Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Mikrolån - Ansök på 2 minuter

Jämför mikrolån hos oss. Ansök genom att fylla i formuläret och få svar samma dag!

Vad är mikrolån?

Idag finns många begrepp och låneformer, särskilt för de snabba lånen som man enkelt kan kvalificeras för men som ofta kommer med en något högre ränta. Kanske har du som många andra sökt på nätet efter termer som “mikro lån” eller “micro lån” och vill ha klarhet i vad som gäller för att låna, skillnaden mellan mikrolån och mikrokredit och vad som krävs för att få mikrolån utan UC-kontroll. Vi går igenom grunderna från början till slut.

Historien bakom mikrolån

Du kanske känner igen termen mikrolån och sätter det i samband med fattiga människor i tredje världen som gavs små lån i hopp om att stimulera återväxt och entreprenörskap. Termen mikrolån föddes när ekonomiprofessorn Muhammad Yunus tillsammans med den bangladeshiska banken Grameen Bank startade vad som sedan blev en växande trend.

Tanken med dessa små lån, som kom att kallas mikrolån, var att människor skulle kunna låna pengar utan säkerhet för att investera i en verksamhet i liten skala. Detta som ett medel för att få igång den lokala ekonomin i samhällen där människor lever under fattighetsgränsen. I många fall handlade det om kvinnor med barn att försörja som lånade till exempelvis symaskiner och kunde starta en verksamhet och bli självförsörjande.

Utvecklingen av mikrolånen gav positivt resultat både ekonomiskt och socialt i Bangladesh och uppmärksammades världen över. Pionjären Muhammad Yunus fick så 2016 tillsammans med den bangladeshiska banken Grameen Bank motta Nobels fredspris för sina insatser.

Vad är mikrokredit?

Mikrokredit utgår till skillnad från andra traditionella kreditformer ifrån individens potential snarare än tidigare historik. Det handlar om att tro på att en människa kan vända sin ekonomiska situation och förvalta ett lån framgångsrikt. De som beviljas mikrokredit har inte medel att ta sig ur sin situation utan lån. De har ingen säkerhet att erbjuda eller tidigare kredithistoria och är ofta arbetslösa utan stadig inkomst. Tanken är att ett mikrolån ska hjälpa dem att uppnå en bättre livskvalitet och kunna skapa någon typ av egenföretagande eller gå en utbildning som leder till jobb. En sådan strategi kallas även för mikrofinansiering där målet är att människor ska ta sig ur fattigdom och bli produktiva medborgare som en del av samhällsbyggande. 

Mikrokredit har historiskt sätt använts när nationer får hjälpa av andra länder att återhämta sig från naturkatastrofer. Tanken är då att ge medborgarna möjlighet att ersätta saker eller medel som behövs för att återgå till sin verksamhet eller starta nya företag. Sådana mikrostrategier går tillbaka så långt som 1700-talet för att återbygga infrastrukturer i nationer som skadades under kriget.

icon

Så här ansöker du om ett mikrolån:

 1. Fyll i önskat belopp samt återbetalningstid i formuläret.
 2. Fortsätt med att fylla i uppgifter om dig själv.
 3. Klicka på “Skicka in” för att slutföra din ansökan.
 4. Logga in på “Mina sidor” för att följa din ansökningsprocess.
 5. Ta din tid och Jämför dina låneerbjudanden, komihåg att det är viktigt att jämföra samtliga villkor mellan alla erbjudanden.
 6. Välj det lån som passar dig och din situation bäst. Oftast har du pengarna på ditt bankkonto inom 2-3 arbetsdagar.

Så används termen mikrolån idag

Mikrolån används numera mer sällan i sammanhang förknippat med fattigdom och entreprenörskap. En del använder idag som ett begrepp för att beskriva ett litet lån som betalas ut snabbt till en högre ränta än ett vanligt lån. Det innefattas även i samband med sms-lån eller så kallat snabblån och marknadsförs på samma sätt ungefär. Ofta är även återbetalningsperioden kort och tas utan någon egentlig säkerhet. Det skiljer sig mellan aktörer på marknaden hur de väljer att marknadsföra denna typ av lån och vilka villkor som det innefattar.

Detta kännetecknar ett mikrolån, även kallat snabblån eller sms-lån

 • Låga lånebelopp- Banker eller långivare väljer ofta att marknadsföra mikrolån som det lägsta lånet man kan ta. Det kan röra sig om småbelopp från 500 kronor upp till 10 000 kronor.
 • Snabb utbetalning - Mikrolån får du ofta utbetalt redan samma dag utan att behöva uppvisa någon egentlig säkerhet.
 • Hög ränta - Nackdelen med mikrolån är att de nästan alltid utgår ifrån en hög ränta, där den effektiva räntan ligger uppemot 100 – 200 procent.
 • Snabb återbetalningstid - Återbetalningstiden skiljer sig åt mellan långivare, men vanligast är att lånet ska vara återbetalt redan inom 30 dagar. Så det gäller att ha koll på din egen återbetalningsförmåga om du väljer att ta ett mikrolån.

Mikrolån utan uc

UC AB är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige som många långivare och banker alltid först vänder sig till innan du godkänns som låntagare. På många webbsidor kan du välja att ta mikrolån utan uc, vilket kan låta enkelt och positivt när du kanske sitter i en knipa och snabbt behöver pengar. Tyvärr är det många aktörer som utnyttjar personer som du, som snabbt behöver pengar för att lösa en ekonomisk situation. Det som är bra med att vi som långivare tar en uc på dig, är att vi ser att du får rätt lån till rätt villkor som passar din ekonomi och dina förutsättningar. Att ta ett snabbt lån kan vara ofördelaktigt för dig i långsiktigt och ibland rent förödande ekonomiskt. Det gäller att alltid ha koll på villkor och ta lån från seriösa långivare när det handlar om att ta lån.

Nackdelar med att välja att ta ett mikrolån

Det kan vara lockande att falla för marknadsföring där du kan låna pengar snabbt utan säkerhet, men det gäller att tänka sig för, det kan bli en dyr affär. Den avtalade tiden styr ofta räntan och villkoren, vilket innebär att du måste återbetala inom den avtalade tiden. Efter den har löpt ut gäller helt andra villkor och räntesatser som kan bli mycket dyrare för dig totalt sätt. Det kan även tillkomma avgifter efterhand. Att ha full koll på villkoren och kunna återbetala inom den satta tidsramen kan vara avgörande för din förmåga att kunna återbetala lånet överhuvudtaget.

Detta bör du tänka på innan du tar ett mikrolån:

 • Välj en seriös långivare. Googla och läs omdömen.
 • Läs igenom hela avtalet och dess villkor, var säker på att du förstår avtalet.
 • Se till att du har möjlighet att återbetala inom satt tidsram för att inte dra på dig mer skulder.
 • Försäkra dig om att du av någon händelse inte kan återbetala inom tidsramen har ett nätverk omkring dig som kan hjälpa dig att lösa ditt lån.

Känn dig trygg när du lånar pengar via Enklare

Hos oss på Enklare ser vi till att du lånar den summa pengar som du behöver till rätt villkor för just dina förutsättningar. Vi anser att ekonomisk hälsa är viktigt och vill inte profitera på din livssituation. Vi tar alltid en kreditupplysning i samband med en låneansökan där våra partners sedan ger dig erbjudanden om lån som vi vet att du klarar av att ta och kunna återbetala.

Alternativ till mikrolån

Mikrolån kan du oftast få av flera långivare utan uc, kanske att du även får ett mikrolån med betalningsanmärkning. Däremot kan det vara klokt att överväga andra alternativ där du vet att lånet du tar passar din ekonomiska situation. Att ordna ett privatlån via oss på Enklare är både smidigt och tryggt.

Så lånar du pengar via Enklare

Att ansöka om lån hos oss på Enklare är smidigt. Du väljer själv om du vill prata med våra rådgivare för att göra din ansökan eller via vår webbsida. Det du behöver veta är vilken summa du vill låna och hur lång låneperiod du önskar. Det är gratis att ansöka om lån och du får snabbt svar på din förfrågan. Hos oss kan du låna upp till 600 000 kronor vid privatlån med en låneperiod upp till 20 år. För att se dina erbjudanden från våra samarbetspartners loggar du in på enklare.se med ditt Bank ID. Där kan du själv se och jämföra dina låneerbjudanden. Känner du dig osäker finns våra rådgivare alltid tillgängliga.

Villkor för att låna hos Enklare:

 • Du är 18 år fyllda vid lånetillfället.
 • Du har en fast månadsinkomst.
 • Du är inte är skuldsatt hos Kronofogden.
 • Du har möjlighet att återbetala lånet.

Låna utifrån dina ekonomiska förutsättningar

Vid vissa tillfällen kan ett snabbt lån vara lösningen på ett problem. Alla kan hamna där och det är inte lätt att navigera genom olika låneförmedlare och erbjudanden. Att ta ett lån är ett långsiktigt beslut som kan påverka din ekonomi därför är det bra att välja en trygg låneförmedlare som ser till dig och dina förutsättningar. På Enklare tar vi alltid en kreditupplysning när du ansöker om lån. Vi anser att din betalningsförmåga avgör vilken typ av lån du kan ta. Våra partners är seriösa aktörer som ser till att deras erbjudanden matchar din ekonomi även långsiktigt. Hos oss får du alltid marknadens bästa erbjudanden.

Våra rådgivare finns alltid tillgängliga

Om du är osäker på hur du ska gå tillväga, vilken typ av lån du bör ta eller dina ekonomiska möjligheter kan du alltid kontakta oss på Enklare. Vår rådgivning är alltid kostnadsfri.

Uppdaterad: mars 15, 2023

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Få svar från upp till 37 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Kvinna 41 år
153 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
8.25 %
Befintlig ränta
4.08 %
Ny ränta
769 kr/mån
Sänkt kostnad
Man 52 år
430 000 kr
Lånebelopp
7 st
Erbjudanden
7.01 %
Befintlig ränta
5.77 %
Ny ränta
2 158 kr/mån
Sänkt kostnad
Kvinna 52 år
155 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
9.28 %
Befintlig ränta
3.39 %
Ny ränta
2 169 kr/mån
Sänkt kostnad