4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Skuldfinansiering - Vägen till en tryggare ekonomi

Person fyller i blanketter för att uppnå tryggare ekonomi genom skuldfinansiering
Ikon författareIkon författareMathias Grönlund

Att ha ett skuldsaldo, betalningsanmärkningar och ärenden hos Kronofogden kan vara en mardröm när du försöker ordna upp din ekonomi och vardag. Det är inte bara svårt att få lån från banker, det blir även svårare att få en hyresrätt, teckna abonnemang och upprätthålla en normal vardag. Men oroa dig inte, det finns alltid en utväg - faktum är att det kan finnas flera olika sätt att hantera skulder och återfå kontrollen över din ekonomi. I den här artikeln går vi igenom vad skuldfinansiering innebär och olika sätt du kan göra en skuldfinansiering på.

Vad är skuldfinansiering?

Skuldfinansiering är ett begrepp som innebär att du betalar av dina befintliga skulder, vanligen genom att ta ett nytt samlingslån. Genom att konsolidera dina skulder kan du få en bättre översikt, lägre månadskostnad och mer hanterbara betalningar. 

Det finns flera alternativ för skuldfinansiering

Det finns olika typer av skuldfinansiering att överväga, beroende på din situation och behov. Nedan presenterar vi några vanliga alternativ:

Samla lån

Ett samlingslån är en form av skuldfinansiering där du tar ett nytt lån för att betala av dina befintliga skulder. Genom att kombinera alla dina skulder till en enda lånesumma får du en tydligare överblick över din ekonomi och kan dessutom få en lägre månadskostnad. Du slipper hålla koll på flera olika betalningar och räntor. Dessutom kan du ofta få en lägre ränta än vad du tidigare haft på dina lån, och på så vis bli skuldfri snabbare.

Omförhandla lån

En annan möjlighet är att kontakta dina befintliga långivare och försöka omförhandla dina lån. Det kan innebära att förhandla om lägre räntesatser eller längre återbetalningstider för att göra det mer hanterbart för dig. Genom att förhandla kan du förbättra dina lånevillkor och minska den ekonomiska bördan.

Kan du ta hjälp av en medlåntagare?

Att vara två som står som betalningsansvariga för ett lån är en större säkerhet för banken, och man kan därmed få bättre förutsättningar till en lägre ränta om man lånar tillsammans med en medlåntagare. När man tar ett lån tillsammans med en medlåntagare ser banken på er gemensamma ekonomi. Om din medlåntagare har en bra inkomst och stabil ekonomi, kan du därmed få bättre villkor på ditt lån än om du skulle ta lånet på egen hand. 

Sälj av saker i hemmet

Det hör inte direkt till ovanligheten att man har massa prylar i förrådet eller garaget som ligger och samlar damm. Prylar som andra skulle uppskatta och som du kan tjäna pengar på. Svenskar uppskattar att de har saker liggandes i förrådet till ett värde av cirka 16 000 kronor. Om du är i en skuldsatt situation och behöver pengar för att finansiera dina skulder bör du alltid se över vad du har i hemmet, vad du kan sälja av. Genom att lägga upp sakerna på köp- och säljsajter eller anordna en loppis och betala av dina skulder med pengarna du får in kan du underlätta din lånesituation. 

Ansök om skuldsanering hos Kronofogden

Om dina skulder är omfattande och du har svårt att betala tillbaka, kan skuldsanering vara ett alternativ. Skuldsanering innebär att du ansöker om en skuldsaneringsplan hos Kronofogden. Under en viss period, vanligtvis fem år, betalar du enligt en fastställd betalningsplan och resterande skuld kan därefter bli avskriven. 

Behöver du hjälp med skuldfinansiering?

Med Enklare kan du ansöka om ett skuldfinansieringslån på upp till 600 000 kr, där vi jämför alternativ från upp till 39 olika långivare. Om du önskar rådgivning längs vägen finns vår kundservice tillgänglig via både mail och telefon. 

Fördelar med att finansiera dina skulder hos Enklare

Det finns många fördelar med att samla flera dyra krediter till ett samlat lån. Genom att samla dina lån med Enklare kan du:

Så kan du finansiera dina skulder via Enklare med ett samlingslån

Hos oss på Enklare kan du ansöka om en skuldfinansiering i form av ett samlingslån utan säkerhet, även kallat hopbakslån eller omstartslån. När du skickat in din ansökan till oss, skickas den automatiskt vidare till alla långivare vi samarbetar med. I ansökan fyller du i dina kontaktuppgifter, om du vill ansöka om lånet tillsammans med en medlåntagare samt att du vill ansöka om ett samlingslån. Inom kort efter inskickad ansökan kommer du att hitta erbjudanden från alla de långivare som kan erbjuda dig ett lån. Du får en tydlig överblick över dina erbjudanden och kan jämföra dem mot varandra, för att på så sätt hitta lånet som kan ge dig bäst villkor och lägst ränta. 

Så ansöker du om ett skuldfinansieringslån med Enklare:

  1. Fyll i låneansökan med uppgifter om önskat lånebelopp, löptid, om du ansöker om lånet med en medlåntagare samt om du vill samla dina befintliga lån. 
  2. Kort efter att du skickat in din ansökan hittar du alla dina erbjudanden på Mina sidor. 
  3. Gå igenom dina erbjudanden i lugn och ro och jämför vilket lån som ger dig lägst ränta och bäst villkor.
  4. När du hittar ett lån du vill teckna signerar du smidigt med BankID. 
  5. Klart!

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar om skuldfinansiering:

Vad är skillnaden mellan skuldfinansiering och skuldsanering?
En skuldfinansiering innebär att du underlättar din skuldsättning genom att antingen betala av stora delar av skulden, eller genom att samla dina befintliga lån i ett samlingslån. Om du genomgår en skuldsanering hos Kronofogden kommer du under 5 år förhålla dig till en uppsatt avbetalningsplan och leva på existensminimum under hela perioden, för att sen bli avskriven dina skulder efter att skuldsaneringen är genomförd.
Går det att göra en skuldfinansiering trots att man har många förfrågningar hos UC?
Alla långivare vi samarbetar med gör individuella bedömningar av din kreditvärdighet. När du ansöker om ett lån via Enklare tas det en kreditupplysning på dig från UC, där vi jämför erbjudanden från 39 olika långivare.
Kan man få en skuldfinansiering med betalningsanmärkning?
Ja, flera av de långivare vi samarbetar med kan erbjuda dig ett lån trots betalningsanmärkningar. När du skickat in din låneansökan kommer du i inloggat läge på Mina sidor se alla dina alternativ från de långivare som kan erbjuda dig ett lån.
Varför bör man göra en skuldfinansiering?
Skuldfinansiering kan underlätta din ekonomiska situation avsevärt. Många smålån och krediter kommer ofta med en hög ränta. När du samlar dina lån kan du få en bättre ränta och lägre månadskostnad, och på så sätt bli skuldfri snabbare.
Finns det några krav för att göra en skuldfinansiering?
För att samla dina lån med Enklare behöver du vara minst 18 år fyllda, vara folkbokförd i Sverige sen minst ett år tillbaka, ha en årsinkomst på minst 120 000kr och inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden.
När är det aktuellt att göra en skuldfinansiering?
Om du sitter i en situation med dyra smålån och krediter bör du se över dina möjligheter till skuldfinansiering. Om du ser att det skulle underlätta för din ekonomi att finansiera dina skulder genom ett samlingslån med bättre villkor och lägre ränta kan det vara en god idé att göra en skuldfinansiering.