Låna utan ränta? Här är bättre alternativ

Funderar du på ett räntefritt lån? Det kan låta lockande, men oftast innebär det en begränsad räntefri period. Därefter kan kostnaderna bli betydligt högre än för andra lån. Läs vidare för att ta ett välgrundat beslut.
Svar direkt
Gratis ansökan
Hitta bästa villkoren hos 37 långivare
4.7
Utmärkt - Baserat på 7523 omdömen
Samtliga konsumenter som fått en kredit utbetald av Enklare erhåller efter utbetalning ett mejl i vilket de uppmanas att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen som samlas in på detta vis markeras som verifierade kunder på Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt på Trustpilot kan Enklare inte kontrollera att omdömet är från en kund som använt Enklares jämförelsetjänster. Vårt betyg på Trustpilot baseras på alla omdömen som lämnats om Enklare – oavsett om dessa kommer från verifierade kunder eller inte - och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.

Därför väljer en halv miljon kunder Enklare

1
Du jämför upp till 37 långivare
med endast en ansökan
Ansök om lån och låt oss jämföra långivare åt dig – vi hittar de bästa erbjudandena för dig från upp till 37 långivare.
2
Du får svar direkt efter
din ansökan
Logga in på vår portal efter att du ansökt för att se svaren från våra samarbetspartners.
3
Välj det lån som passar dig bäst
När du bestämt dig kan du signera lånet med BankID och få det utbetalt.

Vad är ett lån utan ränta?

Ett lån utan ränta är ett lån där du som låntagare inte behöver betala någon ränta på lånet under en bestämd tidsperiod. Ränta är en procentsats av lånebeloppet som långivaren tar i samband med ett lån, helt enkelt kostnaden för att ta lånet. Idag finns det många aktörer på lånemarknaden som lockar med möjligheten att låna pengar räntefritt, men det är inte riktigt så bra som det låter. Oftast handlar det om några räntefria dagar eller veckor, för att sedan övergå till att bli en väldigt hög ränta på lånet. Det räntefria lånet brukar vara helt räntefritt under en kortare period om 14-30 dagar. Du som låntagare kan ta ett räntefritt lån, men det är då ett lån som är fritt från ränta under en bestämd tidsperiod, och inte under hela lånets löptid.

Det finns olika typer av räntefria lån:

  • Du kan låna privat av någon du känner.
  • Du kan nyttja ångerrätten som du har i samband med att du tar ett lån och betala tillbaka hela beloppet inom 14 dagar.
  • Du kan hitta en långivare som erbjuder nya kunder att låna en mindre summa med kort löptid som är räntefri.

 

Är lån utan ränta helt kostnadsfria?

Beroende på när du betalar tillbaka ditt lån kan lånet vara helt fritt från ränta. Denna period brukar vara från 2 veckor upp till någon månad, beroende på vad det står i låneavtalet. Det är därför väldigt viktigt att du som låntagare har koll på vad avtalet säger, och vilken period av lånetiden som är räntefri. Viktigt att undersöka innan du tar ett lån som benämns som räntefritt är att kolla upp vilka tillkommande avgifter som kommer med lånet. Dessa lånetyper har ofta dyra avgifter såsom aviavgift, uppläggningsavgift eller påminnelseavgift. Se därför alltid till den effektiva räntan för lånet istället för det nominella räntan. Den effektiva räntan är lånets totala kostnad, och inkluderar utöver räntan även tillkommande avgifter.

Hur länge kan ett lån vara räntefritt?

De allra flesta lån som är räntefria är endast fria från ränta under en kortare period, vanligen mellan 2 veckor upp till 30 dagar.  

Vilka lånetyper har räntefria perioder?

Olika typer av lån kommer med olika lånevillkor. Villkoren kan se olika ut beroende på vilken lånetyp du vill ta och vilken långivare du tar lånet från. Om du är ute efter ett vanligt privatlån eller blancolån är de allra flesta lån räntefria de första 14 dagarna enligt konsumentkreditlagen, förutsatt att du betalar tillbaka hela lånebeloppet inom den tiden. Det är dock viktigt att du noga läser igenom villkoren innan du skriver på något låneavtal, och att du har möjlighet att betala tillbaka lånet inom 14 dagar om du är ute efter ett räntefritt lån.

icon

Tips - tänk på det här innan du tar ett lån utan ränta:

  • Det finns inga lån som är kostnadsfria.
  • Läs villkoren och leta efter avi-avgifter och uppläggningsavgifter.
  • När du jämför lån ska du jämföra den effektiva räntan.

Hur lånar man räntefritt?

Processen för att hitta ett lån utan ränta ser likadan ut som för vilket annat lån som helst. Det viktiga, som man bör ha i åtanke oavsett vilken lånetyp man väljer, är att du läser igenom villkoren noggrant och säkerställer att lånet verkligen är räntefritt och under hur lång tidsperiod. För att hitta långivare som erbjuder lån till dig kan du använda en jämförelsetjänst som den hos oss på Enklare. När du skickar in en låneansökan hos oss jämför vi lån från upp till 37 långivare. Efter att du skickat in din låneansökan kan du logga in på ‘Mina sidor’ för att se dina låneerbjudanden. Ansökan är inte bindande och helt kostnadsfri.

Vad finns det för krav för räntefria lån?

Vilka lånekrav som finns skiljer sig från långivare till långivare. Vissa långivare erbjuder exempelvis lån trots att du har en betalningsanmärkning, medan andra har nolltolerans mot betalningsanmärkningar. Det samma gäller för inkomstkrav eller befintliga skulder. Det finns därmed inga generella krav för att ta ett räntefritt lån, utan dessa skiljer sig beroende på vilken långivare du väljer att ta ditt lån från. Villkor för att ansöka om ett lån via Enklare är att du har fyllt 18 år och har en inkomst på minst 120 000 kr per år.

Bra att tänka på innan du ansöker om ett lån utan ränta

Om du är ute efter ett lån utan ränta för att du helt enkelt inte har råd att ta ett lån med ränta bör du tänka ett extra varv innan du skriver på något. På grund av eventuella dyra avgifter som kan tillkomma med det räntefria lånet kan det istället vara bättre att se över din privatekonomi i stort och se hur du kan höja din inkomst, istället för att ta ett lån. Kan du sälja av saker i hemmet som du inte använder? Kan du ta fler pass på jobbet? Se även över dina befintliga utgifter och se om du kan dra in på några kostnader.

Risker med räntefria lån

Det finns ett antal risker i samband med räntefria lån, ofta för att erbjudandet låter lite för bra för att vara sant. Viktigt att komma ihåg är den korta återbetalningstiden för lån som utges vara fritt från ränta. Dessa lån är endast räntefria under en utsatt tidsperiod, som brukar vara väldigt kort. Om lånet inte betalas tillbaka inom återbetalningstiden kan det bli en väldigt dyr historia. Detta är risker med att ta ett räntefritt lån: 

  • Den största risken med att ta ett räntefritt lån är att du i slutändan kan få betala mer i avgifter än vad du tänkt dig. Räntefria lån har ofta dyra påminnelseavgifter ifall du skulle missa en betalning. Se därför till att läsa det finstilta och ha noga koll på betalningarna. 
  • Kolla alltid upp den effektiva räntan för lånet. Den effektiva räntan inkluderar alla utgifter som är kopplade till lånet. Långivare är skyldiga att redovisa den effektiva räntan.

Lån med låg ränta

Istället för att leta efter ett lån utan ränta kan du tjäna på att undersöka vilka möjligheter du har för ett lån med låg ränta. Eftersom att lån utan ränta har väldigt kort återbetalningsperiod, kan det bli en dyrt om du inte betalar tillbaka ditt lån inom den räntefria tiden. Det kan därför vara ett billigare alternativ i längden att ta ett lån med låg ränta med en längre återbetalningstid.För att ha optimala förutsättningar för lån med låg ränta är det bra om du har en hög kreditvärdighet, är skuldfri och har en fast inkomst. För att hitta lån med låg ränta bör du jämföra lån från olika långivare. Detta kan du smidigt göra genom att använda vår jämförelsetjänst, där vi med en ansökan jämför lån från 37 olika långivare och banker.

Uppdaterad: maj 24, 2024

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar om räntefria lån

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy

Få svar från upp till 37 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member