6 597

Medlemslån - Vi förklarar allt du behöver veta om medlemslån

En handläggare som hjälper en kund över telefon med att svara på frågor kring ett medlemslån
Ikon författare Ikon författare Vanessa Wilson

Vad är ett medlemslån?

Ett medlemslån är en typ av privatlån som erbjuds till medlemmar i en förening, organisation eller kooperativ. Det är vanligt inom exempelvis fackföreningar eller olika typer av medlemsorganisationer, att erbjuda sina medlemmar en möjlighet till att ta ett medlemslån. 

För ett medlemslån är räntor och villkor framförhandlade mellan banken och förbundet som erbjuder sina medlemmar lånet. Medlemmarna erbjuds därför en standardiserad ränta på lånet, vilket innebär att alla medlemmarna erbjuds lånet under samma villkor, förutsatt att de uppfyller lånevillkoren. I många fall ingår även en försäkring med liv- och betalskydd. 

Vad kan man få för ränta på medlemslån?

Räntan på ett medlemslån är ofta standardiserad, vilket innebär att räntan är densamma för alla låntagare. Räntorna och villkoren för ett medlemslån utgår från alla fackmedlemmars genomsnittliga ekonomi.

Privatlån eller medlemslån - vad ska man välja?

Beroende på hur din livssituation ser ut kan ett medlemslån vara ett bättre eller sämre alternativ, eftersom att alla medlemmar får samma ränta och villkor på lånet. Om du är relativt ny i arbetslivet och har en genomsnittlig inkomst kan ett medlemslån ofta vara ett förmånligt alternativ. Om du däremot har en hög inkomst och god ekonomi kan det vara ett bättre alternativ att ta ett traditionellt privatlån.

Fördelar med ett medlemslån:

Nackdelar med ett medlemslån:

Vad finns det för olika typer av medlemslån?

Olika fackförbund har avtal med olika banker och erbjuder olika typer av medlemslån för sina medlemmar:

Banker som ger ut medlemslån är bland andra:

 

Förbund som erbjuder sina medlemmar medlemslån är bland andra:

Jämför lån från flera långivare innan du tar ett medlemslån

Innan du tar ett lån bör du alltid jämföra flera alternativ, för att säkerställa att du tar det lånet som ger dig bäst ränta och villkor. Eftersom att ett medlemslån erbjuder alla sina medlemmar samma ränta kan det vara så att du kan få en lägre ränta om du tar ett vanligt privatlån. Genom att vända dig till en låneförmedlare kan du jämföra lån från flera långivare med endast en tagen UC. Att skicka in en ansökan via oss på Enklare är helt gratis, där vi jämför erbjudanden från upp till 39 olika långivare.

Vanessa Wilson
Vanessa Wilson
Verfierad Ikon Verifierad skribent

Vanessa är en av Enklares seniora lånerådgivare med över 6 års erfarenhet av låneförmedling. Hennes kunskap om lånemarknaden delar hon gärna med sig av här på enklare.se för att göra det enklare för alla som jämför lån att ta rätt beslut. Under sin karriär på Enklare har Vanessa hjälpt kunder förbättra sina lånevillkor från Enklares kontor i såväl Stockholm som Göteborg.

Vanliga frågor och svar om medlemslån:

Ska man välja ett medlemslån eller privatlån?
Vad som är mest förmånligt för dig, privatlån eller medlemslån, beror på hur din unika situation ser ut. Eftersom räntan är standardiserad för alla medlemmar med medlemslånet, beror det på vilken ränta du kan bli erbjuden för ett vanligt privatlån. Innan du tar ett medlemslån bör du därför jämföra vilken ränta du kan få med ett vanligt privatlån innan du bestämmer dig. Det hjälper vi dig med på Enklare, där du kan jämföra erbjudanden från upp till 39 olika banker och låneinstitut för att hitta bästa möjliga ränta. Ansökan är helt gratis och inte bindande.
Får man en lägre ränta på ett medlemslån?
Om du får en lägre ränta med ett medlemslån eller inte beror på hur din situation ser ut. Räntan för medlemslånet är densamma för alla medlemmar. Om du har en bra lön och en stabil ekonomi kan det vara så att du får bättre villkor med ett privatlån. Jämför därför alltid dina alternativ innan du bestämmer dig för att ta ett medlemslån.
Vilka krav finns det för att kunna ta ett medlemslån?
Olika fackförbund och banker har olika krav på låntagaren för att kunna ta ett medlemslån, men vanliga krav är att du är medlem i förbundet och har varit det under en viss period, är minst 18 år fyllda, har en regelbunden inkomst, inte har några betalningsanmärkningar och är folkbokförd i Sverige.
Vem får ta ett medlemslån?
För att kunna ta ett medlemslån krävs det att du är medlem i det fackförbund som erbjuder lånet, samt uppfyller deras lånevillkor.
Hur mycket kan man låna med ett medlemslån?
Maxbeloppet för ett medlemslån beror på hur avtalet ser ut som fackförbundet avtalat med banken. Eftersom att ett medlemslån är en typ av privatlån sträcker sig maxbeloppet vanligen upp till 600 000 kronor, men kan vara lägre än så beroende på avtalet.