Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Låna pengar med säkerhet

Om du planerar att ta ett lån med så bra villkor som möjligt så är det bra att jämföra lån. Det är ofta lätt att hitta sätt att jämföra lån utan säkerhet, så hur kan du jämföra lån med säkerhet?

Utgångsläget är viktigast och därför är det bra att först ta reda på vilken typ av lån du är i behov av, vad ska du använda pengarna till? Därifrån gäller det att kolla vad olika aktörer erbjuder för villkor och vad som känns viktigast och bäst för dig.

Vad är ett lån med säkerhet?

Ett lån med säkerhet är ett lån där banken eller långivaren du lånat av har rätt till något som du äger ifall att du inte kan betala ditt lån. Det är alltså din ägodel som står som säkerhet för lånet och det kan till exempel vara ett hus. Skulle du mot förmodan inte kunna betala ditt lån kan alltså banken eller långivaren sälja eller lösa in din ägodel för att betala för lånet.

Vanliga krav för att låna med säkerhet

Vilka krav som gäller för att kunna låna pengar med säkerhet varierar mellan olika aktörer, generellt brukar nedanstående krav gälla.

  • Du måste ha fyllt 18 år
  • Du måste ha ett svenskt personnummer
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige
  • Du måste ha en årsinkomst på minimum 100 000 kr
  • Du får inte ha haft någon skuld hos Kronofogden det senaste halvåret

Skillnaden mellan lån med och utan säkerhet

Den stora skillnaden mellan ett lån med och utan säkerhet är såklart säkerheten bakom lånet. Det föremål du pantsätter är det som också ligger till grund för ditt lån till skillnad från om du lånar pengar utan säkerhet då det bara är du som privatperson som är kopplad till lånet.

Att ha en säkerhet bakom lånet gör också att banken eller långivaren i många fall kan erbjuda och bevilja högre lånebelopp, löptid och lägre räntor. Precis som med andra låneformer spelar din privatekonomi självklart en stor roll sett till vilka villkor en aktör kan erbjuda.

Låna pengar med bostadsrätt som säkerhet

Om du har planer på att köpa en ny bostad, flytta bolån, renovera eller köpa ett fritidhus är generellt bolån det bästa alternativet för att låna pengar till det. Bostaden fungerar då som säkerhet för lånet och du kan låna upp till 85% av bostadens marknadsvärde. Du behöver också ha en kontantinsats på minst 15%.

Ska du sälja din bostad och använda pengarna för att köpa en ny, finns det möjlighet att ta ett brygglån. Ett brygglån är ett tidsbegränsat lån som du kan ta för att använda pengarna till att betala det nya huset innan inbetalningen för din sålda bostad har kommit in.

Billån med säkerhet

När man lånar pengar till en bil kan man antingen välja ett renodlat billån eller ett helt vanligt privatlån. Ett billån tas ofta direkt hos bilhandlaren i samband med köp av bil medan ett privatlån är ett lån du kan ansöka om för att sedan använda pengarna till det du vill, detta fall för att köpa en bil.

När det kommer till billån med säkerhet innebär det att din bil blir säkerheten för ditt lån. Du kan även bara låna upp till 80% av bilens värde, resterande 20% avser kontantinsats. Om du redan har en bil kan du eventuellt byta in den för delar av eller hela kontantinsatsen.

Väljer du ett billån utan säkerhet innebär det att du inte behöver gå in med en kontantinsats utan kan låna 100% av bilens värde, däremot då med ett privatlån utan säkerhet.

Fritidslån

Ett fritidslån fungerar som ett billån och du kan ta det för att finansiera andra typer av fordon än bara en bil. Du kan finansiera ett köp av en motorcykel, båt, husvagn eller husbil. I och med att det fungerar på samma sätt som ett renodlat billån så innebär det att du måste betala en kontantinsats på minst 20% av fordonets värde, och fordonet står som säkerhet för lånet.

Aktielån

Du kan hos vissa finansiella aktörer använda dig av dina befintliga värdepapper som säkerhet för att investera och köpa nya aktier eller fonder. Genom att göra det kan du öka avkastningen på ditt kapital utan att bara behöva investera dina egna pengar.

Pantlån

Du kan även panta olika föremål av värde och låna pengar på det sättet, det är ett pantlån. Det föremål du lämnar fungerar som säkerhet för lånet och betalar du inte tillbaka det du lånat så säljs det pantsatta föremålet för att pantbanken ska få tillbaka sina pengar.

Byggnadslån

Ett byggnadslån är ett lån du kan ta om du behöver låna pengar för att renovera, göra en ombyggnad eller bygga ett hus. Det kan även kallas för bygglån eller byggkredit. 

Blir du beviljad ett byggnadslån så får du till skillnad från många andra låneformer inte hela beloppet utbetalt direkt, du betalar istället dina utgifter löpande med hjälp av krediten. Därefter byggs krediten på allteftersom bygget fortlöper. Ett byggnadslån fungerar med andra ord i princip som en check- eller kontokredit.

När lånet beviljas så får du låna, likt ett bostadslån, upp till 85% av bostadens uppskattade värde när bygget är klart. Det i sig innebär att du också behöver ha en kontantinsats på 15% som finansieras på annat sätt än byggnadslån.

När du har byggt färdigt kan banken komma att lägga om lånet till ett vanligt bostadslån, dock finns det inga garantier på att banken gör det. Det kan därför vara en bra ide att kontrollera vilka villkor som gäller hos den aktör du tagit lånet hos.

Uppdaterad: mars 7, 2023

Sofia Kappel har jobbat på Enklare sedan 2018 och är HR-ansvarig och Handläggningschef. Under sin långa karriär på Enklare har hon samlat på sig värdefulla kunskaper inom privatekonomi och använder dessa dagligen för att hjälpa våra kunder. Sofia delar med sig av sin kunskap genom att skriva innehåll på Enklares hemsida.

Få svar från upp till 37 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Kvinna 41 år
153 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
8.25 %
Befintlig ränta
4.08 %
Ny ränta
769 kr/mån
Sänkt kostnad
Man 52 år
430 000 kr
Lånebelopp
7 st
Erbjudanden
7.01 %
Befintlig ränta
5.77 %
Ny ränta
2 158 kr/mån
Sänkt kostnad
Kvinna 52 år
155 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
9.28 %
Befintlig ränta
3.39 %
Ny ränta
2 169 kr/mån
Sänkt kostnad