4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Låna pengar utan ränta

 • Svar direkt
 • Gratis ansökan
 • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
SpednwiseResurs BankIkano bankenNordaxIca banken
Lånebelopp:
kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 434 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och integritetspolicy
4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.

Vad är ett lån utan ränta?

Ett lån utan ränta är ett lån där du som låntagare inte behöver betala någon ränta på lånet under en bestämd tidsperiod. Ränta är en procentsats av lånebeloppet som långivaren tar i samband med ett lån, helt enkelt kostnaden för att ta lånet. Idag finns det många aktörer på lånemarknaden som lockar med möjligheten att låna pengar räntefritt, men det är inte riktigt så bra som det låter. Oftast handlar det om några räntefria dagar eller veckor, för att sedan övergå till att bli en väldigt hög ränta på lånet. Det räntefria lånet brukar vara helt räntefritt under en kortare period om 14-30 dagar. Du som låntagare kan ta ett räntefritt lån, men det är då ett lån som är fritt från ränta under en bestämd tidsperiod, och inte under hela lånets löptid.

Det finns olika typer av räntefria lån:

 • Du kan låna privat av någon du känner.
 • Du kan nyttja ångerrätten som du har i samband med att du tar ett lån och betala tillbaka hela beloppet inom 14 dagar.
 • Du kan hitta en långivare som erbjuder nya kunder att låna en mindre summa med kort löptid som är räntefri.

 

Är lån utan ränta helt kostnadsfria?

Beroende på när du betalar tillbaka ditt lån kan lånet vara helt fritt från ränta. Denna period brukar vara från 2 veckor upp till någon månad, beroende på vad det står i låneavtalet. Det är därför väldigt viktigt att du som låntagare har koll på vad avtalet säger, och vilken period av lånetiden som är räntefri. Viktigt att undersöka innan du tar ett lån som benämns som räntefritt är att kolla upp vilka tillkommande avgifter som kommer med lånet. Dessa lånetyper har ofta dyra avgifter såsom aviavgift, uppläggningsavgift eller påminnelseavgift. Se därför alltid till den effektiva räntan för lånet istället för det nominella räntan. Den effektiva räntan är lånets totala kostnad, och inkluderar utöver räntan även tillkommande avgifter.

Hur länge kan ett lån vara räntefritt?

De allra flesta lån som är räntefria är endast fria från ränta under en kortare period, vanligen mellan 2 veckor upp till 30 dagar.  

Vilka lånetyper har räntefria perioder?

Olika typer av lån kommer med olika lånevillkor. Villkoren kan se olika ut beroende på vilken lånetyp du vill ta och vilken långivare du tar lånet från. Om du är ute efter ett vanligt privatlån eller blancolån är de allra flesta lån räntefria de första 14 dagarna enligt konsumentkreditlagen, förutsatt att du betalar tillbaka hela lånebeloppet inom den tiden. Det är dock viktigt att du noga läser igenom villkoren innan du skriver på något låneavtal, och att du har möjlighet att betala tillbaka lånet inom 14 dagar om du är ute efter ett räntefritt lån.

icon

Tips - tänk på det här innan du tar ett lån utan ränta:

 • Det finns inga lån som är kostnadsfria.
 • Läs villkoren och leta efter avi-avgifter och uppläggningsavgifter.
 • När du jämför lån ska du jämföra den effektiva räntan.

Hur lånar man räntefritt?

Processen för att hitta ett lån utan ränta ser likadan ut som för vilket annat lån som helst. Det viktiga, som man bör ha i åtanke oavsett vilken lånetyp man väljer, är att du läser igenom villkoren noggrant och säkerställer att lånet verkligen är räntefritt och under hur lång tidsperiod. För att hitta långivare som erbjuder lån till dig kan du använda en jämförelsetjänst som den hos oss på Enklare. När du skickar in en låneansökan hos oss jämför vi lån från upp till 39 långivare. Efter att du skickat in din låneansökan kan du logga in på ‘Mina sidor’ för att se dina låneerbjudanden. Ansökan är inte bindande och helt kostnadsfri.

Vad finns det för krav för räntefria lån?

Vilka lånekrav som finns skiljer sig från långivare till långivare. Vissa långivare erbjuder exempelvis lån trots att du har en betalningsanmärkning, medan andra har nolltolerans mot betalningsanmärkningar. Det samma gäller för inkomstkrav eller befintliga skulder. Det finns därmed inga generella krav för att ta ett räntefritt lån, utan dessa skiljer sig beroende på vilken långivare du väljer att ta ditt lån från. Villkor för att ansöka om ett lån via Enklare är att du har fyllt 18 år och har en inkomst på minst 120 000 kr per år.

Bra att tänka på innan du ansöker om ett lån utan ränta

Om du är ute efter ett lån utan ränta för att du helt enkelt inte har råd att ta ett lån med ränta bör du tänka ett extra varv innan du skriver på något. På grund av eventuella dyra avgifter som kan tillkomma med det räntefria lånet kan det istället vara bättre att se över din privatekonomi i stort och se hur du kan höja din inkomst, istället för att ta ett lån. Kan du sälja av saker i hemmet som du inte använder? Kan du ta fler pass på jobbet? Se även över dina befintliga utgifter och se om du kan dra in på några kostnader.

Risker med räntefria lån

Det finns ett antal risker i samband med räntefria lån, ofta för att erbjudandet låter lite för bra för att vara sant. Viktigt att komma ihåg är den korta återbetalningstiden för lån som utges vara fritt från ränta. Dessa lån är endast räntefria under en utsatt tidsperiod, som brukar vara väldigt kort. Om lånet inte betalas tillbaka inom återbetalningstiden kan det bli en väldigt dyr historia. Detta är risker med att ta ett räntefritt lån: 

 • Den största risken med att ta ett räntefritt lån är att du i slutändan kan få betala mer i avgifter än vad du tänkt dig. Räntefria lån har ofta dyra påminnelseavgifter ifall du skulle missa en betalning. Se därför till att läsa det finstilta och ha noga koll på betalningarna. 
 • Kolla alltid upp den effektiva räntan för lånet. Den effektiva räntan inkluderar alla utgifter som är kopplade till lånet. Långivare är skyldiga att redovisa den effektiva räntan.

Lån med låg ränta

Istället för att leta efter ett lån utan ränta kan du tjäna på att undersöka vilka möjligheter du har för ett lån med låg ränta. Eftersom att lån utan ränta har väldigt kort återbetalningsperiod, kan det bli en dyrt om du inte betalar tillbaka ditt lån inom den räntefria tiden. Det kan därför vara ett billigare alternativ i längden att ta ett lån med låg ränta med en längre återbetalningstid.För att ha optimala förutsättningar för lån med låg ränta är det bra om du har en hög kreditvärdighet, är skuldfri och har en fast inkomst. För att hitta lån med låg ränta bör du jämföra lån från olika långivare. Detta kan du smidigt göra genom att använda vår jämförelsetjänst, där vi med en ansökan jämför lån från 39 olika långivare och banker.

Mathias Grönlund
Mathias Grönlund
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Vanliga frågor och svar om räntefria lån

Finns det lån helt utan ränta?
Det finns lån som har en helt räntefri period. Det är vanligen de första veckorna eller första månaden som du betalar av ditt lån som de kan vara räntefritt.
Är ett räntefritt lån ett lån utan säkerhet?
Ja, räntefria lån är vanligen lån utan säkerhet, ett s.k. blancolån.
Vem kan ansöka om ett räntefritt lån?
Hos oss på Enklare kan du skicka in en ansökan helt kostnadsfritt, och den är inte bindande. Kraven som finns för att kunna ta ett lån via Enklare är att du är minst 18 år, samt ha en årsinkomst på minst 120 000 kr.
Vad kan man använda ett räntefritt lån till?
Ett lån som benämns som räntefritt är ett vanligt privatlån, med en bestämd räntefri period. Alla lån som Enklare förmedlar är privatlån utan säkerhet. Att det är lån utan säkerhet innebär att det inte är något objekt som är kopplat till ditt lån som en säkerhet för banken, och du kan därmed använda pengarna från ditt lån till vad du vill.
Hur länge kan ett lån vara räntefritt?
Ett lån är vanligen räntefritt från 14 dagar upp till en månad. Om du väljer att låna privat kan lånet vara helt räntefritt, beroende på vilka villkor den som lånar ut pengarna till dig ger för ditt lån.
Vad finns det för nackdelar med ett lån utan ränta?
Viktigt att komma ihåg är att ett lån utan ränta inte är ett lån som är helt räntefritt, utan endast har en bestämd räntefri period. En nackdel är att dessa typer av lån ofta får en dyrare ränta när den räntefria perioden är slut, samt kan ha dyra tillkommande avgifter. Kolla därför noggrant upp exakt vilka villkor som gäller för lånet innan du väljer att ta lånet.
Varför erbjuds lån utan ränta?
Räntefria lån erbjuds främst i marknadsföringssyfte för att locka in nya låntagare. Tanken bakom erbjudandet är att låntagarna sedan stannar kvar hos långivaren som de redan tagit sitt första lån hos, och på så vis tjänar långivaren på att erbjuda lån med en räntefri period.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-iconMan46 år
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-iconKvinna41 år
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-iconMan52 år
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-iconKvinna52 år
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.