Låna pengar till resa med ett semesterlån

Jämför lån för din semester via oss. Genom en ansökan kan du jämföra upp till 39 banker och långivare helt gratis. Kom ihåg att din ansökan inte är bindande.
Svar direkt
Gratis ansökan
Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
4.7
Utmärkt - Baserat på 7338 omdömen
Samtliga konsumenter som fått en kredit utbetald av Enklare erhåller efter utbetalning ett mejl i vilket de uppmanas att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen som samlas in på detta vis markeras som verifierade kunder på Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt på Trustpilot kan Enklare inte kontrollera att omdömet är från en kund som använt Enklares jämförelsetjänster. Vårt betyg på Trustpilot baseras på alla omdömen som lämnats om Enklare – oavsett om dessa kommer från verifierade kunder eller inte - och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.

Därför väljer en halv miljon kunder Enklare

1
Du jämför upp till 39 långivare
med endast en ansökan
Ansök om lån och låt oss jämföra långivare åt dig – vi hittar de bästa erbjudandena för dig från upp till 39 långivare.
2
Du får svar direkt efter
din ansökan
Logga in på vår portal efter att du ansökt för att se svaren från våra samarbetspartners.
3
Välj det lån som passar dig bäst
När du bestämt dig kan du signera lånet med BankID och få det utbetalt.

Vad är ett semesterlån?

Ett semesterlån är ett typ av privatlån riktat till konsumenter som vill låna pengar till att resa. Många av oss åker gärna på semester någon gång om året, och alla har vi ett behov av att komma bort, se nya miljöer och helt enkelt ta en paus från vardagen och slappna av. Det bästa är givetvis att spara ihop pengar inför resan, men det är inte alltid man har möjlighet till det. Om du ska låna pengar till semestern är det viktigt att du jämför lån från olika långivare för att hitta fördelaktiga villkor och låg ränta. Hos oss på Enklare kan du ansöka om semesterlån där vi jämför erbjudanden från upp till 39 olika långivare och banker, där du kan ansöka om ett lån mellan 5000 kr - 600 000 kr.

Semesterlån är privatlån utan säkerhet

Ett semesterlån är ett lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte tas något objekt som säkerhet från banken i samband med att du tar ditt lån, även kallat ett blancolån. Med ett semesterlån behöver du därför inte uppge för banken vad du ska använda dina lånade pengar till, och du kan därmed nyttja lånet för semesterns alla tänkbara kostnader. 

Kan jag låna pengar till resan?

Om du har en stadig ekonomi med fast inkomst och inga betalningsanmärkningar har du bra chanser att få ett lån beviljat. Så länge du är beredd på att stå för den extra kostnaden med avbetalning av lånet och ränta efter att resan är slut, är semesterlån en bra möjlighet när du inte har råd just för tillfället. Det kan till exempel handla om en bröllopsresa efter att ha lagt sparpengarna på att arrangera bröllopet, eller en oväntad kostnad i hushållet som en trasig ugn som måste ersättas dagarna innan ni ska boka en efterlängtad resa. Om din privatekonomi är stabil och klarar av att betala tillbaka lånet i tid kan ett semesterlån komma väl till pass. 

icon

Krav för att låna pengar till din resa:

 • Du är minst 18 år gammal
 • Din årsinkomst är 120 000 kr
 • Du har inga skulder hos Kronofogden
 • Du är skriven och bosatt i Sverige

Låna till semester - SMS-lån eller semesterlån?

Som alternativ till privatlån finns även sms-lån och snabblån, där du förvisso kan få pengarna snabbare, men oftast till sämre villkor. När det kommer till snabblån rör det sig också om lägre lånebelopp än privatlån, kortare återbetalningstid och högre ränta. Såvida du inte behöver pengarna inom några timmar är därför ett privatlån ett bättre alternativ för att finansiera din semester. Att ha lite framförhållning är en fördel för att hitta ett bra lån med bra villkor, då du hinner jämföra alternativ från flera långivare innan du bestämmer dig. På så vis kan du spara flera tusenlappar, genom att hitta ett semesterlån med låg ränta.

Fördelar med semesterlån

Även om det alltid är ett bättre alternativ att spara ihop pengar först för att slippa lånekostnader så är det ganska sällan det fungerar så i praktiken. Kanske vill du utnyttja semesterveckorna med en långresa, eller passa på innan andra saker i livet gör att du kommer behöva skjuta upp den där semesterresan ännu längre fram i tiden. Att spara ihop tillräckligt med pengar kan ta flera månader, särskilt på en sådan punkt i livet då många andra utgifter kommit tätt efter varandra. Då kan ett lån vara det enda alternativet för att resan ska bli av. Upplevelsen som du får, kanske tillsammans med din familj eller vänner, är svår att sätta ett värde på. Om du är förberedd på återbetalningen de följande månaderna, och övertygad om att du vill åka, blir lånet till en hjälpande hand snarare än en tyngd.

Tips när du ska ta ett semesterlån:

Att planera resan och försöka hålla nere den totala resekostnaden är fördelaktigt inför semestern, då du inte behöver ta ett lika stort lån och därmed inte en lika hög ränta. Här är några tips för att hålla nere kostnaderna under semester:

 • Välj ett boende lite utanför city. Detta kan du spara in många tusenlappar på. De allra dyraste hotellen är ofta belägna i stadens centrala delar. 
 • Res under lågsäsong. Flygbiljetterna är som dyrast under högsäsongen, att åka några veckor före eller efter högsäsongen kan göra stor skillnad för priset. 
 • Se över alternativ till hotell. Det finns många andra boendeformer på resan som kan vara snällare mot plånboken än ett hotell - vandrarhem, hyra lägenhet eller campa? 
 • Planera din packning noggrant. Om du vet med dig att du har med allt du behöver inför och under resan kommer du inte behöva köpa de där dyra solglasögonen på flygplatsen innan planet flyger. Gör därför en lista inför resan där du skriver ner allt du kommer att behöva, och slipp de onödiga utgifterna.
 • Välj ett boende med kök. Visst vill man kanske äta ute en del under resan, men genom att laga mycket av maten hemma kan du spara in en hel del!

Så ansöker du om ett semesterlån med Enklare

Du kan enkelt ansöka om att låna pengar till resan med oss på Enklare. Högst upp på sidan hittar du ansökningsformuläret, där du fyller i hur stort lånebelopp du önskar, hur lång återbetalningstid, om du vill samla några befintliga lån i samband med ditt nya lån samt dina kontaktuppgifter. Därefter hittar du erbjudanden från de långivare och banker vi samarbetar med i inloggat läge på Mina sidor, där du i lugn och ro kan gå igenom erbjudandena och välja det med bäst villkor och lägst ränta. Om du inte ser något alternativ du vill gå vidare med kan du också välja att helt avstå från samtliga erbjudanden, där du har 30 dagar på dig att bestämma dig. Ansökan är helt gratis och inte bindande. 

Räknexempel: Semesterlån 10 000 kr

LånLöptidEffektiv räntaTotalkostnad
10 000 kr8 år7,23%13 088 kr
10 000 kr10 år7,23%13 933 kr
15 000 kr8 år7,23%19 633 kr

I exemplet här ovan ser ni hur olika belopp och löptider påverkar totalkostnaden för ditt lån. Tänk på att bara låna det du behöver till din resa och att du försöker betala av lånet så snabbt som möjligt inom ramen för din ekonomiska situation.

Tänk på detta innan du lånar pengar till resan

Det är lätt att förhasta sig och ta ett lån när man inser att drömresemålet är inom räckhåll. Men innan du ansöker om lån ska du jämföra olika långivare för att få de bästa villkoren, annars är risken att det blir onödigt dyrt för dig i slutändan. Tänk på det här innan du bestämmer dig för att ta ett lån:

 • Se över din kreditvärdighet. Har du en tillräcklig inkomst för att kunna betala av lånet i tid?
 • Jämför ränta, avgifter och återbetalningstid på de olika långivarna.
 • Se upp för snabblån som låter för bra för att vara sanna – läs villkoren noga.
 • Räkna på hur mycket pengar du behöver låna för att ha råd med hela resan.
 • Låna inte mer än du behöver. Använd i första hand pengar från sparkontot.
 • Räkna på den totala kostnaden för resan och inkludera kostnaden som skulle medfölja om du väljer att ta ett lån.
Uppdaterad: mars 15, 2023

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Vanliga frågor
och svar om semesterlån

Få svar från upp till 39 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Behöver du hjälp över telefon?

Ansök online på några minuter. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Jag har en annan fråga