Lånejämförelse

Renoveringslån - Låna till renovering

Har du planer på att renovera? Fyll i en ansökan på 2 minuter och jämför över 30 långivare. Givetvis är det helt gratis att ansöka och du får svar samma dag!
  • 36 långivare
  • 1 UC
  • Kostnadsfritt
  • Ansök på två minuter
  • Endast en kreditupplysning hos UC
  • Jämför upp till 35 långivare
BlockTrustpilot Logotype Bankid Logotype

Låna pengar till renovering

Att vara villaägare eller ägare av en bostadsrätt kan kännas tungt när det börjar bli dags för renovering. Oavsett om det är badrummet som behöver nya tätskikt eller köket som har sett bättre dagar är det klokt att lägga några minuter på att fundera över finansieringen. Genom att fundera lite över hur din situation ser ut så kan du spara några sköna slantar som du kan använda till annat än kakel eller köksskåp.

1. Har du råd att vänta?

En badrumsrenovering är ofta en dyr historia – men frågan är kanske snarare hur länge du kan vänta med att göra den? Ett tätskikt i badrum håller mellan 10-30 år beroende på vilken typ av tätskikt det är. Det spelar även in hur arbetet utfördes när det sattes in och även vilka byggnormer som gällde när det byggdes. Lite som när du köper den där billiga t-shirten i multipack – efter 3 tvättar är den helt genomskinlig, medan tröjan du la lite mer pengar på fortfarande håller både färg och form år efter år.

Är badrummet ganska nytt, men du skulle vilja modernisera det så kan små saker som byta kranar eller knoppar på skåpen göra stor skillnad utan allt för stora ingrepp. Är badrummet äldre så är det oftast en god idé att planera för renovering – speciellt om du upptäcker tecken på att tätskikten inte fungerar längre. En vattenskada är definitivt mer kostsam att åtgärda än en mindre renovering som görs i tid.

2. Planera din renovering

När du kommit så långt att du bestämt dig för att renovera är det dags att planera. Gå noga igenom vad du vill ha gjort, vad kan du göra själv, vilka material vill du ha och så vidare. Gäller det badrum kan det vara klokt att lägga lite extra på tätskikten då det är de som ger ditt badrum en bra hållbarhet. Å andra sidan kanske det där supermoderna kaklet inte känns lika roligt om 4-5 år. Välj material och utseende efter vad du gillar, men fundera även på hur länge du tänker bo kvar. Ska du bo i bostaden i 25 år kan du välja mer eller mindre fritt, men ska du flytta så kan det vara ganska smart att välja ett utseende som passar lägenheten och som en blivande köpare kan tänkas tycka är okej.

3. Ta in flera offerter

När du bestämt material och liknande så är det dags att ta in offerter. Tänk på att ta in offerter från flera byggbolag och var noga med vad de har med i sina beräkningar. Är allt arbete medräknat? Anger de priset exklusive moms eller inklusive moms? Om de anger att de tänker nyttja ROT-avdraget – har du utrymme kvar på ditt ROT-utrymme? Ta gärna referenser på de byggfirmor du tänkt anlita och hör gärna med vänner och bekanta vilka byggföretag de använt sig av och varit nöjda med. Var också noga med att skriva kontrakt med företaget så att du vet vad de lovat och när det ska vara färdigt. Gäller det badrum så bör du välja en våtrumscertifierad företagare för att din hemförsäkring säkert ska ta kostnaderna om något går fel med badrummet när det är klart.

Behöver du hjälp med att låna pengar till renoveringen?

Nu när du har din offert och din planering på plats så är det nog läge att tänka på hur du ska finansiera din renovering. I vissa fall kan du få hjälp av din bolånebank att höja ditt bottenlån så att du kan få låna pengarna som behövs. Har du inte den möjligheten bör du jämföra olika låneerbjudanden med varandra – något som vi kan hjälpa dig med. I vissa fall går det även att få förmånliga lån via ditt fackförbund. Oavsett så lönar det sig att lägga några minuter på att jämföra räntor och villkor så att din renovering inte blir en allt för kostsam historia.

Flera banker erbjuder så kallade renoveringslån eller byggnadslån där du kan låna utan säkerhet, alternativt lånar en summa som sedan läggs in i ditt bolån efter en ny värdering. Beroende på vad du har tänkt göra med din bostad kan det vara klokt att kika även på dessa typer av lån.

Kom ihåg – det är lättare att göra rätt från början!