Kredit - Ansök om lån på 2 minuter

Jämför över 30 långivare med endast en ansökan. Få svar samma dag och jämför dina låneförslag.

Att handla på kredit

Du kanske har frågat dig “vad är kredit”? Det finns många varianter av krediter och det är kopplat till olika typer av lån. Att nyttja kredit betyder helt enkelt att man vid ett köp inte betalar det fulla beloppet utan betalar tillbaka senare. Det är ett sätt att skjuta upp betalningen till när det passar dig bättre. Kreditköp är idag väldigt vanligt och har existerat sen dagarnas begynnelse, eller åtminstone så länge vi haft byteshandel mellan människor.

Vad betyder kredit - ordets ursprung

Begreppet har en djup historia bakom sig. Ordet i sig är gammalt och härstammar från latinets “creditum” som i sin grundform betyder “förtroende”. Det är alltså den tillit som långivaren visar låntagaren som får lov betala tillbaka vid ett senare tillfälle. Det ansågs - och anses än idag - fint att köpa på kredit, just eftersom det är ett sorts förtroende man får. Du anses alltså kreditvärdig och det är något som inte alla är.

I Sverige känner vi till ordet krita, vilket inte är direkt besläktat med kredit men ändå betyder ungefär samma sak. Förr i tiden skrev restaurangägare och krögare upp vad alla deras kunder var skyldiga på en svart griffeltavla. Naturligtvis med en krita. Därför har vi idag frasen “när det kommer till kritan” som betyder att det är dags att prata om verkliga eller allvarliga saker.

icon

Steg för steg guide hur du ansöker om kredit via oss:

  1. Fyll i formuläret på den här sidan. Första steget är att ange det lånebelopp du önskar att låna.
  2. Fortsätt med att fylla i uppgifter om dig. När du bestämt dig för det lånebelopp du vill ha så är nästa steg att ange information om dig själv. Bankerna och långivarna vi samarbetar med kräver denna information för att kunan utvärdera din låneansökan.
  3. Sista steget är att skicka in din ansökan. När du fyllt i formuläret och skickat in din ansökan så kommer det ske en kreditupplysning via UC.
  4. Logga in för att följa din ansökan. Strax efter att du skickat in din låneansökan så kan du logga in på "Mina sidor" för att följa din process. Här hittar du all relevant information kring din låneansökan och kan enkelt se vilka banker som väljer att bevilja dig ett lån.
  5. Jämför erbjudanden och signera. Om våra samarbetspartners beviljat dig ett lån så är det viktigt att du jämför samtliga förslag innan du tar ett beslut. Detta kan du göra direkt i vår kundportal eller om du föredrar så finns våra rådgivare redo för att svara på dina frågor och funderingar. När du bestämt dig för ett lån återstår bara en signering, och det gör du enklast med BankID. När du signerat lånet får du pengarna oftast på det bankkonto du angivit inom 1-3 dagar.

Avbetalning, delbetalning, kredit - vad är skillnaden?

Avbetalning är en form av kredit. Du betalar för varan i efterhand i flera delbetalningar. Därför kallas avbetalning ofta bara för delbetalning, som kanske låter lite bättre och mindre tråkigt ur ett säljande perspektiv. I grund och botten är båda dessa krediter. De kan dock skilja sig rejält. Vissa kommer med räntor och avgifter, andra är helt räntefria under en period. Så när man funderar på att låna pengar eller köpa på kredit tjänar man på att granska och jämföra olika kreditlån innan man slår till.

Hur ser ett kreditköp ut och varför ska man handla på kredit?

Ett vanligt exempel på kreditköp är mobiltelefoner. Det är ofta dyra produkter som gemene man inte kan betala för så enkelt. Butikerna erbjuder då delbetalning av mobiltelefonen, i form av en extra summa som de lägger på telefonräkningen varje månad. Plötsligt känns det som den dyra telefonen nästan kom till dig gratis, eftersom du fick den i handen direkt utan att betala särskilt mycket. Men sanningen är att telefonen nu kostar dig mer än om du betalat för den kontant dag ett. 

De flesta krediter kommer nämligen med någon typ av avgift eller ränta. Detta är varför det blivit så vanligt med kreditköp, eftersom butikerna tjänar på att erbjuda och sälja produkter på delbetalning. Kunderna upplever å sin sida att de fått produkten snabbt och att det passar deras ekonomi bättre att betala av den under lång tid.

Olika former av krediter

Det finns en rad olika typer av krediter. Man kan dela in dem på olika sätt, men ofta när man talar om kredit så syftar man till kreditkort eller kreditkonton där man kan nyttja kredit för att sedan betala av köpen i slutet av varje månad.

Kontokort

Detta är en vanlig form av kredit. Det innebär att du tar ett lån i form av ett fysiskt kreditkort som du kan betala med. Det finns olika typer av kort som bankkort, betalkort och kreditkort. Kreditkort är den typiska formen av kredit där du handlar fritt med ditt kort för att sedan få en räkning på summan som även lagt på en ränta för att du lånat pengar.

Kontokredit

När du har ett bankkonto kan du ansöka om en kontokredit. Du får du möjligheten att låna pengar upp till en viss gräns, men bara när du behöver det. Så om du till exempel har en kredit på 20 000 kronor så kan du handla för den summan även när pengarna är slut. När du får in pengar på kontot igen så dras skulden av automatiskt så du inte behöver tänka på att återbetala. Du får alltså en stor frihet i att göra inköp när du vill, och får en större buffert för oförutsedda utgifter i akuta situationer. En trygghet med andra ord. Mot att du får denna frihet tar bankerna ofta ut en extra avgift.

Onlinekredit

Detta är en nyare sorts lån som innebär att du kan låna pengar till en viss summa och få det beviljat och utbetalt. Men med den stora skillnaden att pengarna är helt räntefria tills du använder dem. Exempelvis kan du låna 20 000 kronor men så länge du inte rör pengarna så sitter de räntefritt på ditt konto och väntar på att du ska nyttja den. Använder du sedan 2000 kronor kommer räntan på bara den avgiften. Detta är alltså som ett vanligt privatlån men mer flexibelt och anpassat efter dina behov då du själv bestämmer själv när lånet och ränteperioden ska börja.

Lån

Alla typer av lån som SMS-lån, mikrolån, nätlån, snabblån, akutlån, direktlån, privatlån och blanco-lån kan kallas för krediter. Eftersom du lånar pengar får du en kredit att utnyttja. Alla de här lånen är i grunden likadana, men de skiljer sig beroende på vem de vänder sig till och vilka villkor som kommer med lånet.

Är det bra att betala på kredit?

Precis som vid alla lån så kan bara du avgöra om ett kreditlån eller att handla på kredit är en bra lösning. Det kan definitivt fungera väl att använda krediter – så länge du vet att du kan betala tillbaka summan. Krediter och lån kan göra livet lite smidigare för många människor när det kommer till inköp och privatekonomi. Det är en väldig frihetskänsla att kunna betala för räkningar, varor och tjänster även fast du inte har hela summan på kontot.

Kredit - vad är det?

För att göra det enklare för dig som inte har tid att läsa hela artikeln så sammanfattar vi här kredit i tre korta meningar:

  • Kredit betyder att du får ett förtroende att låna pengar
  • Kredit kommer i många skepnader - en vanlig form av kredit är kreditkort
  • Kredit kommer oftast till ett högre pris i form av ränta eller avgift

Ansök om kredit hos oss och få rådgivning

Har du frågor om krediter eller behöver rådgivning för hur du jämför kreditlån? Ansök om ett lån idag. Vi har fri personlig rådgivning för våra kunder gällande deras ekonomi och vilka lån som passar dem bäst.

Uppdaterad: december 23, 2022

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Få svar från upp till 39 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Kvinna 41 år
153 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
8.25 %
Befintlig ränta
4.08 %
Ny ränta
769 kr/mån
Sänkt kostnad
Man 52 år
430 000 kr
Lånebelopp
7 st
Erbjudanden
7.01 %
Befintlig ränta
5.77 %
Ny ränta
2 158 kr/mån
Sänkt kostnad
Kvinna 52 år
155 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
9.28 %
Befintlig ränta
3.39 %
Ny ränta
2 169 kr/mån
Sänkt kostnad

Behöver du hjälp över telefon?

Ansök online på några minuter. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Jag har en annan fråga