Vad är den nominella räntan?
Det kan vara svårt att hålla reda på alla räntor som omnämns i samband med lån. För att göra det enklare kan du som konsument lägga på minnet att de två viktigaste räntorna att ha koll på är nominell ränta och effektiv ränta. Denna korta artikel kommer handla om den nominella räntan, bland annat vad den innebär och vad som skiljer den från den effektiva räntan. Vi kommer också ta upp varför det är så viktigt att du har koll på den vid tecknande av ett lån.
Ränta syftar alltid på en kostnad som du som låntagare ska betala för att få låna pengar. Räntekostnaden baseras på flera olika faktorer, dels lånets storlek och om det finns säkerhet eller inte i form av bostad, bil eller dylikt. Även din kreditvärdighet spelar in i storleken på räntan, många långivare erbjuder individuell räntesättning och gör då en samlad bedömning av din ekonomiska situation. Efter en sådan bedömning erbjuds du som låntagare lånet till en nominell ränta baserad på dina unika förutsättningar.
Mer om nominell ränta
Den nominella räntan brukar oftast anges tydligt och klart av långivarna på såväl den aktuella lånehemsidan som på bankkontoret. Detta till skillnad från den effektiva räntan, som oftast anges i de finstilta och ibland kräver lite efterforskningar. Detta då den effektiva räntan tenderar att vara avsevärt högre än den nominella. Den nominella räntan anges alltid årsvis och är den som jämförs vid så kallade listräntors jämförelse. I folkmun är det också den räntan det syftas på när det diskuteras ränta och lån.
Hur räknas den nominella räntan ut?
Det är relativt enkelt att räkna ut den nominella räntan ut den nominella räntan till skillnad från den effektiva. Som exempel kan ett privatlån på 100 000 kronor tas och lånet tecknas till en nominell ränta av årliga 3 %. Med andra ord betalar du som låntagare 3 % på beloppet vilket i detta fall blir 3 000 kronor per år. Din totala räntekostnad blir alltså 3 000 kronor baserat på totalbeloppet på 100 000 kronor. Det är sällan du behöver räkna ut den nominella räntan själv, detta är redan uträknat när låneförslaget presenteras för dig.
Hög eller låg nominell ränta?
I Sverige har vi fri räntesättning. Det innebär att banker och kreditgivare inte har något tak för hur pass hög en ränta kan bli. Som nämnt ovan finns det en rad olika faktorer som spelar in för huruvida du som låntagare får en hög eller låg nominell ränta. Först och främst skiljer den sig från lån till lån. Ett bolån som oftast är stort till sin natur och löper över många år tenderar att ha en lägre och mer fördelaktig ränta. Dessutom har långivaren en säkerhet i huset avseende pengavärdet.
Fortsättning på hög eller låg nominell ränta
För blancolån som saknar säkerhet i något värdebeständigt kan den nominella räntan bli mycket högre. Här bedömer långivarna att det finns en större risk att få pengarna åter och höjer därför räntan. Ditt ekonomiska utgångsläge som låntagare spelar också in i huruvida du får en hög eller låg nominell ränta. Med en städad ekonomi, fast arbete och avsaknad av betalningsanmärkningar kan detta borga för en låg ränta. Är man dessutom två som söker om lånet om lånet och båda har en stark kreditvärdighet kan den nominella räntan bli mycket fördelaktig.