Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Vad är ett UC-score?

En dator som visar en persons UC-score

Ett UC-score är ett värde mellan 1-999 från Upplysningscentralen (UC) som visar din kreditvärdighet. Kreditvärdighet visar din förmåga att kunna betala tillbaka en kredit. Ju högre kreditvärdighet som visas i ditt UC-score, desto bättre förutsättningar har du för att bli beviljad ett lån och få bra villkor på lånet. UC är ett av de ledande kreditupplysningsföretagen i Sverige. När du ansöker om ett lån via Enklare tas det alltid en kreditupplysning på dig från UC. 

Ett UC-score är baserat på en riskprognos som UC gör. Riskprognosen mäter hur stor risken är för att personen i fråga ska få en betalningsanmärkning inom kommande 12 månader, och ger på så sätt en bild över hur stabil din ekonomi är. UC riskprognos räknas ut genom en omvänd skala i procent, där det är eftersträvansvärt att ha en så låg risk som möjligt. 

Skala för UC-score - Vad är ett bra UC-score?

UC-score mäts på en skala mellan 1-999. Ju högre ditt UC-score är, desto bättre. Skalan är indelad i 5 olika nivåer, från att klassas som ett svagt UC-score till att klassas som utmärkt. Om du har 559 eller högre anses ditt kreditbetyg vara bra (högre än 635 mycket bra och högre än 745 utmärkt). 

IntervallBetyg
745-999Utmärkt
635 - 744Mycket bra
559 - 634Bra
455 - 558Mindre bra
1 - 454Svag

Så tar du reda på ditt UC-score

Ditt UC-score kan du se via Upplysningscentralens tjänst Kreditkollen eller deras tjänst Min Upplysning. Med Kreditkollen kan du för en kostnad på 49kr/månaden se ditt kreditbetyg och hur din kreditvärdighet utvecklas över tid. Med tjänsten Min Upplysning kan du för 29 kr se alla dina lån, betalningsanmärkningar, uppgifter om din inkomst samt tidigare upplysningar hos UC.

För att se ditt UC-score behöver du använda någon av UC:s tjänster, men det finns även andra kostnadsfria alternativ för att se din kreditvärdighet och information som ligger till grund för betyget. 

Kreditbedömning från andra kreditupplysningsföretag

För att kostnadsfritt se hur din kreditvärdighet ser ut kan du vända dig till kreditupplysningsföretag som Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode), Creditsafe eller Safenode. Via andra aktörer än UC får du inte reda på ditt UC-score, men du kan se hur din kreditvärdighet ser ut med kreditupplysningsföretagens egna typ av kreditscore. 

Vad påverkar mitt UC Score?

Vilket UC-score du har påverkas av flera faktorer; din inkomst, befintliga lån, betalningsanmärkningar, livssituation och boendeform. Även antalet tagna UC kan påverka din kreditvärdighet, då det kan vittna om obalans i din ekonomi. 

Vilket UC-score du har påverkar i sig dina förutsättningar till att ta lån. Om ditt UC-score är högt indikerar det på att du har en stabil ekonomi och låg risk för att få betalningsanmärkningar. Om du istället har ett lågt UC-score är det mer riskfyllt för banken att låna ut pengar till dig, då det är en större osäkerhet om du har en ekonomi som klarar av att betala tillbaka ett lån inom utsatt tid eller inte. Ditt UC-score påverkar därför hur stort lån du kan ta och dina villkor som du får på lånet.

7 tips för att förbättra ditt UC-score

Vill du förbättra ditt UC-score? Det finns flera saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet. Det övergripande som kan förbättra ditt UC-score är genom att styra upp och ha kontroll över din ekonomi. Om kreditupplysningsföretagen ser att du har en stabil och bra ekonomi kommer du få ett högre kreditbetyg. För att få en bättre privatekonomi och höja ditt UC-score bör du se över följande: 

Hur ser ditt UC-score ut idag? Ta reda på dina förutsättningar

För att få en tydlig bild över hur ditt kreditbetyg ser ut och på så sätt veta vad du kan förbättra, bör du börja med att ta en UC på dig själv. Detta kan du göra via UC:s tjänst Kreditkollen eller Min upplysning. På så sätt ser du hur högt ditt UC-score är idag, och får en tydligare bild över vad du kan förbättra.

Säg upp krediter och abonnemang du inte använder

Det är inte ovanligt att man har abonnemang eller tjänster som har en månatlig kostnad som man inte använder. Kolla vilka abonnemang du har och säg upp de du inte behöver. Om du har ett kreditkort eller andra outnyttjade krediter bör du även säga upp dessa. Så kallade öppna krediter, som exempelvis kreditkort, har nämligen en påverkan på ditt UC-score även om de inte nyttjas.

Samla befintliga lån till ett samlingslån

Har du flera smålån? En god idé för att höja ditt UC-score är att samla alla dina befintliga lån till ett samlingslån. Ditt kreditbetyg påverkas både av den totala lånesumman du har och antalet lån. Här kan du läsa mer om att samla lån och hur det kan sänka din månadskostnad och förbättra ditt UC-score. 

Undvik betalningsanmärkningar - betala dina fakturor i tid

Betalningsanmärkningar är en av faktorerna som har störst påverkan på ditt UC-score. Håll därför koll på dina fakturor och betala dem i tid. Om du har svårt att betala en faktura kan du höra av dig till företaget och höra om de kan skjuta på betalningen eller om ni kan hitta en annan lösning. 

Se över din inkomst - kan du öka din lön?

Din deklarerade inkomst har en påverkan på ditt UC-score och din kreditvärdighet. Om du har en högre inkomst, har du större möjligheter till att få ett större lån, och du har också bättre chanser att betala av ditt lån inom utsatt tid om du har mer pengar. Att löneförhandla eller byta jobb är två vägar att gå för att höja din inkomst. Det kan däremot vara svårt, och det finns andra saker du kan göra som är enklare att påverka för att höja ditt UC-score. 

Undvik köp på avbetalning

Om du har möjlighet att betala ditt köp direkt med ett betal- eller kreditkort är det att föredra, framför delbetalning eller köp på faktura. Genom att betala ditt köp direkt undviker du att en eventuell kreditupplysning tas, vilket är bra för ditt UC-score. 

Fast anställning

En säker inkomst varje månad indikerar på en stabil ekonomi, vilket kan förbättra din kreditvärdighet. En fast anställning kan därmed ge dig ett högre UC-score, än om du har en prov- eller deltidsanställning. 

Här kan du läsa mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet.

Uppdaterad: november 14, 2023

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor och svar om UC-score:

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy