Avbetalningsplan – så du kan få ordning på ekonomin

Lär dig hur du sätter upp en avbetalningsplan med vår guide!

Det är lätt att hamna i skuldfällan när ekonomin strular. Höga räntor och avgifter kan till slut innebära att du måste ta lån på lån för att ha råd att leva. Skulderna medför dessutom att det blir svårt att skaffa bostad och teckna abonnemang. Du blir helt enkelt allt mer begränsad i dina valmöjligheter i takt med att skulderna växer.

Det sämsta du kan göra i det läget är att stoppa huvudet i sanden. För det går att få ordning på pengarna, bland annat genom att skaffa en avbetalningsplan.

Hur du tar dig ur skuldfällan med en avbetalningsplan

När du ska reda ut en dålig ekonomisk situation så är det vissa saker som hjälper dig på vägen ut ur skuldfällan. Naturligtvis bör du först och främst fokusera på att begränsa dina utgifter så mycket som möjligt. När du är redo att börja betala av skulderna kan du tänka på det här:

  • Bestäm en strikt budget och håll dig till den. Din budget bestämmer hur mycket pengar per månad du behöver spendera på saker som mat, boende, räkningar och nöje. För att få så mycket som möjligt över till att betala tillbaka dina lån är det viktigt att du håller dig inom ramarna.
  • Kapa kostnaderna. Se över dina abonnemang, utnyttjar du verkligen alla streamingtjänster och medlemskap? Gymkortet är en av de utgifter som för många tickar på med höga kostnader utan att vi faktiskt använder oss av det. Använd pengarna som blir över till återbetalning av lånen.
  • Gör dig av med små skulder först. Om ett lån inte återbetalas i tid, tillkommer en inkassoavgift som du är skyldig att betala. Därför är det bra ju färre lån du har. Dessutom är det är enklast att betala ett litet lån och du får en boost av självförtroende för varje skuld som försvinner.
  • Fortsätt beta av krediter – och ansök om att slå ihop resten av lånen. Det kommer bli allt lättare att betala av dina lån när skuldsumman minskar och därmed räntan. Ansök om att slå samman dina lån på banken. Då minskar din månadskostnad och det blir enklare att hålla koll på pengarna.

Ta hjälp av en avbetalningsplan

Om du inte har möjlighet att betala lånen i tid hamnar skulden antingen hos inkasso, säljs till ett factoringbolag eller också hamnar dem direkt hos Kronofogden. Om de bedömer att du inte kan betala hela skulden på en gång, så kan du få en avbetalningsplan.

Ifall du vet om i förväg att du inte kan betala tillbaka din skuld i tid kan du kontakta långivaren för att få hjälp med att få en avbetalningsplan, anpassad efter din ekonomi. Det är en bra lösning eftersom du får längre tid på dig att betala av skulden.

icon

Det här innebär en avbetalningsplan:

  • Du delbetalar din skuld månadsvis
  • Du kan få skulden nersatt, beroende på hur stor del som utgörs av ränta
  • För en skuld du haft i många år kan du ibland få räntan fryst eller till och med avskriven, om du går med på den plan som föreslås.

Akta dig för betalningsanmärkningar

Var inte rädd för att be om hjälp om du är i en dålig ekonomisk situation – alternativet är att du får en betalningsanmärkning med jobbiga konsekvenser. Det blir då mycket svårare för dig att få nya lån, få hyreskontrakt och teckna olika abonnemang. En betalningsanmärkning ligger ofta kvar i tre år. Så se till att prata med långivaren om en avbetalningsplan istället för att vänta och riskera hamna i en riktigt dålig situation.

Är det värt väntan?

Att ordna upp sin ekonomi och göra sig av med kredit och skulder tar tid. Det går att ta sig ur skuldfällan med tålamod och lite disciplin. Håll kontakt med banker och företag som du är skyldig pengar till. Ofta är de hjälpsamma om du säger till i förväg att din betalning dröjer, istället för att du ska åka på en betalningsanmärkning och ytterligare avgifter.

Uppdaterad: februari 7, 2023

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Få svar från upp till 39 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Kvinna 41 år
153 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
8.25 %
Befintlig ränta
4.08 %
Ny ränta
769 kr/mån
Sänkt kostnad
Man 52 år
430 000 kr
Lånebelopp
7 st
Erbjudanden
7.01 %
Befintlig ränta
5.77 %
Ny ränta
2 158 kr/mån
Sänkt kostnad
Kvinna 52 år
155 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
9.28 %
Befintlig ränta
3.39 %
Ny ränta
2 169 kr/mån
Sänkt kostnad
Se fler av våra tjänster

Behöver du hjälp över telefon?

Ansök online på några minuter. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Jag har en annan fråga