Boka gratis personlig lånerådgivning
Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i lånejungeln. Låt en av våra rådgivare hjälpa dig.

Skatteåterbäring 2023 - Alla datum att hålla koll på för deklarationen & skatteåterbäringen

Ett kuvert från Skatteverket som innehåller deklarationen och skatteåterbäringen

Snart är det dags för årets skatteåterbäring! Somliga får tillbaka pengar på skatten och andra behöver betala restskatt. Oavsett om du får tillbaka pengar eller om du behöver betala restskatt är det bra att hålla koll på alla viktiga datum inför deklarationen och återbäringen. Här går vi igenom allt du behöver veta om skatteåterbäringen, när skatteåterbäringen utbetalas 2023 och saker som är bra att ha i åtanke när du deklarerar.

Vad innebär skatteåterbäring?

Skatteåterbäring är pengar du får tillbaka från Skatteverket om du betalat för mycket i skatt föregående år. Om du har betalat mer skatt än vad du är skyldig att betala, får du helt enkelt tillbaka överskottet som du betalat. 

Restskatt eller skatteåterbäring?

Beroende på om du betalat för mycket eller för lite skatt under 2022 får du antingen återbäring eller restskatt som du behöver betala. Vilken skatt du får baseras på vilken skattesats du har. Skattesatsen är en procent som anger hur mycket skatt du kommer behöva betala, som baseras på din inkomst, i vilken kommun du bor i samt om du är medlem i Svenska kyrkan eller ett annat trossamfund. 

Varierar din inkomst? Då kan du jämka

Om din inkomst varierar och du tjänar olika mycket från månad till månad kan din arbetsgivare oftast dra mindre i skatt än vad som står i skattetabellen. Du kan då höra av dig till Skatteverket och begära att din arbetsgivare ändrar den skatt som dras från din lön varje månad, vilket kallas för jämkning. Om du brukar få en större summa skatteåterbäring kan du därmed välja att rätta till det genom jämkning så att rätt skatt dras från början. På så vis kan du få ut mer i lön direkt, istället för att få en större klumpsumma som skatteåterbäring.

Så deklarerar du

Att deklarera innebär att att du redovisar dina intjänade pengar under föregående år, samt hur mycket skatt som ska betalas. Du kan som tidigast deklarera den 14:e mars, och som senast den 2 maj 2023. För att få tillbaka din skatteåterbäring behöver du deklarera dina inkomster, så länge du tjänat över 22 208 kronor under hela 2022.

Deklarationen skickas ut av Skatteverket och är förifylld. När du deklarerar tittar du att allt stämmer och justerar i deklarationen om du vill göra något avdrag eller tillägg. Om du inte behöver justera något kan du godkänna deklarationen och skicka in den till Skatteverket, antingen digitalt eller via post. 

Deklarera - steg för steg:

  1. Öppna din deklaration - antingen digitalt eller i pappersformat via deklarationen som kommer hem till dig via post. 
  2. Gå igenom uppgifterna och kontrollera att det stämmer. 
  3. Gör eventuella avdrag eller tillägg.
  4. Skicka in deklarationen till Skatteverket. 
  5. Därefter kommer du få ett slutgiltigt skattebesked från Skatteverket, som visar om du får skatteåterbäring eller om du behöver betala restskatt.

 

När får man skatteåterbäring 2023?

Beroende på när du väljer att deklarera får du din skatteåterbäring tidigare eller senare. Du kan som tidigast få din skatteåterbäring 5-6 april och som senast 8-9 juni. Utbetalningen beror på när du skickat in din deklaration, som du senast behöver ha skickat in måndagen den 2 maj 2023. 

Om du vill ha din återbäring så tidigt som möjligt behöver du skicka in din deklaration senast den 30:e mars, då kommer skatteåterbäringen redan i april. 

Om du har en digital brevlåda (eller skaffat det senast den 5:e mars) får du din inkomstdeklaration så tidigt som den 10:e mars. Utan en digital brevlåda kommer din deklaration skickas på posten mellan 15 mars - 15 april. Utan en digital brevlåda är det därmed inte säkert att du kommer få din inkomstdeklaration innan den 30:e mars, som är det sista datumet för att godkänna deklarationen om du vill ha din skatteåterbäring i april. 

Alla viktiga datum för deklarationen 2023

13 februari - Betala kvarskatt över 30 000 kr
Om du har kvarskatt över 30 000 kronor behöver du betala denna senast den 13:e februari för att slippa betala kostnadsränta. Kostnadsräntan ligger på 1,25%. 

14 mars - Godkänna digital deklaration
Från den 14:e mars har du möjlighet att godkänna din deklaration om du har en digital brevlåda.

30 mars - Sista dagen för att godkänna deklarationen för att få skatteåterbäring i april
Sista dagen att godkänna deklarationen om du vill ha din skatteåterbäring i april (såvida du inte vill göra några ändringar i deklarationen, då kan skatteåterbäringen komma senare)

3 april - Slutskattebesked
Skatteverket skickar slutskattebesked. Om du inte gjort några ändringar och godkänt din deklaration senast den 30:e mars får du ditt slutliga skattebesked den 3:e april.

6 april - Skatteåterbäring
Skatteverket betalar ut din skatteåterbäring om du godkänt din deklaration digitalt senast den 30 mars utan att göra några ändringar. 

15 april - Deklarationen i pappersformat
Deklarationen kommer i pappersformat (mellan 15:e mars och 15:e april)

2 maj - Skicka in deklarationen
Sista dagen för att skicka in deklarationen.

3 maj - Betala kvarskatt
Om du behöver betala kvarskatt och den är under 30 000 kronor behöver du göra en skatteinbetalning senast den 3 maj för att undvika ränta. 

5 juni - Slutskattebesked
Om du skickat in din deklaration senast den 2 maj får du ditt slutskattebesked den 5 juni. Om du inte deklarerat digitalt får du din slutskattebesked på posten 1-3 veckor senare. 

9 juni - Skatteåterbäring
Den 9 juni får du skatteåterbäringen om du deklarerade senast den 2 maj och fått din deklaration godkänd. 

7 augusti - Slutskattebesked
Om du har skatt kvar att betala får du ditt slutskattebesked den 7-8 augusti.

11 augusti - Skatteåterbäring 
Om du haft anstånd för din deklaration (och därför deklarerat efter den 2 maj) får du din skatteåterbäring mellan den 10-11 augusti.

12 september - Betala kvarskatt
Sista dagen att betala kvarskatt. Betalningen behöver ske inom 90 dagar efter ditt slutskattebesked (datumet står i slutskattebeskedet).

3-4 december - Slutskattebesked
Slutskattebesked för dig som inte tidigare fått besked om din slutliga skatt eller som saknar skatteregistrering i Sverige.

6-8 december - Skatteåterbäring
Om du inte fått ett tidigare besked om din slutskatt eller inte har skatteregistrering i Sverige får du din skatteåterbäring 6-8 december.

Avdrag att ha i åtanke när du deklarerar

Det finns flera olika typer av avdrag som kan vara bra att ha i åtanke när du deklarerar såsom ROT och RUT-avdrag, ränteavdrag eller avdrag för pensionssparande. För att du inte ska betala mer skatt än du är skyldig till att göra är det bra att du har koll på vilka utgifter som är avdragsgilla. Utöver ovanstående finns det flera andra avdrag du kan inkludera i din deklaration. Här kan du läsa mer om avdrag för privatpersoner.

Uppdaterad: februari 26, 2024

Sofia Kappel har jobbat på Enklare sedan 2018 och är HR-ansvarig och Handläggningschef. Under sin långa karriär på Enklare har hon samlat på sig värdefulla kunskaper inom privatekonomi och använder dessa dagligen för att hjälpa våra kunder. Sofia delar med sig av sin kunskap genom att skriva innehåll på Enklares hemsida.

Vanliga frågor och svar om skatteåterbäringen 2023:

Boka gratis personlig lånerådgivning

Vi är experter på privatlån. Få personlig vägledning och maximera dina chanser att få rätt lånevillkor genom att ta hjälp av våra erfarna rådgivare.
Genom att boka ett möte godkänner du vår integritetspolicy