4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Lån utan inkomst

Här kan du läsa om vad som gäller om du inte har någon inkomst men vill ta ett lån. Hos Enklare kan du jämföra erbjudanden från upp till 39 olika långivare och banker. Läs vår guide innan du lånar pengar utan inkomst.
  • Svar direkt
  • Gratis ansökan
  • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
SpednwiseResurs BankIkano bankenNordaxIca banken
Lånebelopp:
kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 434 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och integritetspolicy
4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.

Kan man ta ett privatlån utan inkomst?

Ett lån utan inkomst innebär att låntagaren i fråga inte har någon fast inkomst varje månad. Det är svårare att låna pengar utan inkomst, men inte omöjligt. Alla kan då och då behöva låna pengar, men det finns en del att tänka på i samband med ditt lån, speciellt om du inte har någon fast inkomst. Du kan behöva jämföra lån från olika banker eller andra låneaktörer och fundera på vilket sorts lån du kan få när du ska låna pengar utan inkomst, samt hur mycket och hur länge. När du gör en låneansökan hos oss får du erbjudanden från de av våra samarbetspartners som lånar ut till personer utan inkomst. När du lånar pengar utan inkomst kommer lånen ofta med högre ränta och mindre fördelaktiga villkor. Det finns därför en del att tänka på innan du tar ett lån om du inte har någon inkomst. Här listar vi allt du behöver veta som låntagare, och vad som är bra att ha koll på innan du tar ett lån.

Vad innebär en fast inkomst?

En fast inkomst innebär att du får in pengar regelbundet varje månad. Detta genom exempelvis en anställning eller föräldrapenning. Vissa banker kräver en fast anställning av sina låntagare, då det är en säkerhet för banken att du som låntagare kommer kunna betala tillbaka ditt lån varje månad. Det bästa för både dig som låntagare och för banken är om du har en fast anställning. Det finns en del långivare som har undantag för en fast anställning, men där låntagare ändå kan bli erbjuden ett lån: 

  • Om du har ett sparkapital som kan täcka dina lånekostnader.
  • Du har en inkomst, men inkomsten är oregelbunden, exempelvis om du jobbar som frilansare.
  • Du har en fast inkomst trots att du inte har en fast anställning, exempelvis pension.

Hur avgör långivarna min inkomst?

När du ansöker om ett lån i Sverige tas det alltid en kreditupplysning på dig. Kreditbedömningen är individuell, och visar uppgifter om din inkomst, eventuella betalningsanmärkningar och aktiva krediter. Den visar även personuppgifter som namn, adress och fastighetsinnehav. Kreditupplysningen tas för att få en bild av din privatekonomi, och den ger en indikation till banken om det är säkert att låna ut pengar till dig eller inte. Kreditbedömningen tas både för långivarens skull och för din skull som låntagare, för att du inte ska hamna i en ohållbar ekonomisk situation där du inte kan betala de lån och skulder du har. Som låntagare bör du vara kreditvärdig, vilket innebär att du måste kunna betala tillbaka lånet inom avsatt tid. Därför tas en kreditupplysning på dig, för att långivaren ska kunna avgöra om du tros kunna göra det eller inte.

Om du har en låg eller ostadig inkomst får du ett lägre kreditbetyg, vilket kan innebära sämre lånevillkor och högre ränta. Det behöver dock inte innebära att din betalningsförmåga saknas helt och hållet, och du kan därför bli erbjuden ett lån trots att du har ett lägre kreditbetyg.

Hur tar man ett lån utan inkomst?

Att låna pengar utan inkomst är ingen omöjlighet, men svårare än om du har en fast löpande inkomst. Det här gäller såväl privatlån som smålån. Om du vill låna pengar utan inkomst genom ett privatlån kan du ta hjälp av en så kallad medsökande eller få någon att ställa upp som borgensman för dig. Det kan underlätta dina chanser att låna pengar utan fast inkomst. Om du ska ta ett smålån finns det ingen medsökande eller borgensman, men eftersom dessa summor inte är lika stora som hos ett blancolån kan du ändå ha möjligheten att låna pengar utan inkomst, beroende på vilken låneaktör du väljer. I det stora hela är det för det mesta enklare att låna pengar utan fast inkomst bland smålån, då dessa inte har lika höga krav som större privatlån.

I kreditupplysningen som tas på dig i samband med din låneansökan syns det om du har några aktuella betalningsanmärkningar eller skulder, och även hur din inkomst ser ut i förhållande till dina utgifter. Med bland annat dessa uppgifter om dig kan långivaren fatta ett beslut om hur kreditvärdig du är, det vill säga hur stor chansen uppskattas vara att du kan betala tillbaka det lån du har ansökt om i rätt tid, särskilt när du ska låna utan inkomst. Det här gör att det kan vara svårare att låna pengar utan inkomst, eftersom din kreditvärdighet sjunker med det. Sparade pengar kan öka din kreditvärdighet när du vill låna pengar utan inkomst, men det är framför allt de löpande inkomsterna, det vill säga lönen, som är centrala för kreditvärdighet. Nedan listar vi saker att ha i åtanke när står i begrepp att ta lån utan inkomst. 

Medlåntagare eller borgensman

En medsökande eller borgensman kan öka dina chanser till lån med bättre villkor om du inte har någon inkomst. En medsökande till ditt lån är en person som ansöker om lånet med dig, och ni står tillsammans som ansvariga för att lånet kommer betalas tillbaka. Den som är låntagare har det huvudsakliga ansvaret för att betala av lånet, men om personen i fråga skulle få betalningssvårigheter bär den som är medsökande ansvaret för att lånet betalas tillbaka. Att ha en medsökande på lånet blir därför en större säkerhet för banken, och om du inte har någon inkomst ökar dina chanser för att få ett låneerbjudande om du har en medsökande som har en fast inkomst. 

Ett annat alternativ är att ansöka om lånet tillsammans med en borgensman. En borgensman är en person som går i god för ditt lån, att du kommer betala tillbaka dina lånade pengar. Om du inte gör det kommer borgensmannen betala banken. En borgensman påminner om en medsökande, med skillnaden att borgensmannens ansvar först kommer om låntagaren inte betalar. 

Sparkapital

Om du har ett sparkapital du kan uppvisa för banken i samband med att du ansöker om lån kan du bli beviljad lånet, trots att du inte har någon inkomst. Det som är viktigt för banken i samband med din låneansökan är att säkerställa att du har tillräckligt med pengar för att kunna betala tillbaka lånet. Om du har sparat dina pengar i fonder eller aktier kan det eventuellt kännas mer värt för dig att ta ett lån för att finansiera den där nya mobilen eller reparationen på bilen, istället för att sälja av. I det fallet finns det därmed långivare som kan bevilja dig ett lån utan inkomst, då du kan uppvisa att du kan betala tillbaka lånet trots att du inte har någon inkomst. 

Inkomstkrav på årsbasis

Vissa långivare har krav på en månatlig inkomst, men så är inte fallet hos alla. Vissa långivare och banker ser till din årliga inkomst, och du kan därmed bli beviljad ett lån utan att du har en fast inkomst varje månad. Om du kan uppge att du har en stabil inkomst årligen, kan du därmed bli beviljad ett lån. För att hitta de långivare som är villiga att låna ut pengar till dig genom att se till din årliga inkomst är det viktigt att du jämför flera olika långivare och deras villkor. 

Låneförmedlare

Det kan vara svårt att hitta långivare som erbjuder lån utan inkomst, därför är det viktigt att du jämför flera olika långivare och banker. Detta gör du smidigast genom att vända dig till en låneförmedlare, som gör jämförelsen åt dig. Hos oss på Enklare kan du kostnadsfritt jämföra villkor och krav från upp till 39 olika långivare och banker. När du skickar in din ansökan gör vi automatiskt jämförelsen - så att du slipper. Du ser därefter tydligt vilka långivare som erbjuder dig lån och vilka krav de har.

Ansök om lån utan inkomst

Hos oss på Enklare kan du ansöka om att ta lån utan inkomst genom att skicka in en ansökan högst upp på sidan. Ansökan är helt gratis och inte bindande. Du kan därmed välja att inte gå vidare med låneprocessen om du inte ser något erbjudande du vill ta. När du skickar in din ansökan skickar vi vidare den till våra 39 samarbetspartners. När du därefter loggar in på Mina sidor hittar du erbjudanden från de långivare som är villiga att erbjuda dig ett lån. Det kan vara en del funderingar som kommer i samband med att man söker lån. Vill du ha rådgivning kring din privatekonomi och lån så finns våra kunniga rådgivare med dig hela vägen. Du kan nå de både via telefon och mail. 

Tänk på detta innan du ansöker om ett lån utan inkomst

Att låna pengar är något som många gör någon gång i sitt liv, men när det handlar om att låna pengar utan fast inkomst kan det vara bra att tänka till en extra gång innan du ansöker om lånet. Om du ska låna pengar utan fast inkomst bör du fundera på hur du ska betala tillbaka lånet. Att låna pengar är inte gratis, och att låna pengar utan inkomst kan vara riskfyllt. Nedan listar vi saker du bör ha i åtanke innan du tar ett lån utan inkomst. 

Sämre lånevillkor

Om du ansöker om ett lån utan inkomst bör du vara medveten om att du kan få sämre lånevillkor, jämfört med om du hade haft en inkomst. För att öka dina chanser till att få bättre villkor kan du, om du har möjlighet, ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande eller borgensman för att få bättre villkor på ditt lån. Du bör även alltid jämföra alternativ från flera långivare, för att hitta så bra villkor som möjligt.

Högre ränta

Att du inte har inkomst innebär att det är en större risk för banken att låna ut pengar till dig, än om du hade haft en inkomst. Inkomsten är en form av säkerhet för banken, som indikerar att du kommer kunna betala tillbaka dina lånade pengar. Lån utan inkomst brukar därför innebära en högre ränta på ditt lån.

Finansiera inte gamla skulder med nya lån

Det är aldrig en bra idé att finansiera befintliga skulder och krediter med nya lån. Om du inte har någon inkomst och behöver pengar snabbt kan det kännas som en bra lösning för stunden, men långsiktigt är det inte hållbart. Det finns en risk för att du hamnar i en ond spiral genom att ta ett nytt lån för att betala tillbaka gamla lånade pengar.

Vanessa Wilson
Vanessa Wilson
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Vanliga frågor
och svar om lån utan inkomst

Hur gör jag för att låna pengar utan inkomst?
Om du vill låna pengar utan inkomst kan du använda vår låneförmedlingstjänst på samma sätt som alla andra kan göra. Du gör din ansökan på vår hemsida, och fyller i de uppgifter som efterfrågas. Vi kommer skicka din ansökan vidare till våra samarbetspartners och de återkommer till dig om de kan erbjuda dig ett lån. Som grund för ansökan är både de uppgifter du uppger och den kreditupplysning som vi tar.
Kan jag låna pengar utan inkomst?
Det är inte omöjligt att låna pengar utan inkomst, men det kan vara svårare. Du kan behöva betala en högre ränta än om du hade haft en fast tjänst. Det är på grund av att långivarna behöver någon form av säkerhet när de lånar ut pengar till dig. När du använder dig av oss på Enklare för att se om du kan få ett lån förbinder du dig inte till något. Du måste inte tacka ja till ett lån.
Går det att låna pengar utan inkomst och med betalningsanmärkning?
Att du inte har en fast inkomst kan göra det svårare att låna pengar. Om du dessutom har en betalningsanmärkning kan det vara ännu svårare. Vill du låna pengar utan inkomst och med en betalningsanmärkning kan du alltid lämna in en ansökan, vissa långivare har regelverk som kan tillåta det. Vi rekommenderar ändå att du gör allt du kan för att höja ditt kreditbetyg innan du ansöker så att du får en bra ränta.
Vilken ränta får jag om jag ska låna pengar utan inkomst?
Alla banker har olika exempelräntor. De flesta använder sig sedan av individuell räntesättning. Det innebär att du kommer bli erbjuden en ränta som är personlig utifrån din ekonomiska situation. Eftersom du ska låna pengar utan inkomst är det därför klokt att använda en låneförmedlare som oss på Enklare. Genom att ansöka via oss ökar du dina chanser till ett positivt beslut eftersom du får svar av flera långivare på samma ansökan.
Vad händer om jag lånar pengar utan inkomst och inte kan betala tillbaka lånet?
När du tecknar ett lån går du också med på de krav på amorteringar och avbetalningar som långivaren ställer på dig. Du ska inte låna pengar utan inkomst om det är så att du är osäker på om du kommer kunna betala tillbaka lånet. Det kommer enbart försvåra för dig i det långa loppet. Gör därför en noggrann uträkning över dina kostnader innan du bestämmer dig för att låna pengar utan inkomst. Dröjsmålsränta och förseningsavgifter brukar vara höga, så titta på dem innan du tackar ja till ett lån.
Vad ska jag tänka på om jag behöver låna utan inkomst?
Som alltid när det gäller att låna pengar behöver du säkerställa att du faktiskt har råd med lånet. Ett lån är inte gratis och speciellt när du funderar på att låna pengar utan inkomst är det viktigt att du är helt säker på att du kommer klara av det ekonomiskt. Något annat du behöver titta noga på är de räntesatser du får. Titta på den effektiva räntan eftersom den procentsatsen innehåller alla kostnader som är förknippade med lånet.
Var kan man låna pengar utan inkomst?
Det finns flera olika banker och långivare som erbjuder lån utan inkomst. När du ansöker om ett lån via oss på Enklare ser du tydligt vilka krav de olika långivarna har, och vilka som erbjuder dig ett lån trots att du inte har någon fast inkomst.
Är lån utan inkomst ett lån utan säkerhet?
Ja, lånen vi på Enklare förmedlar är privatlån, med andra ord lån utan säkerhet. Du behöver därför inte uppge vad du ska använda dina lånade pengar till i samband med din ansökan, utan kan fritt finansiera vad du vill med dina lånade pengar.
Hur mycket kan jag låna utan inkomst?
Olika långivare erbjuder olika typer av lånebelopp. Om du inte har någon fast inkomst bör du dock inte ta så pass stora lån att du inte kommer kunna betala tillbaka det. Hos Enklare kan du ansöka om ett lån mellan 5000 kr upp till 600 000 kr.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-iconMan46 år
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-iconKvinna41 år
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-iconMan52 år
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-iconKvinna52 år
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.