Låna pengar med låg ränta

Valet att ta ett lån börjar oftast med en dröm. Det kan vara en utbyggnad av huset, en längre resa du alltid velat göra eller också har du bestämt dig för att köpa den där bilen du alltid velat ha stående på garageuppfarten. Att ta ett lån kan dock också vara något som blir nödvändigt på grund av oförutsedda händelser – till exempel kan akuta renoveringar krävas i huset eller lägenheten. Oavsett orsaken till att du tar ett lån vill du ta ett lån med låg ränta. Att ett lån kommer med ränta går inte att förbise. Dock går den att förhandla så att du får det absolut lägsta räntan på ditt lån.

Vad är ränta?

Räntan är den avgift som en bank eller långivare begär av dig som låntagare som en betalning för att de lånar ut pengar till dig. Som långivare vill banken vara säkra på att de får tillbaka hela lånet och en ränta fungerar som en slags säkerhetsgaranti på detta. Räntan ingår i det belopp du betalar tillbaka på lånet varje månad och det mest fördelaktiga för dig är ett lån med låg ränta. När det kommer till ränta finns det två olika typer; fast ränta och rörlig ränta. Fast ränta innebär att räntans storlek på förhand kommer fastställas till en viss procent och samma procent kommer gälla under hela återbetalningsperioden. Den rörliga räntan däremot avgörs beroende på vilken nivå räntan ligger på allmänt och procentsatsen avgörs baserat på detta (oftast var tredje månad). Det finns för- och nackdelar med båda alternativen.

Skillnaden mellan en fast och rörlig ränta

Fördelen med en fast ränta är främst att du alltid vet exakt hur mycket du kommer betala varje månad. Du behöver dessutom inte bekymra dig lika mycket om ränteutvecklingen, eftersom den fasta räntan skyddar dig mot plötsliga och kraftiga höjningar av räntan. Nackdelen är att den fasta räntan ofta blir dyrare i längden än den rörliga. Den rörliga räntan kan alltså spara dig pengar på sikt, särskilt om räntan skulle sjunka. Nackdelen är dock att det är svårt att få en överblick av vad du ska betala varje månad och om räntan höjs kommer dina kostnader att öka.

Låna pengar med låg ränta på ett enklare sätt

När du vill ta ett privatlån får du allra bäst förutsättningar om du tar hjälp av en låneförmedlare som Enklare. Vilken ränta du kan få går inte att säga i förväg utan bestäms av banken eller långivaren när de går igenom din låneansökan samt din kreditupplysning. Men med Enklares hjälp kan vi tillsammans hitta det lån med lägst ränta bland alternativen.

Hur processen går till när du tar hjälp av Enklare för att ta ett lån

När du bestämt dig för ett lån hos en av våra samarbetspartners fyller du i ansökningen på vår hemsida. I den behöver vi veta hur mycket du vill låna och under vilken tidsperiod. Vi gör därefter en kreditupplysning på dig, går igenom din ansökan och skickar därefter vidare dessa båda till de banker och långivare vi har som samarbetspartners. Efter att bankerna och långivarna har gått igenom din låneförfrågan skickar de sina förslag på lån samt ränta till oss, sedan kan du logga in med e-legitimationen BankID och hitta det lån med låg ränta som passar dig bäst. Har du aldrig tagit ett lån tidigare kan den här delen vara den klurigaste men då finns vi tillgängliga på chatt, telefon eller mail. Vi tar gärna varje steg i processen tillsammans med dig, det viktigaste för oss är att du ska få ett lån med låg ränta som du är nöjd med och som uppfyller dina krav. Vi kommer hjälpa dig hitta det bästa alternativet, det lånet med lägst ränta, det vill säga med lägst effektiv ränta.

Effektiv ränta och nominell ränta – vad är egentligen skillnaden?

Den nominella räntan är den räntesats som långivaren tar ut när du lånar pengar. Den effektiva räntan inkluderar den nominella räntan och dessutom alla andra avgifter som långivaren tar ut. Den visar med andra ord hur mycket lånet faktiskt kommer att kosta dig varje månad. När du jämför olika räntor ska du därför främst titta på den effektiva räntan. Vissa långivare kan ha en låg nominell ränta men höga avgifter som gör att lånet blir dyrare än andra alternativ med högre nominell ränta. Ett lån med låg ränta kan därför ses som ett lån med låg effektiv ränta.

Vi på Enklare hjälper dig hitta en lägre ränta

När du tar ett lån vill du vara säker på dina återbetalningar håller sig på en rimlig nivå varje månad. Den lägsta räntan är därför det bästa alternativet. Ta hjälp av oss på Enklares – vi jämför lån för att hitta ett lån med låg ränta, så slipper du snöa in dig i krångliga termer och fackord som lätt kan förvirra.

Truspilot
Önskat lån
Lånetid
Kostnad ca. 2 493 kr/mån
Vill du samla lån?
Kontaktuppgifter
Mobilnummer
E-post
Jag vill ha information om lån via e-post och SMS
Civilstånd
Civilstånd
Barn under 18 år i hushållet
Boendeform
Anställningsform
Månadslön före skatt
Pensionär sedan

Personnummer
Personnummer
Är du svensk medborgare?
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år, belopp 350 000:-, rörlig ränta 6.51%, uppläggningskostnad 350:-, aviavgift 29:-, ger en effektiv ränta på 6.90 %. Totalt belopp att återbetala 509 759:-. Månadskostnad 3 538:- fördelat på 144 avbetalningar. Räntekostnad + avgifter 159 759:-. Individuell ränta varierar. Uppdaterat 2021-03-11.
Tryggt och säkert med BankID
Telefon
Om du vill veta mer om vad vi kan göra för dig och din ekonomi, skriv ditt telefonnummer här så ringer en av våra rådgivare upp dig.
Mail
Om du vill få information om räntekostnader, hur du kan förbättra din privatekonomi eller ta del av ekonominyheter - skriv din mailadress här
Ett urval av våra samarbetspartners
Ansök om lån
Få erbjudanden från flera långivare med bara en kreditupplysning.
Ansök
Logga in
Logga in och se dina bud på sidan Min ansökan