Renoveringslån - Låna till renovering

Har du planer på att renovera? Fyll i en ansökan för ett renoveringslån på 2 minuter och jämför upp till 37 långivare. Det är helt gratis att ansöka och du får svar samma dag!
Svar direkt
Gratis ansökan
Hitta bästa villkoren hos 37 långivare
4.7
Utmärkt - Baserat på 7523 omdömen
Samtliga konsumenter som fått en kredit utbetald av Enklare erhåller efter utbetalning ett mejl i vilket de uppmanas att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen som samlas in på detta vis markeras som verifierade kunder på Trustpilot. I de fall omdömen publiceras direkt på Trustpilot kan Enklare inte kontrollera att omdömet är från en kund som använt Enklares jämförelsetjänster. Vårt betyg på Trustpilot baseras på alla omdömen som lämnats om Enklare – oavsett om dessa kommer från verifierade kunder eller inte - och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.

Därför väljer en halv miljon kunder Enklare

1
Du jämför upp till 37 långivare
med endast en ansökan
Ansök om lån och låt oss jämföra långivare åt dig – vi hittar de bästa erbjudandena för dig från upp till 37 långivare.
2
Du får svar direkt efter
din ansökan
Logga in på vår portal efter att du ansökt för att se svaren från våra samarbetspartners.
3
Välj det lån som passar dig bäst
När du bestämt dig kan du signera lånet med BankID och få det utbetalt.

Låna pengar till renovering

Ett renoveringslån är ett typ av privatlån som du kan ta för att finansiera renovering av din bostad. Att vara villaägare eller ägare av en bostadsrätt kan kännas tungt när det börjar bli dags för renovering, och att ta lån för renovering hör inte till ovanligheten. Oavsett om det är badrummet som behöver nya tätskikt eller köket som har sett bättre dagar är det klokt att lägga några minuter på att fundera över hur du kan finansiera renoveringen innan du väljer att ta ett lån. Om du inte har möjlighet att ta pengarna ur egen ficka kan ett renoveringslån vara ett bra alternativ för att bekosta din renovering.

Olika sätt att finansiera din renovering

Det finns många olika sätt du kan finansiera din renovering på. Om det är mindre summor det handlar om som att måla om eller köpa nya tapeter är det fördelaktigt om du har möjlighet att spara ihop pengarna istället för att ta ett lån. Om det handlar om större åtgärder som att renovera kök eller badrum kan ett renoveringslån krävas. Nedan listar vi fyra olika sätt du kan finansiera renoveringen på! 

Höja bolån för renovering

Ett sätt att finansiera din renovering på är att utöka ditt bolån. Det blir ett slags renoveringslån med säkerhet, där bostaden står i säkerhet för lånet. Att höja bolån för renovering är ofta ett förmånligt sätt att finansiera renoveringen på, då det utökade beloppet får samma villkor som ditt ursprungliga bolån. Efter att amorteringskravet infördes 2016 kan du dock behöva amortera ett större belopp än vad du gjort tidigare när du utökar bolånet. Det är därför viktigt att du håller koll på villkoren om du höjer ditt bolån, och säkerställer att din ekonomi klarar av en ökad månadskostnad. 

Renoveringslån utan säkerhet

Ett renoveringslån utan säkerhet är som ett vanligt privatlån, där du kan låna pengarna och använda de till precis vad du vill. Ett privatlån för renovering är ett bra alternativ om du exempelvis inte har möjlighet att höja bolånet eller har möjlighet att spara ihop pengarna till de ingrepp du vill göra i hemmet. 

Finansiera renoveringen med ett kreditlån

Om du ska göra mindre förändringar i ditt hem som inte är så dyra att det krävs ett större lån, men där du ändå behöver lite extra kapital för att kunna betala din renovering kan ett kreditlån vara ett alternativ. Ett kreditlån agerar som en extra buffert på ditt konto, där du endast betalar ränta på det belopp av krediten som du använder. På så sätt kan det vara fördelaktigt att ta ett kreditlån om du ska göra små ändringar i ditt hem. 

Spara pengar till renoveringen

Beroende på vilken typ av renovering du ska göra kan det vara ett alternativ att sätta upp en sparplan för kostnaderna för din renovering istället för att ta ett lån. Om du är i akut behov av att renovera badrummet eller åtgärda en fuktskada i köket kan ett lån eventuellt krävas. Om behovet snarare handlar om att måla om taket eller byta skåpsluckor i köket kan det vara värt att sätta upp en sparplan istället för att ta ett lån för renoveringen. 

icon

Tips för att få ett renoveringslån med låg ränta:

Det finns alltid några knep som är bra att ha med sig när en ansöker om ett renoveringslån. Vi har sammanfattat några av dessa här nedan för att hjälpa dig att öka dina chanser till bättre villkor.
  1. Gör en grundlig kalkyl innan du påbörjar renoveringen så att du verkligen bara lånar det belopp som faktiskt behövs. På så sätt slipper du ta ett till lån på ett kanske mindre belopp om kostnaderna skulle överstiga det belopp du redan tagit i lån.
  2. Ansök tillsammans med en medsökande och ge långivarna extra trygghet. När två personer står på lånet så brukar det ofta leda till att långivarna erbjuder bättre villkor.
  3. Ska det införskaffas vitvaror i samma veva? Om tanken är att dessa ska köpas på avbetalning så kommer en kreditupplysning att göras på dig och det i sin tur kan påverka din låneansökan om du köper vitvarorna först. Det är rekommenderat att inte ha gjort en kreditupplysning 30 dagar innan en ansöker om lån.
  4. Om du har ett lån med säkerhet där du har utrymme att höja beloppet så kan det vara ett bra alternativ då räntorna ofta är lägre på denna lånetyp.

Välj rätt renoveringslån för dig

Innan du tar ett lån för din renovering bör du veta vad du ska använda lånet till. Det kan låta självklart, men det är inte alltid man vet på förhand vad kostnaden för renoveringen kommer att landa på. Det är också bra om du planerar din renovering och de ingrepp du vill göra noggrant, för att få en tydlig bild av vad kostnaden kommer ligga på. Vilka delar av renoveringen kan du göra själv? Vilka delar behöver du hjälp med? Vilka material vill du ha? Om du ska göra större ingrepp i din bostad och behöver hjälp från en firma bör du ta in offerter från olika aktörer som du kan jämföra, för att sedan se över dina lånealternativ när du vet exakt belopp. 

Jämför flera renoveringslån innan du bestämmer dig

För att hitta lånet med lägst ränta bör du jämföra alternativ från flera långivare och banker innan du bestämmer dig för vilket lån du ska ta. Vi på Enklare jämför upp till 37 olika långivare åt dig, så du både sparar tid och pengar. Genom att jämföra alternativ kan du spara in mycket pengar i och med bättre villkor, istället för att ta första bästa alternativet som du hittar. Genom att vända dig till en låneförmedlare sätter du även press på långivarna, då de konkurrerar om att få dig som kund. På så vis pressas räntorna ner och låntagare får bättre villkor när de ansöker om lån.

Så ansöker du om ett renoveringslån

Du skickar enkelt in din ansökan om renoveringslån högst upp på sidan. Där fyller du i önskat lånebelopp och lånetid samt om du vill lösa eller samla några befintliga lån. Du fyller även i din e-postadress och ditt mobilnummer. När du skickat in din ansökan hittar du låneförslag från våra långivare när du loggar in på Mina sidor. Sedan kan du i lugn och ro gå igenom låneförslagen och välja det förslag som du vill ta. Om du inte ser något låneförslag du vill ta behöver du inte gå vidare med låneprocessen. Ansökan är helt gratis och inte bindande. Om du vill ha rådgivning kring din privatekonomi och att låna i samband med renovering finns våra kunniga rådgivare med dig hela vägen. 

Att tänka på innan du ansöker om lån till renovering

Ett lån är alltid ett lån, det är pengar du kommer behöva betala tillbaka. Innan du tar ett lån bör du därför alltid titta på lånevillkoren och lägga upp en återbetalningsplan för att säkerställa att du har möjlighet att betala tillbaka lånet inom utsatt tid utan att hamna i en ohållbar ekonomisk sits.

Uppdaterad: februari 13, 2023

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor
och svar om renoveringslån

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy

Få svar från upp till 37 banker och långivare

Sammarbetspartner Spendwise Sammarbetspartner ICA Banken Sammarbetspartner Ikano Bank Sammarbetspartner Resurs Bank Sammarbetspartner Bank Norwegian, en filial av NOBA Bank Group Sammarbetspartner re:member