Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Vad innebär kreditprövning?

För att en bank eller långivare ska kunna erbjuda dig ett lån så måste det ske en kreditprövning. En kreditprövning görs för att kreditgivaren vill kontrollera att du som söker lån eller krediter har en bra betalningsförmåga, med andra ord, har utrymme för att återbetala lånet enligt de villkor som finns.

Betalningsförmåga

Återbetalningsförmåga, även kallat betalningsförmåga, är precis som det låter förmågan att återbetala ett lån inom avtalad tid. Det finns två olika typer av betalningsförmåga: kortsiktig betalningsförmåga och långsiktig betalningsförmåga. Den kortsiktiga betalningsförmågan kan räknas fram på flera olika sätt, men det är vanligt att bankerna använder sig av en så kallad “Kvar Att Leva På - kalkyl” (KALP). En KALP räknar ut din rörliga inkomst och på så sätt vilka ekonomiska förutsättningar du har att betala tillbaka ditt lån.

Den långsiktiga betalningsförmågan syftar istället på förmågan att betala tillbaka ett lån under en längre tid och är särskilt viktig att kolla på vid till exempel krediter som ska amorteras under en längre löptid.

Du kan enkelt göra en KALP hemma för att räkna ut din rörliga inkomst och få ett hum om du har en hög (långsiktig) eller låg (kortsiktig) återbetalningsförmåga. 

Gör så här;

  1. Ta din nettoinkomst
  2. Om du har barn, dra av 4000 kr per barn (även bankerna räknar med att barn = kostnader)
  3. Dra av boendekostnad och andra fasta utgifter

Har du en större summa som slutresultat tyder det på en hög återbetalningsförmåga och har du en mindre summa pengar tyder det på en låg återbetalningsförmåga.

Hur sker en kreditprövning?

När kreditprövningen görs sammanställer man information från två källor för att långivaren eller banken sedan ska kunna avgöra om lånet bör beviljas eller inte.

Ena källan av information som sammanställs är den från låneansökan. I en låneansökan behöver du som söker lån eller krediter uppge information om din boendeform, ditt civilstånd, familjesituation, befintliga lån och krediter, inkomst med mera. Informationen du anger i ansökan ligger sedan till grund för kreditgivarens beslut om din betalningsförmåga.

Den andra källan är de uppgifter som framkommer genom en kreditupplysning. En kreditupplysning ligger till grund för din kreditvärdighet som är en annan viktig del i att bli beviljad ett lån. Kreditupplysningen innehåller information om din inkomst, om du har betalningsanmärkningar, eventuella fastighetsinnehav, huruvida du är borgensman med mera. 

Man skulle kunna säga att kreditvärdigheten är bankernas betyg på dig som kund. Missköter du din ekonomi och till exempel har betalningsanmärkningar så kommer det att bli mycket svårare att få lån. Samma gäller om du har många utspridda privatlån, krediter och/eller kreditkort. Då det ses som en högre risk för banken att låna ut pengar till dig.

I Sverige finns det flera företag som erbjuder kreditupplysningar men Upplysnings Centralen (UC) är det största.

Det finns ingen lag som specifikt nämner vilka faktorer en kreditgivare behöver ta hänsyn till vid en kreditprövning.

När och varför sker en kreditprövning?

En kreditprövning sker i samband med att du söker om ett lån eller krediter. Prövningen görs oavsett om det är ett privatlån eller bostadslån, då kreditgivaren såklart vill låna ut pengar till kunder som kan återbetala dessa.

Kreditprövningen sker för att säkerställa att kreditgivaren får tillbaka det dem lånat ut, men även att du som lånar har utrymme i din privatekonomi för att låna. Genom att säkerställa detta minskar även risken att du som lånar inte blir överskuldsatt eller hamnar i en svår ekonomisk situation, samtidigt som det då blir mer sannolikt att banken eller långivare inte går med förlust.

Lån utan kreditprövning

Alla långivare och banker är skyldiga att göra en kreditupplysning på dig när du ska låna pengar, men vissa använder sig av andra kreditupplysningsföretag än UC. 

Att låna pengar utan att göra en UC är inte detsamma som att ta ett lån utan kreditprövning (det går inte), utan då är det en annan aktör än just UC som gör kreditupplysningen, ofta är det Bisnode eller Creditsafe som istället gör kreditupplysningen.

Du kan läsa mer om det här

Uppdaterad: mars 7, 2023

Sofia Kappel har jobbat på Enklare sedan 2018 och är HR-ansvarig och Handläggningschef. Under sin långa karriär på Enklare har hon samlat på sig värdefulla kunskaper inom privatekonomi och använder dessa dagligen för att hjälpa våra kunder. Sofia delar med sig av sin kunskap genom att skriva innehåll på Enklares hemsida.

Få svar från upp till 37 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Kvinna 41 år
153 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
8.25 %
Befintlig ränta
4.08 %
Ny ränta
769 kr/mån
Sänkt kostnad
Man 52 år
430 000 kr
Lånebelopp
7 st
Erbjudanden
7.01 %
Befintlig ränta
5.77 %
Ny ränta
2 158 kr/mån
Sänkt kostnad
Kvinna 52 år
155 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
9.28 %
Befintlig ränta
3.39 %
Ny ränta
2 169 kr/mån
Sänkt kostnad

Behöver du hjälp över telefon?

Ansök online på några minuter. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Jag har en annan fråga