4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Skillnaden mellan rörlig och fast ränta: En grundlig jämförelse

En person som jämför rörliga räntor.
Ikon författareIkon författareDavid Ekelin

Det finns mycket att tänka på när det kommer till att låna pengar. Att välja rätt ränta på lånet är en av de viktigaste faktorerna för att få ditt lån så fördelaktigt som möjligt. Det handlar inte bara om att hitta så låg ränta som möjligt; det gäller även att fatta beslutet mellan rörlig ränta och fast ränta.

Skillnaden mellan dessa två räntetyper är nödvändig att ta hänsyn till, oavsett hur lång löptid ditt lån har, men ju längre återbetalningsperiod, desto viktigare blir det. Så, när du tar ett lån som kommer vara med dig under lång tid, måste du överväga för- och nackdelarna mellan dessa två typer av ränta.

I den här artikeln ska vi gå igenom skillnaderna mellan fast och rörlig ränta, samt hur du väljer den räntan som passar dig bäst.

Rörlig ränta

Den rörliga räntan är en typ av ränta som kan variera över tid. Hur räntan förändras har att göra med marknadsräntor, vanligtvis baserad på referensräntan. När Riksbanken ändrar reporäntan påverkas räntan på ditt lån också.

När du väljer rörlig ränta gäller det att ha koll på reporäntan och olika händelser i samhället och världen som kan påverka dina räntekostnader. Det är bra att vara ekonomiskt förberedd på eventuella räntehöjningar så att du klarar av ökade räntekostnader varje månad.

Fördelar med rörlig ränta:

Nackdelar med rörlig ränta:

Fast ränta

Med fast ränta på lån, som namnet antyder, är räntan stabil och kan inte förändras under lånets löptid. Den ränta du accepterade när du skrev på låneavtalet är den ränta du kommer betala under hela återbetalningsperioden.

Fördelar med fast ränta:

Nackdelar med fast ränta:

Vilken ränta är bäst för dig?

När du väljer mellan fast och rörlig ränta finns det inget enskilt svar som är korrekt. Istället handlar det om hur din ekonomiska situation ser ut idag, hur den kommer se ut en bit in i framtiden, hur marknadsräntorna har rört sig den senaste tiden, osv.

Det finns mycket att ta hänsyn till innan du väljer ränta på lån och vad som är rätt för dig. Men här kommer några tips och råd som kan hjälpa dig att fatta rätt beslut.

Precis som att man helst inte bör lägga för mycket vikt och tillit till upplupen ränta, ska man inte välja ett lån med rörlig ränta med hopp om att den kommer sänkas och resultera i lägre räntekostnader längre fram.

David Ekelin
David Ekelin
Verfierad Ikon Verifierad skribent

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor och svar

Hur väljer jag mellan rörlig och fast ränta?
Valet beror på din nuvarande ekonomiska situation, planer för återbetalningstiden, din risktolerans och hur väl du hanterar osäkerhet. Att förstå ränteläget och diskutera med en ekonomisk expert kan hjälpa dig fatta det rätta beslutet.
Hur påverkar ränteläget valet mellan rörlig och fast ränta?
Ränteläget är avgörande eftersom det kan påverka kostnaderna för både rörlig och fast ränta. Att vara medveten om räntetrender och fråga rådgivare och experter kan hjälpa dig fatta rätt beslut för dig.
Kan jag byta från en räntetyp till en annan under lånets löptid?
I vissa fall kan det vara möjligt att ändra räntetyp, men det beror på lånevillkoren och långivarens policy. Läs villkoren för lånet noga innan du godkänner avtalet så du vet vad som gäller.