Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Vad innebär det att vara en borgensman?

Vi reder ut begreppet och vad det innebär att ansöka om lån med en borgensman.

När behövs en borgensman?

När vi ansöker om lån till den nya bilen, bostadsrätten eller villan blir det ibland stopp. Kanske bedömer banken att du inte har tillräckligt hög årsinkomst. Det kan också vara en sådan diffus anledning som att banken anser att du har för många kreditupplysningar.

För låg inkomst

Ett problem för många ensamhushåll eller för den som ska köpa sin första insatslägenhet, kan vara att årsinkomsten bedöms vara för låg. Långivaren tittar på dina tillgångar och fasta inkomster för att avgöra om du är lämplig. Även hur höga levnadskostnader och utgifter som du har spelar roll i deras beslut ifall din återbetalningsförmåga är bra nog.

Betalningsanmärkningar

Många långivare är hårda när det gäller betalningsanmärkningar. De kan uppstå om du till exempel inte betalat en faktura i tid eller ligger efter med hyran. En sådan anmärkning ligger i regel kvar i tre år, vilket kan ställa till med problem även när det gäller att teckna olika abonnemang. Långivare som accepterar anmärkningar finns, men du får förmodligen betydligt sämre lånevillkor på grund av att de ser dig som en hög riskfaktor.

Skuldkvotstak – när du nått din gräns för lån

Bankerna bestämmer en gräns på hur stora lån ett hushåll får ta i förhållande till inkomsten. Skuldkvotstaket ligger ofta på runt 6 gånger hushållets årsinkomst före skatt. Om du är ensam låntagare och tjänar 24 000 kronor i månaden får du max ha lån på totalt 1,7 miljoner.

Kreditupplysningar

Ett knepigt moment kan vara när du vill jämföra många olika bankers lånelöften. Banken tar då en kreditupplysning på dig och det kan bli ganska många sådana om du är flitig på att kolla runt vilket alternativ som är bäst. Här kommer problemet. Ett stort antal kreditupplysningar är ett dåligt tecken i långivarens ögon. Om du har för många förfrågningar är det större risk att du blir nekad lån.

icon

Vad gör jag för att få lån?

Om du behöver ett lån men blir nekad, troligen på grund av någon av orsakerna som vi nämnt, har du fortfarande chans att bli beviljad. Här är några saker som kan förvandla ett nej till ett ja:
  1. Prata med en annan bank. Alla gör inte samma bedömningar. Att boka ett fysiskt möte kan vara en fördel framför att bara fylla i en digital ansökning.
  2. Hitta en medlåntagare. Om din inkomst är problemet, kan du be en familjemedlem eller partner med fast inkomst om hjälp. Du och personen blir båda betalningsansvariga.
  3. Ta hjälp av en borgensman.En borgensman skriver under på att den kan betala tillbaka skulden om du inte själv kan.

Så fungerar borgensman

Om din bank anser att du till exempel inte har tillräckligt hög fast inkomst för att låna till en bostadsrätt, så kan du hitta någon som kan gå i borgen för dig. Den personen ska ha tillräckligt bra ekonomi för att kunna betala tillbaka skulden och blir en slags fallskärm för banken. Borgensman blandas ofta ihop med borgenär, men borgenär betyder fordringsägare och är den som äger skulden, det vill säga banken. Även borgensmannen måste gå igenom en kreditprövning. Tänk på det här när det gäller att använda dig av metoden:

  • Personen som går i borgen för dig måste vara beredd att betala ifall du inte kan.
  • Din borgensman har regressrätt, vilket betyder att den kan kräva tillbaka pengarna som den betalat åt dig.
  • Det kan bli svårare att få lån om du själv går i borgen för någon annan.
  • Att gå i borgen för någon är ett stort ansvar, så se till att ni båda är överens och vet vad som gäller innan avtalet skrivs på.
Uppdaterad: januari 12, 2023

Mathias arbetar som senior lånerådgivare på Enklare med över 7 års erfarenhet av låneförmedling, och innehar dessutom Finansinspektionens tillstånd som krävs för att bedriva försäkringsförmedling. Under sin fleråriga karriär inom låneförmedling har han skaffat sig en enorm kunskap om lånemarknaden i Sverige. Mathias är positionerad på Enklares huvudkontor i Stockholm.

Få svar från upp till 37 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Kvinna 41 år
153 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
8.25 %
Befintlig ränta
4.08 %
Ny ränta
769 kr/mån
Sänkt kostnad
Man 52 år
430 000 kr
Lånebelopp
7 st
Erbjudanden
7.01 %
Befintlig ränta
5.77 %
Ny ränta
2 158 kr/mån
Sänkt kostnad
Kvinna 52 år
155 000 kr
Lånebelopp
8 st
Erbjudanden
9.28 %
Befintlig ränta
3.39 %
Ny ränta
2 169 kr/mån
Sänkt kostnad

Behöver du hjälp över telefon?

Ansök online på några minuter. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Jag har en annan fråga