Varför behöver man ta en kreditupplysning vid lån?
En kreditupplysning bygger på devisen att det är säkrare att låna ut pengar till någon som har en ordnad ekonomi än till någon som inte har det. Därför är det idag lag på att alla banker och kreditföretag genomför en kreditupplysning på den potentiella låntagaren innan tecknandet av lån. Det är därför inte möjligt att undgå en sådan kreditprövning trots att många önskar detta. Den främsta förklaringen till att många konsumenter vill undvika kreditupplysningar är inte enbart dålig ekonomi utan för att undvika för många registrerade prövningar.
Beroende på vilket företag som genomför kreditupplysningen lagras denna och blir synlig vid kommande ansökningar. Alltför många kreditprövningar kan påverka din kreditvärdighet negativt och leda till att du nekas eventuella lån. Långt ifrån alla upplysningsföretag lagrar dessa kreditprövningar och därför kan du som konsument vända dig till en långivare som samarbetar med någon som inte gör detta. Då blir kreditprövningen synlig endast vid ansökningstillfället och visas därefter inte mer. Som konsument kan du kontrollera din kreditupplysning om du är intresserad av hur din kreditvärdighet ser ut.
Vem gör kreditupplysningar?
Kreditupplysningar görs av företag speciellt inriktade på upplysningar. Sveriges största företag heter Upplysningscentralen (UC) och används av samtliga stora banker i Sverige. UC lämnar inte bara kreditupplysningar utan även så kallade scoring-rapporter som anger hur stor risk individen utgör för långivaren. Ytterligare upplysningsföretag som blir allt vanligare idag är Bisnode, Creditsafe och Sergel. Den som inte vill att kreditprövningen ska registreras och synas för nästkommande långivare bör vända sig till långivare som använder alternativa upplysningsföretag, till exempel Bisnode eller Creditsafe.
Vilka efterfrågar kreditupplysningar?
Rent generellt efterfrågas denna typ av upplysning av banker och företag som säljer finansiella produkter eller erbjuder krediter. Även när det gäller avbetalningar av produkter såsom elektronik, kläder eller vitvaror görs en kreditupplysning. Detta inkluderar även fakturaköp. Förutom företag som säljer tjänster kan även hyresvärdar begära en upplysning innan ett kontrakt upprättas och signeras.
Vad innebär det att ha hög kreditvärdighet?
Att ha en hög kreditvärdighet innebär att du är en trovärdig kund som bedöms ha en hög återbetalningsförmåga. Det är flera faktorer som spelar in när kreditvärdigheten bedöms, bland annat livssituation, inkomst, utgifter, tillgångar och skulder. Om du skött alla betalningar och har en ordnad ekonomi bör din trovärdighet vara hög i långivarens ögon. Har du däremot upprepade betalningsanmärkningar, svårigheter att sköta din ekonomi och mycket låg inkomst räknas du som en högre risk och får därför lägre kreditvärdighet av kreditupplysningsföretagen.
Vilken information ges i en kreditupplysning?
Den främsta informationen som ges relaterar till din nuvarande ekonomiska situation. Kreditupplysningsföretagen har tillgång till dina personuppgifter, om du är gift och har barn, taxerade inkomster, tillgångar i form av fastigheter och dylikt liksom aktuella skulder. Hur mycket av denna information som lämnas beror på banken eller företagets efterfrågan. Enligt UC kan två olika sorters upplysningar lämnas, en av kortare karaktär och en betydligt mer djupgående. Den information som rör betalningsanmärkningar visas alltid då det anses vara en avgörande faktor för kreditvärdigheten i sig.