Renoveringslån: Allt du behöver tänka på

Kvinna och man som arbetar med hemrenovering.

Är det värt att låna pengar för att genomföra en renovering? Det finns flera mycket goda skäl att överväga ett lån med syfte att renovera ditt hem. Renoveringslån är något som blivit populärt de senaste åren bland husägare och fastighetsägare.

Men hur ansöker man egentligen om ett sådant lån? Den här artikeln kommer diskutera renoveringslån, vilka fördelar och eventuella risker som finns och hur man bäst utnyttjar lånet för att göra sitt boende bättre, bekvämt och miljövänligt.

Vad är ett renoveringslån?

Ett renoveringslån är ett slags lån som är avsett för att finansiera olika typer av renoveringsprojekt för bostäder. Det kan gälla både inne i huset eller bostaden, som exempelvis kök, badrum, sovrum, etc. För husägare specifikt gäller även stora ombyggnader av hela huset. Dessutom kan lånet användas för att renovera trädgården, eller attefallshuset om det måste genomgå omfattande upprustning.

Vilka fördelar finns det med renoveringslån?

Att låna till renovering kommer med ett flertal fördelar som är värda att ha koll på om du går i tankarna att renovera din bostad. Här är några av fördelarna:

  1. Öka fastighetens värde. Med hjälp av en renovering höjer du kvaliteten på fastigheten, bostaden och huset. På sikt kan lånet vara en mycket värdefull investering, speciellt om du har planer på att så småningom sälja bostaden. En renovering kan öka försäljningsvärdet markant. 
  2. Behåll dina sparpengar och tillgångar. Renoveringar kan bli dyrt. Det är inte alltid det är möjligt att ta från besparingar eller sälja tillgångar för att ha råd med en upprustning. Ansöker du om ett lån har du möjlighet att förbättra din hem utan att behöva betala för hela renoveringen på en och samma gång. 
  3. Bättre livskvalitet. En omfattande renovering gör inte bara ditt hem snyggare, utan det kan även bidra till att göra det mer funktionellt och säkrare. Skadedjur och mögel kan också påverka livskvaliteten i hemmet. Med en renovering kan du bli bukt med dem och på så sätt trivas bättre i ditt hem. 
  4. Förbättrad luftkvalitet. En genomtänkt renovering kan också effektivisera och förbättra luftcirkulationen i hemmet vilket leder till förhöjd hälsa och livskvalitet. Dåligt luft resulterar ofta i trötthet. 
  5. Du kan spara pengar på sikt. Äldre bostäder kan ha problem med luftinsläpp från fönster, dörrar eller dåligt isolerade väggar och tak. Om du gör en investering i att renovera så kan du fixa dem här problemen som i sin tur gör att du drar ner på energikostnaderna.
     
    Med luftläckage krävs det mer energi att värma upp bostaden. Att täppa till dessa brister kan alltså dra ner på energiförbrukningen och dess kostnad vilket leder till att du sparar pengar på sikt. 
  6. Anpassa bostaden till familjeförändringar. Om familjen växer kan det vara nödvändigt att renovera för att anpassa det till nya barn. Det kan innebära att bygga ett helt nytt rum, eller renovera ett rum för att göra det mer barnvänligt. Vissa rum kan behöva en renovering för att passa bättre som gästrum eller spelrum. 
  7. Bygg en ordentlig arbetsplats. Senaste åren har fler och fler börjat arbeta hemifrån. Det kan vara svårt att fokusera på jobb om man inte har en specifik och tillägnad arbetsplats. Ett renoveringslån kan hjälpa dig att förändra ett rum till ett perfekt hemmakontor där du kan sköta alla arbetsuppgifter. 
  8. Skatteförmåner: Det finns en del renoveringskostnader som ger rätt till vissa skatteavdrag och skatteincitament. Alltså kan du dra ner på skattekostnader, vilket gör att du sparar extra pengar.

Renovering för miljön

Det finns miljövänliga anledningar till att ansöka om ett renoveringslån och äntligen ta tag i ditt renoveringsprojekt. Ett lån till renovering kan göra ditt hem mer miljövänligt och energismart.

Som nämnt ovan kan förbättrad isolering av väggar och tak leda till minskad energiförbrukning för uppvärmning eller nedkylning av hemmet. Det sparar inte bara pengar utan har också positiva effekter på miljön.

En del vill ha än mer kontroll över sin energiförbrukning och installerar solceller på taket. Detta kan vara dyrt, men med hjälp av ett renoveringslån kan du komma närmare målet att ha större kontroll över din energiförbrukning och samtidigt gynna miljön.

Idag är det modernt att även installera vattenbesparande utrustning som lågflödesduschar, kranar och toaletter. På så sätt kan du också spara på både energin och utgifterna.

Hur ansöker jag om renoveringslån?

Typer av renoveringslån

Kortfattat kan man säga att det finns tre typer av renoveringslån.  

  1. Bolån med renoveringstillägg. Här höjer du ditt befintliga bolån genom att du lägger på renoveringskostnaderna på lånet. Som namnet antyder blir det ett tillägg på ditt nuvarande lån.
  2. Privatlån med syfte för renovering. För den som inte har ett bolån, eller inte vill belasta det ytterligare, så är privatlån ett bra alternativ. Här tar du alltså ett personligt lån med syfte att finansiera en renovering.
  3. Renoveringslån med säkerhet. Du kan använda bostaden som säkerhet om det skulle behövas. Lån med säkerhet är mindre riskfyllda för långivare, vilket innebär att de ofta kan erbjuda lite bättre förmåner och villkor på lånet.

  

Vilka risker finns med att ta renoveringslån?

Att låna för renovering är inte helt riskfritt. För det första ökar du din skuldsättning. Det kan leda till en mindre stabil ekonomisk grund att stå på. Dessutom påverkar det ditt kreditvärde vilket i sin tur kan försvåra för framtida lån eller ekonomiska förhandlingar.

Räntorna kan stiga vilket gör att lånet blir dyrare än vad du kunde förutspå. Denna risk kan hanteras med hjälp av fasta räntor, istället för rörliga om det alternativet erbjuds av långivaren. Med fast ränta riskerar du dock att betala högre räntekostnader om räntorna skulle sjunka.

Det finns också alltid en risk att kostanden för renovering blir mer än planerat. Om det kostar så pass mycket mer att du behöver ytterligare ett lån, så kan det andra lånet bli dyrare än det första. Anledningen är att eftersom du redan har ett aktivt lån har du fått ett sämre kreditvärde. Det resulterar i att lånekostnaderna ökar.

Uppdaterad: oktober 3, 2023

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor och svar