6 597

Renoveringslån - Låna till renovering

Har du planer på att renovera? Fyll i en ansökan för ett renoveringslån på 2 minuter och jämför upp till 39 långivare. Det är helt gratis att ansöka och du får svar samma dag!
  • Svar direkt
  • Gratis ansökan
  • Hitta bästa villkoren hos 39 långivare
* Ett urval av våra långivare
Resurs Bank Ikano banken Coop Nordax Ica banken
kr
5 000 kr
600 000 kr
Lånetid
plus sign
år
plus sign
Ungefärlig kostnad
2 920 kr/månad
Vill du samla befintliga lån?
Error ikon
Du måste välja syfte med lån för att gå vidare
Tryggt och Säkert
omdömen6 597
Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn
Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Uppdaterat 2022-05-25.

Låna pengar till renovering

Ett renoveringslån är ett typ av privatlån som du kan ta för att finansiera renovering av din bostad. Att vara villaägare eller ägare av en bostadsrätt kan kännas tungt när det börjar bli dags för renovering, och att ta lån för renovering hör inte till ovanligheten. Oavsett om det är badrummet som behöver nya tätskikt eller köket som har sett bättre dagar är det klokt att lägga några minuter på att fundera över hur du kan finansiera renoveringen innan du väljer att ta ett lån. Om du inte har möjlighet att ta pengarna ur egen ficka kan ett renoveringslån vara ett bra alternativ för att bekosta din renovering.

Olika sätt att finansiera din renovering

Det finns många olika sätt du kan finansiera din renovering på. Om det är mindre summor det handlar om som att måla om eller köpa nya tapeter är det fördelaktigt om du har möjlighet att spara ihop pengarna istället för att ta ett lån. Om det handlar om större åtgärder som att renovera kök eller badrum kan ett renoveringslån krävas. Nedan listar vi fyra olika sätt du kan finansiera renoveringen på! 

Höja bolån för renovering

Ett sätt att finansiera din renovering på är att utöka ditt bolån. Det blir ett slags renoveringslån med säkerhet, där bostaden står i säkerhet för lånet. Att höja bolån för renovering är ofta ett förmånligt sätt att finansiera renoveringen på, då det utökade beloppet får samma villkor som ditt ursprungliga bolån. Efter att amorteringskravet infördes 2016 kan du dock behöva amortera ett större belopp än vad du gjort tidigare när du utökar bolånet. Det är därför viktigt att du håller koll på villkoren om du höjer ditt bolån, och säkerställer att din ekonomi klarar av en ökad månadskostnad. 

Renoveringslån utan säkerhet

Ett renoveringslån utan säkerhet är som ett vanligt privatlån, där du kan låna pengarna och använda de till precis vad du vill. Ett privatlån för renovering är ett bra alternativ om du exempelvis inte har möjlighet att höja bolånet eller har möjlighet att spara ihop pengarna till de ingrepp du vill göra i hemmet. 

Finansiera renoveringen med ett kreditlån

Om du ska göra mindre förändringar i ditt hem som inte är så dyra att det krävs ett större lån, men där du ändå behöver lite extra kapital för att kunna betala din renovering kan ett kreditlån vara ett alternativ. Ett kreditlån agerar som en extra buffert på ditt konto, där du endast betalar ränta på det belopp av krediten som du använder. På så sätt kan det vara fördelaktigt att ta ett kreditlån om du ska göra små ändringar i ditt hem. 

Spara pengar till renoveringen

Beroende på vilken typ av renovering du ska göra kan det vara ett alternativ att sätta upp en sparplan för kostnaderna för din renovering istället för att ta ett lån. Om du är i akut behov av att renovera badrummet eller åtgärda en fuktskada i köket kan ett lån eventuellt krävas. Om behovet snarare handlar om att måla om taket eller byta skåpsluckor i köket kan det vara värt att sätta upp en sparplan istället för att ta ett lån för renoveringen. 

icon

Tips för att få ett renoveringslån med låg ränta:

Det finns alltid några knep som är bra att ha med sig när en ansöker om ett renoveringslån. Vi har sammanfattat några av dessa här nedan för att hjälpa dig att öka dina chanser till bättre villkor.
  1. Gör en grundlig kalkyl innan du påbörjar renoveringen så att du verkligen bara lånar det belopp som faktiskt behövs. På så sätt slipper du ta ett till lån på ett kanske mindre belopp om kostnaderna skulle överstiga det belopp du redan tagit i lån.
  2. Ansök tillsammans med en medsökande och ge långivarna extra trygghet. När två personer står på lånet så brukar det ofta leda till att långivarna erbjuder bättre villkor.
  3. Ska det införskaffas vitvaror i samma veva? Om tanken är att dessa ska köpas på avbetalning så kommer en kreditupplysning att göras på dig och det i sin tur kan påverka din låneansökan om du köper vitvarorna först. Det är rekommenderat att inte ha gjort en kreditupplysning 30 dagar innan en ansöker om lån.
  4. Om du har ett lån med säkerhet där du har utrymme att höja beloppet så kan det vara ett bra alternativ då räntorna ofta är lägre på denna lånetyp.

Välj rätt renoveringslån för dig

Innan du tar ett lån för din renovering bör du veta vad du ska använda lånet till. Det kan låta självklart, men det är inte alltid man vet på förhand vad kostnaden för renoveringen kommer att landa på. Det är också bra om du planerar din renovering och de ingrepp du vill göra noggrant, för att få en tydlig bild av vad kostnaden kommer ligga på. Vilka delar av renoveringen kan du göra själv? Vilka delar behöver du hjälp med? Vilka material vill du ha? Om du ska göra större ingrepp i din bostad och behöver hjälp från en firma bör du ta in offerter från olika aktörer som du kan jämföra, för att sedan se över dina lånealternativ när du vet exakt belopp. 

Jämför flera renoveringslån innan du bestämmer dig

För att hitta lånet med lägst ränta bör du jämföra alternativ från flera långivare och banker innan du bestämmer dig för vilket lån du ska ta. Vi på Enklare jämför upp till 39 olika långivare åt dig, så du både sparar tid och pengar. Genom att jämföra alternativ kan du spara in mycket pengar i och med bättre villkor, istället för att ta första bästa alternativet som du hittar. Genom att vända dig till en låneförmedlare sätter du även press på långivarna, då de konkurrerar om att få dig som kund. På så vis pressas räntorna ner och låntagare får bättre villkor när de ansöker om lån.

Så ansöker du om ett renoveringslån

Du skickar enkelt in din ansökan om renoveringslån högst upp på sidan. Där fyller du i önskat lånebelopp och lånetid samt om du vill lösa eller samla några befintliga lån. Du fyller även i din e-postadress och ditt mobilnummer. När du skickat in din ansökan hittar du låneförslag från våra långivare när du loggar in på Mina sidor. Sedan kan du i lugn och ro gå igenom låneförslagen och välja det förslag som du vill ta. Om du inte ser något låneförslag du vill ta behöver du inte gå vidare med låneprocessen. Ansökan är helt gratis och inte bindande. Om du vill ha rådgivning kring din privatekonomi och att låna i samband med renovering finns våra kunniga rådgivare med dig hela vägen. 

Att tänka på innan du ansöker om lån till renovering

Ett lån är alltid ett lån, det är pengar du kommer behöva betala tillbaka. Innan du tar ett lån bör du därför alltid titta på lånevillkoren och lägga upp en återbetalningsplan för att säkerställa att du har möjlighet att betala tillbaka lånet inom utsatt tid utan att hamna i en ohållbar ekonomisk sits.

David Ekelin
David Ekelin
Verfierad Ikon Verifierad skribent

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor
och svar om renoveringslån

Hur snabbt sker utbetalningen av mitt lån?
Beroende på vilken långivare du väljer att ta ditt renoveringslån från skiljer det sig när det kommer till utbetalningen. Vanligen tar det 1-2 dagar, men det kan också gå snabbare.
Vad får jag för ränta på mitt renoveringslån?
Räntan sätts individuellt och beror på hur stort belopp du vill låna, under hur lång löptid, samt hur din kreditvärdighet ser ut i förhållande till ditt önskade lånebelopp.
Hur hittar jag det bästa renoveringslånet?
Ju fler lån du jämför, desto bättre. Det bästa sättet att hitta rätt renoveringslån för dig är helt enkelt att se över dina lånealternativ från olika aktörer och banker och jämföra dem mot varandra. Detta hjälper vi dig med!
Kan man låna till renovering och höja värdet på bostaden?
Ja, många väljer att låna till renovering inför en försäljning. På så sätt kan de fixa någon detalj som kan avskräcka potentiella köpare. Det går även att använda ett renoveringslån till att skapa ett kök eller ett badrum med hög “wow-faktor”. Du kan också få en ny värdering av din bostad efter en renovering. Det kan göra att du får bättre villkor på ditt bolån. Den största fördelen med att låna till renovering är förstås att du som bor i bostaden ska få det som du vill ha det.
Vilka projekt ska man satsa på om man lånar till renovering?
Det är helt upp till dig. Tänk i termer av hur du skapar störst värde i förhållande till vad det kostar. Vissa renoveringsprojekt måste man genomföra för att förebygga problem i framtiden. Om du bor i en hyresrätt måste du ha tillstånd för att få renovera. I både bostadsrätter och hyresrätter behöver man ha koll på planerade renoveringar som gäller alla i fastigheten så att man inte renoverar två gånger.
Hur mycket kan man låna till renovering?
Du kan låna så mycket du behöver så länge långivaren anser att din kreditvärdighet är tillräckligt hög för det belopp du vill låna. Nya badrum eller ett nytt kök kan kosta flera hundra tusen kronor, och det är inte omöjligt att få ett lån till renovering i den storleksordningen. Har du en medsökande kan du låna ett större belopp. Samma sak gäller om du lånar till renovering genom att höja ditt bolån. Hos Enklare kan du låna upp till 600 000 kr.
Kan man låna till renovering vid husköp?
Ja, det är ganska vanligt att man lånar lite mer än vad man behöver för att kunna köpa huset. Det gäller särskilt om fastigheten har fel som riskerar att förvärras om inget görs. Det kan handla om en skada på taket eller om att fönstren är dåliga. För att kunna renovera det nödvändigaste behövs ibland ett lån. Om banken där du har ditt bolån säger nej kan du alltid jämföra vanliga privatlån och använda det till renovering.
Hur många långivare är beredda att låna ut till renovering?
Hos alla långivare som har privatlån kan du låna till renovering så länge du har tillräckligt hög kreditvärdighet i förhållande till det önskade beloppet. När du ansöker om lån genom oss på Enklare får du ofta erbjudanden om lån från flera aktörer och kan välja det bästa erbjudandet. Har du ett bolån kan du vända dig till banken där du har det.

Få erbjudanden från Sveriges främsta långivare

Sammarbetspartner ICA BankenSammarbetspartner CoopSammarbetspartner Ikano BankSammarbetspartner Resurs BankSammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank GroupSammarbetspartner re:member

Varje dag sparar någon pengar med Enklare

Vi ser till att du betalar så lite som möjligt för ditt lån. Och kom ihåg - även en mindre besparing idag kan betyda mycket i längden.
Man-icon Man 46
Lånebelopp: 534 000 kr (15 år)
Antal erbjudanden:
3
Befintlig ränta:
8.51 %
icon
Ny ränta:
5.54 %
icon
Sänkt kostnad: 529 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 41
Lånebelopp: 153 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
8.25 %
icon
Ny ränta:
4.08 %
icon
Sänkt kostnad: 769 kr/mån
Man-icon Man 52
Lånebelopp: 430 000 kr (5 år)
Antal erbjudanden:
7
Befintlig ränta:
7.01 %
icon
Ny ränta:
5.77 %
icon
Sänkt kostnad: 2 158 kr/mån
Kvinna-icon Kvinna 52
Lånebelopp: 155 000 kr (4 år)
Antal erbjudanden:
8
Befintlig ränta:
9.28 %
icon
Ny ränta:
3.39 %
icon
Sänkt kostnad: 2 169 kr/mån

Behöver du hjälp över telefon?

Att ansöka online tar bara 1 minut. Vill du hellre att våra erfarna förhandlare ringer dig kan du fylla i ditt telefonnummer nedan.
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med
bara en kreditupplysning.
Redan ansökt?
Logga in och se dina bud på sidan
Min ansökan.