När vi ansöker om lån till den nya bilen, bostadsrätten eller villan blir det ibland stopp. Kanske bedömer banken att du inte har tillräckligt hög årsinkomst. Det kan också vara en sådan diffus anledning som att banken anser att du har för många kreditupplysningar.
Ett problem för många ensamhushåll eller för den som ska köpa sin första insatslägenhet, kan vara att årsinkomsten bedöms vara för låg. Långivaren tittar på dina tillgångar och fasta inkomster för att avgöra om du är lämplig. Även hur höga levnadskostnader och utgifter som du har spelar roll i deras beslut ifall din återbetalningsförmåga är bra nog.
Många långivare är hårda när det gäller betalningsanmärkningar. De kan uppstå om du till exempel inte betalat en faktura i tid eller ligger efter med hyran. En sådan anmärkning ligger i regel kvar i tre år, vilket kan ställa till med problem även när det gäller att teckna olika abonnemang. Långivare som accepterar anmärkningar finns, men du får förmodligen betydligt sämre lånevillkor på grund av att de ser dig som en hög riskfaktor.
Bankerna bestämmer en gräns på hur stora lån ett hushåll får ta i förhållande till inkomsten. Skuldkvotstaket ligger ofta på runt 6 gånger hushållets årsinkomst före skatt. Om du är ensam låntagare och tjänar 24 000 kronor i månaden får du max ha lån på totalt 1,7 miljoner.
Ett knepigt moment kan vara när du vill jämföra många olika bankers lånelöften. Banken tar då en kreditupplysning på dig och det kan bli ganska många sådana om du är flitig på att kolla runt vilket alternativ som är bäst. Här kommer problemet. Ett stort antal kreditupplysningar är ett dåligt tecken i långivarens ögon. Om du har för många förfrågningar är det större risk att du blir nekad lån.
Om du behöver ett lån men blir nekad, troligen på grund av någon av orsakerna som vi nämnt, har du fortfarande chans att bli beviljad. Här är några saker som kan förvandla ett nej till ett ja:
Om din bank anser att du till exempel inte har tillräckligt hög fast inkomst för att låna till en bostadsrätt, så kan du hitta någon som kan gå i borgen för dig. Den personen ska ha tillräckligt bra ekonomi för att kunna betala tillbaka skulden och blir en slags fallskärm för banken. Borgensman blandas ofta ihop med borgenär, men borgenär betyder fordringsägare och är den som äger skulden, det vill säga banken. Även borgensmannen måste gå igenom en kreditprövning. Tänk på det här när det gäller att använda dig av metoden:
Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.