Lånejämförelse

Lån utan kreditupplysning

Vill du låna pengar utan att en kreditupplysning tas? Hos oss är det inte möjligt men genom att ta en UC jämför du över 30 långivare via oss.
  • 36 långivare
  • 1 UC
  • Kostnadsfritt
  • Ansök på två minuter
  • Endast en kreditupplysning hos UC
  • Jämför upp till 35 långivare
BlockTrustpilot Logotype Bankid Logotype

Lån utan kreditupplysning – fungerar det?

Det är en vanlig fråga bland låntagare. Att ta en kreditupplysning innebär att en bank eller en annan låneaktör vänder sig till ett kreditupplysningsföretag för att kontrollera om du har några skulder eller andra betalningsanmärkningar. Detta gör de för att kunna avgöra om du är en trovärdig låntagare eller inte. Många använder sig av UC i detta syfte, men det finns även andra kreditupplysningsföretag att vända sig till. Idag är det lag på detta, vilket innebär att ett lån utan kreditupplysning inte finns. Här får du lära dig mer om lån utan kreditupplysning.

Kan jag ta ett lån utan kreditupplysning?

Ett lån utan kreditupplysning finns alltså inte. Alla långivare är skyldiga att göra en kreditupplysning på dig när du ska låna pengar. Att hitta ett lån utan kreditupplysning är med andra ord inget du kan göra. Kom däremot ihåg att UC inte är samma sak som kreditupplysning, så om en bank inte nämner UC kommer de göra en kreditupplysning på dig via ett annat upplysningsföretag. Ett lån utan kreditupplysning är både osäkert och oseriöst, och alltså inget som du bör använda dig av även om du mot all förmodan skulle hitta en sådan aktör.

Lån utan kreditupplysning kontra låna pengar trots betalningsanmärkningar

Lån utan kreditupplysning och lån trots betalningsanmärkning är två olika saker. När en långivare har tagit en kreditupplysning på dig och har informationen om eventuella skulder och anmärkningar framför sig kan de avgöra om du ska få låna pengar eller inte hos dem. Även om lån utan kreditupplysning är omöjligt betyder det alltså inte nödvändigtvis att du inte får låna pengar om du har skulder – detta skiljer sig från långivare till långivare. Vissa mindre långivare erbjuder idag möjligheten att låna pengar hos dem trots att du har betalningsanmärkningar, men se till att läsa igenom villkoren hos långivaren i fråga innan du ansöker eftersom det inte är ett lån utan kreditupplysning. Det kan till exempel vara så att du får låna pengar om din eventuella anmärkning är äldre än ett specifikt antal år, eller om långivaren av annan anledning bedömer att du är en trovärdig låntagare.

Lån utan kreditupplysning – det här gör kreditupplysningsföretagen

Trots att du inte kan få ett lån utan kreditupplysning behöver du inte oroa dig. Långivare vill inte sätta dit dig, men däremot ha en stabil grund att stå på innan de eventuellt godkänner ett lån. Här kommer kreditupplysningsföretagen in. Deras främsta uppgift är att ge information till långivare som de kan grunda sitt beslut på. Här kan de se dina inkomster i förhållande till utgifter, din civila status, om fler upplysningar har gjorts på dig och givetvis om du har några anmärkningar eller skulder. Det kan vara bra att ha koll på olika kreditupplysningsföretag som finns, då det finns många fler än UC. Dock brukar de större bankerna använda sig av upplysningscentralen. Några exempel på kreditupplysningsföretag förutom UC är Creditsafe, Bisnode, Syna och Sergel Kredittjänster. Stöter du på några av dessa namn vet du alltså att det rör sig om kreditupplysningsföretag så det är dem det handlar om när folk talar om lån utan kreditupplysning.

När du ansöker om lån via oss gör vi alltid en kreditupplysning hos UC. Vi gör dock endast en och delar sedan med oss av resultatet till våra samarbetspartners, vilket är en fördel för dig. Ett flertal kreditupplysningar gjorda under kort tid ger nämligen potentiella långivare ett dåligt intryck av din ekonomi.