Semesterlån – så får du råd med solsemestern

Det kan låta konstigt att ta lån för att resa och åka på semester. Uppfattningen att det är lyx att åka iväg på solsemester är ganska väl utspridd sedan länge, men idag använder sig många av de lediga dagarna i solen för viktig återhämtning och ett minne för livet. Särskilt i tider kring jul och andra gånger när utgifterna är stora och ekonomin knaper kan det behövas ett lån för att finansiera en efterlängtad semesterresa.

Kan jag låna pengar till resan?

Om du har en stadig ekonomi med fast inkomst och inga betalningsanmärkningar har du bra chanser att få ett lån beviljat. Så länge du är beredd på att stå för den extra kostnaden med avbetalning av lånet och ränta efter att resan är slut, är semesterlån en bra möjlighet när du inte har råd just för tillfället. Det kan handla om till exempel en bröllopsresa efter att ha lagt sparpengarna på att arrangera bröllopet och köpa hus, eller en oväntad kostnad i hushållet som en trasig ugn som måste ersättas dagarna innan ni ska boka en efterlängtad resa. Det finns en uppsjö av olika banker och erbjudanden där du gör bäst i att jämföra utefter den summa som du vill låna.

Semesterlån är privatlån utan säkerhet

När långivare erbjuder semesterlån eller lån till resa är det oftast ett privatlån utan säkerhet som de menar, även kallt blancolån. Som alternativ till privatlån finns sms-lån och snabblån där du förvisso kan få pengarna snabbare, men oftast till sämre villkor. Det rör sig också om belopp än privatlån. Tänk på att om du väljer ett snabblån till resan behöver du förmodligen betala tillbaka det fortare än ett privatlån, och det kan bli dyrt om du inte betalat tillbaka hela skulden inom den tiden.

Tänk på det här innan du lånar

Det är lätt att förhasta sig och ta ett snabbt lån när man inser att drömresemålet är inom räckhåll. Men innan du ansöker om lån ska du jämföra olika långivare för att få de bästa villkoren, annars är risken att det blir onödigt dyrt för dig i slutändan. Tänk på det här innan du bestämmer dig för att ta ett lån:

  • Se över din kreditvärdighet. Har du tillräcklig inkomst för att kunna betala av skulden i tid?
  • Jämför ränta, avgifter och återbetalningstid på de olika långivarna.
  • Se upp för snabblån som låter för bra för att vara sanna – läs villkoren noga.
  • Räkna på hur mycket pengar som du behöver låna för att ha råd med hela resan.
  • Låna inte mer än du behöver. Använd i första hand keyword som du kan undsätta.

Fördelar med semesterlån

Även om det alltid är ett bättre alternativ att spara ihop pengar först för att slippa lånekostnader så är det ganska sällan det fungerar så i praktiken. Kanske vill du utnyttja julledigheten eller sommarens semesterveckor med en långresa, eller passa på innan andra saker i livet gör att du kommer behöva skjuta upp den där semesterresan ännu längre fram i tiden. Att spara ihop tillräckligt med pengar kan ta flera månader, särskilt på en sådan punkt i livet då många andra utgifter kommit tätt efter varandra. Då kan ett lån vara enda alternativet för att resan ska bli av. Upplevelsen som du, och förmodligen din familj eller vänner, får är svår att sätta ett värde på om det är en resa som du längtat efter, till en plats som du älskar. Om du är förberedd på återbetalningen de följande månaderna, och övertygad om att du vill åka, blir lånet till en hjälpande hand snarare än en tyngd.

Telefon
Om du vill veta mer om vad vi kan göra för dig och din ekonomi, skriv ditt telefonnummer här så ringer en av våra rådgivare upp dig.
Mail
Om du vill få information om räntekostnader, hur du kan förbättra din privatekonomi eller ta del av ekonominyheter - skriv din mailadress här
Ett urval av våra samarbetspartners
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med bara en kreditupplysning.
Ansök
Logga in
Logga in och se dina bud på sidan Min ansökan