Lån utan inkomst

Här kan du läsa om vad som gäller om du inte har någon inkomst men vill ta ett lån. Hos Enklare kan du jämföra erbjudanden från upp till 37 olika långivare och banker. Läs vår guide innan du lånar pengar utan inkomst.
Svar direkt
Gratis ansökan
Hitta bästa villkoren hos 37 långivare
4.7
Utmärkt - Baserat på 7523 omdömen
Samtliga konsumenter som fått en kredit utbetald av Enklare erhåller efter utbetalning ett mejl i vilket de uppmanas att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen som samlas in på detta vis markeras som verifierade kunder på Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt på Trustpilot kan Enklare inte kontrollera att omdömet är från en kund som använt Enklares jämförelsetjänster. Vårt betyg på Trustpilot baseras på alla omdömen som lämnats om Enklare – oavsett om dessa kommer från verifierade kunder eller inte - och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.

Därför väljer en halv miljon kunder Enklare

1
Du jämför upp till 37 långivare
med endast en ansökan
Ansök om lån och låt oss jämföra långivare åt dig – vi hittar de bästa erbjudandena för dig från upp till 37 långivare.
2
Du får svar direkt efter
din ansökan
Logga in på vår portal efter att du ansökt för att se svaren från våra samarbetspartners.
3
Välj det lån som passar dig bäst
När du bestämt dig kan du signera lånet med BankID och få det utbetalt.

Kan man ta ett privatlån utan inkomst?

Ett lån utan inkomst innebär att låntagaren i fråga inte har någon fast inkomst varje månad. Det är svårare att låna pengar utan inkomst, men inte omöjligt. Alla kan då och då behöva låna pengar, men det finns en del att tänka på i samband med ditt lån, speciellt om du inte har någon fast inkomst. Du kan behöva jämföra lån från olika banker eller andra låneaktörer och fundera på vilket sorts lån du kan få när du ska låna pengar utan inkomst, samt hur mycket och hur länge. När du gör en låneansökan hos oss får du erbjudanden från de av våra samarbetspartners som lånar ut till personer utan inkomst. När du lånar pengar utan inkomst kommer lånen ofta med högre ränta och mindre fördelaktiga villkor. Det finns därför en del att tänka på innan du tar ett lån om du inte har någon inkomst. Här listar vi allt du behöver veta som låntagare, och vad som är bra att ha koll på innan du tar ett lån.

Vad innebär en fast inkomst?

En fast inkomst innebär att du får in pengar regelbundet varje månad. Detta genom exempelvis en anställning eller föräldrapenning. Vissa banker kräver en fast anställning av sina låntagare, då det är en säkerhet för banken att du som låntagare kommer kunna betala tillbaka ditt lån varje månad. Det bästa för både dig som låntagare och för banken är om du har en fast anställning. Det finns en del långivare som har undantag för en fast anställning, men där låntagare ändå kan bli erbjuden ett lån: 

  • Om du har ett sparkapital som kan täcka dina lånekostnader.
  • Du har en inkomst, men inkomsten är oregelbunden, exempelvis om du jobbar som frilansare.
  • Du har en fast inkomst trots att du inte har en fast anställning, exempelvis pension.

Hur avgör långivarna min inkomst?

När du ansöker om ett lån i Sverige tas det alltid en kreditupplysning på dig. Kreditbedömningen är individuell, och visar uppgifter om din inkomst, eventuella betalningsanmärkningar och aktiva krediter. Den visar även personuppgifter som namn, adress och fastighetsinnehav. Kreditupplysningen tas för att få en bild av din privatekonomi, och den ger en indikation till banken om det är säkert att låna ut pengar till dig eller inte. Kreditbedömningen tas både för långivarens skull och för din skull som låntagare, för att du inte ska hamna i en ohållbar ekonomisk situation där du inte kan betala de lån och skulder du har. Som låntagare bör du vara kreditvärdig, vilket innebär att du måste kunna betala tillbaka lånet inom avsatt tid. Därför tas en kreditupplysning på dig, för att långivaren ska kunna avgöra om du tros kunna göra det eller inte.

Om du har en låg eller ostadig inkomst får du ett lägre kreditbetyg, vilket kan innebära sämre lånevillkor och högre ränta. Det behöver dock inte innebära att din betalningsförmåga saknas helt och hållet, och du kan därför bli erbjuden ett lån trots att du har ett lägre kreditbetyg.

Hur tar man ett lån utan inkomst?

Att låna pengar utan inkomst är ingen omöjlighet, men svårare än om du har en fast löpande inkomst. Det här gäller såväl privatlån som smålån. Om du vill låna pengar utan inkomst genom ett privatlån kan du ta hjälp av en så kallad medsökande eller få någon att ställa upp som borgensman för dig. Det kan underlätta dina chanser att låna pengar utan fast inkomst. Om du ska ta ett smålån finns det ingen medsökande eller borgensman, men eftersom dessa summor inte är lika stora som hos ett blancolån kan du ändå ha möjligheten att låna pengar utan inkomst, beroende på vilken låneaktör du väljer. I det stora hela är det för det mesta enklare att låna pengar utan fast inkomst bland smålån, då dessa inte har lika höga krav som större privatlån.

I kreditupplysningen som tas på dig i samband med din låneansökan syns det om du har några aktuella betalningsanmärkningar eller skulder, och även hur din inkomst ser ut i förhållande till dina utgifter. Med bland annat dessa uppgifter om dig kan långivaren fatta ett beslut om hur kreditvärdig du är, det vill säga hur stor chansen uppskattas vara att du kan betala tillbaka det lån du har ansökt om i rätt tid, särskilt när du ska låna utan inkomst. Det här gör att det kan vara svårare att låna pengar utan inkomst, eftersom din kreditvärdighet sjunker med det. Sparade pengar kan öka din kreditvärdighet när du vill låna pengar utan inkomst, men det är framför allt de löpande inkomsterna, det vill säga lönen, som är centrala för kreditvärdighet. Nedan listar vi saker att ha i åtanke när står i begrepp att ta lån utan inkomst. 

Medlåntagare eller borgensman

En medsökande eller borgensman kan öka dina chanser till lån med bättre villkor om du inte har någon inkomst. En medsökande till ditt lån är en person som ansöker om lånet med dig, och ni står tillsammans som ansvariga för att lånet kommer betalas tillbaka. Den som är låntagare har det huvudsakliga ansvaret för att betala av lånet, men om personen i fråga skulle få betalningssvårigheter bär den som är medsökande ansvaret för att lånet betalas tillbaka. Att ha en medsökande på lånet blir därför en större säkerhet för banken, och om du inte har någon inkomst ökar dina chanser för att få ett låneerbjudande om du har en medsökande som har en fast inkomst. 

Ett annat alternativ är att ansöka om lånet tillsammans med en borgensman. En borgensman är en person som går i god för ditt lån, att du kommer betala tillbaka dina lånade pengar. Om du inte gör det kommer borgensmannen betala banken. En borgensman påminner om en medsökande, med skillnaden att borgensmannens ansvar först kommer om låntagaren inte betalar. 

Sparkapital

Om du har ett sparkapital du kan uppvisa för banken i samband med att du ansöker om lån kan du bli beviljad lånet, trots att du inte har någon inkomst. Det som är viktigt för banken i samband med din låneansökan är att säkerställa att du har tillräckligt med pengar för att kunna betala tillbaka lånet. Om du har sparat dina pengar i fonder eller aktier kan det eventuellt kännas mer värt för dig att ta ett lån för att finansiera den där nya mobilen eller reparationen på bilen, istället för att sälja av. I det fallet finns det därmed långivare som kan bevilja dig ett lån utan inkomst, då du kan uppvisa att du kan betala tillbaka lånet trots att du inte har någon inkomst. 

Inkomstkrav på årsbasis

Vissa långivare har krav på en månatlig inkomst, men så är inte fallet hos alla. Vissa långivare och banker ser till din årliga inkomst, och du kan därmed bli beviljad ett lån utan att du har en fast inkomst varje månad. Om du kan uppge att du har en stabil inkomst årligen, kan du därmed bli beviljad ett lån. För att hitta de långivare som är villiga att låna ut pengar till dig genom att se till din årliga inkomst är det viktigt att du jämför flera olika långivare och deras villkor. 

Låneförmedlare

Det kan vara svårt att hitta långivare som erbjuder lån utan inkomst, därför är det viktigt att du jämför flera olika långivare och banker. Detta gör du smidigast genom att vända dig till en låneförmedlare, som gör jämförelsen åt dig. Hos oss på Enklare kan du kostnadsfritt jämföra villkor och krav från upp till 37 olika långivare och banker. När du skickar in din ansökan gör vi automatiskt jämförelsen - så att du slipper. Du ser därefter tydligt vilka långivare som erbjuder dig lån och vilka krav de har.

Ansök om lån utan inkomst

Hos oss på Enklare kan du ansöka om att ta lån utan inkomst genom att skicka in en ansökan högst upp på sidan. Ansökan är helt gratis och inte bindande. Du kan därmed välja att inte gå vidare med låneprocessen om du inte ser något erbjudande du vill ta. När du skickar in din ansökan skickar vi vidare den till våra 37 samarbetspartners. När du därefter loggar in på Mina sidor hittar du erbjudanden från de långivare som är villiga att erbjuda dig ett lån. Det kan vara en del funderingar som kommer i samband med att man söker lån. Vill du ha rådgivning kring din privatekonomi och lån så finns våra kunniga rådgivare med dig hela vägen. Du kan nå de både via telefon och mail. 

Tänk på detta innan du ansöker om ett lån utan inkomst

Att låna pengar är något som många gör någon gång i sitt liv, men när det handlar om att låna pengar utan fast inkomst kan det vara bra att tänka till en extra gång innan du ansöker om lånet. Om du ska låna pengar utan fast inkomst bör du fundera på hur du ska betala tillbaka lånet. Att låna pengar är inte gratis, och att låna pengar utan inkomst kan vara riskfyllt. Nedan listar vi saker du bör ha i åtanke innan du tar ett lån utan inkomst. 

Sämre lånevillkor

Om du ansöker om ett lån utan inkomst bör du vara medveten om att du kan få sämre lånevillkor, jämfört med om du hade haft en inkomst. För att öka dina chanser till att få bättre villkor kan du, om du har möjlighet, ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande eller borgensman för att få bättre villkor på ditt lån. Du bör även alltid jämföra alternativ från flera långivare, för att hitta så bra villkor som möjligt.

Högre ränta

Att du inte har inkomst innebär att det är en större risk för banken att låna ut pengar till dig, än om du hade haft en inkomst. Inkomsten är en form av säkerhet för banken, som indikerar att du kommer kunna betala tillbaka dina lånade pengar. Lån utan inkomst brukar därför innebära en högre ränta på ditt lån.

Finansiera inte gamla skulder med nya lån

Det är aldrig en bra idé att finansiera befintliga skulder och krediter med nya lån. Om du inte har någon inkomst och behöver pengar snabbt kan det kännas som en bra lösning för stunden, men långsiktigt är det inte hållbart. Det finns en risk för att du hamnar i en ond spiral genom att ta ett nytt lån för att betala tillbaka gamla lånade pengar.

Uppdaterad: juni 14, 2022

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Vanliga frågor
och svar om lån utan inkomst

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy

Få svar från upp till 37 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member