Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Vad betyder lån? Vi förklarar

En person som söker vad ett lån betyder på internet

Ett lån är ett avtal mellan två parter, en långivare och en låntagare, om en summa pengar som låntagaren erhåller från långivaren i utbyte mot ränta under en tidsbestämd period. I den här artikeln går vi igenom vad ett lån är, vilka olika lånetyper som finns, och hur du kan gå tillväga för att ansöka om ett lån.

Vad är ett lån?

Ett lån är en ekonomisk transaktion där en person eller en organisation lånar en summa pengar från en annan person, bank eller finansiellt institut. Den som lånar pengarna kallas låntagaren, medan den som ger ut pengarna kallas långivaren. Ett lån gäller under en viss tidsperiod, och låntagaren är skyldig att betala tillbaka lånebeloppet tillsammans med ränta innan återbetalningstiden har löpt ut, samt andra eventuella avgifter enligt avtalet som har upprättats. 

Olika typer av lån

Det finns många olika typer av lån som exempelvis bolån, billån, studielån eller företagslån. Det finns många olika benämningar på lån, beroende på vad lånet syftar till att finansiera, men huvudsakligen finns det två olika lånetyper: lån med säkerhet och lån utan säkerhet.

Varje typ av lån kan ha sina egna specifika villkor och räntesatser beroende på långivarens policy och låntagarens kreditvärdighet. Innan man tar ett lån är det viktigt att noga överväga sin ekonomiska situation och förmåga att betala tillbaka lånet inom angiven tid för att undvika betalningssvårigheter och eventuella negativa konsekvenser för kreditvärdigheten.

Lån med säkerhet

Ett lån med säkerhet är en lånetyp där låntagaren ger banken något av värde som en säkerhet för att lånet kommer att betalas tillbaka. Vanliga lånetyper med säkerhet är billån eller bolån, där antingen bilen eller bostadens värde tas som säkerhet av banken för lånet. 

Lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet är precis som det låter, ett lån där låntagaren inte behöver uppge något av värde som säkerhet för lånet. Ett vanligt privatlån är ett lån utan säkerhet, där låntagaren ansöker om önskat lånebelopp, och betalar tillbaka lånet inom löptiden samt ränta och eventuella tillkommande avgifter.

Det finns olika typer av lån utan säkerhet, här kan du läsa vidare om: 

Ränta tillkommer alltid med ett lån

I samband med att du tecknar ett lån tillkommer en ränta. Ränta är en procentandel av lånet som utgör den betalning som låntagaren betalar till långivaren i utbyte mot lånet. Räntan är helt enkelt priset på ditt lån som du betalar till banken eller låneinstitutet. Utöver räntan kan det även tillkomma andra avgifter i samband med lånet såsom uppläggningsavgift, aviavgift eller förseningsavgift. Titta alltid igenom ditt låneavtal efter tillkommande avgifter innan du tecknar ett lån, så att du har full koll på hur mycket lånet kommer att kosta dig. 

Löptid - tidsperioden du betalar tillbaka ditt lån på

Löptid, eller amorteringstid som det också kallas, är den tidsperiod som du enligt låneavtalet ska ha betalat tillbaka ditt lån på. Under löptiden kommer du att amortera varje månad, dvs. betala tillbaka en del av din skuld till långivaren. Beroende på hur lång löptid du har på ditt lån, skiljer sig beloppet som du behöver amortera. Om du har en kort löptid, behöver du betala tillbaka beloppet under en kortare tidsperiod och därmed amortera mer varje månad. Om du har en längre löptid har du även längre tid på dig att betala tillbaka lånet, vilket innebär att du inte behöver amortera lika mycket varje månad. Däremot kommer du betala mer i ränta om du har en längre löptid, eftersom lånet sträcker sig över en längre tidsperiod. Det är därför viktigt att välja en löptid på lånet som passar just dig, utan att betala onödigt mycket i ränta. Här kan du läsa mer om amortering.

Låneprocessen - så ansöker du om ett lån med Enklare

Att ansöka om ett lån via Enklare är en smidig process, det tar bara några minuter. För att du ska kunna hitta ett lån med så låg ränta som möjligt är det viktigt att du jämför lån från flera långivare. Detta hjälper vi dig med på Enklare, där vi jämför lån från 37 olika långivare i samband med att du skickat in din ansökan. Så kan du låna pengar via Enklare:

 1. Skicka in ansökan 
  Det första steget är att fylla i en låneansökan. I ansökan fyller du i uppgifter om ditt önskade lånebelopp, löptid, samt dina kontaktuppgifter. Du fyller även i om du vill ansöka om lånet tillsammans med en medsökande.
 2. Kreditbedömning görs
  När du skickat in din ansökan skickas den automatiskt vidare till alla våra samarbetspartners. För att långivaren ska kunna säkerställa att du kan betala tillbaka lånet tas en kreditupplysning på dig, som visar om du har några aktiva skulder eller betalningsanmärkningar. 
 3. Jämför dina alternativ
  Efter att du skickat in din låneansökan kommer du inom kort på Mina sidor hitta erbjudanden från alla långivare som kan erbjuda dig ett lån. Här kommer du tydligt se vilken ränta och vilka villkor som gäller från respektive långivare. 
 4. Välj det bästa alternativet och få pengarna på kontot
  Om du hittar ett lån med en låg ränta och bra villkor som du vill teckna kan du smidigt signera avtalet med BankID, eller med papper och penna om du hellre önskar det. Din låneansökan är inte bindande, så om du inte ser ett erbjudande du vill acceptera kan du helt enkelt avstå. Om du önskar rådgivning längs vägen kan du kontakta vår kundservice på antingen telefon eller mail.

 

Att tänka på innan man tar ett lån

Innan du tar ett lån är det viktigt att säkerställa att din ekonomi klarar av lånet. Med det menas att du kan ta lånet och betala tillbaka det enligt planen, utan att det går ut över din vardagsekonomi. För att ha bra förutsättningar till ett lån med låg ränta är det även bra om du ser över din kreditvärdighet. Här kan du läsa mer om vad kreditvärdighet innebär och hur du kan förbättra den.

Uppdaterad: juni 21, 2023

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.