6 103
e-symbol e-symbol e-symbol

Låna pengar utan UC eller kreditupplysning

Vill du låna pengar utan UC? Hos oss är det inte möjligt att ta ett lån utan kreditupplysning, men genom att ta en UC jämför du upp till 39 långivare via oss.
  • Svar direkt
  • Gratis ansökan
  • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
Resurs Bank Ikano banken Coop Nordax Ica banken
kr
5 000 kr
600 000 kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 920 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Tryggt och Säkert
omdömen6 103
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn
Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Uppdaterat 2022-05-25.

Lån utan UC - vad är det?

Det är en vanlig fråga bland låntagare. Ett lån utan UC innebär att kreditupplysningen som tas på dig i samband med ditt lån kommer från ett annat kreditupplysningsföretag än UC. Att en kreditupplysning tas innebär att en bank eller en annan låneaktör vänder sig till ett kreditupplysningsföretag för att kontrollera om du har några skulder eller andra betalningsanmärkningar. Detta gör de för att kunna avgöra om du är en trovärdig låntagare eller inte. Många långivare använder sig av UC, men det finns även andra kreditupplysningsföretag att vända sig till. Idag är det lag på att ta en kreditupplysning i samband med ett lån, vilket innebär att ett lån utan kreditupplysning inte finns. Ett lån utan UC är därmed ett lån där en kreditupplysning tas från ett annat företag än UC. Här får du lära dig mer om lån utan UC.

Sveriges kreditupplysningsföretag

I Sverige finns det primärt tre populära kreditupplysningsföretag när det kommer till konsumentkrediter: • UC • Bisnode • Creditsafe

UC

Tidigare kallat Upplysningscentralen. UC används i praktiken alltid för privatlån och blancolån över 50 000 kr. UC är den dataleverantör som ger kreditgivare mest beslutsunderlag för att kunna göra en bra kreditprövning. Det beror bland annat på att de till skillnad från Bisnode och Creditsafe registerför låntagarens befintliga skulder och tar hänsyn till dessa i sin scoring. En nackdel som vissa kan uppleva är att UC väger in antalet gjorda kreditupplysningar via UC i sin kreditscore. Det innebär att ett alltför aktivt kreditbeteende kan ha negativ påverkan på ens kreditbetyg i UCs ögon. Av denna anledning väljer vissa att undvika att låna med UC.

Bisnode

Bisnode är den mest framstående aktören vad gäller kreditupplysningar relaterat till snabblån och SMSlån. UC och Bisnode delar inte information med varandra, därmed är Bisnode populärare för de som vill låna trots lite lägre kreditvärdighet. Att låna med Bisnode innebär att låneansökan kreditprövas utan UC. På så vis påverkas ens kreditvärdighet i UCs ögon inte av själva ansökan. Vissa Bisnode-lån rapporteras dock trots detta ändå till UCs skuldregister. Därmed har i många fall den beviljade Bisnode krediten direkt påverkan på ens kreditbetyg i övriga kreditgivares ögon.

Creditsafe

Creditsafe är ett alternativ till Bisnode för långivare och låntagare. Likt hos Bisnode får inte UC eller UC-anslutna långivare reda på att du ansökt om ett lån där en UC tas. Creditsafe lån är generellt sett snabblån och andra snabba krediter där räntan är väsentligt mycket högre än för ett privatlån. Ett exempel på detta är att den genomsnittliga räntan bland de 5 största långivarna som arbetar med Creditsafe i Sverige är 39,5 %. Alltså väsentligt mycket högre än klassiska UC lån – som ofta ligger runt 5 – 7 % nominell ränta.

Varför låna pengar utan UC?

När du tar ett lån kommer banken eller långivaren ta en kreditupplysning på dig. Kreditupplysningen visar för långivaren hur kapabel du är att betala tillbaka lånet, baserat på din ekonomiska historik. Flera kreditupplysningar under en kort tidsperiod kan påverka din kreditvärdighet negativt, och därmed minska ditt anseende hos långivarna och kan göra det svårare för dig att ta ett lån.

Det största kreditupplysningsföretaget i Sverige är Upplysningscentralen (UC). Om en bank nyttjar UC som kreditupplysningsföretag för sina låneerbjudanden kommer de få tillgång till din kreditupplysningshistorik från UC. UC används av allt från telekombolag, hyresvärdar och storbanker, och många är därför måna om att ha ett bra kreditbetyg hos UC.

Om det däremot tas en kreditupplysning från ett annat företag än UC, påverkas inte ditt kreditbetyg hos UC. Vilket gör att du kan ha större chans att ta ett lån där en kreditupplysning från UC tas i framtiden. Värt att poängtera är att kreditupplysningen endast är en av de faktorer som långivare tittar på när du ansöker om ett lån.

Kan jag låna pengar utan UC & kreditupplysning?

Flera långivare erbjuder lån utan UC. Kom däremot ihåg att UC inte är samma sak som kreditupplysning. Om en bank inte nämner UC kommer de ta en kreditupplysning på dig via ett annat upplysningsföretag. Ett lån utan kreditupplysning finns alltså inte. Alla långivare är skyldiga att göra en kreditupplysning på dig när du ska låna pengar. Att hitta ett lån utan kreditupplysning är med andra ord inget du kan göra.

Lån utan UC kontra lån med betalningsanmärkningar

Lån utan UC och ett lån trots betalningsanmärkning är två olika saker. När en långivare har tagit en kreditupplysning på dig och har informationen om eventuella skulder och anmärkningar kan de avgöra om du ska få låna pengar hos dom eller inte. Även om ett lån utan kreditupplysning är omöjligt, betyder det inte nödvändigtvis att du inte får låna pengar om du har skulder – detta skiljer sig från långivare till långivare. Vissa mindre långivare erbjuder idag möjligheten att låna pengar trots betalningsanmärkningar, men se till att läsa igenom villkoren hos långivaren i fråga innan du ansöker. Det kan till exempel vara så att du får låna pengar om din eventuella anmärkning är äldre än ett specifikt antal år, eller om långivaren av annan anledning bedömer att du är en trovärdig låntagare.

Finns det lån utan UC med betalningsanmärkningar?

Det finns långivare som ger lån utan UC i form av privatlån och samlingslån där du kan samla dyra lån och krediter till ett och samma lån, även om du har betalningsanmärkningar. Om du sitter i en svår ekonomisk situation bör du se över andra alternativ för att lösa dina skulder än med ett nytt lån. Att lösa gamla lån med nya lån är sällan en god idé, då det finns risk för att din ekonomiska situation istället förvärras.

Hur mycket kan jag låna utan UC?

Olika långivare har olika erbjudanden för hur mycket du får låna utan UC. Tidigare var lån utan UC förknippat med mindre lån och snabblån, men idag finns det långivare som erbjuder lån utan UC över 100 000 kr.

Finns det några nackdelar med lån utan UC?

Om du befinner dig i en situation med skulder, lån och krediter som du inte kan betala kan det sätta dig i en värre ekonomisk sits om du finansierar dessa genom ett nytt lån utan UC. Lån utan UC har vanligen högre ränta än andra lånetyper, så att lösa gamla lån med ett akut lån utan UC är inte optimalt. Då är det en bättre idé att ansöka om ett samlingslån där du samlar dina krediter för att få en lägre ränta. Om du har möjlighet är det även bra att påbörja ett sparande för att ha en buffert inför framtiden.

Då de allra flesta storbanker och långivare använder sig av UC som kreditupplysningsföretag, innebär det en något högre risk för långivaren med kunder som vill låna utan UC. Med den högre risken för långivaren, medföljer ofta även en högre ränta för lån utan UC jämfört med andra lånetyper. Lån utan UC är därför dyrare än andra former av lån.

Alternativ till lån utan UC

Känner du att ditt enda alternativ för att lösa skulder är genom att ta ett nytt lån utan UC? Det finns bättre lösningar än den metoden för att komma på banan igen med din privatekonomi. Att ta ett nytt lån utan UC för att lösa gamla lån och krediter är en snabb lösning, men inte en hållbar lösning. Se istället över din privatekonomi - se över dina utgifter, inkomster och sätt en budget som du håller dig till. Undersök även hur du kan minska dina utgifter. Kan du samla dina lån och på så sätt få en lägre månadskostnad och ränta? Börja åka med kollektivtrafiken istället för att ta bilen? Har du möjlighet att öka dina inkomster på något sätt? Om du exempelvis jobbar deltid kan du höra om du kan gå upp i timmar. Att kika där hemma och se om du har några saker att sälja kan också vara ett steg närmare ett skuldfritt liv.

Lån utan kreditupplysning – det här gör kreditupplysningsföretagen

Trots att du inte kan få ett lån utan en kreditupplysning behöver du inte oroa dig. Långivare vill inte sätta dit dig, men däremot ha en stabil grund att stå på innan de eventuellt godkänner ett lån. Här kommer kreditupplysningsföretagen in. Deras främsta uppgift är att ge information till långivare som de kan grunda sitt beslut på. Här kan de se dina inkomster i förhållande till utgifter, din civila status, om fler upplysningar har gjorts på dig och givetvis om du har några anmärkningar eller skulder. Det kan vara bra att ha koll på olika kreditupplysningsföretag som finns, då det finns många fler än UC. Dock brukar de större bankerna använda sig av upplysningscentralen. Några exempel på kreditupplysningsföretag förutom UC är Creditsafe, Bisnode, Syna och Sergel Kredittjänster. Stöter du på några av dessa namn vet du alltså att det rör sig om kreditupplysningsföretag så det är dem det handlar om när folk talar om lån utan UC.

När du ansöker om lån via oss gör vi alltid en kreditupplysning hos UC. Vi gör dock endast en och delar sedan med oss av resultatet till våra samarbetspartners, vilket är en fördel för dig. Ett flertal kreditupplysningar gjorda under kort tid ger nämligen potentiella långivare ett dåligt intryck av din ekonomi.

Mathias Grönlund
Mathias Grönlund
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner CoopSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-icon Man 46
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 41
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-icon Man 52
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 52
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.