Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Viktiga faktorer att överväga när du jämför lån

En postit-lapp med en tecknad glödlampa, symboliserande viktiga överväganden vid lånjämförelse.

Att jämföra lån är en viktig process för att hitta det bästa alternativet för dina behov. Det finns många faktorer att överväga när du tar ett lån, och det är viktigt att vara medveten om dessa för att fatta det bästa beslutet. I denna artikel kommer vi att gå igenom vad du bör tänka på när du överväger att ansöka om ett lån.

Det finns flera viktiga aspekter att ta hänsyn till när du ansöker om lån, bland annat löptid, ränta och lånebelopp. Alla dessa tre aspekter av ett lån påverkar den totala kostnaden för lånet. Syftet med att jämföra lån är att göra det så billigt som möjligt för dig samt möjligheten att kunna låna med så bra förmåner och villkor som det bara går.

Förstå räntesatser

En av de viktigaste faktorerna att överväga när du jämför lån är ränta. Räntan påverkar hur mycket du kommer att betala tillbaka totalt sett. Det är viktigt att jämföra räntesatserna från olika långivare för att hitta det bästa erbjudandet. Ju lägre ränta, desto mindre kommer du att behöva betala tillbaka.

När du jämför lån kommer du även se två olika typer av räntor: nominell ränta och effektiv ränta. Nominell ränta är i princip grundkostanden på ditt lån. Det är en procentandel av lånebeloppet som du betalar till långivaren.

Effektiv ränta är en beräkning av den totala kostnaden för lånet. Dvs, effektiv ränta tar med adminkostnader, uppläggningskostnader, månadsavgift, etc. När man lägger på alla dessa kostnader så får man en procentsats som kallas effektiv ränta.

Tänk på att räntor som överstiger 30% kallas för högkostnadeskrediter och är något mer riskfyllda än andra lån, så låna ansvarsfullt och ta inga onödigt dyra risker om du inte verkligen måste. Det är viktigt att jämföra räntor på lån så du kan hitta lån med låg ränta.

Läs alltid lånevillkoren noga

Att låna pengar ansvarsfullt inkluderar att läsa villkoren för lånet väldigt noga. Villkoren för lån och hur de är utformade baseras delvis på ditt kreditvärde. Det betyder att villkoren för en annan under liknande omständigheter, behöver inte bli detsamma för dig.

När du läser villkoren får du information om sånt som återbetalningstid, eventuella avgifter och tilläggskostnader, och olika säkerhetskrav.

Flexibilitet

En del långivare är mer flexibla än andra när det kommer till att göra ändringar i sitt aktiva lån. Flexibilitet kan därför vara något som är viktigt att överväga om du din ekonomiska situation kommer förändras drastiskt kort efter att du fått ditt lån. Till exempel om du skulle gå från student med CSN som inkomst till ett välbetalt heltidsjobb så kan det ge dig en annan syn på lånevillkoren.

Till exempel kan vissa långivare ta ut en avgift för att du betalat av lånet snabbare än planerat. Det kan även kosta extra att göra extrabetalningar varje månad. Se till att ha koll på den här typen av kostnader innan du accepterar ett lån. Om du tror att du kommer vilja ändra villkoren så småningom, överväg då en kreditgivare som är flexibel.

Flexibiliteten är en viktig faktor för att hitta det bästa lånet.

Räkna ut exakt hur stort lånebelopp du behöver

En annan aspekt av att ta ansvarsfulla lån är att låna exakt den summa man behöver - varken mer eller mindre. Det kräver att du sitter ner och gör noggranna beräkningar för vad pengarna ska användas till och vilka utgifter du måste täcka.

Den första anledningen till att låna ett exakt belopp är för att undvika att dra på dig onödiga skulder och för att undvika att lånet blir för dyrt. Om du till exempel betalar för att renovera ditt badrum ska du inte låna mer än vad renoveringen kommer kosta.

Tar du ett större lån är det lätt att använda de extra pengarna till annat. Resultatet blir istället kanske att räntan och avgifterna blir högre i och med det förhöjda lånebeloppet.

Det andra du ska tänka på gällande lånebelopp är att inte låna för lite pengar. Varje lån och låneansökan påverkar ditt kreditvärde negativt. Ett lågt kreditvärde kan ge sämre lånevillkor. Om du inte lånar tillräckligt vid första lånet kan du behöva ansöka om ytterligare ett lån för att täcka alla kostnader.

Eftersom du redan har ett aktivt lån kan det andra lånet bli dyrare och det kommer påverka ditt kreditvärde ännu mer. Dessutom har du nu två lån att betala tillbaka, med två räntor och dubbelt så många avgifter att täcka.

Välj rätt återbetalningstid

Återbetalningstiden, även kallat löptid, är den tiden du har på dig att betala tillbaka hela skulden till långivaren. När du jämför lån är det viktigt att ta hänsyn till återbetalningstiden. Hur länge du betalar tillbaka skulden påverkar också stor den totala kostnaden kommer bli.

Väljer du att betala tillbaka lånet under så kort tid som möjligt får du räkna med högre månadskostnader, men en lägre totalkostnad. Drar du istället ut på betalningen under en mycket längre tid så höjer du den totala kostnaden för lånet, men du sänker din månadskostnad.

Vilket alternativ som är bäst är upp till varje individ att bestämma eftersom beslutet måste fattas utifrån sin aktuella ekonomiska situation. I regel är det alltid bra att bli skuldfri så snabbt som möjligt, men exakt vad “snabbt” innebär är individuellt i det här fallet.

Var medveten om ditt kreditvärde

Det är ditt kreditvärde som ligger till grund för hur lånet kommer utforma sig och dess villkor. Med ett högt kreditvärde kan du erbjduas högre lånebelopp och mer fördelaktiga räntor. Ett lågt kreditvärde kan resultera i motsatsen.

Innan du ansöker om lån bör du se till att du har så bra kreditvärde som möjligt. Skicka inte flera låneansökningar på kort tid bara för att se vad som erbjuds. Ansök om lån endast när du är redo att ta lån. Varje ansökan har negativ påverkan på ditt kreditvärde, så det är bäst med så få som möjligt.

Innan du ansöker om lån ska du, i den mån det är möjligt, vara skuldfri. Se till att alla dina räkningar är betalda i tid. Om du har betalningsanmärkningar kan det vara bra att vänta på att anmärkningen upphör innan du tar lån.

Har du nyligen fått en betalningsanmärkning och du behöver ett lån kan det bli svårt att vänta tre år. Men om du endast har ett par månader kvar tills den försvinner kan det vara klokt att vänta med lånet.

En bra kundtjänst kan göra stor skillnad

Kundtjänsten är också viktig att överväga när du jämför lån. Det kan vara bra att ha tillgång till en pålitlig och hjälpsam kundtjänst om du har några frågor eller problem. Det kan vara bra att läsa recensioner och få rekommendationer för att hitta en långivare med bra kundtjänst och kundbemötande.

När det handlar om personlig ekonomi och pengar är det skönt att veta det finns hjälp att få från sin långivare om man har frågor eller funderingar. Ännu bättre är det om man kan få snabba svar via chat eller telefon, och inte bara via email.

Säkerhet och trygghet

Säkerheten och tryggheten är också viktiga faktorer att överväga när du jämför lån. Det är viktigt att känna sig trygg med att lämna ut personlig information och att veta att långivaren har adekvata säkerhetsåtgärder på plats. Det kan vara bra att läsa om långivarens säkerhetspolicy och integritetspolicy innan du tar ett lån.

Kontakta Budget och skuldrådgivningen för ekonomisk rådgivning

Om du är osäker på att ta lån är rätt val just nu kan du kontakta budget och skuldrådgivningen i din kommun för kostnadsfri konsultation. De kan hjälpa dig att budgetera, planera och sköta din hushållsekonomi.

Uppdaterad: augusti 30, 2023

David jobbar som senior lånerådgivare med 5 års erfarenhet av låneförmedling. Han har under sin långa karriär på Enklare samlat på sig ovärdeliga kunskaper inom privatekonomi och vilka faktorer som är viktiga att tänka på vid en lånejämförelse. David står också för en del av innehållet här på enklare.se.

Vanliga frågor och svar