Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Svårt att få lån? Vi kan hjälpa dig när det känns omöjligt att få lån

En tjej som har ansök om lån men har det svårt att få lån

Det finns flera anledningar till varför det kan vara svårt att bli beviljad ett lån. Betalningsanmärkningar, låg inkomst, skulder och dåligt kreditbetyg är några anledningar till varför du kan ha svårt att få lån. Även om det känns omöjligt att bli beviljad ett lån finns det alternativ. Viktigt att ha i åtanke är däremot att aldrig låna pengar som du inte har råd att betala tillbaka. Om anledningen till att du inte kan få ett nytt lån är att du är skuldsatt, bör du se över andra alternativ och styra upp din ekonomi innan du tar ett nytt lån.

Varför har man svårt att få lån?

Anledningen till varför man kan ha svårt att få lån kan bero på flera faktorer. Här är några av de vanligaste orsakerna till varför det kan vara svårt att få ett lån:

Dålig kreditvärdighet: Om man har en låg kreditvärdighet på grund av tidigare betalningsproblem eller för mycket skulder kan det vara svårt att få ett lån. Långivare ser en högre risk i att låna ut pengar till någon med dålig kreditvärdighet.

Låg inkomst: Om man har en låg eller osäker inkomst kan det vara svårt att få ett lån då en stabil inkomst varje månad visar på att din ekonomi klarar av att betala tillbaka lånet. 

Ingen fast anställning: Om man inte har en fast anställning kan det vara svårt att få ett lån. En fast anställning och inkomst varje månad visar att du har förutsättningarna att betala tillbaka dina lånade pengar. 

För många befintliga lån: Om man redan har för många lån kan det vara svårt att få ett till. Många befintliga lån kan vara en belastning på din ekonomi, och gör det svårare att ta nya lån. Banker och långivare vill se att man kan hantera sina befintliga lån innan de lånar ut mer pengar. 

Lånebeloppet: Om man ansöker om ett högt lånebelopp kan det vara svårt att få det beviljat. Långivare vill se att man har möjlighet att betala tillbaka lånet och om beloppet är för högt kan det öka risken för att man inte kan göra det.

Skuld hos Kronofogden: Om du har skuld hos Kronofogden är det svårt att ta ett nytt lån. Om skulden har gått vidare till Kronofogden visar det att du inte har skött din ekonomi historiskt, och du kommer därför inte bli beviljad ett nytt lån.

Många betalningsanmärkningar: Flera långivare kan bevilja lån trots betalningsanmärkningar, men om du har för många kan det vara svårare att få ett lån. Även om flera långivare kan ge dig ett lån trots att du har en betalningsanmärkning, blir det svårare att få ett lån ju fler anmärkningar du har. 

Du uppfyller inte långivarens grundkrav: Alla långivare har X antal grundkrav som du behöver uppfylla för att kunna låna pengar via dem. För att kunna låna pengar via Enklare, behöver du uppfylla följande villkor: 

 

Vilket kreditbetyg får din ekonomi?

När du ansöker om ett lån tittar långivare och banker på hur ditt kreditbetyg ser ut. Kreditbetyget används som en bedömning av din återbetalningsförmåga, som långivare tittar på för att säkerställa att du kommer kunna betala tillbaka dina lånade pengar.

Kreditbetyget baseras på en analys av betalningshistorik, skuldsättning, ålder på krediterna, tillgänglig kredit och andra faktorer som kan påverka förmågan att betala tillbaka lån. Ju högre kreditbetyg desto lägre anses risken vara, och desto mer förmånliga villkor kan man förvänta sig som låntagare. Här kan du läsa mer om kreditbetyg och hur du kan förbättra ditt UC-score.

Här kan du även läsa om hur du kan förbättra din kreditvärdighet.

Känns det omöjligt att få lån? Tänk efter innan du lånar om du har svårt att få lån

Om du inte blir beviljad ett nytt lån för att du har befintliga skulder, många betalningsanmärkningar och sitter i en tuff ekonomisk situation, bör du tänka efter innan du tar ett nytt lån. Det kan kännas som en lösning i stunden att ta ett nytt lån för att finansiera dina gamla, men det är inte en hållbar lösning. Här är tre viktiga saker att ha i åtanke innan du lånar pengar: 

Se över och få ett grepp om din ekonomi

Om du sitter i en tuff ekonomisk situation och funderar på att ta ett nytt lån, är det viktigt att du har stenkoll på ditt ekonomiska nuläge. Hur stora skulder har du? Hur lång tid kommer det ta att betala tillbaka lånen med nuvarande amorteringstakt och löptid? Sammanställ all information om din ekonomi och räkna på hur den hade påverkats av ett till lån. Det viktigaste innan man lånar några pengar är att säkerställa att man kommer kunna betala tillbaka lånet. 

Låna inte pengar i onödan - undvik konsumtionslån

Det är viktigt att bara låna pengar till det du verkligen behöver. Detta gäller oavsett om du har en ansträngd ekonomi eller inte. Alla lån kommer med ränta och tillhörande avgifter.

Undvik risken att få fler betalningsanmärkningar

Om du tar ett nytt lån trots att du har en ansträngd ekonomi finns risken att den blir ännu mer ansträngd. Det kan leda till att du hamnar i en djupare skuldsättning än innan, och i värsta fall hos Kronofogden. 

Tips för när du har svårt att få lån

Vänd dig till en låneförmedlare om du har betalningsanmärkningar

Om du vänder dig till en låneförmedlare som Enklare när du ansöker om ett lån, skickas din ansökan automatiskt vidare till alla de långivare vi samarbetar med, med endast en UC. Det innebär att det inte tas onödigt många kreditupplysningar på dig i samband med din låneansökan. Om du redan har svårt att få lån bör du inte riskera din kreditvärdighet i onödan.

Ansök om lånet med en medsökande - öka dina chanser att bli beviljad

När du ansöker om ett lån tillsammans med en medsökande kan du förbättra dina chanser att bli beviljad ett lån. När ni är två som står som betalningsansvariga på lånet är det en större säkerhet för banken att låna ut pengar till er, då ni är två personer med två inkomster som ansvarar för att pengarna betalas tillbaka. Om du har svårt att få lån är det därför bra att se över dina alternativ till att ansöka om lånet tillsammans med en medsökande för att öka dina chanser att bli beviljad. 

Samla lån

Har du flera mindre lån och krediter? Då kan en god idé vara att samla dessa till ett gemensamt samlingslån. Mindre lån kommer ofta med högre ränta, och genom att samla dessa till ett och samma lån kan du förbättra dina villkor och få en lägre ränta. På så sätt kan du sänka din månadskostnad och bli skuldfri snabbare.

Uppdaterad: maj 8, 2023

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy