Bästa billån

När det är dags att köpa ny bil behöver de flesta av oss ta ett lån som finansiering till köpet. Den nya bilen fungerar som en säkerhet för lånet, men eftersom värdet på en bil minskar konstant i takt med att kilometerna blir flera blir räntan högre än på till exempel ett bolån. För att få ett så billigt lån som möjligt går det att använda sig av några smarta tips.

Billån hos banken

Idag finns många olika lån anpassade till våra konsumtionsbehov, som bolån, båtlån och semesterlån. De flesta banker erbjuder även ett billån speciellt riktat till dig som ska köpa bil. En del lånar ut pengar till hela kostnaden av bilen, medan andra kräver en kontantinsats som gör att du får låna till exempel 80 procent av det totala bilpriset. Oftast finns det ett minsta belopp och ett högsta belopp du kan låna, till exempel mellan 20 000 kronor och upp till 350 000 kronor. Det går att låna både till nya och begagnade fordon men du behöver betala tillbaka inom ett visst antal år, innan bilen är för gammal och har tappat mycket av sitt värde.

Få billigare ränta

Naturligtvis vill man att räntan ska vara så låg som möjligt. För att se till att du får det mesta förmånliga erbjudandet ska du först och främst jämföra olika långivares erbjudanden och utgå ifrån den ungefärliga kostnaden på bilen som du är ute efter. Vissa ställen kan ge dig en billigare lånekostnad om du till exempel tecknar bilförsäkring hos dem, eller om du väljer att handla från en auktoriserad bilhandlare. Banken bestämmer även dina lånevillkor baserat på:

  • Vilket bilmärke du vill köpa och hur värdeminskningen vanligtvis ser ut på en sådan bil.
  • Din inkomst och möjlighet att betala tillbaka pengarna, genom en kreditprövning.
  • Hur stor del av köpet du behöver låna till.

Individuell, fast eller rörlig ränta

När du jämför billån kommer du upptäcka att vissa banker erbjuder en bestämd ränta som är lika för alla, medan andra har en väldigt varierande ränta som bestäms utifrån varje individuell kund. Precis som med andra lån kan uppläggningsavgifter och administrativa avgifter tillkomma. Kolla därför vad den effektiva räntan är eftersom den räknar in alla extra kostnader.

Är billån bättre än privatlån?

Tack vare att bilen fungerar som bankens säkerhet får du oftast en lägre ränta på billån än ett vanligt privatlån. Det gäller särskilt om du köper en skinande ny bil. Men att bilen är en säkerhet betyder också att du behöver betala tillbaka hela det resterande beloppet av din skuld om du skulle sälja den innan amorteringstiden är slut – tänk på det! Ifall du inte skulle ha råd med den kontantinsats som eventuellt krävs kan du ta ett privatlån för den. Ett privatlån kan vara ett bra alternativ till billån om det gäller ett äldre begagnat fordon som du inte vill helförsäkra eller blir för gammal innan lånet kan betalas tillbaka.

Spara pengar – utnyttja bolånet

Det viktigaste för att spara pengar på ditt lån till bilköpet är att jämföra olika låneinstitut och deras erbjudanden. Har du däremot ett bolån där din belåningsgrad ger utrymme för att lägga på ytterligare skuld tjänar du förmodligen på att utnyttja det. Räntan på bolån är betydligt lägre än både privatlån och billån tack vare att banken har hela bostadsvärdet som en säkerhet.

Önskat lån
Lånetid
Kostnad ca. 2 190 kr/mån
Syfte med lån
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år, belopp 225 000:-, rörlig ränta 5.95%, uppläggskostnad 0:-, aviavgift 0:-, ger en effektiv ränta på 6.12 %. Totalt belopp att återbetala 315 338:-. 144 avbetalningar. Räntekostnad 90 338:-. Individuell ränta varierar från 2.95 - 29.5% med effektiv ränta från 2.99 - 33.83%. Återbetalningstid 1-20 år.
Telefon
Om du vill veta mer om vad vi kan göra för dig och din ekonomi, skriv ditt telefonnummer här så ringer en av våra rådgivare upp dig.
Mail
Om du vill få information om räntekostnader, hur du kan förbättra din privatekonomi eller ta del av ekonominyheter - skriv din mailadress här
Ett urval av våra samarbetspartners
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med bara en kreditupplysning.
Ansök
Logga in
Logga in och se dina bud på sidan Min ansökan