privatlån via Enklare ser du tydligt vilken ränta som erbjuds från respektive långivare. 

SMS-lån eller privatlån?

Eftersom att SMS-lån ofta kommer med väldigt höga räntor och behöver betalas tillbaka snabbt har ett privatlån mer fördelaktiga villkor. Privatlån har både lägre nominell ränta, effektiv ränta och du har även möjlighet att lösa ditt lån i förtid om du önskar. Du kan även undvika aviavgifter genom att använda autogiro med ett privatlån, och många av långivarna vi samarbetar med har utbetalning för ditt lån redan inom en arbetsdag. Hos Enklare kan du ansöka om privatlån mellan 5000 kr till 600 000 kr, där vi jämför erbjudanden från 37 långivare med endast en UC. Här kan du ansöka om privatlån!

Att tänka på innan du tar ett SMS-lån

Innan du tar ett SMS lån, eller vilket annat lån som helst för den delen, bör du alltid se över din privatekonomi och din förmåga att betala tillbaka lånet inom den utsatta återbetalningstiden. Du bör också tänka igenom anledningen till varför du tar lånet. Om du sitter i en skuldsatt situation är det aldrig en bra idé att betala av gamla skulder med nya skulder. Det kan lätt leda till en ond spiral, som kan vara jobbig att ta sig ur.

Behöver du ta ett SMS-lån?

SMS-lån blir snabbt en dyr historia, och kan leda till onödigt mycket pengar som du skulle kunna spara. Ibland kräver dock livet att vissa betalningar behöver göras, men det finns fler alternativ än att ta ett SMS lån med snabb utbetalning. 

Det du kan spara flera tusenlappar på är att inte ta något lån alls. Gör en ordentlig genomgång av ditt hem och sälj av saker du inte använder eller behöver. Genom att finansiera dina utgifter med tillgångar du redan har, undviker du en dyr ränta och kan spara väldigt mycket pengar. Gå även igenom din privatekonomi och se över vilka utgifter du har varje månad. Har du abonnemang du kan säga upp? Kan du byta telefonoperatör till en billigare? Om du funderar på att ta ett SMS-lån för att betala räkningar kan du istället ringa hyresvärden eller operatören i fråga och hör om ni kan skjuta upp betalningen till nästa månad. Om du varit skötsam med att betala dina räkningar och förklarar din situation finns det stor sannolikhet att de går med på att skjuta upp din kredittid. Du förlorar ingenting på att undersöka saken. 

SMS lån med betalningsanmärkning

Gemensamt för alla långivare är att de tar en kreditupplysning på dig innan du får ett låneerbjudande. Detta för att säkerställa att du har den privatekonomi som krävs för att kunna betala tillbaka lånet inom avtalad tidsperiod. Det finns långivare på marknaden som beviljar SMS-lån med betalningsanmärkningar

Innan du försöker få ett SMS-lån trots betalningsanmärkningar bör du dock testa Enklares kostnadsfria jämförelsetjänst. Du påbörjar jämförelsen genom att skicka in en ansökan högst upp på sidan och fyller i dina kontaktuppgifter och om du vill samla befintliga lån i samband med din nya kredit. Därefter får du en jämförelse över låneerbjudanden från upp till 37 långivare och banker. Ansökan är inte bindande. Du kan spara många hundralappar på att göra en ordentlig jämförelse, istället för att ta ett dyrare SMS-lån trots att du har befintliga betalningsanmärkningar. 

SMS lån utan inkomst

Du bör aldrig ta ett lån om du inte har någon inkomst. Det finns förmedlare på lånemarknaden som lockar med SMS lån utan inkomstkrav, men för att kunna betala tillbaka lånet inom utsatt tid blir det svårt om man inte vet att man kommer ha medel för att göra det varje månad. Se därför över andra alternativ för att höja ditt kapital innan du tar ett SMS-lån utan inkomst.

Uppdaterad: februari 26, 2024

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Vanliga frågor och
svar om SMS lån

Få svar från upp till 37 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy