4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Vad innebär det att vara en borgensman?

Vi reder ut begreppet och vad det innebär att ansöka om lån med en borgensman.

Innehållsförteckning:

När behövs en borgensman?

När vi ansöker om lån till den nya bilen, bostadsrätten eller villan blir det ibland stopp. Kanske bedömer banken att du inte har tillräckligt hög årsinkomst. Det kan också vara en sådan diffus anledning som att banken anser att du har för många kreditupplysningar.

För låg inkomst

Ett problem för många ensamhushåll eller för den som ska köpa sin första insatslägenhet, kan vara att årsinkomsten bedöms vara för låg. Långivaren tittar på dina tillgångar och fasta inkomster för att avgöra om du är lämplig. Även hur höga levnadskostnader och utgifter som du har spelar roll i deras beslut ifall din återbetalningsförmåga är bra nog.

Betalningsanmärkningar

Många långivare är hårda när det gäller betalningsanmärkningar. De kan uppstå om du till exempel inte betalat en faktura i tid eller ligger efter med hyran. En sådan anmärkning ligger i regel kvar i tre år, vilket kan ställa till med problem även när det gäller att teckna olika abonnemang. Långivare som accepterar anmärkningar finns, men du får förmodligen betydligt sämre lånevillkor på grund av att de ser dig som en hög riskfaktor.

Skuldkvotstak – när du nått din gräns för lån

Bankerna bestämmer en gräns på hur stora lån ett hushåll får ta i förhållande till inkomsten. Skuldkvotstaket ligger ofta på runt 6 gånger hushållets årsinkomst före skatt. Om du är ensam låntagare och tjänar 24 000 kronor i månaden får du max ha lån på totalt 1,7 miljoner.

Kreditupplysningar

Ett knepigt moment kan vara när du vill jämföra många olika bankers lånelöften. Banken tar då en kreditupplysning på dig och det kan bli ganska många sådana om du är flitig på att kolla runt vilket alternativ som är bäst. Här kommer problemet. Ett stort antal kreditupplysningar är ett dåligt tecken i långivarens ögon. Om du har för många förfrågningar är det större risk att du blir nekad lån.

icon

Vad gör jag för att få lån?

Om du behöver ett lån men blir nekad, troligen på grund av någon av orsakerna som vi nämnt, har du fortfarande chans att bli beviljad. Här är några saker som kan förvandla ett nej till ett ja:
  1. Prata med en annan bank. Alla gör inte samma bedömningar. Att boka ett fysiskt möte kan vara en fördel framför att bara fylla i en digital ansökning.
  2. Hitta en medlåntagare. Om din inkomst är problemet, kan du be en familjemedlem eller partner med fast inkomst om hjälp. Du och personen blir båda betalningsansvariga.
  3. Ta hjälp av en borgensman.En borgensman skriver under på att den kan betala tillbaka skulden om du inte själv kan.

Så fungerar borgensman

Om din bank anser att du till exempel inte har tillräckligt hög fast inkomst för att låna till en bostadsrätt, så kan du hitta någon som kan gå i borgen för dig. Den personen ska ha tillräckligt bra ekonomi för att kunna betala tillbaka skulden och blir en slags fallskärm för banken. Borgensman blandas ofta ihop med borgenär, men borgenär betyder fordringsägare och är den som äger skulden, det vill säga banken. Även borgensmannen måste gå igenom en kreditprövning. Tänk på det här när det gäller att använda dig av metoden:

  • Personen som går i borgen för dig måste vara beredd att betala ifall du inte kan.
  • Din borgensman har regressrätt, vilket betyder att den kan kräva tillbaka pengarna som den betalat åt dig.
  • Det kan bli svårare att få lån om du själv går i borgen för någon annan.
  • Att gå i borgen för någon är ett stort ansvar, så se till att ni båda är överens och vet vad som gäller innan avtalet skrivs på.
Mathias Grönlund
Mathias Grönlund
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-iconMan46 år
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-iconKvinna41 år
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-iconMan52 år
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-iconKvinna52 år
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.