Så räknar du ut din årsinkomst

Steg för steg-guide för att beräkna din årsinkomst

En årsinkomst är den totala inkomsten som en person får under ett kalenderår. Här kan du läsa allt om årsinkomst, hur den beräknas och i vilka sammanhang du kan behöva ange din årsinkomst.

Vad är årsinkomst?

En årsinkomst är din totala inkomst som du får under ett kalenderår. I årsinkomsten inkluderas exempelvis din lön, eventuella CSN-bidrag, kapitalvinster eller sjukpenning. Årsinkomsten är en tydlig indikator på din ekonomiska situation, som långivare tar hänsyn till för att avgöra om din ekonomi klarar av ett lån eller inte. Vid låneansökningar granskar banker din årsinkomst för att bedöma om du beviljas ett lån eller inte.

Vad ingår i en årsinkomst?

Oftast beräknas årsinkomsten endast utifrån förvärvsinkomster som lön, men det kan också inkludera andra intäkter, såsom:

 

Vilka inkomster som ingår när du ska räkna ut din årsinkomst beror på sammanhanget som du ska ange den. Oftast omfattar årsinkomst enbart din förvärvsinkomst, dvs. din lön. I vissa fall kan det variera om du även ska uppge exempelvis utdelning eller räntor, men vanligen är det endast din förvärvsinkomst som årsinkomsten ska inkludera. Bostadsbidrag, barnbidrag, skatteåterbäring räknas inte som inkomst.    

Banker, myndigheter eller företag efterfrågar nästan alltid bruttoårsinkomst. De räknar sedan ut hur mycket du har kvar efter skatt, dvs. nettoårsinkomst.

Vad är en bruttoårsinkomst?

Bruttoårsinkomst är den totala intäkten som du tjänar under ett år före skatteavdrag. I ditt anställningsavtal anger din arbetsgivare din bruttolön, alltså summan din arbetsgivare betalar ut till dig varje månad före skatt. För att beräkna din bruttoårsinkomst kan du helt enkelt multiplicera din bruttolön per månad med 12. Det är viktigt att komma ihåg att bruttoårsinkomsten inte är den faktiska summan du får på ditt bankkonto, det är nettoinkomsten.

Vad är en nettoårsinkomst?

Nettoårsinkomst är den inkomsten som är kvar efter att alla skatter dragits av. Det är alltså den summa som du kommer att få utbetald till ditt bankkonto. För att räkna ut nettoårsinkomsten multiplicerar du din nettomånadslön med 12.

Räkna ut årsinkomst

Du räknar ut din årsinkomst beroende på om du har tim-, vecko- eller månadslön eller en oregelbunden månadslön. 

Så räknar du ut årsinkomst vid fast inkomst

Fast månadslön:

Årsinkomst = Fast månadslön x 12

Fast veckolön:

Årsinkomst = Fast veckolön x 52

Fast timlön:

Årsinkomst = Fast timlön x 2080 

För att beräkna din årslön från timlön används vanligtvis antalet arbetade timmar per vecka, vilket är 40 timmar, multiplicerat med 52 veckor på ett år, vilket blir 2080 timmar. Det är dock viktigt att notera att detta är en generell beräkning och kan variera beroende på faktorer som till exempel övertid.

Så räknar du ut årsinkomst om du har provisionslön

Vid en varierande lön beräknas årsinkomsten baserat på din genomsnittliga månadslön under de senaste månaderna. Om du till exempel har haft en genomsnittlig månadslön på 30 000 kronor under de senaste fyra månaderna, kan du multiplicera 30 000 kronor med 12 för att beräkna din årsinkomst.

Om du däremot har haft ovanligt höga löner under de senaste månaderna bör beräkningen utgå från din mer normala lönenivå. 

Om du inte har en fast lön utan en inkomst som varierar från månad till månad beräknar du ett genomsnitt. Ta inkomsten du har fått under de senaste tre månaderna och dela den med tre för att få en genomsnittlig månadslön. Sedan kan du multiplicera detta med 12 för att få en ungefärlig årsinkomst.

Så räknar du ut årsinkomst med OB

OB-ersättning kan tillkomma om du arbetar obekväma arbetstider. Om du arbetar i skift eller på timmar och får OB-ersättning kan din lön variera betydligt från månad till månad. För att beräkna årsinkomst med OB-ersättning tar du dina tre senaste månadslöner och delar summan med tre för att få en genomsnittlig månadsinkomst. Multiplicera sedan denna genomsnittliga månadsinkomst med 12 för att få en årsinkomst. Om du har haft en särskilt hög eller låg inkomst någon månad är det bäst att välja en annan månad som bättre återspeglar verkligheten för att få en så rättvis beräkning som möjligt.

Så räknar du ut årsinkomst med semesterersättning

En annan faktor som påverkar din årsinkomst är semesterersättningen. Enligt semesterlagen har du rätt till minst 25 semesterdagar, och när du tar ut dessa dagar får du en extra intäkt i form av semesterersättning. Vissa arbetsgivare kan erbjuda fler än 25 semesterdagar enligt avtal. Det är viktigt att notera att din semesterersättning normalt sett inte bör räknas som en del av din årsinkomst, eftersom det är en specifik ersättning som är avsedd för semestern och inte en kontinuerlig intäkt under hela året.

Var behöver man ange sin årsinkomst?

Årsinkomst kan behöva anges i olika sammanhang, till exempel vid ansökan om lån eller bidrag. När du ansöker om ett lån, särskilt större belopp som bolån, är det vanligt att långivaren begär information om årsinkomsten för att bedöma din betalningsförmåga och bestämma lånevillkoren. På liknande sätt kan bidragsansökningar, såsom studiebidrag eller bostadsbidrag, kräva att du uppger din årsinkomst för att avgöra rättigheter och beräkna beloppet som man är berättigad till. 

När du ansöker om ett lån

När du skickar in en låneansökan tar långivaren alltid en kreditupplysning på låntagaren. Denna tas för att få en bild över hur din privatekonomi ser ut, och om din ekonomi klarar av lånet. I kreditbedömningen syns även betalningsanmärkningar, aktuella skulder och taxerade inkomst.

Olika långivare har olika krav på låntagaren när det kommer till inkomst. För att ansöka om ett lån via Enklare behöver du ha en inkomst på minst 10 000 kr i månaden. 

Om du ansöker om bidrag eller ersättning

Den ersättning eller de bidrag du är berättigad till baseras på din inkomst. Om du ansöker om exempelvis sjukpenning används din årsinkomst av Försäkringskassan för att beräkna ditt sjukpenninggrundande. Beroende på vilket bidrag eller ersättning du ska ansöka om finns det olika typer av krav på din årsinkomst. Om du exempelvis ska ansöka om ett bostadsbidrag och är under 29 år samt ensamstående får din totala årsinkomst före skatt vara högst 86 720 kronor. 

Om du ansöker om en hyresrätt

Om du vill flytta in i en hyreslägenhet kräver hyresvärden bevis att du har råd att betala hyran. Därför förväntas du visa din årsinkomst. Kraven för ekonomisk stabilitet varierar dock betydligt mellan olika hyresvärdar. Vissa kräver att sökande har en årsinkomst som motsvarar minst 2 eller 4 gånger hyreskostnaden per år. Fråga din hyresvärd om den vill ha brutto- eller nettoårsinkomst.

Uppdaterad: juli 6, 2023

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Vanliga frågor och svar om att beräkna årsinkomst: