4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst

Billiga lån - Låna pengar billigt med låg ränta

Vi hjälper dig att ansöka om ett billigt lån upp till 600 000 kr. Ansök själv på 2 minuter genom att fylla i formuläret. Det är helt gratis och din ansökan är ej bindande. Du får svar direkt från våra långivare!
 • Svar direkt
 • Gratis ansökan
 • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
SpednwiseResurs BankIkano bankenNordaxIca banken
Lånebelopp:
kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 434 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och integritetspolicy
4.7 av 5 baserat på 7196 omdömen
Genomsnittligt kundbetyg för vår jämförelsetjänst
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.
icon

3 tips för att få så billigt lån som möjligt

Vi alla har olika förutsättningar för att få så billiga lån som möjligt. Här är några konkreta tips som hjälper dig på vägen ifall du har bestämt dig för att låna pengar:
 1. Jämför lån. Alla banker och långivare erbjuder individuella villkor. Detta betyder att en viss bank eller långivare kan erbjuda en viss person ett billigt lån med bra villkor, medan någon annan inte får ett lika billigt förslag. Med vår tjänst kan du jämföra flera lån samtidigt genom en ansökan och sedan logga in för att jämföra dina beviljade låneförslag.
 2. Ansök med en medsökande. När du ansöker om ett privatlån via oss så får du möjligheten att addera en medsökande i din låneansökan. En medsökande ger banker och långivare extra trygghet och resulterar ofta i att dina låneerbjudanden har bättre villkor.
 3. Samla ihop dina lån och krediter. En viktig faktor som påverkar villkoren när du jämför lån är hur många och hur pass stora lån du har i dagsläget. En person med för många lån och krediter anses ha en osund ekonomisk situation. Genom att slå ihop lån och krediter kan du få ner antalet lån som banker och långivare använder i sin utvärdering innan de väljer att erbjuda dig ett lån.

Vad innebär billiga lån?

Till att börja med behöver vi definiera vad ett billigt lån innebär. Billiga lån behöver inte alltid innebära de lånen som har lägst nominell eller effektiv ränta. Det här kan göra det lite krångligt att veta vad billiga lån ens är. Billiga lån kan beskrivas som ett lån vars totala kostnader över tid är låga. Det främsta tipset för att komma åt billiga lån är att läsa på noggrant innan du lånar pengarna. Här måste alltså alla potentiella avgifter räknas in, samt om du väljer att till exempel använda dig av rörlig eller fast ränta. Rörlig ränta har historiskt sett varit billigare men blir det en långvarig ränteökning kan det bli dyrt i längden. Däremot om du väljer en fast ränta och marknadsräntan sjunker då är din månadskostnad dyr i jämförelse.

Letar du efter billiga lån?

Är du i behov av att ansöka om ett lån och letar efter billiga lån? Att ta lån är vanligtvis ingenting man gör till vardags och det kan därför vara svårt att veta vilken bank du ska vända dig till för att hitta billiga lån med bra villkor, vilken sorts lån som är bäst och hur mycket du behöver låna. Det är viktigt att komma ihåg att inga lån är gratis, men att det däremot finns aktörer som har billiga lån jämförelsevis – det gäller bara att hitta rätt i lånedjungeln! Vi hjälper dig med detta, genom att förse dig med olika låneförslag samt information om vad du bör hålla koll på när de kommer till lån. Här nedan följer lite information och tips som kan vara bra att ha i åtanke i jakten på billiga lån.

icon

Fördelar med att jämföra billiga lån:

För oss är det en självklarhet att jämföra flera banker och långivare för att hitta det billigaste lånet. Detta gör du enkelt genom att använda vår tjänst och på så sätt jämför du upp till 39 långivare.
 • Jämför upp till 39 långivare för att hitta det billigaste alternativet
 • Endast en kreditupplysning via UC
 • Från att du skickat in din ansökan tar det bara några minuter att få svar
 • Det är helt gratis och du binder inte upp dig till något

Faktorer som avgör hur billigt lån du får

Det finns idag mängder av långivare som erbjuder mängder av olika typer av lån. Vilka villkor och hur billigt lån du kommer att erbjudas beror på flera olika faktorer som exempelvis lånesumman, vad du behöver låna till, hur snabbt du behöver pengarna och hur din kreditvärdighet ser ut. För att öka dina möjligheter för att låna billigt finns det en del faktorer du kan påverka: 

Tips - så ökar du dina möjligheter för att låna billigt

Det finns en del faktorer du kan påverka för att öka dina möjligheter för att få ett billigt lån: 

 • Du ska ha en årsinkomst på minst 200 000 kr
 • Inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden
 • Du ska vara minst 18 år och skriven i Sverige
 • Du ansöker om lånet med en medsökande
 • Du har inte gjort någon kreditupplysning senaste 30 dagarna

Det billigaste lånet får du om du söker lån till fast egendom eftersom banken då har en god säkerhet i form av en pant i bostaden. Billigaste lånet är därför alltid ett lån till en bostad men vill du hitta det billigaste lånet till annat än till en bostad är ändå banklån rätt väg att gå. Vill du exempelvis köpa en bil är ofta ett privatlån (också kallat blancolån) att föredra framför den finansiering bilhandlaren kan erbjuda. Samma sak gäller om du till exempel ska köpa möbler, för att hitta det billigaste lånet bör du jämföra den ränta banken kan erbjuda dig med den ränta möbelhandlaren kan ge. Det är dock inte troligt att du alltid hittar det billigaste lånet hos din bank. Storbankerna har inte alltid de bästa villkoren, du hittar oftast betydligt bättre villkor hos en nischbank. En nischbank är mindre banker som generellt har mer flexibilitet.

Sänk dina månadskostnader med ett billigare lån

Det finns inget enklare sätt att hitta billiga lån än genom att jämföra alternativ från olika långivare. Men vad ska du jämföra? Räntan givetvis eftersom den är en stor kostnad, men även övriga avgifter såsom uppläggningsavgifter, aviavgifter m.m. Vad många missar är att jämföra själva bankernas eller låneinstitutens upplägg. Många erbjuder idag billiga lån och bättre villkor om du samlar lån och har konton hos dem. Har du dessutom varit stamkund ett tag går det vanligtvis lättare att förhandla dig till bättre villkor. Många väljer att lägga lånet på längre avbetalning men det är inte alltid billigare. Du betalar en lägre kostnad varje månad men däremot blir slutsumman oftast högre. När du jämför billiga lån så tänk även på att ta med kontokredit. Där betalar du bara för vad du har använt. Tar du istället något av de billiga lån du hittar betalar du ränta på hela beloppet.

Läs alltid igenom de olika aktörernas lånevillkor vad gäller till exempel säkerhet eller inte säkerhet, nominell och effektiv ränta, eventuella penning- eller kontantinsatser och andra avgifter som påverkar lånet. Ett till synes billigt lån kan bli mycket dyrare än vad du tänkte dig om du inte redan från början är noggrann.

Hitta billiga lån med låg ränta

Oavsett vad du ska låna till eller hur mycket du ska låna så bör du alltid försöka få det billigaste lånet. Banker och låneinstitut är vinstdrivande företag som vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Det innebär att de erbjudanden du får från dem ger dem så stor vinstmarginal som möjligt. Just därför är inget lånerbjudande du får skrivet i sten – det finns förhandlingsutrymme och olika kreditinstituts vinstmarginaler ser olika ut. Det gör att du kan se stora skillnader mellan olika erbjudanden när du jämför dem för att hitta det billigaste lånet. För att slippa betala för mycket gäller det alltså att välja rätt lån.

Det billigaste lånet är det lån som har lägst totalkostnader. Det bästa sättet att hitta det billigaste lånet är att använda dig av våra tjänster som låneförmedlare. Våra tjänster är kostnadsfria. Det enda du behöver göra är att fylla i dina personliga uppgifter samt återbetalningstid och lånebelopp. Sedan görs givetvis en kreditupplysning som tillsammans med din ansökan skickas till olika låneinstitut och banker. Istället för att ett flertal kreditupplysningar görs så blir det i detta fall bara en. Detta gör att din kreditvärdighet inte försämras på något vis och det kan resultera i bättre och förmånligare lånevillkor. Samtidigt får du möjligheten att i lugn och ro jämföra olika erbjudanden och själv bestämma vilket som passar dig bäst. Vi finns förstås till hands för att svara på frågor och bistå dig med den hjälp du kan behöva – och vi sköter dessutom kontakten med bankerna.

Kan jag hitta ett billigt lån utan UC?

Det korta svaret är ja. En UC (Upplysningscentralen) är en kreditupplysning från företaget UC, som långivaren använder som underlag när de bedömer dina förutsättningar för att kunna betala tillbaka lånet. Det tas alltid en kreditupplysning på dig när du ska ta ett lån, men den behöver nödvändigtvis inte tas från UC. Kreditupplysningen kan lika gärna tas från ett annat företag som Bisnode eller Creditsafe.

Långivare som använder UC som kreditupplysningsföretag kan också se din historik över tagna kreditupplysningar på dig från UC. Ju fler kreditupplysningar som tagit från UC, desto lägre kan din kreditvärdighet bli när du ansöker om ett nytt lån. Därför är det bra om du inte har så många tagna UC, då högre kreditvärdighet ökar dina möjligheter för ett billigare lån.

Att tänka på innan du lånar pengar

Billigt lån eller inte - ett lån är alltid ett lån. Innan du tecknar ett lån bör du alltid säkerställa att du har medel att betala tillbaka lånet utan att hamna i en svår ekonomisk situation. Räkna alltid på totalkostnaden på lånet när du ser över dina förutsättningar för att betala av lånet. Tänk även igenom anledningen till att du vill ta lånet från första början - behöver du ta ett lån eller kan du finansiera det du vill lägga pengarna på på något annat sätt? Även om du hittar ett förhållandevis billigt lån med bra förutsättningar bör du alltid tänka igenom det noga innan du väljer att skriva på något.  

icon

Faktorer som påverkar hur billigt lån du kan få

Här nedan hittar du viktiga faktorer som påverkar hur billigt lån du kan bli beviljad:
 1. Din årsinkomst
 2. Din anställningsform
 3. Ditt civilstånd
 4. Hur många barn under 18 år som du är underhållningsskyldig för
 5. Din ålder
 6. Hur många kreditupplysningar du gjort senaste året
 7. Antal befintliga lån som du har
 8. Hur stora dina befintliga lån är

Så ansöker du om ett lån med enklare:

 1. Fyll i dina uppgifter i ansökan högst upp på sidan om hur mycket du vill låna, under hur lång lånetid, om du vill samla befintliga lån samt din email och telefonnummer.
 2. Skicka in din ansökan. Vi jämför därefter upp till 39 olika långivare och tar endast en UC på dig.
 3. Inom en dag får du återkoppling på din låneansökan. När du loggar in på Mina sidor ser du förslagen från olika långivare.
 4. Jämför i lugn och ro de olika förslagen du fått och välj det lån som är billigast med bäst villkor. 
 5. Vill du ha rådgivning kring lån och privatekonomi kan du alltid vända dig till någon av våra personliga rådgivare.
Vanessa Wilson
Vanessa Wilson
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Vanliga frågor
och svar om billiga lån

Kan man hitta billiga lån trots att man har en betalningsanmärkning?
Ja, det är fullt möjligt att bli beviljad billiga lån trots betalningsanmärkningar. Men det är lite svårare än om du inte har några anmärkningar överhuvudtaget. De påverkar nämligen kreditbetyget som i sin tur ligger till grund för hur bra lån du kan få. De flesta långivare fäster vikt vid eventuella betalningsanmärkningar. Om du bara har en betalningsanmärkning och den är mer än ett år gammal ökar chansen att få ett bra lån.
Vad är mest avgörande för om man kan få billiga lån eller inte?
Först och främst måste du jämföra lån och hitta en långivare som kan erbjuda just dig förmånliga villkor. I de flesta fall sätts räntan individuellt utifrån ditt kreditbetyg. För att kunna få billiga lån behöver du vara kreditvärdig. Det är du om du har en hög inkomst i relation till lånets storlek och är fri från betalningsanmärkningar.
Ska man välja billiga lån med säkerhet eller blancolån?
Det beror på vad du ska ha lånet till. Om det du lånar till kan fungera som säkerhet för lånet får du lägre ränta. Så är det med bolån och billån, som är billiga lån. Det är dock inte så mycket annat än bostäder, båtar och bilar som du kan låna till på det sättet. Om du istället vill kunna låna till vad du vill är det ett blancolån som du ska satsa på. Alltså ett lån som är utan säkerhet.
Går det att få billiga lån utan kreditupplysning?
Att man kan låna pengar utan att det görs en kreditupplysning är en vanlig missuppfattning. Det är olagligt att låna ut pengarna utan att först ha kontrollerat låntagarens ekonomiska status. När du jämför lån här på Enklare görs det dock bara en kreditupplysning fastän du får flera låneerbjudanden. Det är en stor fördel så att du slipper få många kreditupplysningar registrerade hos UC.
Vad ska man tänka på när man jämför billiga lån?
Se till att du verkligen får fram information om lånens totala kostnad. Det är oftast intressantast att se hur hög effektiv ränta lån har eftersom det inkluderar både månadsränta och lånets eventuella avgifter. Lån kan också ha andra villkor som gör dem mer eller mindre attraktiva. Det kan handla om hur lång återbetalningstid du kan få och om det finns möjlighet till räntefria månader. För vissa är det också viktigt vad som händer om man missar en återbetalning.
Vad är bäst, billiga lån eller en kontokredit?
En kontokredit är att rekommendera om du ofta behöver låna mindre belopp. Då måste du inte skicka in en ny ansökan varje gång. Du har alltid tillgång till pengar så länge du inte överskrider ditt kredittak. Att ansöka om billiga lån på traditionellt sätt är bättre om du endast sällan har behov av att låna pengar. Att ha en kredit innebär för vissa att de köper saker genom att utnyttja krediten bara för att de kan. Men att alltid ha en ekonomisk buffert är också fördelaktigt.
Ska man välja billiga lån med låg ränta eller låga avgifter?
Det spelar egentligen ingen roll om du väljer billiga lån med låg ränta eller om du ansöker om lån utan avgifter. Det finns lån som är helt räntefria och där långivaren har höga avgifter som sin intäktsmodell. Räntefria lån kan vara bra eftersom de ger god ekonomisk överblick. Lån med låg ränta är bra så länge avgifterna för till exempel uppläggning och avisering inte är så höga att de blir dyrare totalt sett.
Vad är billig ränta?
Vad som räknas som en billig ränta är individuellt för dig som låntagare, baserat på din ekonomiska situation och dina förutsättningar för att betala tillbaka lånet. Beroende på vad du tar för typ av lån skiljer sig även räntan, så en ränta som ses som billig för ett lån är inte densamma för alla lånetyper.
Kan jag lösa mitt lån i förtid?
Du kan absolut lösa ditt lån i förtid. Om lånet inte är bundet till en specifik ränta kan du lösa lånet utan någon tillkommande kostnad.
Hur snabbt kan jag få mitt lån?
Detta beror lite på vilken långivare du väljer att ta ditt lån från. Vanligtvis brukar det ta 1-3 dagar, men det kan också betalas ut snabbare.
Får jag ett billigare lån om jag jämför?
Genom att jämföra lån och se vilka alternativ det finns på marknaden ser du vilken långivare som ger dig bäst villkor med lägst ränta. På så vis ser du vilket lån som är billigast, därför bör du alltid jämföra flera alternativ innan du väljer vilken lån du ska ta - eller ta hjälp av en låneförmedlare som enklare som jämför åt dig!

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner SpendwiseSammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-iconMan46 år
Lånebelopp:534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad:529 kr/mån
Kvinna-iconKvinna41 år
Lånebelopp:153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad:769 kr/mån
Man-iconMan52 år
Lånebelopp:430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad:2 158 kr/mån
Kvinna-iconKvinna52 år
Lånebelopp:155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad:2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.