Kreditupplysning

Vi förklarar varför det tas en kreditupplysning vid en låneansökan - Läs mer här nedan!

Varför behöver man ta en kreditupplysning vid lån?

En kreditupplysning bygger på devisen att det är säkrare att låna ut pengar till någon som har en ordnad ekonomi än till någon som inte har det. Därför är det idag lag på att alla banker och kreditföretag genomför en kreditupplysning på den potentiella låntagaren innan tecknandet av lån. Det är därför inte möjligt att undgå en sådan kreditprövning trots att många önskar detta. Den främsta förklaringen till att många konsumenter vill undvika kreditupplysningar är inte enbart dålig ekonomi utan för att undvika för många registrerade prövningar.

Beroende på vilket företag som genomför kreditupplysningen lagras denna och blir synlig vid kommande ansökningar. Alltför många kreditprövningar kan påverka din kreditvärdighet negativt och leda till att du nekas eventuella lån. Långt ifrån alla upplysningsföretag lagrar dessa kreditprövningar och därför kan du som konsument vända dig till en långivare som samarbetar med någon som inte gör detta. Då blir kreditprövningen synlig endast vid ansökningstillfället och visas därefter inte mer. Som konsument kan du kontrollera din kreditupplysning om du är intresserad av hur din kreditvärdighet ser ut.

Vem gör kreditupplysningar?

Kreditupplysningar görs av företag speciellt inriktade på upplysningar. Sveriges största företag heter Upplysningscentralen (UC) och används av samtliga stora banker i Sverige. UC lämnar inte bara kreditupplysningar utan även så kallade scoring-rapporter som anger hur stor risk individen utgör för långivaren. Ytterligare upplysningsföretag som blir allt vanligare idag är Bisnode, Creditsafe och Sergel. Den som inte vill att kreditprövningen ska registreras och synas för nästkommande långivare bör vända sig till långivare som använder alternativa upplysningsföretag, till exempel Bisnode eller Creditsafe.

Vilka efterfrågar kreditupplysningar?

Rent generellt efterfrågas denna typ av upplysning av banker och företag som säljer finansiella produkter eller erbjuder krediter. Även när det gäller avbetalningar av produkter såsom elektronik, kläder eller vitvaror görs en kreditupplysning. Detta inkluderar även fakturaköp. Förutom företag som säljer tjänster kan även hyresvärdar begära en upplysning innan ett kontrakt upprättas och signeras.

Vad innebär det att ha hög kreditvärdighet?

Att ha en hög kreditvärdighet innebär att du är en trovärdig kund som bedöms ha en hög återbetalningsförmåga. Det är flera faktorer som spelar in när kreditvärdigheten bedöms, bland annat livssituation, inkomst, utgifter, tillgångar och skulder. Om du skött alla betalningar och har en ordnad ekonomi bör din trovärdighet vara hög i långivarens ögon. Har du däremot upprepade betalningsanmärkningar, svårigheter att sköta din ekonomi och mycket låg inkomst räknas du som en högre risk och får därför lägre kreditvärdighet av kreditupplysningsföretagen.

Vilken information ges i en kreditupplysning?

Den främsta informationen som ges relaterar till din nuvarande ekonomiska situation. Kreditupplysningsföretagen har tillgång till dina personuppgifter, om du är gift och har barn, taxerade inkomster, tillgångar i form av fastigheter och dylikt liksom aktuella skulder. Hur mycket av denna information som lämnas beror på banken eller företagets efterfrågan. Enligt UC kan två olika sorters upplysningar lämnas, en av kortare karaktär och en betydligt mer djupgående. Den information som rör betalningsanmärkningar visas alltid då det anses vara en avgörande faktor för kreditvärdigheten i sig.

Uppdaterad: februari 7, 2023

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Få svar från upp till 39 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Kvinna 41 år
153 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
8.25 %
Befintlig ränta
4.08 %
Ny ränta
769 kr/mån
Sänkt kostnad
Man 52 år
430 000 kr
Lånebelopp
7 st
Erbjudanden
7.01 %
Befintlig ränta
5.77 %
Ny ränta
2 158 kr/mån
Sänkt kostnad
Kvinna 52 år
155 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
9.28 %
Befintlig ränta
3.39 %
Ny ränta
2 169 kr/mån
Sänkt kostnad
Se fler av våra tjänster
Lär dig allt inom privatekonomi.

Behöver du hjälp över telefon?

Ansök online på några minuter. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Jag har en annan fråga