ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och är en förmånlig skattereduktion som gör det möjligt för dig som privatperson att dra av en viss procent av arbetskostnaden för tjänster i ditt hus eller din bostad. Rotavdraget kan därför vara till stor hjälp när du vill forma ditt drömhem. I den här artikeln kommer vi på Enklare lära dig mer om vad rotavdrag är, hur det fungerar samt kraven för att kunna få rotavdrag.
Vad är rotavdrag?
Rotavdraget är en skattereduktion som infördes för att främja renovering och underhåll av hus och lägenheter. ROT är en förkortning av renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Rotavdraget gäller alltså bara när du anlitar certifierade företag inom just områden som bygg, måleri, VVS, elinstallation och liknande. Viktigt att komma ihåg är att rotavdrag inte gäller för materialkostnader, bara själva arbetskostnaden. Eftersom att det är från skatten avdraget görs så behöver du också betala in den skatt som krävs för att kunna täcka avdraget som du vill göra.
Hur fungerar rotavdrag?
Rotavdraget ger dig 30% skattereduktion för tjänster som berör bygg, renovering och underhåll av din bostad upp till 50 000 kronor per person och år. Kombinerar du rotavdraget med rutavdrag ligger det totala maxbeloppet på 75 000 kr. För att kunna få rotavdrag är det viktigt att välja ett certifierat företag med F-skattsedel som är berättigade att erbjuda rotavdrag. Du ska även äga och bo i bostaden där renoveringen ska genomföras.
Det är inte du personligen som ansöker om avdraget, det gör företaget som utför arbetet och det ska vara avdraget på fakturan när du får den. Det är dock viktigt att du håller koll på hur mycket avdrag du gör varje år så att du inte överskrider maxbeloppet om 50 000 kronor. Är ni två personer som äger bostaden kan ni tillsammans få upp till 100 000 kronor i avdrag.
Räkna ut rotavdrag - räkneexempel
För att ge dig en tydligare bild av hur rotavdraget fungerar, kan vi titta på ett enklare räkneexempel:
Arbetskostnad: 50 000 x 0,7 = 35 000 kr
Resekostnad: 5 000 kr
Materialkostnad: 20 000 kr
Totalkostnad: 60 000 kr
Notera att rotavdraget på 30% bara avser arbetskostnaden och inte material eller resekostnader. Det ger i det här räkneexemplet en skattereduktion på 15 000 kronor vilket landar i en totalkostnad på 60 000 kr istället för 75 000 kr.
Maxbelopp för ROT-avdrag 2023
Maxbeloppet för rotavdrag 2023 ligger på 50 000 kr per person och år. Eftersom rotavdraget är personligt går det att slå ihop beloppet om det är fler personer som bor i hushållet. Äger både du och din sambo bostaden kan ni tillsammans få upp till 100 000 kr i rotavdrag. Det går dock aldrig att få mer än 30% avdrag.
Skattereduktion för grön teknik
Som en förlängning av rotavdraget kan du även få skattereduktion för grön teknik utöver maxbeloppet för ROT- och RUT-avdraget. Om du från och med 1 januari 2021 anlitat ett företag för installation av grön teknik till ditt hus eller bostad har du rätt till avdraget.
Hur mycket avdrag för grön teknik?
Från och med 1 januari 2023 höjs dessutom avdraget för solcellsinstallationer från 15 till 20 procent. Om du installerar system för lagring av egenproducerad el eller laddstation för elfordon kan du dra av upp till 50 procent. Du kan bara ansöka om grön teknik-avdrag för material och arbetskostnader, inte för resor och eventuell utrustning.
Maxbelopp för grön teknik
Maxbeloppet för avdraget ligger precis som rotavdraget på 50 000 kr per person och år. Det som avgör om du får skattereduktionen beviljad beror på hur mycket skatt du betalat in och vilka andra avdrag du gjort. Du kan alltså kombinera avdraget för grön teknik med rot- och rut-avdraget vilket utökar möjligheterna för dig att rusta upp hemmet ytterligare.
Vad krävs för att få ROT-avdrag?
För att kunna ansöka om rotavdrag finns det vissa krav som du måste uppfylla, nedan listar vi några viktiga punkter:
- Arbetet som utförs måste ha rätt till rotavdrag
- Renoveringsarbetet måste utföras av ett företag som är certifierat för rotavdrag
- Företaget du anlitar för arbetet måste ha en godkänd F-skattsedel
- Personen som ansöker om rotavdraget måste ha belopp kvar att utnyttja (maxbelopp för rot- och rut- avdrag är 75 000 kronor varav 50 000 får vara rotavdrag.)
- Du måste ha fyllt 18 innan årets slut och betala skatt i Sverige
- Du måste äga huset eller bostaden samt bo där på hel eller deltid för att ha rätt till rotavdrag.
- Du som beställare ska faktureras för arbetet
- Elektronisk betalning som kontokort eller swish är ett krav för att få ansöka om rotavdrag.
ROT-avdrag för pensionärer
Rotavdraget för pensionärer fungerar på samma sätt som för andra skattebetalare, det vill säga 30 procent av arbetskostnaderna med ett maxbelopp på 50 000 kr. Hur högt belopp du har rätt till baseras på hur hög din pensionsinkomst är och hur mycket skatt du betalar.
Bostäder som har rätt till ROT-avdrag
För att vara berättigad till rotavdraget måste du äga eller ha nyttjanderätt till bostaden i fråga. Här är några exempel på bostäder som kan vara berättigade till rotavdrag:
Rotavdrag för småhus och villor
Med småhus menas en- eller tvåbostadshus som är fristående och har en egen tomt. Vanligtvis en villa, radhus eller ett fritidshus.
Rotavdrag för bostadsrätt
Även du som bor i lägenhet kan ha rätt till rotavdrag så länge det är en bostad som du äger och bor i.
Bostäder som inte har rätt till ROT-avdrag
Här följer några exempel på olika bostadsformer som inte kan ansöka om rotavdrag:
- Hyresrätt
- Uthyrd lägenhet
- Ny bostad som inte är färdigbyggd
- Dina barns bostad oavsett om du äger bostaden eller inte
- Din särbos bostad
- Allmänna utrymmen som du vill bygga om till bostadsutrymme
- Arrenderad bostad