Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Handpenningslån - låna till handpenning

Radhus som kräver handpenning vid köp

Ska du skriva kontrakt för din nya bostad men saknar pengar till handpenningen? Då kan du ansöka om ett tillfälligt handpenningslån eller privatlån. Få koll på vad som gäller. 

Vad är handpenning?

Vid köp av en bostad är handpenningen den summa du betalar i samband med kontraktsskrivningen. Vanligtvis utgör handpenningen 10 % av köpeskillingen för bostaden och fungerar som en säkerhet för säljaren att du kommer att fullfölja köpet. Om en mäklare sköter affären betalar du handpenningen till mäklaren. Handpenning är alltså inte samma sak som kontantinsats vilket många förväxlar. Mer om det kan du läsa längre ned i artikeln. 

Hur fungerar lån till handpenning?

Ett handpenningslån är ett tillfälligt lån utan säkerhet som du kan ansöka om vid köp av hus eller bostadsrätt. Handpenningslånet ligger vanligtvis på 10% av den totala köpesumman. 

Vanligtvis ansöker du om ett handpenningslån hos samma bank som du har ditt bolån. Om du tror att du kommer behöva ett handpenningslån, bör du undersöka om din bank erbjuder detta i samband med att du ansöker om själva bolånet. Ett handpenningslån är en tillfällig kredit som återbetalas när du tillträder din nya bostad. Normalt betalas lånet tillbaka antingen på tillträdesdagen eller 6 månader efter att lånet blivit beviljat.

Det är vanligt att ha stora delar av sitt sparande bundet i sin nuvarande bostad, vilket kan innebära att man inte kan få loss pengarna förrän bostaden är såld. Skulle pengarna från försäljningen dröja eller att du har svårt att få tillgång till dina besparingar i tid, kan du ansöka om ett handpenningslån eller ett privatlån utan säkerhet.

Låna till handpenning med blancolån

Ibland behöver man låna pengar för att uppfylla en dröm eller för att möta livets krav, exempelvis lån till handpenning. Det finns många olika anledningar till varför man kan behöva ta ett lån, men gemensamt för alla låntagare är att man vill hitta det billigaste lånet med de bästa villkoren utan att processen ska vara alltför krånglig. Vi på Enklare kan tillgodose det behovet genom en enkel och smidig ansökan.

Jämför lån till handpenning

Att veta vilken bank som är bäst är i princip omöjligt. Alla människor har olika behov och alla banker har olika inriktningar och erbjudanden. Därför är det väldigt viktigt att jämföra olika banker och långivare innan du bestämmer dig för vilken du väljer. Med endast en kreditupplysning kan vi jämföra 37 olika långivare som erbjuder blancolån utan säkerhet. På så sätt kan du hitta den långivare med lägst ränta och bäst villkor för just dina behov. 

Undvik fler kreditupplysningar

En stor fördel med Enklares jämförelsetjänst är att vi trots låneförslag från 37 olika banker bara kommer göra en enda kreditupplysning på dig. Går du till varje enskild bank och ansöker om lån kommer varje bank att ta en varsin kreditupplysning. Att ha för många kreditupplysningar på sig påverkar din kreditvärdighet negativt. Låg kreditvärdighet gör att banken tar en större risk när de lånar ut pengar till dig vilket leder till högre räntor. 

Ansök om lån till handpenning

Vi på Enklare strävar efter att ansökningsprocessen ska vara så smidig och snabb som möjligt. För att starta behöver du ett BankID, fyll sedan i ansökningsformuläret. Där får du välja hur mycket du vill låna, hur lång återbetalningsperiod du vill ha, om du ansöker tillsammans med en medsökande och om du vill samla dina befintliga lån. Efter bara 2 minuter kan du enkelt jämföra lån från 37 olika långivare med en enda kreditupplysning från UC. Vi erbjuder lån upp till 600 000 kr och när du har hittat en långivare som passar dig kan du signera låneavtalet med BankID och snabbt få dina pengar utbetalda. 

Räkneexempel

Räkneexempel för hur blancolån till handpenning funkar:

LånebeloppLöptidEffektiv räntaTotalkostnad
100 000 kr12 år6,74%144 422 kr

I detta exempel utgår vi från att du behöver låna 100 000 kr till din handpenning. Med en effektiv ränta på 6,74% så skulle din totalkostnad för lånet landa på 144 422 kr givet att du betalar av det under lånets löptid.

Skillnaden mellan kontantinsats och handpenning

Kontantinsats och handpenning är inte samma sak. Låt oss reda ut vad som skiljer dessa två begrepp mot varandra. 

Handpenning

Vid köp av en ny bostad behöver du betala en handpenning. Handpenningen är en förskottsbetalning av den totala köpesumman, vilket försäkrar säljaren om att du som köpare kommer att fullfölja köpet.

Handpenningen motsvarar oftast 10 % av det slutgiltiga försäljningspriset. Handpenningen betalas vanligtvis till mäklaren några dagar efter att du har undertecknat köpekontraktet för din nya bostad. Mäklaren fryser handpenningen tills du fått tillgång till bostaden, då den slutliga delen av köpet har genomförts. Det är vid tillträdet som de återstående 90 % av bostadspriset ska betalas och nycklarna blir dina. 

Kontantinsats

Kontantinsatsen ligger på 15% av bostadens totala pris och är det belopp som inte är en del av bolånet. Kontantinsatsen ska helst betalas med egna pengar som du sparat ihop, eller med hjälp av vinsten från en tidigare försäljning. Har du inte pengar till kontantinsatsen så kan du ansöka om ett privatlån utan säkerhet.

Uppdaterad: maj 17, 2023

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Vanliga frågor och svar om handpenningslån: