4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Påminnelseavgifter - Vi hjälper dig att reda ut begreppet

Lär dig allt om hur en påminnelseavgift påverkar dina chanser till att få ett lån

Innehållsförteckning:

Vad är en påminnelseavgift?

En betalningspåminnelse är aldrig roliga att få. Här har vi sammanställt vad begreppet innebär och hittat en lösning på hur du undviker dem

Om du inte betalar av ett lån eller en räkning i tid kan du drabbas av en så kallad påminnelseavgift. En påminnelseavgift är helt enkelt en summa pengar du måste betala som kompensation för att du inte betalat din skuld enligt det avtal du skrivit på. När du inte betalar innebär det att företaget du är skyldig pengar i sin tur får utgifter i form av räntekostnader och administration kring påminnelsen, något som de givetvis behöver ta betalt för på något sätt. 

Det enklaste sättet att undvika en påminnelseavgift är att betala dina räkningar i tid. Om du vet med dig att du under en månad kommer ha det lite sämre ställt brukar det gå att ringa till de företag du har affärer med eller är skyldig pengar, för att förhandla om att kanske få betala två räkningar nästa månad istället. Oftast uppkommer dock påminnelseavgifter via rent slarv. Se därför till att hålla reda på dina räkningar och betala dem i tid. På så sätt slipper du riskera att skulden ökar.

När får en påminnelseavgift tas ut?

Det är viktigt att veta att ett företag inte behöver skicka en betalningspåminnelse. De kan istället välja att skicka den obetalda fakturan direkt till ett inkassoföretag eller till Kronofogden. Detta är dock inte något som särskilt många företag gör (förutom vissa myndigheter, som till exempel Skatteverket). Istället skickar de en betalningspåminnelse med en pålagd avgift. Företaget har rätt att skicka en påminnelse med en pålagd avgift direkt efter att fakturadatum har passerat. Oftast har de rutiner för att detta ska ske automatiskt.

Hur stor får en påminnelseavgift vara?

En påminnelseavgift från ett företag till en privatperson får vara max 60 kronor och ska täcka de extrautgifter företaget får för att du inte betalar i tid. När det gäller banker finns vissa specialregler och de får bara ta ut en påminnelseavgift om det finns uttalat med i låneavtalet. Vissa myndigheter har också specialregler. De flesta som har studielån har märkt att CSN får ta en högre avgift och de som någon gång kört bil i Stockholm och glömt betala en biltull har märkt att Trafikverket får ta ut 500 kronor.

Innebär en påminnelseavgift att jag får en betalningsanmärkning?

En påminnelseavgift innebär inget mer än att du får betala lite extra på din räkning. Du får alltså inte en betalningsanmärkning. Däremot är det bra att undvika påminnelseavgifter både för din ekonomis skull – det blir trots allt dyrare – och för att du sannolikt inte vill skada företaget du har en relation med. Att företag dessutom har rätt att skicka en faktura direkt till Kronofogden innebär att du som satt i system att alltid vara sen med betalningar riskerar en mycket obehaglig överraskning.

Vad händer om jag inte betalar trots påminnelseavgiften?

Om du fått en faktura som sedan följts av en påminnelsefaktura men ändå inte betalar så inleds nästa process. Det normala är att företaget i sin tur skickar fakturan vidare till ett inkassobolag som lägger på ytterligare en avgift på 180 kronor, plus ränta. Om du inte heller betalar den kommer de skicka fakturan vidare till Kronofogden som lägger på ytterligare avgifter och i värsta fall ordnar indrivning. Om du hamnar hos Kronofogden får du också en betalningsanmärkning, som mycket väl kan påverka ditt liv negativt.

Kom ihåg att betala i tid

Vi vill göra det enklare att komma ihåg när räkningarna ska betalas. Välj din kalender här nedan så läggs det in en automatisk påminnelse varje månad den 27:e

Klicka Här för att lägga till en påminnelse i Google kalender

Klicka Här för att lägga till en påminnelse i Outlook kalender

Vanessa Wilson
Vanessa Wilson
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-iconMan46 år
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-iconKvinna41 år
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-iconMan52 år
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-iconKvinna52 år
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.